Aktiv omsorg - logoen Gro Lorentzen Førstelektor, Høgskolen i Telemark.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
1 ORIENTERING OM DISTRIKTSKONTORET FOR SELVHJELP I MIDT-NORGE.
Advertisements

Hvilken samfunnsnytte har ergoterapi?
Regionale sentra for omsorgsforskning Kunnskapsutvikling, kunnskapsforvaltning og kunnskapsformidling med kommunenes pleie- og omsorgstjeneste som målgruppe.
Forberedende arbeid felles ruspolitisk handlingsplan Innherred samkommune FORPLIKTENDE SAMARBEID MELLOM KOMMUNENE LEVANGER OG VERDAL.
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
Som ledere må vi skape forventninger
Kurskvelder for støtte- og fritidskontakter Kveld 2 Tema: Aktiviteter – hva gjør vi sammen og hvem bestemmer?
Østgård skole ”Så lenge du er i bevegelse, kan du nå så langt du vil!
Oppdraget • I juli 2011 fikk Senter for omsorgsforskning Sør i oppdrag fra Helsedirektoratet å foreta kartlegging av hva som finnes av tiltak, fagutvikling.
Strategiarbeid i praksis
Songdalen kommune Gjennomgang av kompetansesentre
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Bibliotekreform 2014 INNHOLD OG TJENESTER.
Kompetansekartlegging
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Livsgledesykehjem- En revolusjon i eldreomsorgen
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
”Opplæringsprogrammet Pårørende”
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Senter for omsorgsforskning ved Høgskolen på Gjøvik Prosjektbasert fra 2005 Offisielt åpnet høsten 2006 Viktigste oppgaver –Et større forskningsprosjekt.
BIKUBEN – Regionalt brukerstyrt senter
FYSISK AKTIVITET FOR PERSONER MED DEMENS
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
BIKUBEN – Regionalt brukerstyrt senter
SMIL – styrket mestring i livet Oslo,
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Oslo Universitetssykehus HF Nærmere barn og unge i Norge har foreldre som sliter med psykisk sykdom eller rusproblemer. Mange av disse barna får.
Inn på tunet – aktuelt tilbud for hjemmeboende demente?
LOKALT KULTURLIV Offentlig, frivillig og privat Hånd i hånd OG hver for seg?
Statusoppdatering utviklingssentrene i Buskerud
Dialogseminar Storlien. FOREBYGGING De utfordringer innen helse og kultur vi har fokusert på er ulike former for forebygging. Grunnen til.
Om barne- og familievernet
Oppfølging i bolig- nye grep i bydel Stovner
Støttekontakt til personer med demens
Høgskolen i Oslo Entreprenørskap/ studentbedrift Ellen Sethov Avdeling for estetiske fag Høgskolen i Oslo.
”Selvhjelp og Vilje” – veien til mer helse av Irene Sørensen Konferansen i Lyngen
Fremme helse og forebygge sykdom
Stavanger kommunes satsing på Velferdsteknologi
NSF Østfolds fylkesmøte 25.(-26.) mars 2015
INFORMASJON OM ELDREOMSORGENS ABC
Medarbeiderundersøkelsen 2015
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Kultur og helse NOKU – Heia 30.mars Hvorfor kultur og helse? FOLK 1 (Folkehelse og kultur i et distriktsfylke) FOLK 2 (Femårig regionalt kultur-
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Samarbeid fylkeskommune og kommune Kunst, kultur og helse – Bergen 16.juni 2005.
Kultur og helse – forskning Kunst, kultur og helse – Bergen 15. juni 2005.
Skulpturlandskap Nordland - Ballangen Foto: Vegar Moen Ofoten Studiesenter Siv Lysvold 30. mars 2016.
Folkehelse, rus og psykisk helse Kunst og kultur i psykisk helsearbeid 28. april 2006 Prosjektleder dr. art Margunn Skjei Knudtsen
Gir kultur evig liv? Kultur og helse Fylkeskulturkonferansen 2004 Øyer november Prosjektleder FOLK 2 Margunn Skjei Knudtsen Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Kultur og helse. Samling Jægtvolden Fjordhotell 19. april 2007.
TRENINGSVENN FOR PERSONER MED DEMENS. Et pilotprosjektet i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen Møre og Romsdal og Møre og Romsdal idrettskrets.
Kultur og helse Teatervirksomhet blant ungdom kan redusere deres risikoatferd ½ time med meningsfull musikk- og sangaktivitet 2 ganger i uka for demenssjuke.
FOLK2 Hva har vi oppnådd? Hvordan har vi gjort det? Hvordan skal vi arbeide videre?
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Namdal Rehabilitering, Høylandet Koordinatorforum 12. juni 2006.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Kompetanse for mangfold
Videreutvikling og systematisering av aktiv omsorg for eldre i sykehjem/omsorgsbolig Saken ble første gang beh i kom. 26/10 da Ut ble valgt som saksordfører.
Komite for helse og omsorg
VELFERDSTEKNOLOGI I SØR-ØSTERDALEN
Ny ordning for Utviklingssentrene
Kultur og helse Stiklestad 3. november 2004 Prosjektleder Folk 2
KS Nord-Trøndelag – Strategikonferansen 2005
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Oppgaver Med ”forhold” menes: Aktiviteter Bygninger/arenaer
Regional plan for kultur
Utskrift av presentasjonen:

