Den store verdenskrisen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Oljefondet – Store lån til land, lån til store rettighetsbrudd
Kapittel 12: Norge - «den nøytrale allierte»
VESTEN.
Attac på Finanstransaksjonsskatt. Attac Norge Hva er Attac? •Demokratisk medlemsorganisasjon •Fins i over 30 land, i alle verdensdeler •Nettverk.
Sparebankforeningens årsmøte 2008 Pressekonferanse 8.oktober Adm. direktør Arne Hyttnes.
Velkommen som spiller i aksjespillet.
Vi har om sammenhengen mellom røykedebut og sport
”Obligasjonssaken” – orientering til formannskapet
Bergen Sydvesten Rotaryklubb
Hva hvis? Oljen plutselig ble borte. Scenario I 150 år har vi utvunnet den fra bakken. Et drøyt, allsidig drivstoff som har gjort vår moderne verden mulig.
Brasil bilde 1 Presentasjon:
Det førindustrielle Norge
10Velstand og velferd.
Utviklingen i Øst-Europa og den kalde krigens avslutning
Marius Vøllestad Bø vgs.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Den franske revolusjonen
Samfunnsøkonomi timer Modul 2 bygger på modul 1
2012 Europa i krise – gjeldsproblemer i euroområdet Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 13. september 2012.
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
Kapittel 13: Sovjetunionen og verdenskommunismen
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Jeg heter Yasmin Meralli Jeg er invitert hit på grunn av mine erfaringer som Konsernsjef for mangfold og likestilling i et av Canadas største finanskonsern,
Av Dan-Christian og Stein Jørgen Intervju med en Bankkonsulent Vi fikk et intervju med en Bankkonsulent Hun het Wenche Skjærli.
GLOBALISERING Opphavsrett: Amendor AS.
Nazismens fremvekst i Tyskland
S LÅR ALARM OM FATTIGE Side 27 – S VAR PÅ SPØRSMÅLENE MED UTGANGSPUNKT I TEKSTEN. 1. Hva er en slumstasjon? 2. Hvorfor slås det alarm om fattige.
Norsk økonomi i verdenssammenheng
1 SKAL DU HJELPE KFUK-KFUM NÅR VI SLUTTER?. 2 VI FIKK SÅ MYE GLEDE I KFUK-KFUM I Y’S MEN FORTSATTE DET.
Demokratier som overlevde
Økonomi.
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
Norge i mellomkrigstiden. I løpet av krigsårene var den norske kronen blitt mindre verdt. Billige kroner gjorde at mange kunne låne mer penger. Etter.
Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.
Ithemba betyr håp på Zulu. Det er nettopp håp for fremtiden som FAbU´s nye misjonsprosjekt handler om. Hensikten  Ithemba-prosjektet vil bidra til en.
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Den amerikanske revolusjon
En befolkning er mengden mennesker, innen et avgrenset område. F.eks: De som bor i Norge, er Norges befolkning. De som bor i Afrika, er Afrikas befolkning.
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
SAMFUNNET FORANDRES Hva skjedde i samfunnet fra 1800-tallet?
USA i mellomkrigstiden. I 1929 var amerikanere uten jobb. Tre år senere var tallet steget til 14,5 millioner mennesker. I særlig grad ble byer.
Gode tider i USA, verre i Europa
KOLONIENE BLIR SELVSTENDIGE IMPERIALISME: Hva? Typer? Hvor? Når? Hvem var imperial.?
29.Oktober 1929 BLACK TUESDAY. Børskrakk i New York Alle ville selje, ingen ville kjøpe Krisa spreidde til resten av verda Tyskland hard råka, fekk ikkje.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Fattige og rike land Kapittel 6. Rike land  Vest-Europa, USA, Canada, Australia og Japan  Også mennesker som lever under fattigdomsgrensen i disse landene.
Tsarene Den nest siste tsar: Aleksander Undertrykking Jødeforfølgelse Drept i et attentat 1894.
Demokrati som styreform
North Atlantic Treaty Organisation
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Den kalde krigen – hvem var fiender?
Hvordan endret samfunnet seg?
Den industrielle revolusjonen
Fra ruiner til velferdsstater
Kap 5: Opsjoner Terminkontrakt er kontrakt som må holdes, mister mulighet på å tjene penger dersom valutakurs endres i ens favør En opsjon er et instrument.
En undersøkelse blant norske studenter Juni 2018
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Kapittel 26 Å søke lån i banken
GLOBALISERING Foto: Ali Jarekji/Reuters Creative/Scanpix.
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K2.6 Steigum
Intro: Det finansielle systemet
Kvinners tid er mindre verdt enn menns tid
Rapport fra Ungdom mot Eu
Utskrift av presentasjonen:

Den store verdenskrisen

Børskrakket 23 oktober 1929 begynte verdien på aksjene å synke 29. oktober kom børskrakket https://www.tv2skole.no/e/video/151367 https://www.youtube.com/watch?v=ccNilnpvbJg

Hvorfor ble det en økonomisk verdenskrise? Det ble produsert for mange varer, de fattige hadde ikke råd til å kjøpe dem Store klasseforskjeller i USA var årsak til krisen Mange hadde lånt penger for å kjøpe aksjer, så når aksjekursen stupte kunne de ikke betale gjelden sin

Banker gikk konkurs fordi folk ikke kunne betale gjeld Når folk mister jobben sin kan de ikke kjøpe nye ting, og dermed mister enda flere jobbene sine Krisen spredte seg til resten av verden, for USA sluttet å kjøpe varer fra andre land

Økt arbeidsledighet Færre hadde penger til å handle – en ond sirkel Nød, fattigdom og sult

Krisen sprer seg til andre deler av verden Handel over landegrenser Amerikanere hadde ikke råd til å kjøpe varer, - ond sirkel Norge har utadvent økonomi = økonomi som baserer seg på handel med andre

Kvinner mistet oftere jobben enn menn Bønder og fiskere hadde tatt opp lån for å kjøpe redskaper, greide ikke betale tilbake lånene Norge hadde noen trygdeytelser som hjalp litt Fattigkassa Nødsarbeid Alkoholmisbruk Bitterhet mellom samfunnsklassene

Hvilke virkninger fikk krisen? Over store deler av verden spredte nøden seg Industriarbeidere mistet arbeidet fordi fabrikkene gikk konkurs Bønder, fiskere og småhandlere fikk store problemer med å få solgt varene sine Krisen fikk store politiske følger