Samfunnsvitenskapelig metode – innføring Forelesning 4/9 2015.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VITENSKAPEN OM SAMFUNNET
Advertisements

Forholdet mellom variabler: Kausalitet og korrelasjon
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Hvordan samle inn/produsere de data jeg trenger
Hva trenger jeg av data, og hvordan skal jeg innhente disse?
Grunnleggende spørsmål om naturfag
STATISTISK GENERALISERING
Forskningsdesign Bjørnar Sæther SGO 4001.
Sosiologi i barnehagen
8 Mål og strategier Påstandene:
Om semesteroppgaven Krav til den avhengige variabelen
HVA ER REGRESJONSANALYSE?
Kvalitativ metode i markedsforskning
ANALYSE AV KVALITATIVE DATA
INDEKSER OG FORDELINGER
SAMMENHENGER MELLOM VARIABLER
RELASJONER, NETTVERK OG STRUKTURER
BESKRIVELSE, FORKLARING OG FORSTÅELSE
INNHOLDSANALYSE AV DOKUMENTER
Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder Kapittel 19
DATAKVALITET, RELIABILITET OG VALIDITET
SAMFUNNSVITENSKAPELIGE PROBLEMSTILLINGER
Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder Kapittel 5
Statistikk på 20 2 timer PSY-1002
Utforskeren.
Kvalitative og kvantitative metoder
Induktivt og deduktivt design, metodevalg.
Eksperimentelle design Ikke-eksperimentelle design
Introduksjon til Lean og Lean ledelse
Forelesning i mikroøkonomi.
Problemstillinger og metodebruk i utvalgt masteroppgave
Vedlegg 1 kompetanseveileder
Sammenhenger, problemstilling og forklaringer Forelesning 6/
Eksempler på Rettskildestudier (“annen rettskildeforskning”) Dag Wiese Schartum, AFIN.
Oppsummering PSY 1000 Våren 2005
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
PSYC april 2008 Framgangsmåter i kvalitativ forskning Hovedoppgaven i fokus.
Forklaringsprinsipper, positivisme og falsifisering
Realisme Bjørnar Sæther SGO 4000 H-05. Realismen i kontekst Realismen ble utviklet på 1970-tallet som et forsøk på å kombinere en strukturell analyse.
Oppgaveskolen -V07_1 Innledning Arild Jansen, AFIN Oppgaveskolen 2007 Introduksjon Organisering av seminaret [Gjeste]forelesninger – hva er behovene ?
Masterskolen 2012 : Introduksjon Opplegget for Masterskolen –Opplegget, timeplan med mer Elementene i en masteroppgave –Teori, metode og empiri (data)
Oppgaveskolen -V06_1 Innledning Arild Jansen, AFIN Oppgaveskolen 2006 Introduksjon Organisering av seminaret [Gjeste]forelesninger Leseliste – litteratur.
Forskningsopplegg og metoder
Legaldefinisjoner, grunnopplysninger mv
Opplegg for prosjektarbeid i mediekunnskap 07/08
Validitet og reliabilitet: Fra teori –> via operasjonalisering –> til empiri Et teoretisk utsagn er en framstilling av sammenhengen mellom abstrakte begrep.
Kapittel 1. Tilpasning til samfunnet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere.
Gangen i en undersøkelse Prosjektplan og problemformulering Vi kan formulere:  Et tema – f.eks. ”Ungdom og bruk av data”  En hypotese – ”Gutter bruker.
Operasjonalisering: målenivå for variabler
Om sosiologi og sosialantropologi Fagene har det menneskeskapte som studieobjekt Vi studerer sosiale fenomener = et trekk eller en side ved samfunnet Fagene.
Språklig variasjon LUT 2 HØST Oversikt over emnet  Språklig variasjon – hva er det?  Språk og dialekt  Språk og identitet  Språklig variasjon.
Modell av problemstilling: Kausalitet- årsakssammenhenger I forrige del av leksjon 2 ble en modell av problemstillingen presentert som en måte å visualisere.
Vi vet godt hva som virker, og ikke virker…
Holdninger til konkurranseutsetting av velferdstjenester Befolkningsundersøkelse gjennomført i juni 2017 på oppdrag for NHO.
Sammenhenger, problemstillinger og forklaringer
Sammenhenger, problemstillinger og forklaringer
Kvalitative og kvantitative metoder
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk
Skriv inn prosjekttittelen her Navn Lærerens navn Skole
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring
Problemstillinger og metodebruk i utvalgt masteroppgave
Lønn og lønnssystemer.
Forskningsdesign: eksperiment
Oppgaveskolen 2005 Introduksjon
Problemstillinger og metodebruk i utvalgt masteroppgave
Korrelasjonelle metoder
Gangen i en undersøkelse Prosjektplan og problemformulering
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
12. Organisasjonsutvikling
12. Organisasjonsutvikling
Utskrift av presentasjonen:

Samfunnsvitenskapelig metode – innføring Forelesning 4/9 2015

Formål og pensum Kjenne til grunnleggende begreper og teknikker i samfunnsvitenskapelig metode Kunne anvende teknikkene i arbeidet med masteroppgaven Pensum: – Grønmo, Sigmund (2004): Samfunnsvitenskapelige metoder, kap Bergen: Fagbokforlaget

Tema i dag Hva er metode? Hva er empiri og teori? Hovedtyper av metoder Enheter, variabler og verdier – ulike typer enheter – ulike typer variabler Kausalitet og korrelasjon

