Livsmot og mestring i folkehøgskolen Hvordan kan folkehøgskolen i bidra til livsmot og mestring for alle elevene?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
”Fortet” på Gudeberg Et lavterskeltilbud for alle skolens elever og
Advertisements

Teknologi i klasserommet
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
RAFT Prosjekt hørsel Leif Foss, NAV Lerkendal Marianne Simensen, NAV Sør-Trøndelag.
Lunner Skolefaglig rådgiver Velkommen til UNGDOMSRÅD!
En ny epoke i livet - skolestart
Forebyggende arbeid satt i system
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Livsstilskolen for hele familien Små skritt -store forandringer
AP - Arbeidsplan Vi jobber med arbeidsplanen nesten hver dag.
Haugaland og Karmøy Distriktspsykiatriske Senter (DPS)
Rune Sødal, NF og Odd Haddal, NKF
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE 11.SEPTEMBER 2013 Stikkord og dato.
Nulltoleranse for mobbing
Mangfold og fellesskap
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Arbeidslivsfag Kan arbeidslivsfaget bidra til at ungdomskoleelevene blir mer motivert??
Fysisk aktivitet i institusjonen
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under ”oppsett”.
Forebyggende arbeid satt i system. De fleste eldre er friske, men de fleste syke er eldre.
Språk og språklig fordypning
OTH – Åfjord 30.april. 2 faktorer som er kritiske for motivasjonen, og som læreren kan påvirke:
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
UTDANNING MODUL 1 Utdanningssystemet i Norge Barnehagen Verdigrunnlag
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
Hvilke familietilbud trenger de yngste
NY GIV Kroppsøving Byåsen vgs Ny-Giv kroppsøving, et prosjekt rettet mot elever med IV og karakteren 1 og 2..
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
DELTAKELSE, TILHØRIGHET OG VENNSKAP - muligheter og utfordringer
Drop-In metoden i skolen
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Margareth Brødholt HVORDAN BLIR ELDRE MED PSYKISK LIDELSE, RUSMIDDELAVHENGIGHET OG OFTE DEMENS IVARETATT PÅ SYKEHJEM? - Resultater.
Mobbing og atferdsproblemer
Livsstilsending - uke 5 -
Samling for skolenes leder(e) for elevdemokrati og helhetlig læringsmiljø-høringsseminar 11. mai 2014 Orientering om nytt ressurshefte om arbeid mot krenkende.
MÅNEDSBREV FOR TYRIHANS september 2015 Velkommen til nytt barnehageår! Dette månedsbrevet kommer seint, men som man sier: Bedre seint enn aldri Først av.
Fagkveld om psykisk helse «GOD PSYKISK HELSE MED KRONISK SYKDOM» Hva er psykisk helse? Livskvalitet og kronisk sykdom Tankens kraft – tanker, følelser,
 Utfordringer skoleåret 2014/ Flere elever enn tidligere allerede i systemet (BUP, psykisk helsesøster, UPA ) - Økende tendens med selvskading –
Følelser Følelsene er en sterk drivkraft i oss og styrer mange av handlingene våre Eksempler på følelser: Glede Sinne Frykt Tilfredshet Skyld Skam Lykke.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
Du har rett til å ha det bra! - Hva forteller oss «Ung i Rogaland 2016»?
PPT Psykisk helse – «Hør på meg» Noen funn fra Ungdomsundersøkelsen På alle områdene ligger Stavanger veldig godt an når sammenlignet med landsgjennomsnittet.
Utvalgte resultater for SVGS
Internasjonalisering
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Utvalgte resultater for SVGS
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Mulig.
Velg selv er en film  med tilhørende  samtaleopplegg for tweens, aldersgruppen 9-13 år. Vi ønsker at samtaleopplegget skal skape refleksjon rundt rus-
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
Roller og forventninger
Hva driver barn og unge i Asker med? Hvordan har de det?
Ingvild Vardheim, KoRus – Sør
Samarbeid Forslag til spørsmål -Hva er samarbeid, og hva er vitsen?
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Kristianslyst skole 3. september 2018
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid
Sinne Film:
Forebygging og helsefremming
Fysisk og psykisk helse
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Ta ungdom på alvor. Høyr Rydd/ kva er problemet? Finn løysning
Velkommen til foreldremøte om
Utskrift av presentasjonen:

Livsmot og mestring i folkehøgskolen Hvordan kan folkehøgskolen i bidra til livsmot og mestring for alle elevene?

