Utvalgte kulturlandskap i jordbruket Skjærgården øst for Nøtterøy og Tjøme Et av 22 utvalgte kulturlandskap i Norge Om næringsutvikling …. Hilde Marianne.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Av Frode Tjønn, leder av Saltdal JFF
Advertisements

KOMMUNAL STØTTE TIL NÆRINGSUTVIKLING – I TRÅD MED EØS Oslo, 8. mars 2011 Bjørnar Alterskjær, ALT advokatfirma AS.
Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.
Hvordan drive landbruk?
Kapittel 8. Næringsutvikling i Norge
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
Laks og næringsutvikling i Kragerøvassdraget Ole Erik Elsrud.
Innovative offentlige anskaffelser
Innovasjon Norge Presentasjon Etablererkurs Fosen
Leder Nordland Bondelag Direksjonsmedlem i Norges Vel
Levende Lågen. Levende Lågen Tidsreiser på vannveien...
Verneområdene i Forollhogna – muligheter og utfordringer sett fra et lokalt ståsted. Erling Aas-Eng, Vingelen Utvikling ,
Presentasjon for kommunestyret
LANDBRUKET I OSLO Strategiseminar 20. – 21. mars 2013 Landbruksbasert næringsutvikling Regionalt næringsprogram OPPSUMMERING FRA GRUPPEARBEID.
NASJONAL GODKJENNINGSORDNING FOR INN PÅ TUNET – slik kvalitetssikrer vi tjenestene. Steinkjer 1.mars 2013.
Internasjonalt perspektiv Oslo, Audun Lågøyr Næringspolitisk direktør Byggenæringens Landsforening.
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
Kapittel 19 Et folk av bønder
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Helgelandsbonden som kjøttprodusent og skjøtter av kulturlandskapet
Innovasjon Norge – bygdeutviklingsmidler Gartnerdagene, Gjennestad 23
Forvaltning og skjøtsel av kulturlandskapet
Utviklingsavdelinga KU i praksis - slik gjorde vi det Vurdering og sortering av innspill i arbeidet med arealdelen for Ål kommune Berit Heitmann.
Energiflistilskudd 2009 Prosess Del av tiltakspakken februar 2009 Driftstilskudd, inntil 40 mill Høring av forskriftsendring, få på plass rammer for ordningen.
Vegaøyan verdensarv - Vår enestående verdensarv, våre største utfordringer - Dette har vi lyst til å bli spesielt gode på.
Velkommen til kystsonen
Tilskudd til kulturarenaer. Mål: Skape gode kulturelle møteplasser som gir rom for variert kulturell virksomhet i lokalmiljøet og i regionen Hvorfor denne.
RMP – kulturlandskapstiltak – nytt 2014 Kompetansesamling 1. september 2014 Hilde Marianne Lien Foto Ole Christian Torkildsen 1.
Innovasjon Norge Nordland Karsten Nestvold, Myre
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Høring forskrift om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket 1 Produksjonstilskudd.
TEMAMØTE FISKE SOM NÆRING. Innovasjon Norge –Gårdbrukere/grunneiere som har etablert seg som næringsfiskere har fått støtte hos Innovasjon Norge. Det.
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Et spennende pilotprosjekt Seniorsaken presenterer pilotprosjektet: ”Bli gammel på gård” Den første gården der det søkes å gjennomføre prosjektet er på.
Nasjonalt utvalgt kulturlandskap Troms Sjøsamisk kulturlandskap, kombinasjonsnæring fiske, jordbruk og duodji (håndarbeid, grene) Samiskspråklig bygd.
RMP-tilskudd Oversikt over utbetalinger og omfang av tiltak Gjennomgang av alle tiltakene i RMP med vektlegging av endringer Forvaltningsutfordringer.
Surnadal kommune Inn på tunet Handlingsplan – Inn på tunet 2007: ” 2.1 Innledning I supplerende oppdragsbrev for 2005 av 30. juni 2006 gis.
Evaluering av UKL-satsinga: Kommentarer til sekretariatets rapport v/ Arne Farup rådgiver på landbruks- og reindriftsavdelinga Fylkesmannen i Nordland.
Næringsutvikling og verdiskaping Kultur- og naturarv som utgangspunkt for verdiskaping og næringsutvikling Verdiskapingsprogrammet for kulturminner 4 år.
Stjørdal Næringsforum Finansiering av næringsforeninger Dina Elverum Aune.
LANDBRUKSAVDELINGEN Klikk for å legge inn navn / epost / telefon.
Småskala landbruksproduksjon sett fra fylkesmannens ståsted Landbruksdirektør Thor Bjønnes Samling for Norsk Kommunalteknisk forening Quality Hotel, Sarpsborg.
Utvalde kulturlandskap i Jordbruket. Erfaringer, utfordringer og resultater fra fjellgardane og seterdalane i Øvre Sunndal. Nettverkssamling Lista
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Landbruk i utvikling – en utfordring for kommuneplanleggeren.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Den naturlige skolesekken Utbygging av Fossum Bruk.
Forslag Budsjett Budsjett for 2012 Bakgrunn for foreslått budsjett: –Foreldrekontingenten er kr ,-/ måned i 11 av årets måneder. Ingen endring.
Utvalgte kulturland- skap og Naturbase. Miljødirektoratet arbeider med en omlegging av datasettet «Helhetlige kulturlandskap» De Utvalgte kulturlandskapene.
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
Regionalt miljøprogram
Verdensarven Buffersoner og oppsluttende verdier
Skogbruksplanlegging - utvikling tilskudd
Infomøte Ørland kultursenter 13
Nordherad - Opplands utvalde kulturlandskap.
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Presentasjon 14. juni 2017 Rådgiver Magnar Simensen
Innovasjon Norge Arktis | Dag Ronald Fredheim
Lokalisering Marienlyst sentralt i Drammen. Kan følge opp kommunens miljøpolitikk. Har allerede viktige idrettsfunksjoner. Gunstig for både det lokale,
Velkommen til fagsamling. Utvalgte kulturlandskap i jordbruket 19
TRIVSELSSKOGEN STIKART MED AKTIVITETSPLASSERING
Fra 1000 til 1000 FROSTATING Møte med Region-samarbeidet
SMIL og … RMP 06. juni 2017 Foto: Iris-Adele Jess.
Undervisning og barnehage
Møte om økologisk fruktdyrking Norsjø Hotell 8. november 2016
Utskrift av presentasjonen:

