GRESS. FRA ØRKEN TIL REGNSKOG Gress vokser fra polområdene til tropene. Gress dominerer på stepper, savanner og enger. Gress er hovednæringen for mange.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Advertisements

Oppsummering og spørsmål
Hvordan takler fisk midnattsol og mørketid?
Miljørådgiver i grønn hverdag
Klimasoner.
En reise jorda rundt Livsbetingelser med utgangspunkt i naturressurser: Riktig atmosfære Tempratur Trykk Beskyttelse mot stråling Tilgang på vann Årstider.
…for deg som liker nye og spennende reisemål…
DYR.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Kapittel 28 Norgeskartet
Kapittel 8. Næringsutvikling i Norge
Konsekvensenes tid Ola Skaalvik Elvevold Stavanger, 28. april 2014.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
AFRIKA.
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Samspill Jord - Kultur - Dyrking
Naturstien i Borgundgavlen er opparbeidet av Det norske Skogselskap, Møre og Romsdal. Naturstien er 1,4 km lang og ligger i et område som disponeres.
Ngitili Sukumaenes løsning for å gjenoppbygge skog og gresslandskap.
Til Noas ark.
Helgelandsbonden som kjøttprodusent og skjøtter av kulturlandskapet
Introduksjon til eldre historie
Plantelivsgruppa! Laget av Terese, Kim Jana og Lale.
REDD regnskogen Ønsker du mer informasjon enn det som står i notatfeltet i denne presentasjonen, bruk nettstedet Foto: Thomas.
Botswana Gruppe 1.
Forvaltning og skjøtsel av kulturlandskapet
Regnskogen Vær De frodige skogene i sør-vest er avhengige av høye temperaturer hele året og mye nedbør. Regnskoger i tempererte soner trives mellom Stillehavet.
Geografiprosjekt Våren 2009
De forente stater: USA.
Kapittel 4 - Jordbruk Stort vendepunkt i verdenshistorien:
Villsauens kulturlandskap Kan vi klare å ha utvikling med respekt for kommende generasjoner?
I Bekkedalen Læringsmål Eleven skal kunne;
Oppgaven Alle får utdelt hvert sitt land i Sør Amerika
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Asia.
Fagmøter på Helgeland Hvordan skal vi tilpasse oss en lenger vekstsesong? 1.
Den miste verdensdelen
Biotopbeskrivelse Innholdsfortegnelse: Kart og områdebeskrivelse Historiefortelling Geologi Istid Vær og klima Planteliv Dyreliv Forurensningskilder Friluftsliv.
Øvre-Eiker Hvordan vi på Røren skole jobbet med kommunereformen Etter møte med ordfører, hadde vi elevrådsmøte der vi bestemte at hver klasse skulle.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Havet Hvorfor kalles den blå planeten vår for «jorda» når over 70 % av overflata er dekket med vann?
POST 1 Hva betyr det at en vare er økologisk? a.At den er liten og litt skrukkete b.At den er framstilt i samspill med naturen, uten kunstgjødsel og sprøytegifter.
Trekkfuglene Et sikkert vårtegn. Læringsmål for emnet: Lære hva begrepet trekkfugl og standfugl betyr. Lære å se forskjell på en trekkfugl og en standfugl.
VANN. VANNETS KRETSLØP Vannets kretsløp et det viktigste av naturens kretsløp. Det rinner ut i havet.: Vann fordamper. Det blir kondensert. Vannet faller.
Læringsmål Eleven skal kunne; Beskrive kjennetegnene til noen dyr som lever ved bekken. Beskrive kjennetegn og levevis til fisker og små dyr som lever.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
Den levande Tellus - vårt felles ansvar. Avfallet gir frå seg klimagassar – CO2 om det vert brent – Metangass om det vert lagra på ein avfallsplass –
Darwin ser en sammenheng
Fugler Noen grunnleggende opplysninger. Læringsmål for emnet: Du skal vite hva en trekkfugl er Du skal vite hvorfor trekkfugler flyr sørover om vinteren.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Geologiske tidsskalaen
Naturressursar frå jorda.  Jordbruk før og no  Nomadar - dei første menneska drog frå stad til stad for å jakte og sanke mat.  Få spor i naturen og.
Tributtsamfunn 3500 f. vt – 1500 e. vt.. Hammurabis lov (epilog) Jeg er Hammurabi, den fullkomne konge. Jeg er kongen som raker opp over kongene, mine.
Tema: De eldste spor etter liv
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
REDD regnskogen Ønsker du mer informasjon enn det som står i notatfeltet i denne presentasjonen, bruk nettstedet Foto: Thomas.
Jordas ytre krefter.
Presentasjonstittel(Bunntekst)
Velkommen til 2. klasse si morgonsamling
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Dyreskolen Hei! Og velkommen til Dyreskolen :) Det fins mange forskjellige dyr. Noen dyr lever under vann, noen på land og noen dyr flyr i lufta. Noen.
Perspektivet:. Klimasmart matproduksjon Finn Aasheim, Norges Bondelag Agderkontoret Bystranda,
Korn, Frø og kornprodukter
En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo
I Bekkedalen Læringsmål Eleven skal kunne;
TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Kapittel 6 – klima og vegetasjon – del 2
Undervisningsoppgaver høst 2016
Livets historie.
Utskrift av presentasjonen:

GRESS

FRA ØRKEN TIL REGNSKOG Gress vokser fra polområdene til tropene. Gress dominerer på stepper, savanner og enger. Gress er hovednæringen for mange dyr.

ØRKEN I områder med liten nedbør og stor avdunsting får jordas overflate høy saltholdighet. Tørken gjør at få arter overlever. Her trives bare kaktus og gress.

