Kultur, livskvalitet og folkehelse Brekstad 10. september 2010. Spesialrådgiver Margunn Skjei Knudtsen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Inkludering i skole og fritid – en utfordring
Sosial integrering Geir Hyrve.
Fysisk aktivitet og helse
Kurskvelder for støtte- og fritidskontakter Kveld 2 Tema: Aktiviteter – hva gjør vi sammen og hvem bestemmer?
1 1 Måling av lykke Nordisk statistikermøte København august 2010 Olav Ljones, Statistisk sentralbyrå
Forelesning, Litteratur: se undervisningsplanen side
Kultur og helse Hva slags kunnskap har vi om sammenhenger? Eksempler på tiltak Hva slags muligheter ligger i dette arbeidet? Dialogseminar Rinnleiret 26.
Inkludering (av jenter) i idretten – et antropologisk perspektiv
Å lykkes eller være lykkelig?
Et prosjekt i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen
Livskvalitet Randi Andenæs SU.
Folkehelse i Nord-Trøndelag
Hvorfor Kulturplan? Vedtak oppfølging Forny ”Kulturstrategier for Levanger kommune”. Behovet for å lage Levanger kommunes første kulturplan. Behovet.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Fysisk aktivitet i institusjonen
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Ungdomstiltak Tiltak mot fattigdom blant barn, unge og familier Drevet med tilskudd fra kap. 857 post 60 ”Støtte til barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn.
Folkehelseinstituttet Hege Bøen november 2008 Hvem er brukere av eldresentrene ? En sammenligning av hjemmeboende over 65 år som er brukere av eldresentrene.
LOKALT KULTURLIV Offentlig, frivillig og privat Hånd i hånd OG hver for seg?
Fritidsaktiviteter Oslo , Kjell Bjelland.
Erfaringer med forebyggende helsearbeid og effekter av tiltak i bydel
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Fritid med Bistand.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Ungdom og helse Berit Bratholm:
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Koenraad Cuypers, HUNT Forskningssenter, NTNU. Skjei-Knudtsen,M., Sandgren,M., Krokstad,S., Wikström,B.M., Theorell,T.
Kultur og helse NOKU – Heia 30.mars Hvorfor kultur og helse? FOLK 1 (Folkehelse og kultur i et distriktsfylke) FOLK 2 (Femårig regionalt kultur-
Sosial ulikhet i Norge Fattigdom i Norge handler ikke om mangel på mat eller tak over hodet Den handler om systematisk ulik fordeling av viktige goder.
FOLK 2 Prosjektleder dr. art. Margunn Skjei Knudtsen.
INKLUDERING RÆLINGEN KOMMUNE. Alle innbyggere i Rælingen er hele mennesker. Alle innbyggere i Rælingen er en ressurs, ikke en belastning. Alle innbyggere.
Aktiv omsorg - logoen Gro Lorentzen Førstelektor, Høgskolen i Telemark.
Samarbeid fylkeskommune og kommune Kunst, kultur og helse – Bergen 16.juni 2005.
Kultur og helse – forskning Kunst, kultur og helse – Bergen 15. juni 2005.
Pårørende til pasienter med (alders)demens Hvordan ivareta en forsømt gruppe bedre? Sigurd Sparr Geriatrisk Avdeling UNN. Leder Nasjonalforeningen demensforbundet.
Kultur og helse HiNT 10. november 2005 Prosjektleder dr. art Margunn Skjei Knudtsen
1 Steinar Krokstad Kultur som virkemiddel i folkehelsearbeidet Gode livsbetingelser - kultur og helse november Steinar Krokstad Førsteamanuensis.
Omsorg Solidaritet samhold © Fagforbundet Vest-Agder høsten 2005 Fagforbundet Vest-Agder Velkommen Representantskapsmøte 27.september 2005.
Samarbeid med frivillig Organisasjoner  Det å flytte og etablere seg på nytt er spesielt belastende for barn og unge som må lære et nytt språk, beherske.
Kan gradering av sykefravær forebygge senere uføretrygding? Arnstein Mykletun Avdelingsdirektør ved Avdeling for samfunn og psykisk helse Nasjonalt folkehelseinstitutt,
Folkehelse, rus og psykisk helse Kunst og kultur i psykisk helsearbeid 28. april 2006 Prosjektleder dr. art Margunn Skjei Knudtsen
Gir kultur evig liv? Kultur og helse Fylkeskulturkonferansen 2004 Øyer november Prosjektleder FOLK 2 Margunn Skjei Knudtsen Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Kultur og helse. Samling Jægtvolden Fjordhotell 19. april 2007.
Prosjekt Hverdagsrehabilitering. Dagens sitat Hvis vi vil forbedre framtiden, må vi forstyrre nåtiden. Cathrine Booth.
1 Steinar Krokstad Hvordan kan kultur- og helsearbeidet bidra til å utjamne sosiale ulikheter i helse? KULTUR OG HELSE. SAMLING PARTNERSKAPSKOMMUNER OG.
Kultur og helse Teatervirksomhet blant ungdom kan redusere deres risikoatferd ½ time med meningsfull musikk- og sangaktivitet 2 ganger i uka for demenssjuke.
Fjernundervisning i Alderspsykiatri 27. August 2013 Siv Grav.
FOLK2 Hva har vi oppnådd? Hvordan har vi gjort det? Hvordan skal vi arbeide videre?
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Eg ser at du e trøtt men eg kan ikkje gå alle skrittå for deg Du må gå de sjøl men eg vil gå de med deg Eg vil gå de med deg.
Namdal Rehabilitering, Høylandet Koordinatorforum 12. juni 2006.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Folkehelsearbeidet i Norge. Hva er folkehelse? Folkehelsa beskriver helsetilstanden til befolkningen sett under ett Ikke en beskrivelse av helsa til hver.
Sosiale ulikheter – vår største samfunnsutfordring?
Fattigdommens sosiale kostnader
Landskonferanse i alderspsykiatri, Bodø 2014
Kultur og helse Stiklestad 3. november 2004 Prosjektleder Folk 2
KS Nord-Trøndelag – Strategikonferansen 2005
Hvordan misforstå hverandre bedre - flerkulturell kommunikasjon
Kapittel 1 Helse og sykdom
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Regional plan for kultur
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Larvik - årets kulturkommune?
Utskrift av presentasjonen:

Kultur, livskvalitet og folkehelse Brekstad 10. september Spesialrådgiver Margunn Skjei Knudtsen

Sentrale politikkområder: velferd, kultur og folkehelse Helse-, livskvalitet- og folkehelsebegrepet Sosiale og geografiske forskjeller i deltakelse i frivillige lag, organisasjoner og kulturdeltakelse Sammenhenger kulturdeltakelse og helse

Velferd, kultur og folkehelse Regjeringas velferdspolitiske mål Alle skal ha like muligheter, rettigheter og plikter til å delta i samfunnet og bruke sine ressurser, uavhengig av økonomisk og sosial bakgrunn. Rettferdighet, god fordeling og utjamning er grunnleggende verdier for regjeringen. ….en politikk som reduserer forskjellene i samfunnet og sikrer at alle kan delta aktivt i fellesskapet med sine ressurser.

Målet er å gi alle mennesker i hele landet mulighet til å utvikle sine evner og leve meningsfylte liv.

”Kulturlova” Lov om offentlege styresmakters ansvar for kulturverksemd (KKD 29. juni 2007): Lova har til føremål å fastleggja offentlege styresmakters ansvar for å fremja og leggja til rette for eit breitt spekter av kulturverksemd, slik at alle kan få høve til å delta i kulturaktivitetar og oppleva eit mangfald av kulturuttrykk.

Kulturpolitikk fram mot 2014 (St.meld. nr. 48, ): Hele folket skal sikres tilgjengelighet til kulturtilbud Rett til deltakelse og likeverd. Kunst og kultur av god kvalitet skal bli tilgjengelig for flere. Også de som har redusert funksjonsevne. Kulturfeltet skal være inkluderende. Kunst og kultur: Akseptert metode i forebyggende, helsefremmende og rehabiliterende arbeid.

Folkehelsepolitiske mål Sosial inkludering og utjamning av sosiale ulikheter i helse Å være ekskludert fra det sosiale liv og bli behandlet som mindre verdt, fører til dårligere helse og større risiko for tidlig død Nasjonal strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller (St. melding nr. 20 ( ).

