NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Har Kvalitetsreformen bidratt til redusert frafall og økt studieinnsats? Elisabeth.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Page 1 Hvilke faktorer påvirker tid til forskning? Bjørn Stensaker.
Advertisements

Hvorfor skårer ikke Oslo bedre på innovasjonsevne når den har så mye FoU- ressurser? Kaja Wendt Oslo som innovasjonsaktør – basert på Indikatorrapporten.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Frafall i norsk høyere utdanning med fokus på realfag og teknologi Elisabeth Hovdhaugen.
Studier av innovasjon, forskning og utdanning
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Den nye studiehverdagen: virkninger av Kvalitetsreformen Innlegg på nasjonalt studieveilederseminar.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Bedre læringsmiljø og større læringsutbytte etter Kvalitetsreformen? Elisabeth.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Forskerrekrutteringsbehov i Norge - Framskrivninger til 2020 basert.
Høgskolen i Oslo Tid til forskning som forhandlingstema - erfaringer fra høgskolene UHR-konferanse Trine B. Haugen.
Frafalls-og mobilitetsundersøkelsen En undersøkelse blant bachelorstudenter ved Universitetet i Oslo Møte i Læringsmiljøutvalget 22. september 2011 Studieavdelingen/Helge.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Kvalitetsreformen møter virkeligheten – pedagogiske endringer, studiefrafall og.
Innhold Innhold Side 1.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Å studere etter Kvalitetsreformen Per Olaf Aamodt.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Stjernøutvalget: Et blikk på de demografiske forutsetningene Fagseminar i KD Mandag.
Utdanningsreformene Berit Bratholm. Hva sier studieplanen? Målområde: ”Studentene skal gjennom studiet utvikle innsikt i forhold som angår barns, unge.
Nasjonalt studieveilederseminar 22. september 2015 Hvordan har studentene det, egentlig?
Karriereundersøkelse TØH Kull uteksaminert i 2004 Hovedresultater.
STUA seminar 11. februar 2016 Marianne Jacobsen Veiledning hos MN-studieinfo.
Nasjonalt toårig tverrfaglig utdanning i behandling av pasienter med alvorlige psykiske lidelser Torleif Ruud Professor, Akershus universitetsykehust
:PULS - mandat og strategi HANNE SCHOU RØISING, LEDER FOR PULS.
Kunnskapsløftet er utdanningsreformen som ble implementert i Reformen innebar en rekke endringer i skolens innhold, struktur og organisering fra.
Uttrekk fra Studiekvalitetsundersøkelsen 2012 og Studentenes helse og trivselsundersøkelse 2010 (SHOT)
Spredning av kommunale boliger En studie av politikk og resultater i Oslo kommune MASTEROPPGAVE I SAMFUNNSGEOGRAFI RAGNHILD ERTSHUS.
Buss- og Sporveisbetjeningens Forening 6-timers arbeidsdag i bytte mot 2- skifts ordning? 50% av befolkningen sier ja takk!
Utdanningsledelse - En rapport fra felten…. Bjørn Stensaker.
2 3 Vi setter høye krav til oss selv Vi krever mye av andre Vi oppnår gode resultater.
Kandidatundersøkelsen 2013  Undersøkelsen ble sendt til kandidater som avla en grad ved NTNU i perioden 2009 –2012, og som hadde en registrert post- og/eller.
Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.
Inntakskvalitetsundersøkelsen Høsten 2008 Presentasjon LMU
Organisering for utdanningskvalitet: Problemer og fremtidige utfordringer Bjørn Stensaker.
Høgskolen i Sør-Trøndelag EVALUERING AV INNTAKSKVALITET Høsten 2008 RAPPORT: AHS Antall studenter: 135.
NIFU STEP Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning Det norske forsknings- og innovasjonssystemet – statistikk.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
Oslo kommune Kommunerevisjonen KOMMUNEREVISJONEN - INTEGRITET OG VERDISKAPING 1 Rapport 26/2006 IKT i grunnskolen Oppfølging av rapport 17/2005.
MAPPE VURDERING LUT VÅREN 2011 Line Wittek
Holdninger til helseforsikring
Vi setter høye krav til oss selv Vi krever mye av andre Vi oppnår gode resultater
Rammefinansiering av barnehager
Denne informasjonen gjelder for
Undervisnings- og vurderingsformer
Brukerutvalget i NAV Telemark
Senter for økonomisk forskning, Rambøll Management Consulting,
Store forskjeller i arbeidsledighet
Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like.
Statssekretær Jens Revold
Familiesegmentet Tele2
Rekruttering og deltakelse i korps
Tverrfaglig uke for LUT
Balansert omstilling for utvikling
Medlemmene i Vest-Agder
Høstrapport – tall og statistikk
Rammefinansiering av barnehager
PRAKSISMØTE.
Sparebankforeningens årsmøte 2007
NAV i tall og fakta 2016.
Bergeningsrente og KS sitt høringssvar
Studiebarometeret – bruk og videreutvikling
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
OSLO 18 OG 19 APRIL 2018 KIRSTEN FRIGSTAD VIRKSOMHETSLEDER 24SJU
LOs pensjonsseire Sikring av ytelser til sliterne Tette hullene i AFP
Befolkningsframskrivinger 2018
Studiebarometeret 2017 Den nasjonale undersøkelsen av studentenes oppfatning om kvalitet i utdanningen.
Lærings- og arbeidsmiljøåret 2016
Innspill til programrådsmøte
Kandidatundersøkelsen 2018
Gjennomføring etter 5 år
Høstrapport – tall og statistikk
Vi oppnår resultater gjennom samarbeid Vi respekterer hverandres meninger Vi gjør det som er besluttet Vi oppnår resultater.
Sykefraværsstatistikk for Det medisinske fakultet 2018
Samfunnsviterne Strategi – i 2020.
Utskrift av presentasjonen:

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Har Kvalitetsreformen bidratt til redusert frafall og økt studieinnsats? Elisabeth Hovdhaugen Forsker, NIFU STEP Foredrag

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Problemstillinger og datamateriale Problemstillinger ● Er det noen endring i andelen studenter som fortsetter ved lærestedet, andel som skifter lærested og andel som slutter etter første studieår etter kvalitetsreformen? ● Hvor mye tid bruker studentene på studiene sine etter kvalitetsreformen sammenlignet med før? Datamateriale Registerdata fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Uttrekk basert på definisjonen nye studenter høsten 1999 respektive høsten Kun studenter på lavere grad. Data på tidsbruk: stud.mag.-undersøkelsen og data fra SSBs levekårsundersøkelse blant studenter (2005)

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Lærestedene i datamaterialet AntallProsentAntallProsent Universiteter836630, ,8 Statlige høgskoler , ,2 Vitenskapelig høgskoler5422,06922,2 Private høgskoler361713, ,3 Utlandet10483,811313,6 N= , ,0

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Aldersfordeling i datamaterialet Gjennomsnittsalder for 1999-kullet: 23,1 år Gjennomsnittsalder for 2003-kullet: 24,3 år

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Inntektsfordeling i datamaterialet

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Egen arbeidstid i datamaterialet AntallProsentAntallProsent Ikke i arbeid , ,3 Inntil 19 timer per uke734026, , timer per uke15315,517405,5 Mer enn 30 timer per uke309911, ,5 N= , ,0

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Andel som fortsatt er ved samme lærested etter første studieår, etter lærested de begynte ved

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Andel som har sluttet i høyere utdanning etter første studieår, etter lærested de begynte ved

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Andel som fortsetter ved et universitet etter første studieår, etter universitet de begynte ved Endring: 10 %

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Andel som fortsetter ved samme universitet etter første studieår etter universitet de begynte ved Endring: 15 %

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Andel som har sluttet i høyere utdanning etter første studieår, etter universitet de begynte ved

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Mobilitet mellom universitetene, andel som bytter til et annet universitet, etter universitet de begynte ved

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Andel studenter i frie fag som slutter i utdanning etter første studieår, etter universitet de begynte ved

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Andel som er i samme utdanning etter et år, etter høgskoleutdanning

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Beregnet sannsynlighet* for å slutte etter et år, etter lærestedstype *Sannsynligheten er beregnet for kvinner, som er 19 år, som har norsk bakgrunn, som kommer fra et annet fylke enn lærestedet, som har foreldre med grunnskoleutdanning, som har en årsinntekt på mindre enn kr og som ikke er i arbeid.

