Den genetiske koden ● Alle organismene er bygd opp av celler. ● Noen har få/en celle, andre, som mennesker består av mange milliarder celler ● Arvestoffet-DNA.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Advertisements

Fra nukleinsyre til protein
Aminosyre Arginin.
Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
Arv.
Lars Magnus, Vegard og Eivind
Energi i celler Lars Magnuss, Veggarr og EiWind. Hvilke oppgaver har cellene?  Vekst  Bevegelse  Oppbygning og nedbrytning av stoffer.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Kapittel W Enzymer.
Fra sukkermolekyl til energi
Gener og deres virkemåte
Translasjon Starter når initiell del av mRNA molekylet binder til rRNA i et ribosom. tRNA molekylet med komplementære antikodon binder til eksponerte kodon.
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
DNA/RNA
Gener og arv.
Genetisk informasjon og protein syntese (side 64 – 76, Haug)
Celler (Guyton kap 2) Celle: Celle homeostase - egenskaper
Planteceller og planter
Johanne Molnes Harkjerr
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
DNA og arvelære..
Nukleinsyrer og proteinsyntese Pensum: Solomon&Fryhle kap
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
Gen og arv.
Nukleotider og nukleinsyrer
Estere, fettstoffer og proteiner
Genetikk Reidun Høines.
Estere, fettstoffer og proteiner
Protein og fett - Uke 9 -.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
Hormoner.
Bukspyttkjertelen og binyremargens hormon. Binyremargen Organ Produserer adrenalin Begynner å svette, nervøs, skriker Adrenalinet slipper stoffer direkte.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Celledeling Mitose – vanlig celledeling Meiose - reduksjonsdeling.
DNA. Hva er DNA? Deoksyribonukleinsyre (DNA) er den viktigste kjemiske bestanddelen i arvematerialet til levende organismer. «Foreldre» kopierer og overfører.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Trygg mat og næringsstoffer
Biokjemi Om å forstå kjemi og energi i biologiske systemer
LINK: Arv av egenskaper LINK:
Celler er grunnlaget for alt liv
Hormonsystemet Nervesystemet sender informasjon i form av elektriske impulser gjennom nerver. Hormonsystemet (endokrine systemet) sender stoffer (hormoner)
Stoffer og reaksjoner Vi bygger molekyler.
Arv og miljø Kapittel 1.
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
Kroppen som helhet Laget av Anniken Ordbegrep Anatomi= Læren om hvordan kroppen er bygd opp Fysiologi= Læren om hvordan kroppen fungere, oppgave Livsstilssykdommer=
KARBOHYDRATER.
Blodet.
Cellen.
Stoffer og reaksjoner Vi bygger molekyler.
Celler – grunnlaget for alt liv
Fra celle til flercellet organisme
Utskrift av presentasjonen:

Den genetiske koden ● Alle organismene er bygd opp av celler. ● Noen har få/en celle, andre, som mennesker består av mange milliarder celler ● Arvestoffet-DNA ( deoksyribonukleinsyre) befinner seg i cellekjernen. ● Dette er et kjempe molekyl. ● Molekylet er bygd opp som en dobbeltspiral/vindeltrapp.

Oppgaver til DNA ● Styrer utviklingen og aktivitetene i cellen ● Kopierer seg seg ved celledelingen og overfører egenskapene som arveanlegg til cellens avkom ● Inneholder all informasjon.

Vindeltrapp ● Det er to spiraler som er skrudd i hverandre ● Trinnene er nitrogenbaser (A- adenin, G-guanin, C- cytosin, T-thymin) ● Rekkverket er sukker og fosfat

DNA-vindeltrapp

DNA (nitrogenbaser) ● A binder seg bare til T (T til A) ● G binder seg til C (C til G) ● Husk !!!!! A-T er ikke samme som T-A og C-G er ikke samme som G-A ● Basene er bundet til sukkeret

Et gen ● -Er oppskrift på et protein ● -Er et stykke av arvestoffet ● -Er en bestemt, avgrenset del av trappetrinn i et DNA-molekyl. ● Gener sitter på kromosomene sammen med mange andre gener ● Gir oss en bestemt egenskap (fargen på øynene)

Proteinrolle ● For at vår kropp kunne lage proteiner må vi spise proteinrik mat. ● Proteiner brytes ned til aminosyrer. ● Det finnes 20 ulike aminosyrer. (8-9 er essensielle) ● Proteiner inneholder nitrogen, oksygen, hydrogen, karbon, svovel. Alle aminosyrer har en spesiell aminogruppe NH 2

Oppgaver til proteiner i kroppen ● FORSVAR MOT INFEKSJONER: inngår i immunforsvaret som antistoffer. ● TRANSPORTMOLEKYLER: Noen proteiner transporterer stoffer (hemoglobin). ● SIGNALSTOFFER: Noen er hormoner (signalstoffer som kan påvirke celler i kroppen.)

Flere oppgaver ● MOTOR FOR BEVEGELSE: Noen gir musklene bevegelighet ● BYGNINGSMATERIALE: Hår, negler og deler av bindevev, muskler består av proteiner. ● PÅSKYNNER KJEMISKE PROSESSER: Mange proteiner er enzymer. Disse styrer aktivitetene i cellene. Uten disse ville de kjemiske reaksjonene stoppe opp. (Katalysatorer – får i gang og opprettholder prosesser) ● Det første proteinet man bestemte, var insulin. Insulin består av til sammen 51 aminosyrer og er et hormon som regulerer glukoseinnholdet i blodet.

Oppskrift på et protein ● DNA har oppskrift på proteiner og bestemmer hvilket protein som skal lages. ● Egenskapene til protein bestemmes av: ● HVILKE AMINOSYRER DET ER BYGD OPP AV ● ANTALL AV DE ULIKE AMINOSYRER ● REKKEFØLGEN AV AMINOSYRER I KJEDENE ● Aminosyrene kobles sammen som kuler på en snor. (Bindingene kalles peptinbindinger)

Koding for aminosyrer ● Det er tre og tre baser som koder for aminosyrene. ● Disse tre og tre kodene kalles et kodon ● Baserekkefølgen bestemmer hvilke proteiner cellen lager. ● Eksempel: CGA-aminosyren alanin, CTC- glutaminsyre. ● Det er også egen kodeord for start og slutt på et proteinmolekyl

3 og 3 nitrogenbaser er koder for en aminosyre