Helse, livskvalitet og folkehelse Helse. Defineres ofte som evnen til å mestre hverdagens krav. Livskvalitet. Subjektiv vurdering av eget liv, tilfredshet med livet, følelse av lykke og glede. Videre begrep enn helse, men mye felles. Mange vil dessuten si at god helse og god livskvalitet kan være til stede til tross for sjukdom. Folkehelse: Befolkningas samlede helsetilstand. Måles på ulike måter (dødelighet, sjukelighet, sjølopplevd helse osv.). Geografiske og sosiale ulikheter i helse, sjukelighet og dødelighet.

Deltakelse – hvorfor? sosialt tilhørighet nettverk opplevelser kunnskap mestring kommunikasjon felleskap velvære

Frivillighet – deltakelse i lag og foreninger Bernard Enjolras og Dag Wollebæk: Frivillige organisasjoner, sosial utjevning og inkludering (Kulturdepartementet 2010): Sosiale ulikheter preger organisasjonsdeltakelsen i alle vestlige land; jo høgere inntekt og utdanning, desto flere medlemskap og aktive medlemskap pr. individ.

De største sosiale forskjellene finner vi i den anglosaksiske del av verden og på kontinentet. De sosiale forskjellene er større i Norge enn i de andre landene, særlig er det stor kontrast til Sverige. Idrett, trim, kultur og fritid – disse områdene som vokser mest - har de klareste sosiale forskjellene i deltakelse.

Frivillige lag og foreninger, forts. Sterk overrepresentasjon av høginntektsgruppene innen idrettslag. Idretten skiller seg klart ut med den minst egalitære fordeling av medlemskap. Aktiv medlemskap i kulturorganisasjoner er også preget av ulikhet, men i mindre grad enn idretten. Norge er preget av mye større forskjeller mellom inntektsgrupper enn i Sverige og Finland når det gjelder deltakelse i idrettslag.

Kulturdeltakelse Kulturdeltakelse: ”Gå på” (passiv) og drive selv (aktiv) – omdiskutert definisjon Geografiske forskjeller Sosiale forskjeller

Forskjeller i kulturdeltakelse Cultural Participation and Communities: The Role of Individual and Neighborhood Effects Mark J. Stern, Susan C. Seifert, October 2000

Deltakelse regionalt Kulturdeltakelse i befolkningsundersøkelse i Nord-Trøndelag – HUNT3.

HUNT 3 n= ca Alder: 20 +

Kvinner vært på MUSEUM, KUNSTUTSTILLING i løpet av de siste 6 måneder Prosentandel kvinnelige deltakere Deltakelsesfrekvens 1= aldri 2= 1-6 ggr

Menn vært på MUSEUM, KUNSTUTSTILLING i løpet av de siste 6 måneder Prosentandel mannlige deltakere1= aldri 2= 1-6 ggr

Kvinner vært på KONSERT, TEATER, KINO i løpet av de siste 6 måneder Prosentandel kvinnelige deltakere Deltakelsesfrekvens 1= aldri; 2= 1-6 ggr; 3= 1-3 ggr i måned

Menn vært på KONSERT, TEATER, KINO i løpet av de siste 6 måneder Prosentandel mannlige deltakere Deltakelsesfrekvens 1= aldri; 2= 1-6 ggr; 3= 1-3 ggr i måned

Steinar Krokstad Førsteamanuensis dr. med Daglig leder

Kulturdeltakelse, siste 6 måneder – sosioøkonomisk fordeling (Museum, kunstutstilling, teater, konsert, kino, forening, kirke/bedehus og idrettsarrangement). 0: ingen opp til 3: 3 aktiviteter i gjennomsnitt

Selv drevet med flere kulturaktiviteter i de siste 6 måneder 0: ingen, opp til 4: 4 kulturaktiviteter i gjennomsnitt

Drevet med friluftsliv

Sosioøkonomisk fordeling; drevet med idrett og trening

Kulturdeltakelse i HUNT 3 Voksne Sosial yrkesklasse % Cuypers K, upubliserte data

