Inntektsforskjeller I 2004 tjente de 5000 rikeste personene i Norge gjennomsnittlig nesten 40 ganger så mye som gjennomsnittet for hele befolkningen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Statens pensjonskasse gir deg trygghet i alle livets faser
Advertisements

Et rettighetssystem ute av balanse Aksel Hatland Innledning på frokostseminar 10.September 2010.
ELE3730 Utviklingsøkonomi
1 1 Pensjonsreformen Modifiserte effekter på grunn av opplegget for offentlig sektor og nytt system for skattlegging Ved Dennis Fredriksen og Nils Martin.
Sosialtjenestens utfordringer i NAV Statssekretær Laila Gustavsen Arbeids- og inkluderingsdepartementet 10. Oktober 2006.
Sparebankforeningens årsmøte 2008 Pressekonferanse 8.oktober Adm. direktør Arne Hyttnes.
Pensjonsreformen Vil den få oss til å jobbe mer? v/ Axel West Pedersen Institutt for samfunnsforskning.
• Ungdom, arbeid, skatt • Svart økonomi
Karitativt fokus 2013 Snit Ghebriel.
Endret skattlegging av pensjonister Forsvar offentlig pensjon, 10. mai 2010 Jan Mønnesland.
Skatter og fordeling Ådne Cappelen Forskningsavdelingen Statistisk sentralbyrå.
Samfunnsøkonomi timer Modul 2 bygger på modul 1
Kapittel 6 (Joachim Thøgersen)
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
1 Utviklingen av toppinntektene I Norge, 1875 – i dag Rolf Aaberge Forskningsavdelingen Statistisk sentralbyrå Velferdskonferansen 2012, Oslo kongressenter.
NORGE – VERDENS LIKESTE LAND? Velferdskonferansen, 21.mai 2012.
1 Kommentar til statsbudsjettet: Et sykere Norge Kjetil Bjorvatn Institutt for samfunnsøkonomi NHH 10. oktober, 2006.
Utforskeren.
© Byrådsavdeling for finans, kultur og næring Økonomisk prognose pr. februar 2004 Byråd for finans, kultur og næring Henning Warloe.
Hvilke rettigheter har vi? Lov om folketrygd
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Knut Røed Offentlige tjenestepensjoner.
NHOs Årskonferanse 2005 Attraktivt arbeidsliv – et globalt forsprang Erling Øverland, president i Næringslivets Hovedorganisasjon.
Anne - med lovens minimum  Anne har i lønn  Folketrygden betaler mindre i pensjon jo høyere lønn man har  Anne får bare 42 % av lønn i folketrygd.
Ny alderspensjon til uføre - noen kritiske refleksjoner V/ Axel West Pedersen, NOVA.
Det norske velferdssamfunnet
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Fra yrke til otium – avgangsmønster,
#budsjett2013 Statsbudsjettet Arbeid og velferd Totale inntekter: 1314 mrd. kroner Figur: Inntektene på statsbudsjettet, utenom lånetransaksjoner.
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
SGO Ulikhet, fattigdom, sosio- økonomisk segregasjon.
Velferd og pensjon Foredrag av sosialminister Ingjerd Schou (H) 12. januar 2004.
Janne, Tony og Kathrine GLU Innledning Presentasjon Fag Trinn – elevgruppa Disposisjon av fremlegget.
Informasjonsmøte om kombinasjon av uføretrygd og inntekt
Krafttak for dem som har minst Utgangspunkt: -Pensjonistforbundet og SAKO-organisasjonene viste i drøftingene i desember 2014 til at statsbudsjettet for.
Fattigdom og tiltak SVs bystyregruppe, 2/ Tone Fløtten, Fafo.
1 1 En økning av fedrenes andel av foreldrepermisjonene – mindre valgfrihet eller sterkere insentiver ? seniorforsker Kari Skrede Statistisk sentralbyrå,
Finanspolitikk og stabiliseringspolitikk Finanspolitikk er myndighetenes bruk av skatter og utgifter gjennom statsbudsjettet for å påvirke aktivitetsnivået.
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Det norske velferdssamfunnet. Velferdssamfunnet En velferdsstat eller et velferdssamfunn, er en betegnelse på en stat som yter sine borgere en rekke grunnleggende.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Omsorg Solidaritet samhold © Fagforbundet Vest-Agder høsten 2005 Fagforbundet Vest-Agder Velkommen Representantskapsmøte 27.september 2005.
Veien videre – hvilke krav skal vi stille? Konferanse 11. januar 2016 Gudrun Høverstad Forsvar offentlig pensjon
Vi lever lenger…… Hva betyr det for pensjonsordningene?
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Konjunkturer og likevektsledighet Likevektsledigheten består av summen av friksjonsledighet og strukturledighet. Likevektsledigheten blir høy i land der.
Pensjon. Pensjonspremie Pensjonspremien føres i driftsregnskapet Beregnes i prosent av den enkeltes lønn %-satsen har gått gradvis ned siden
SOLIDARITETSVALG 2017 Valgkampskolering om fordelingspolitikk, høst 2016.
Fattige og rike land Kapittel 6. Rike land  Vest-Europa, USA, Canada, Australia og Japan  Også mennesker som lever under fattigdomsgrensen i disse landene.
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
Økonomiske utsikter for 2015
Kommune av Flora og Vågsøy
Enkeltpersonforetak.
Råd for personer med nedsatt funksjonsevne
Forsvar dagens uføretrygd
Sammendrag av prosjekt utført for KS
Kapittel 15 Fattigdom, fordeling og fordelingspolitikk
FAGBEVEGELSEN OG EØS Kathrine Kleveland Leder i Nei til EU 1.
Store forskjeller i arbeidsledighet
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Orientering Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Økte forskjeller Inntektsforskjellene er mye større nå enn for 200 år siden. De siste 20 årene har inntektsforskjellene mellom landene blitt mindre, mens.
Sammendrag av prosjekt utført for KS
Adjunkt født i 1963 Pensjon i prosent av sluttlønn
Adjunkt født i 1963 Pensjon i prosent av sluttlønn
Økonomisk overblikk Pressekonferanse
Bergeningsrente og KS sitt høringssvar
Hvor mange yrkesaktive kan vi ha utenfor arbeidslivet
Den nordiske modellen. Et forbilde?
Arbeidsledighet – utfordringer og politikk
Årsaker til økonomisk vekst
Utskrift av presentasjonen:

Inntektsforskjeller I 2004 tjente de 5000 rikeste personene i Norge gjennomsnittlig nesten 40 ganger så mye som gjennomsnittet for hele befolkningen. I 1993 tjente de 5000 rikeste 18 ganger så mye som gjennomsnittet. Økningen i inntektsforskjellen henger først og fremst sammen med større forskjeller i kapitalinntekter (blant annet aksjeutbytte)

Inntekt og lønn I 2003 var sammensetningen av husoholdningenes totalinntekt følgende: – Lønnsinntekter 64 % – Pensjoner og overføringer 22 % – Kapitalinntekter 8 % – Næringsinntekter 6 %

Formue og gjeld Forskjeller i inntekt er nært knyttet til forskjeller i formue. I 2004 eide de 10 prosentene av befolkningen som hadde mest brutto finanskapital, 65 prosent av all finanskapital.

Fattigdom Vi skiller mellom relativ og absolutt fattigdom. Når vi snakker om fattige i Norge mener vi først og fremst de som er rammet av relativ fattigdom. Innen EU defineres fattigdom som inntekt per forbruksenhet på under 60 prosent av medianinntekten i landet. OECD setter grensen til 50 prosent av medianinntekten.

Hvordan kan myndighetene påvirke inntektsfordelingen? Først og fremst er det viktig at så mange som mulig er i arbeid. For at så mange som mulig skal komme i arbeid, må to forutsetninger være oppfylt. For det første må økonomien som helhet fungere godt. For det andre må den enkelte ha kvalifikasjoner som setter en i stand til å gjøre en god jobb. Skattesystemet bidrar også til utjevning av inntekter

Folketrygden For de som ikke har inntekt bidrar folketrygden til å redusere inntektsforskjellene. Folketrygden gir pensjon etter endt yrkeskarriere, støtte ved sykdom, uførhet, arbeidsledighet og svangerskap. Sosialhjelp er en midlertidig støtte til dem som ikke kan sørge for eget livsopphold på annen måte

Trygd og økonomiske insentiver Lavere ledighetstrygd ville styrket de arbeidslediges motivasjon til å finne en jobb og ville dermed redusert de offentlige utgiftene. Lavere ledighetstrygd ville samtidig økt ulikhetene i samfunnet ved at de arbeidsledige får redusert inntekt.