Hva er metode? Samfunnsvitenskapelig metode er læren om hva vi bør gjøre for å lære noe om det vi er interesserte i Standardiserte og aksepterte fremgangsmåter for å besvare spørsmål om samfunnet Metodebruk tar derfor utgangspunkt i ett eller flere forskningsspørsmål/problemstillinger Kvaliteten på svarene vil avhenge av hvilke spørsmål som stilles, hvilke fremgangsmåter som anvendes og hvordan de anvendes

Eksempel Forskningsspørsmål/problemstilling: o ”Hvilke konsekvenser har bruken av elektroniske overvåkningstiltak for ansatte i arbeidslivet?” – Er spørsmålet formulert på en tydelig og presis måte? – Hvilken informasjon må jeg skaffe meg for å gi svar på spørsmålet? – Hvordan kan jeg gå frem for å få tak i den informasjonen jeg trenger? – Hva er gyldighetsområdet for det svaret jeg gir?

Empiri og teori Empiri: den informasjonen (data) vi trenger for å besvare forskningsspørsmålet/problemstillingen Informasjonen samler inn og bearbeides ved bruk av samfunnsvitenskapelige metoder Teori: brukes til å forklare eller forstå – gi mening til – den empirien vi har samlet inn Eks.: Vi finner at bruken av elektronisk overvåkning er økende i arbeidslivet. Hvordan kan vi forklare eller forstå denne utviklingen?

To hovedmetoder Kvalitative metoder – kjennetegnes av at informasjonen som samles inn foreligger som ord (”mykdata”) Kvantitative metoder – kjennetegnes av at informasjonen som samles inn foreligger som tall (”harddata”)

Enheter, variabler og verdier Kjernebegrepene i all vitenskapelig metode: – enheter: de som vår undersøkelse handler om (de vi forsøker å si noe om) – variabler: utvalgte egenskaper (ved enhetene) som vi ønsker å undersøke – verdier: hvordan egenskapene ser ut (eller måles)

Eksempel Vi stiller følgende spørsmål: o ”Hvordan etterleves personopplysningslovens og -forskriftens bestemmelser om informasjonssikkerhet i norske kommuner?” – enheter: norske kommuner (det er de vi ønsker å si noe om) – variabel: graden av lovetterlevelse (det er denne egenskapen vi ønsker å undersøke) – verdier: meget god, god, middels, dårlig, meget dårlig (det er denne måten vi velger å måle graden av lovetterlevelse på)

Ulike typer enheter Vi kan velge å undersøke forskjellige typer enheter. Vi skiller mellom tre hovedtyper: 1.Enheter på mikronivå: de minste enhetene vi kan undersøke (individer/personer) 2.Enheter på mesonivå: de nest største enhetene vi kan undersøke (for eksempel organisasjoner av typen ”norske kommuner”) 3.Enheter på makronivå: de aller største enhetene vi kan undersøke (for eksempel land/nasjoner eller store befolkningsgrupper)

Ulike typer variabler 1 Variabler kan inndeles i tre hovedgrupper avhengig av hvordan de måles: 1.Kontinuerlige variabler: avstanden mellom verdiene er veldig liten og det er svært mange verdier på variabelen (eksempel: inntekt i kroner og øre, tid, vekt eller lengde) 2.Diskrete variabler: avstanden mellom verdiene er markant og det er få verdier på variabelen (eksempel: utdanning eller eksamenskarakter) 3.Dikotome variabler: det er bare to verdier på variabelen (eksempel: kjønn)

Ulike typer variabler 2 Avhengige variabler (virkningsvariabler): variabler som påvirkes av andre variabler (verdien jeg har på variabel Y påvirkes av hvilken verdi jeg har på variabel X). Uavhengige variabler (årsaksvariabler): variabler som påvirker andre variabler (verdien jeg har på variabel X påvirker hvilken verdi jeg har på variabel Y). – Årsinntekten (variabel Y) påvirkes av hvilket yrke jeg har (variabel X) – altså: yrkesvalg har betydning for inntekten. – Årsinntekt er derfor den avhengige variabelen (virkningsvariabel) mens yrke er den uavhengige variabelen (årsaksvariabel).

Kausalitet og korrelasjon Handler om sammenhengen mellom variabler – om de påvirker hverandre eller ikke Kausalitet: variablene påvirker hverandre på en bestemt måte – vi har en avhengig variabel (virkning) og en uavhengig variabel (årsak). – Eksempel: inntekt og yrke Korrelasjon (samvariasjon): bestemte verdier på den ene variabelen går sammen med bestemte verdier på den andre variabelen – Eksempel: i land med mange MGP-seire er holdningen til EU mer positiv enn i land med få eller ingen MGP-seire.

Problemer med korrelasjon Korrelasjon er en utfordring – kan se ut som om vi har å gjøre med årsak og virkning (kausalitet) når det ikke trenger å være tilfelle – Eksempel: Er det virkelig slik at antallet seire i MGP påvirker folks holdninger til EU, eller er det en tilfeldighet at de mest EU-positive bor i land som gjør det godt i MGP? Må stille oss skeptiske til påstander om kausalitet og korrelasjon – de trenger ikke å være riktige – Eksempel: Datatilsynet (og mange andre) hevder at det er en bestemt sammenheng mellom informasjonssikkerhet og ledelsesforankring: ingen informasjonssikkerhet uten sterk ledelsesforankring. – Er dette riktig? Kan vi finne eksempler på at ledelsesforankring ikke har betydning for informasjonssikkerheten? – Altså: kan vi problematisere Datatilsynets forståelse av sammenhengen mellom de to variablene?