Aktiv omsorg - logoen Gro Lorentzen Førstelektor, Høgskolen i Telemark

Hva er aktiv omsorg? Dagliglivets gjøremål Støttekontakt Aktivisering- og velferdstiltak Mat og måltider Kunst og kultur Musikk, dans og drama Fysisk aktivitet

Den Kulturelle Spaserstokken Å sørge for profesjonell kunst- og kulturformidling til eldre Å legge til rette for økt samarbeid mellom kultur- og omsorgs- sektor for å utvikle mangfoldige kunst- og kulturprosjekt lokalt Å bidra til at eldre får et tilpassa kulturtilbud der de befinner seg i dagliglivet

Aktiv omsorg i offentlige dokumenter St. meld. 25(2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening Rundskriv I-5/2007 – Aktiv omsorg – sentral del av et helhetlig omsorgstilbud St.meld. nr. 20 ( ) Nasjonal strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller St. meld. 47 (2008 – 2009) Samhandlingsreformen. Rett behandling – på rett sted – til rett tid NOU 2011:14 Innovasjon i omsorg Meld. St. 10(2011 – 2012) Kultur, inkludering og deltaking Ny folkehelsemelding

Det utvidede kulturbegrep Det tradisjonelle kulturområdet som inngår i det verdiorienterte kulturbegrepet Dagliglivets aktiviteter som foreningsvirksomhet, idrett og amatøraktiviteter Den kommunale kulturetatens område (St.meld. Nr ) Kultur som uttrykk Kultur som levemåte

Kulturlovens formålsparagraf Lova har til føremål å fastleggja offentlege styresmakters ansvar for å fremja og leggja til rette for eit breitt spekter av kulturverksemd, slik at alle kan få høve til å delta i kulturaktivitetar og oppleva eit mangfold av kulturuttrykk

Hvorfor aktiv omsorg? Opplevelser Deltakelse og integrering Mestring og kreativitet Mening Status og nye roller Livskvalitet Bedre helse?

Hvordan Aktiv omsorg? Ha bruker/pasient i fokus Bygge å ressurser Samarbeide på tvers Tilgjengelighet Metoder

Oppdrag fra Helsedirektoratet I juli 2011 fikk Senter for omsorgsforskning Sør i oppdrag fra Helsedirektoratet å foreta kartlegging av hva som finnes av tiltak, fagutvikling og opplæring innen satsningsområdet Aktiv omsorg, og vurdere disse. Data fra kartlegginga skal anvendes som forberedelse til utvikling av en ide- og kunnskapsbank for Aktiv omsorg. I tillegg skal det vurderes etablering av et nasjonalt kompetansehevingsprogram innen Aktiv omsorg.