Utvalgte kulturlandskap i jordbruket Skjærgården øst for Nøtterøy og Tjøme Et av 22 utvalgte kulturlandskap i Norge Om næringsutvikling …. Hilde Marianne Lien, landbruksavdelingen, Foto: Cato A. Erichsen, Søndre Årøy

Fakta om UKL-området: 63 store og små øyer dekar øyareal Unikt kulturlandskap Mange kulturminner Rikt biologisk mangfold 26 øyer tidligere bebodde 4 bebodde øyer i dag 2 har aktive gårdsbruk Omlag 20 øyer med beitedyr Omlag 100 hytter Mye brukt til friluftsliv Størstedelen inngår i Færder Nasjonalpark UKL-området blå linje Færder nasjonalpark rød linje 2

Bjerkø Gård Nøtterøy kommune Gårdbrukere: Hilde Lind Jørgensen og Tom Eric Christiansen Økologisk gårdsdrift med Skotsk Høylandskveg UKL-støtte gis til skjøtsel av kulturlandskapet og til «infrastruktur» som trygger gårdsdriften på en øy uten fastlandsforbindelse Tilleggsnæring: Skjærgårdslåven -Ferieleiligheter og lokaler for selskaper og kulturliv -Stor egeninnsats i bygging mv 2012 og 2013 Startet søkeprosess i 1994…. Utleiehytter – fikk avslag…. LNF-område -Nøtterøy kommune - positive til næringsutvikling.. -Tilleggsnæring på Bjerkøy tatt inn i kommuneplanen Søknad om utleieleiligheter i låven innvilget i 2010! -Ombygging og påbygging 3