Sammenhenger mellom kultur, livskvalitet og helse - individ, gruppe og samfunn

Sammenhenger Kunst- og kulturuttrykk benyttet i behandling og rehabilitering gir effekt: musikkterapi v/spiseforstyrrelser (Trondalen) kunst-terapi ved psykosomatiske lidelser (Theorell) dans og bevegelse – demente (Nyström)

Ekstra musikkundervisning - barn reduserer stresshormoner (Theorell) Dans og bevegelse - unge: reduserer Tv-titting, dårlige matvaner, vekt (Robinson) styrker balansen hos eldre (Judge) Kulturell stimulering – demens og Parkinson (flere studier) Billedkunst – heimeboende eldre (Wikstrøm) Drama – forbedrer livskvalitet demente (Lepp) positive for mestringsfølelse blant personale (Lepp )

Befolkningsundersøkelser Helseeffekt av kulturdeltakelse menn og 6374 kvinner år i , follow-up til menn og 314 kvinner døde Relativ dødelighet: – Sjelden kulturdeltakelse 1.57 (1.18 to 2.09) – Av og til kulturdeltakelse 1.24 (0.95 to 1.63) – Ofte kulturdeltakelse 1.00 Reference Bygren LO, Konlaan BB, Johansson SE. Attendance at cultural events, reading books or periodicals, and making music or singing in a choir as determinants for survival. Swedish interview survey of living conditions. BMJ 1996;313(7072):

Cuypers m.fl., HUNT forskningssenter NTNU: Hvordan er sammenhengen mellom kulturell deltakelse og - sjølopplevd helse -Hvordan er helsa di nå? - angst (HADS) - depresjon (HADS)

Conclusions MEN: - Both receptive and creative cultural activities is predictor of good/ very good health - Both receptive and creative cultural activities is predictor of low depression-score. WOMEN: - Only creative cultural activities is predictor of good/ very good health. Anxiety: no statistically significant relationship was found.

”A significant association between cultural activities and self-reported health (SRH) was observed” US social survey

”Health promotion programmes should not only focus on conventional health risk factors but also lower threshold of leisure participation in social, cultural and religious activities”. Mini-Finland Health Survey N=8000

Ny intervensjonsstudie i Sverige Cultural Participation and Health: A Randomized Controlled Trial Among Medical Care Staff Lars Olov Bygren, et al Objective: To study affects of attending cultural events on health. Methods: Staff in the health services in Umeå, Sweden. N=101, 51 cases, 50 controls. Fine arts visits once a week for 8 weeks. Health was assessed before and after (SF)-36 Saliva–cortisol and immunoglobulin. Results: SF-36 physical health, social functioning and vitality improved. No effect on biology.

Hvorfor kan kunst- og kulturopplevelser gi bedre helse og livskvalitet? Selve opplevelsen – beskrives på ulike måter; kick, flyt, gode øyeblikk osv. Kroppslige reaksjoner: immunsystem, blodtrykk, puls osv. Nøkkel til kommunikasjon og velvære Utvikler symboliseringsevnen hos barn Differensiering av følelser - viktig for mestring av påkjenninger og opprettholdelse av god helse og livskvalitet Systematisering, reorientering og omfortolkning av tilværelsen

Oppsummering Sosiale ulikheter i medlemskap i lag og organisasjoner Geografiske ulikheter i kulturdeltakelse Sosiale ulikheter i kulturdeltakelse Sammenhenger mellom kulturdeltakelse og helse Konsekvenser?

Å ikke delta Knyttet til alder, sosial gruppe og helse Utfordring for kultursatsinga og folkehelseproblem Politisk dilemma – hvordan forsvare sosiale ulikheter i helse og deltakelse? Hvordan forsvare at mange av de svakeste gruppene faller utenfor samfunnslivet? Moralsk dilemma for hver og en av oss – hvordan kan vi akseptere at noen ikke deltar?

Konsekvenser enkelte grupper av befolkningen kan miste gode opplevelser, blir ikke medskapende, mister nødvendig felles kunnskap og får ikke hentet ut mulige helseeffekter ved kulturdeltakelse mens andre grupper i befolkningen får både et opplevelses-, informasjons - og helseforsprang de sosiale ulikhetene øker, vi mislykkes i deler av arbeidet vårt, velferdspolitiske mål nås ikke.