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Beregnet sannsynlighet* for å slutte etter et år, etter sosial bakgrunn * Sannsynligheten er beregnet for kvinnelige universitetsstudenter, som er 19 år, som har norsk bakgrunn, som kommer fra et annet fylke enn lærestedet, som har en årsinntekt på mindre enn kr og som ikke er i arbeid.

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Beregnet sannsynlighet* for å slutte etter et år, etter arbeidstid *Sannsynlighet en er beregnet for kvinnelige universitetsstudenter, som er 19 år, som har norsk bakgrunn, som kommer fra et annet fylke enn lærestedet, som har foreldre med grunnskole- utdanning, og som har en inntekt under kr

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Beregnet sannsynlighet* for å slutte etter et år, etter inntekt *Sannsynligheten er beregnet for kvinnelige universitetsstudenter, som er 19 år, som har norsk bakgrunn, som kommer fra et annet fylke enn lærestedet, som har foreldre med grunnskole- utdanning, og som er i arbeid inntil 19 timer per uke.

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Beregnet sannsynlighet* for å slutte etter et år, etter alder *Sannsynligheten er beregnet for kvinnelige universitetsstudenter, som har norsk bakgrunn, som kommer fra et annet fylke enn lærestedet, som har foreldre med grunnskoleutdanning, og som ikke er i arbeid og som har inntekt inntil kr

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Tidsbruk til studier før og etter reformen, timer (stud.mag.-data)

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Tidsbruk til studier før og etter reformen, timer (levekårsdata, SSB) 1998UndervisningSelvstudierGrupperTotal Universiteter11,518,81,331,2 Vit. høgskole17,819,91,837,3 Statlig høgskole19,210,71,931,6 2005UndervisningSelvstudierGrupperTotal Universiteter10,520,71,632,8 Vit. høgskole14,819,92,937,5 Statlig høgskole14,412,91,929,2 Privat høgskole13,813,32,429,6

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Tid brukt på arbeid blant studenter Studenter ved statlige høgskoler bruker mer tid på arbeid etter kvalitetsreformen. Arbeid ved siden av studiene inntil 10 timer per uke har ingen påvirkning på tiden brukt på studier. Over halvparten av de som jobber ved siden av studiene sier at jobber er svært eller noe relevant. Arbeidsmengden er størst blant de som har relevant jobb. Studenter ved statlige høgskoler som har relevant jobb arbeider 21,1 timer per uke i gjennomsnitt, sammenlignet med 12,4 timer for de som irrelevant arbeid.

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Har reformen virket etter intensjonen? Økt studiestabilitet ved universitetene, de vitenskapelige høgskolene og de private høgskolene. Bare klare effekter av kvalitetsreformen ved Universitetet i Oslo, ikke ved de andre universitetene. Ingen endring i andel som slutter etter et år, omtrent hver femte student faller fra også etter kvalitetsreformen. Relativt stabil tidsbruk: noe økt total tidsbruk ved universitetene, og lavere total tidsbruk ved de statlige høgskolene. Indikasjon på at redusert tid til undervisning fører til noe økning i tid til selvstudier.

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Tre faktorer som skaper økt studiestabilitet 1.Andre studenter som tas opp etter kvalitetsreformen (større seleksjon?) 2.Oppbyggingen av studiene, fastere studieprogram i stedet for ”byggekloss-system” 3.Pedagogiske reformer, mer veiledning og oppfølging og bedre informasjon om de faglige kravene Har kvalitetsreformen bidratt til at det har oppstått ”learning communities”? (Tinto 1997, 2000)