Celleånding, energi ATP- adenosintrifosfat (små pakker med energi som cellene bruker) Cellene får energi ved at en fosfatgruppe spaltes av. Energi lagres.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Energi og næringsstoffene
Advertisements

Karbohydrater og fedme
10 Mobile energikilder 10A Kjemiske reaksjoner og energi
ENERGIOMSETNINGEN.
CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Sone 1 (aerob) % av makspuls, lav intensitet
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
Energibalansen.
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Lars Magnus, Vegard og Eivind
Energi i celler Lars Magnuss, Veggarr og EiWind. Hvilke oppgaver har cellene?  Vekst  Bevegelse  Oppbygning og nedbrytning av stoffer.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Fra sukkermolekyl til energi
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
FORBRENNING.
Celler (Guyton kap 2) Celle: Celle homeostase - egenskaper
Planteceller og planter
Johanne Molnes Harkjerr
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
Kollokvie 8 Fettsyrenedbrytning Ureasyklus
Hva er/karakteriserer trening?
Fructose 1,6-bisphosphate Phosphoenolpyruvat(x2)
Varme, uorden og spontanitet
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
ATP Realfagkonferansen NTNU Sant eller usant: Når bindingen mellom de ytterste fosfatgruppene i ATP brytes, frigis det energi.
«Enten du tror du klarer det eller ikke, så har du rett!» Henry Ford
FOTOSYNTESE OG CELLEÅNDING Læringsmål: Kunne forklare hva fotosyntese og celleånding er.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Cellene – bitte små fabrikkbyer
Biokjemi Om å forstå kjemi og energi i biologiske systemer
Forklare hovudtrekka i fotosyntese
Naturfag Mål for uka: beskrive oppbygningen av dyre- og planteceller og forklare hovedtrekkene i fotosyntese og celleånding.
Fra protister til dyr.
Celler er grunnlaget for alt liv
Prøvemuntlig: -Fenomener og stoffer -Kropp og helse
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
Kroppen som helhet Laget av Anniken Ordbegrep Anatomi= Læren om hvordan kroppen er bygd opp Fysiologi= Læren om hvordan kroppen fungere, oppgave Livsstilssykdommer=
KARBOHYDRATER.
Cellen.
ATP.
Kan hydrogen bære energi?
Hva gir oss energi i maten
Planteceller og planter
Planteceller og planter
Fotosyntese Ny sang!.
Fructose 1,6-bisphosphate Phosphoenolpyruvat(x2)
Planteceller og planter
Dyreceller - oppbygning - celleånding
Kjemiske reaksjoner Mål for økta:
Utskrift av presentasjonen:

Celleånding, energi ATP- adenosintrifosfat (små pakker med energi som cellene bruker) Cellene får energi ved at en fosfatgruppe spaltes av. Energi lagres i ATP ved at en fosfatgruppe bindes til ADP.

Hvor får vi ATP fra? Her trenger vi et glukosemolekyl. Av et slikt molekyl dannes det 36 ATP-molekyler. For at vi kunne få slike ATP-molekyler må cellene «lade opp» andre molekyler som heter ADP. ( adenosindiforsfat)

Celleånding Dette er en kjemisk reaksjon som foregår i cellene. Her blir glukose og oksygen omdannet til karbondioksid og vann. Det dannes energi i form av ATP. ATP gir energi til cellen. Forflytter seg ikke gjennom cellemembra. Celleånding skjer i mitokondriene og i cytoplasmaet. Finnes to typer celleånding: aerob og anaerob

Aerob (nedbryting av glukose med oksygen) Aerob celleånding foregår i hver enkelt celle i kroppen vår. (i mitokondriene). For eksempel har muskelceller mange mitokondrier for de har et høyt behov for energi, i motsetning til fettceller som har et lite behov for energi og derfor også færre mitokondrier. Aerob celleånding bruker oksygen og gir da karbondioksid og vann som avfallsprodukter. Det dannes 36 ATP.

Mitokondrier

Celleåndingen er en av de mange kjemiske prosessene som foregår i cellene. Summen av alle de kalles stoffskifte. Celleånding er en prosess der store molekyler spaltes slik at energien som er lagret i dem, blir frigjort. (glukose forbrennes)

Anaerob-nedbryting av glukose uten oksygen Anaerob celleånding foregår i muskelceller som ikke får tilført nok oksygen. (ved trening) Anaerob celleånding bruker ikke oksygen, men gir også mye mindre energi (2ATP)enn aerob celleånding. Mitokondriene deltar ikke i reaksjonen. Som følge av dette kan kun glukose være utgangsstoff for anaerob celleånding. Det vil dannes melkesyre som etter hvert vil hope seg opp og hemme aktiviteten i musklene, cellene greier derfor ikke å drive anaerobt muskelarbeid så lenge om gangen.

Enkelt sagt Glukose + oksygen = karbondioksid + vann + energi I mitokondrier Energi i form av ATP (forlater ikke cellen) Det dannes varme (forlater cellen)

celleånding Både planter og dyr skaffer seg energi gjennom celleånding. Celleånding skjer i alle cellen. Det trenges oksygen og glukose. Planter trenger også energi, og de gjennomfører celleånding på samme måte som vi. Men de lager glukose. Vi må spise karbohydrater for å få i oss glukose.

Hvorfor trenger planter energi? Vekst Må strekke seg mot lys Formere seg Lagrer karbohydrater som stivelse.

Mennesker Vekst Formering Ånding Blodsirkulasjon Næringsopptak osv

Anaerob(uten oksygen) I muskler uten oksygen Trenges fortsatt glukose Det dannes bare melkesyre og ATP

Forbrenning er reaksjon med oksygen O2

Både karbohydrater, fett og proteiner kan gi energi i celleåndingen

ATP-cellen «batteri»