Bjerkø Gård - Skjærgårdslåven Deler av låven er fra 1881, påbygd i 1931 Ombygging til ferieleiligheter ferdig juni 2013 Finansiering: Lån 1,6 mill kr Innovasjon Norge Rentestøtte - utgjør ca kr/år Etablerertilskudd – kr Tilskudd til tilleggsnæring – kr Utvalgte kulturlandskap 50 % støtte til omlegging av siste halvdel av taket kr Støtte til arbeidet med gårdsmuseum på låven kr Innhold: 3 utleieleiligheter – totalt 20 sengeplasser Selskapslokaler / møterom Annonsering: booking.com og turistkontoret Stor interesse og godt belegg! Foto: Tom Eric Christiansen

Bjerkø Gård - Gårdsmuseum Foto: Tom Eric Christiansen 5

Skjærgårdslåven Bjerkøfestivalen. Foto Hilde Lind Jørgensen 6 Suksesskriterier: Hilde og Tom Erics «stå på vilje» og store egeninnsats! Gårdens allerede gode «rykte» pga julemarkeder, konserter mm Bjerkøfestivalen – mange innom Truffet markedet riktig! Kvalitet Rustikk og autentisk stil Fokus på bærekraft og gjenbruk Gunstig plassering Tilbyr aktiviteter Båttur / fisketur Mate dyrene og hoppe i høyet Tur i skogen / badetur Selger produkter fra gården Kjøtt og skinn fra Høylandsfeet Fjeler, kranser, pyntegrønt mm

Søndre Årø Gård Nøtterøy kommune Forpaktere: Morten Ueland og Marianne Sandgren Gårdsdrift med Herefordkverg, pelssau og dalasau Felles for de to gårdsbrukene: Vinterfôr må dyrkes på land og fraktes ut… UKL-støtte gis til: Skjøtsel av kulturlandskapet Støtte til «infrastruktur» (vei, brygger mm) Redskaper og utstyr til hjelp i gårdsdriften og landskapspleien Vedlikehold / restaurering av bygninger For å trygge gårdsdriften på en øy uten fastlandsforbindelse…. 7

Næringsgrunnlaget – kulturlandskapspleie! Gårdbrukere har fått dette som «tilleggsnæring»… Ungdommer «Inn på tunet» sysselsettes… Foto: Gunnar Bergersen

Næringsgrunnlag – brygger som er i stand… Foto: Tom Eric Christiansen

Næringsgrunnlag – gode gårdsveier… Foto: Cato A. Erichsen 10

Næringsgrunnlag – støpt foringsplattform… Foto: Tom Eric Christiansen 11

Næringsgrunnlag – grøfting av eng… Foto: Cato A. Erichsen

13 Næringsgrunnlag – skjøtselsutstyr til felles benyttelse... Fingerslåmaskin til slåttemark - tohjuls Rotorslåmaskin - tohjuls Henger og høyvender til tohjuls-traktor Beitepussere – 2 stk Krattknuser til traktor Båt til frakt av dyr og utsyr

14 Utvalgte kulturlandskap – betydning for gårdbrukerne: De føler seg økonomisk tryggere og tør å satse mer Gir stolthet og bekreftelse på at det de gjør har betydning Har utvidet nettverket deres og gitt samhold med andre aktører i skjærgården Færder nasjonalpark - næringsutvikling Fokus på næringsutvikling i parken og i randsonen rundt Regelverket legger til rette for gårdsdrift – selve gårdstunene er holdt utenfor parken Plan- og bygningsloven og reglene for 100-metersonen ved kysten begrenser mulighetene noe