STEPPE Steppen er en trebar gress slette. Her er det lite nedbør. Mengden av nedbør avgjør hvor høyt gresset blir. Her vokser det gress, urter og busker.

SAVANNE På savannen vokser det gress, spredte busker og trær. Her er det varmt klima og ganske mye regn. Regnet kommer i løpet av en kort sesong. I tørketiden feller trærne løvet. Vi finner savanner i Afrika, Sør Amerika og Australia.

REGNSKOG Regnskogen er ørkenens motsetning. Her er det varmt hele året og rikelig med nedbør.

STEPPEN

Steppe betegner den typen gress sletter som finnes i områder med liten nedbør. Steppen er ofte fruktbar slik at den brukes til åkrer og beiter. Gressplantene her tåler tørke, og de vokser i tuer. Løkplantene blomstrer i regntiden og visner bort i tørketiden.

STEPPENE PÅ KLODEN Jordens største steppeområder finner vi i Russland, Sentral Asia, Ungarn, Nord og Sør Amerika.

STEPPENE I SENTRAL ASIA Det er ikke de store steppene i Sentral Asia som er oppdyrket. Her holder nomadefolk som bruker steppene til beitemark for sauer og geiter.

STEPPENE I RUSSLAND OG UNGARN Den ungarske pusztaen er for det meste dyrket opp. Før holdt det til store dyreflokker og ridende gjetere her. Svartjordssteppene i Russland er dyrket opp.

STEPPENE I SØR AMERIKA Slettene i Argentina kalles for pampas. Her brukes store områder til beite for kveg, men store områder er også dyrket opp. Store områder vannes med kunstig vanning.

DEN AMERIKANSKE PRÆRIEN Den amerikanske prærien brukes til å dyrke korn og kalles også for verdens kornkammer. En del av prærien ligger i regnskyggen av Rocky Mountains, og må derfor vannes for å få fram skikkelige avlinger. Før var det indianerne som holdt til ute på disse områdene.

SAVANNE

UTBREDELSE Savanne er en gress slette med busker og trær. Savanner finner vi i Afrika, India, Australia og Sør Amerika. På savannen regner det mm i året. Nedbøren faller i bestemte regntider.

REGNTID OG TØRKE Savannen er en vegetasjonssone i overgangen mellom steppe og regnskog. Plantelivet er tilpasset tørke. Da visner gress og urter, og trærne feller løvet. Under regntiden våkner alt til liv. Da blir savannen dekket av grønt gress.

VEGETASJON De mest kjente trærne er baobabtreet og flere akasie trær. På den tørreste delen av savannen vokser trærne spredt, mens de vokser tettere på den delen som ligger nærmere jungelen. Det er gresset som er den viktigste plantearten på savannen. Elefantgresset kan bli opptil 6 meter høyt.

DYRELIVET Dyrelivet på savannen er rikt. Her finner vi flokker med antiloper, sebraer, elefanter, sjiraffer, neshorn, strutser osv. Menneskelig aktivitet har truet med å utrydde dyrelivet på savannen. I dag blir dyrelivet bevart i store nasjonalparker.

FRA SVIEBRUK TIL PLEN

SVIBRUK For 5000 år siden kom de første jordbrukerne til Norge. De hogde ned eller svidde av skogen. Det ble sådd korn på det snauhogde feltet. Dette kalles for svibruk. Kornet ble høstet med flintsigder.

OPPDYRKING Hogstflatene ble brukt til å dyrke korn eller til beiter. Tamfeet gav kjøtt, smør, ost og melk. I dag er jordbruket mekanisert. Store områder i Nord og Sør Amerika og i Russland er i dag dyrket opp.

Gress brukes også til parker. Engelskmennene er kjent for sine vakre parker. Engelskmennenes vakre hager har spredt seg til hele verden, også til Norge.

ENGER

ENGER OG BEITER Eng er et jorde hvor gresset blir slått og tatt vare på. Et beite er et jorde hvor dyrene eter gresset. I jordbrukssamfunnet fantes det både naturenger og naturbeiter. I det moderne jordbruket har vi kultur enger og beiter.

ULIKE GRESSARTER De viktigste plantene på kunstengene er timotei og rødkløver. Takrøret er vårt største gress slag og vokser ute i ferskvann. Det kan bli opptil 7 meter høyt. Langs lave strender finner vi tuer med starr. Inne på land der det er tørrere, vokser gress og urter.

Hvor bakken er tørr vokser det strå og et utall av blomster. Vi finner her prestekrage, kløver, gulmaure, blåklokke, hjertegress og enghavre. Her trives også insekter som sommerfugl, humle og maur.

UTSLÅTT Utslått var utmark og fjellområder som lå langt fra garden. De ble slått med to års mellomrom og brukt til for. Foret ble lagret i en løe.

GRESSARTENE I VÅR TJENESTE

MEL Mel og gryn får vi fra kornslagene. Hvete, rug, bygg og havre vokser i de kaldere klimasonene. Ris, mais, hirse og durra vokser i de varmere klimasonene.

SUKKER OG FOR Vi får sukker og sirup fra sukkerrøret. Gress brukes til for for dyr som produserer kjøtt og melk.

Bambustrærne kan bli 40 meter høye. De brukes til hus, palisader, broer, rør, kar, møbler osv. Bambusbladene brukes til taktekking, papir og emballasje. Parfymeindustrien bruker oljer som blir utvinnet fra gressarter. Det blir laget brennevin og øl ut fra korn.

EROSJON Det blir plantet gress for å hindre jorderosjon. Gressartene binder jord og sand. Det blir brukt mye gress i parker, hager og idrettsanlegg. I Norge finnes det 100 gressarter.