Hva skjer med ungdommene våre?  Generasjon prestasjon  Målstyring – individualisering  Synlighet – sosiale medier  Mobbing – psykiske lidelser  Ungdata rapport, NOVA 7/15:  1 av 4 jenter på VGS med depressive symptomer  Økende søvnvansker  Flinke og samvittighetsfulle  Drikker mindre  Venner med foreldrene  Opptatt av skole  Tiller: «I Sverige brenner de ned skolene sine i Norge dropper de ut av dem»

Generasjon prestasjon og – ingen som viser vei  Hvordan utvikler man en trygg og stabil identitet i en kultur som er i stadig forandring? Når man ikke lenger kan bygge på gyldige erfaringer fra forrige generasjon? Når det ikke lenger er nok å være alminnelig og normal vellykket, men når man helst skal være spesiell og unik, idol og stjerne, for å oppnå annerkjennelse? Når identitet og selvbilde står og faller med at en klarer å gjøre de riktige valgene – av utdanning, yrke, venner, bosted, fritidsinteresser, klær, reisemål…? Når man må være sin egen lykkes – eller ulykkes smed? «Elev og menneske» Nina B.J. Berge

Skynde oss langsomt - aksjonsforskning  Spørre  Utrede  Tiltak

Arbeidsmøte på Modum i april Hvilken rolle skal folkehøgskolen ha i møte med elever med utfordringer knyttet til psykisk helse og livssituasjon? Hvordan kan vi styrke de ansattes relasjonskompetanse og trygghet i møte med disse elevene? Trenger folkehøgskolen medarbeidere med spesialkompetanse på psykisk helse? Hvordan kan folkehøgskolen bidra til livsmot og mestring for hele elevkullet.

Anbefalinger fra Modum:  Fokus på det friske  Fokus på psykisk helse for alle elevene.  Fokus på en modell som passer inn i et folkehøgskoleår og folkehøgskoledrift.

Anbefalinger fra Modum Konkrete tiltak på skolene og en tydelig tjenestevei:  Skolen: Avklare og fordele ansvar  Førstelinje : Alle ansatte på skolen kan gjøre noe.  Andrelinje : To eller flere på hver skole  Tredjelinje : Det offentlige hjelpeapparatet, interesseorganisasjoner, den lokale presten etc.

Anbefalinger fra Modum  Avklare hvem som gjør hva i oppfølging av elever som har ekstra behov.  Etablere kontakt med hjelpeapparatet i sitt lokalmiljø. Eleven har rett til helsehjelp i den kommunen der de er elev. «I september smeller det»  Vurdere om det er noe i elevens søknad som gir grunn for å ta en kontakt med elevene før skolestart (skoleplass)

Anbefalinger fra Modum  Legg en plan for oppfølingen av elever som har vært åpne om sine utfordringer. «Når en elev forteller noe om seg selv er det rå viktig at vi viser at vi har hørt det.»  Gjennomføre første elevsamtale før høstferien

Anbefalinger fra Modum  1. linje : Ansatte – elev Alle ansatte kan gjøre noe Må ikke bli alene om ansvaret- ha et sted å melde videre  2. linje: 2 pr skole med mer kompetanse og ansvar Sosiallærer – internatleder – inspektør – en annen Tar ansvar når 1. linje trenger det Melde videre ved behov  3. linje: helsetjenesten/legekontor /DPS Alle har krav på et helsetilbud der de er.

Tre tiltak  Personaldag og ressurshefte med fokus på 1-linje og relasjonelt mot.  Dialog med skolen i forkant  Førstehjelpskurs i psykisk helse for hele personalet  Lokale bidragsytere?  2. linjekurs i psykisk helse for enkelte medarbeidere i folkehøgskolen  to eller flere fra skolen  Over 1 til 2 år  I samarbeid med fagmiljø som Modum Bad eller andre  Ressurssted med forslag til undervisningsopplegg i psykisk helse for alle elevene  Variert metodikk og fagsammenhenger  Fagkurs for lærere som underviser i psykisk helse

- og kanskje litt mer utredning Vi vil høre elevenes stemme også!  Spørreundersøkelse  Narrative tekster  Dybdeintervjuer - samtaler

"Da jeg begynte her taklet jeg ikke stress i det hele tatt, jeg slet mye med angst, og meldte meg ut så snart noe virket utfordrende. Det har jeg bevisst jobbet med å forandre på, og jeg hadde aldri fått den muligheten uten et så åpent miljø. Mennesker er forskjellige, men samfunnet krever og forventer nesten akkurat det samme av alle. Det fikk jeg heldigvis meldt meg ut av dette året, noe jeg virkelig trengte." "Eg har aldri følt meg meir komfortabel i ei gruppe enn det eg gjer her." Elevsitater fra Johan Lövgrens pågående doktorgradsarbeid