Resultat av undersøkelsene Kommunene Aktiv omsorg prioriteres ikke høyt, men er allikevel positiv til praksisnær opplæring Videregående skoler Lite i læreplaner, men mange eksempler på Aktiv omsorg i utdanningene, eksempelvis i samarbeid med Livsglede for eldre Høgere utdanning Aktiv omsorg ikke begrep i relevante utdanninger. Utvalgte kompetansesenter Driver i noen grad FoU-aktiviteter i temaet USHT Ulike prosjekter i Aktiv omsorg, ønsker kompetansebygging VIRKE institusjonene En rekke institusjoner driver kompetansebygging og tiltak Frivillige organisasjoner Har mange gode tiltak, og en del opplæringsprogram

Nytt oppdrag - opplæringsprogram Lage opplæringsprogram for kursledere og kursdeltakere Organisering Innhold Læremateriell Rekruttere Kursledere Kursdeltakere Gjennomføre opplæringsprogrammet

Opplæringsprogram - målgruppe Ansatte og ledere i helse- og omsorgssektoren Sekundært; samarbeidspartnere som er viktige for å styrke tilbudet om aktiv omsorg Mulighet for å få 15 studiepoeng for deltakere med studiekompetanse eller realkompetanse Opplæringsprogram til bruk i videregående og høgskole

Den egentlige målgruppa Mennesker med ulike former for funksjonssvikt Eldre med omsorgsbehov Fysisk eller kognitiv funksjonshemming Psykiske lidelser Rusproblemer

Opplæringsprogram

Miljøarbeid med kultur og aktiviteter Metoder på ulike nivå – Helsefremmende arbeid – Forebygging – Behandling – Rehabilitering Vektlegging av metoder på individ- og gruppenivå – Målretta miljøarbeid med vekt på kartlegging

Det flerkulturelle perspektivet Ansatte i det offentlige Brukere/pasienter Hva er likt –hva er forskjellige

Nettverk Familie Slekt Venner Kollegaer Foreninger Møteplasser

Frivillighet Enkeltfrivillige Frivillige organisasjoner Hvordan rekruttere og beholder frivillige Samarbeid mellom det offentlige og det frivillige

Samarbeid på tvers Fag Virksomheter Brukere Pårørende Frivillige Organisasjoner

Aksjonslæring Pedagogisk metode Tar utgangspunkt i praksis – i egen virksomhet Reflekterer praksis Involverer kolleger Arbeidsoppgaver mellom samlingene Utgangspunkt for dem som velger å ta eksamen

Idebankens kategorier Toppturer Trim etter frokost Musikk og bevegelse Formiddagsdans Turløyper Treningskontakt Ulike treningsprogrammer

Inn på tunet Dyr på sykehjem Sansehage Riding

Sang og musikk Seniorteater Malerkurs Musikkpub Strikkegrupper Leseombud Museum Minnearbeid

Måltidet som sosial opplevelse Mat og tradisjoner Matlaging på institusjon Matkurs Tilstelninger Mat etter årstider Smake og lukte

SPA Berøring Manikyr Massasje Bruk av musikk under stell

Vestfold - Pilot Samarbeid med USHT De fleste hadde fått informasjon og var blitt påmeldt av arbeidsgiver 40 påmeldt – venteliste Bare kvinner Hovedsakelig mennesker som arbeider med eldre Mange fra samme arbeidsplass Både ledere og ansatte Ca. 15 vil ta eksamen

Organisering av programmet 4 samlinger på to dager i løpet av to semester Målsetting om opplæringsprogram i alle fylker 15 – 30 deltakere per kurs Oppstart Høst 2013

Sted og tid FylkeSted1.Samling2. Samling FinnmarkAlta – TromsTromsø9. – – NordlandKommer N-TrøndelagKommer18. – – S-TrøndelagOrkdal (?)16. – Møre og RomsdalMolde18. – – Sogn og FjordaneKommer – 19.11

Sted og tid FylkeSted1.Samling2. Samling HordalandBergen – RogalandKommer – Vest-AgderKommer25. – – Aust-AgderKommer23. – – TelemarkPorsgrunn23. – – BuskerudDrammen25. – – Oslo 23. – – AkershusKommer9. – –

Sted og tid FylkeSted1. Samling2. Samling ØstfoldKommer25. – – OpplandKommer16. – – HedmarkKommer30.9. – –