Likeverd og likestilling. Kva meinar vi med likeverd? Alle er like verdifulle. Uavhengig av kjønn, rase, nasjonalitet, stilling eller status. -døme: svarte.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
Advertisements

Nærmiljø og samfunn Ein barnehagekvardag med mangfald Med vekt på det fleirkulturelle i barnehagen og vindauge mot verda Kultur på tvers UBUNTU- ”min identitet.
De nye slaverutene jenter blir solgt hvert år, fra Nepal til andre land, som India.
Dette er klassen vår. Vi er jenter og gutter som trives saman.
 Verdens største solidaritetsaksjon arrangert av, med og for ungdom  Ungdom i Norge gir én dag av egen utdanning for å bidra til å gi utdanning til.
Læringsmål Fortelje kva holdningar har å seie for bruk av tobakk og rusmiddel, og kjenne til sentrale lover som gjeld bruk av slike stoff Fortelje om kva.
Bahai. Grunnlagt av Hussein Ali i Persia (Iran) på talet Kring 6 millionar medlem. Den yngste av verdsreligionane Vart kjend under namnet Bahaullah.
3.KLASSE VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE. VAKSNE I KLASSEN: Renate Furenes: Kontaktlærar Norsk, matematikk, engelsk, Andreas Mikalsen: Gym Anne Molla: Musikk.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
Hvem er vi? Presentasjon av selskapet til Aurskog- Høland kommune Daglig leder Laila Durrani.
Hensikta med tilsynet er å bidra til å skape: - eit inkluderande arbeidsmiljø - eit miljø som er helsefremjande - forebygging i høve sjukefråvær og utstøting.
Tom Rune Kongelf Ny rammeplan for barnehagar kvar står vi? Styrarnettverket 4.november 2015.
FORELDREKONTAKT MØTE ENGASJEMENT - kan ikkje velje det vekk, med du kan velje grad Mitt barn – følje opp lekse, interessere seg for.
| Norsk og andre språk Det norske språket har mykje som er likt med andre språk, spesielt med andre nordiske språk. Vi skal sjå både på det som er likt.
Munnleg kommunikasjon 2. Tre appellformer Appellform – korleis du appellerer til mottakaren for å få fram bodskapen din og overtyde han. Greske omgrep.
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
OPPSUMMERINGSSAMLING ELEVVURDERING 28. april 2009 SKULEEIGARS TANKAR OM VEGEN VIDARE.
| Lær lettare Studieteknikk for meir effektiv læring.
§ 9a-1.Generelle krav Alle elevar i grunnskolar og vidaregåande skolar har rett til eit godt fysisk og psykososialt miljø som fremjar.
RLE – familie og vener. Familie Kjernefamilien – Mor, far og barna deira Vanlegaste familieforma Siste tiår endra seg – (sjå tabell side 27) Færre foreldre.
SMISO ROGALAND AUGUST 2016 ER SINNE FARLIG ?. HVA SKAL JEG SNAKKE OM Sinne og aggresjon og problemer knyttet til dette sett i lys av egen oppvekst – og.
ANT. Fakta I gjennomsnitt drikk nordmenn over 15 år cirka 8 liter rein alkohol per år. Sidan tidleg på 1990-talet har alkoholforbruket auka med cirka.
Kap 6: Demokrati - Styreform og levesett
Bremanger utan utanforskap
Elevenes skolemiljø.
Formålet med opplæringen er å forebygge vold i familien og vold som begås av nære omsorgspersoner samt øke kunnskapen om hvilke konsekvenser volden har.
Velkommen til foreldremøte 19. september 2017
Opplæringslova kapittel 9A
Seksuelle overgrep blant flyktninger og asylsøkere
Samhandling med ungdom
Brukarundersøkjing Fokusområder:
KAP 10: Livet i det okkuperte Europa. S
Formålet med opplæringen er å belyse hvor sentralt likestilling står i Norge og tydeliggjøre myndighetenes innsats med å fremme likestilling og arbeid.
Velkommen til foreldremøte
| Munnleg kommunikasjon
Forventningar til heimen - skulen
Kva har barn eigentleg rett til?
Digitale medium.
| Kulturmøte og kulturkonfliktar
Om lyrikk.
Foreldremøte 6.kl..
Voldsutsatte menn vet ikke hvor de kan få hjelp
SLIK VERT DU FLINK TIL Å FRAMFØRE FOR ANDRE
Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova)
INTEGRERING Innlegg på seminar i Herøy og Haram 25. og 26.februar 2014.
Strategisk plan Forebyggende arbeid barn og unge
Ungdata 2016 Presentasjon på Folkehelseseminar, Tønnegarden
FORELDREMØTE 6. OG 7. TRINN 13. Mars 2018
Omgrepslæring B – Samarbeid
23.mai 2018 KOMPETANSE FOR MANGFALD
Kompasstrening.
Velg selv er en film  med tilhørende  samtaleopplegg for tweens, aldersgruppen 9-13 år. Vi ønsker at samtaleopplegget skal skape refleksjon rundt rus-
alle barna sin rett til god omsorg
Ny kjønnsnøytral ekteskapslov 2008
Læringsmiljø §9a: Handlingsplikt Bedre læringsmiljø
Tjødnalio skule Ved 6. og 7. trinn
Mål: Kunne forklare kva eit substantiv er. Kunne bøyge substantiv
Saman er ein mindre aleine?
Formålet med opplæringa er å førebygge vald i familien og vald utført av nære omsorgspersonar, og i tillegg auke kunnskapen om kva konsekvensar valden.
Diskusjonsframlegg frå styret
Formålet med opplæringa er å vise kor sentralt likestilling står i Noreg, og tydeleggjere innsatsen frå myndigheitene si side for å fremme likestilling.
Elevar som referansegruppe i ein ny-produksjon Wenche Gausdal
® Utallege møter - tverrfaglige mange dyre timeverk
Diskuter formålet med FN og anna internasjonalt samarbeid
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
Luftsportforbundet Oslo, torsdag 3. mai 2018
Gjer greie for nasjonalromantiske trekk
Kapittel 5: Språket før og no Grammatiske særtrekk ved norsk språk
NIGERIA - BIAFRA.
6. årssteg - veke 19 MELDINGAR TIL HEIMEN Sund Glesnes skule
Utskrift av presentasjonen:

Likeverd og likestilling

Kva meinar vi med likeverd? Alle er like verdifulle. Uavhengig av kjønn, rase, nasjonalitet, stilling eller status. -døme: svarte og kvite er ikkje separerte (apartheid) -mennesker men ulik religion kan bu i same nabolag -verken kvinner eller menn har høgare status enn det andre kjønnet -ein butikkansatt er like mykje verd som ein lærar

Kva er likestilling? Kvinner og menn har like rettar, plikter og mogeligheiter på alle områder i samfunnet. -td. kan både jenter og gutar gå på skule -kan kvinner bli ledarar -kan kvinner jobbe på mekaniske verkstadar og gutar jobbe som sjukepleiarar Kvinner og menn kan stemme ved ulike val. Kvinner og menn kan vere i militære Er det andre døme du kan kome på??

Religionar og likestilling Kva syn har dei ulike religionane på likestilling? Sjå s. 28 i Under same himmel 2. -diskuter i grupper. Finn vi likestilling i dei fleste verdsreligionane?

Vald Alt frå krig til truslar mot enkeltmennesker. Vi delar inn i: Fysisk vald- slå, bruk av kniv og våpen,, ta kvelartak,dytte, lugge, gripe hardt tak i osb. Psykisk vald- negativ bruk av ord, truslar, latterliggjering, taushet, avvisning, osb. Seksuell vald- å ha sex med nokon utan at dei vil/vodtekt. Materiell vald- knuse ting i sinne, sparke til dører ol. for å skremme andre.

Vald mot kvinner Størsteparten av voldsepisodene er menn som utøver vold mot partneren, kjærasten eller ektefellen. Ofte alkohol med i bilete. Kvifor er somme menn valdelige? -oppvekst i valdelig heim -lært at vald er ein måte å løyse problem på -vanskar med å vise kjensler -andre?

Kva gjer ein om ein blir utsett for vald? -Fortelje det til nokon. -krisesentre: som oppgåve å ta imot kvinner og ungane deira som er utsatte for vald. Hjelpe dei vidare.

Etnisk likestilling Etnisk gruppe: - ei gruppe som ser på seg sjølv som ei gruppe i forhold til andre, og som andre også ser på som ei gruppe. I Norge: -eit fleirkulturelt land. -lov mot diskriminering frå 1.jan 2006

Ytringsfridom og rasisme Ytring s fridom Ein viktig menneskerett Vi skal få lov til å ytre eigne meiningar Rasisme Det er ikkje lov å ytre rasistiske utsegn. FNs rasediskrimineringskonvensjon/ Diskrimineringslova

Døme på diskriminering? Bustadmarknaden Arbeidslivet Bursdagar? -andre?