Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Rettigheter og plikter i arbeidslivet SSSSom arbeidstaker har du mange rettigheter, men også plikter du må forholde deg til. GGGGrunnlaget for.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Rettigheter og plikter i arbeidslivet SSSSom arbeidstaker har du mange rettigheter, men også plikter du må forholde deg til. GGGGrunnlaget for."— Utskrift av presentasjonen:

1 Rettigheter og plikter i arbeidslivet SSSSom arbeidstaker har du mange rettigheter, men også plikter du må forholde deg til. GGGGrunnlaget for disse står nedtegnet i Arbeidsmiljøloven

2 Rettigheter og plikter i arbeidslivet  Du har krav på arbeidskontrakt når du starter i jobben  Arbeidskontrakten skal bl.a. inneholde opplysninger om deg og arbeidsgiver, og hvilke regler og avtaler som gjelder på stedet hva du skal ha i lønn osv.

3 Arbeidskontrakt

4 Rettigheter og plikter i arbeidslivet  Dersom det står i arbeidskontrakten at du skal bruke verneutstyr, SÅ GJØR DET!!  HUSK! Du skal ikke utføre farlig arbeid eller dersom du tror det kan være fare for liv og helse. Ditt og andres.

5 Rettigheter og plikter i arbeidslivet MMMMøt opp til avtalt tid! Gjør det til en vane å komme litt før arbeidstid enn litt etter. PPPPlanlagt overtid er i følge loven ikke tillatt, men du MÅ påregne å jobbe overtid i spesielle tilfeller (men ikke dersom du er under 18 år)

6 Rettigheter og plikter i arbeidslivet  Er du over 16 år, kan du jobbe skift mellom kl. 06.00 – 23.00  Er du under 18 år kan du ikke jobbe mellom 22.00 og 06.00  Rengjøringsarbeid kan utføres frem til kl. 24.00 dersom du er mellom 16 og 18 år  Lønn for overtid skal være minst 40% av bruttolønn

7 Rettigheter og plikter i arbeidslivet HHHHusk å oppfør deg når du er på jobb! Din tilstedeværelse skal ikke slå negativt ut for dine kollegaer og omgivelser.  D D D Du skal selvsagt også stille dette kravet til dine kollegaer og arbeidsgiver.

8  Du har krav på opplæring i jobben. Du skal selvsagt ha lønn under opplæring.  Dersom du er organisert i LO og arbeidsplassen har en tariffavtale, har du krav på tarifflønn.

9 Rettigheter og plikter i arbeidslivet DDDDu har krav på å få lønnsslipp ved lønnsutbetaling. LLLLønnslippen skal være utformet slik at den er lett for alle å forstå. DDDDu har krav på feriepenger (10,2% av bruttolønn)

10  Når du slutter i jobben, har du krav på å få en sluttattest.  Sluttattesten skal bl.a. inneholde opplysninger om hvor lenge du har jobbet i bedriften.

11 LO ØNSKER DEG LYKKE TIL I ARBEIDSLIVET!!


Laste ned ppt "Rettigheter og plikter i arbeidslivet SSSSom arbeidstaker har du mange rettigheter, men også plikter du må forholde deg til. GGGGrunnlaget for."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google