Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen."— Utskrift av presentasjonen:

1 PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen

2 Vanskelighetsnivå: Vanskelighetsgrad: Antall spillere: Antall kort: Meningen med spillet: Ekstrautstyr: 5. trinn og oppover. Spillet er relativt enkelt å forstå, men litt vanskeligere enn ”krig”. 2. Ved flere deltagere spiller man på lag. Hele kortstokken brukes, bortsett fra jokerne. Hver spiller starter med halve bunken. Å få alle kortene, eller å ha flest kort etter avtalt spilletid er over. 2 stk. timeglass (1 min.) kan benyttes for å begrense tiden man bruker per runde. Timeglass kan bestilles på www.getsmart.no.

3 Dette spillet er ment for to spillere, men flere kan delta på samme lag. Spillerne starter med halve bunken hver (jokerne er ikke med). Dine kort befinner seg nederst på bildet. I dette spillet er det kun de matematiske verdiene vi skal bruke. De tradisjonelle verdiene, og det faktum at det står ruter, spar osv. har ingen funksjon.

4 Hver spiller legger de to øverste kortene i bunken sin frem på bordet med litt avstand i mellom. Kortene til motstanderen har verdiene 60% og ⅓ mens du har 40% og 0,6. De to kortene man har lagt ut angir et intervall. Det er nå om å gjøre å trekke et tredje kort men en verdi som ligger innenfor dette intervallet. Det er tillatt å legge på en verdi som tilsvarer et av kortene på bordet. Dersom vi tar deg som eksempel kan vi sette opp følgende: 40% ≤ x ≤ 0,6 Du kan altså legge på kort med verdi fra og med 40% og opp til og med 0,6. Det er en fordel å kjenne til de ulike verdiene i kortstokken. Vi kommer tilbake til dette senere.

5 Man kan nå legge ut et tredje kort å håpe på at det har en verdi som faller innenfor verdiene på bordet. Men, det er tillatt med satsing. Dersom intervallet er smalt (få muligheter til å trekke kort med verdi som ligger mellom verdiene på bordet), kan man fjerne et av kortene man har lagt ut. Men dette ”koster”, man må satse to av kortene sine og legge disse på bordet som en del av ”potten”.

6 Her ser vi at du ønsker å satse for å forsøke å øke ditt intervall. Det ene kortet på bordet blir trukket inn og legges til side i en oppsamlingsbunke.

7 Her legger du ut de to ekstra kortene du må ”ofre” til ”potten” for at du skal få lov til å bytte et kort. Før du nå legger ut det siste kortet, må motstanderen bestemme seg for om han også vil satse. Dersom han venter til du har lagt ut, er det for sent..

8 Motstanderen velger også å satse og begynner med å trekke inn et av kortene sine.

9 Motstanderen legger ut to kort i ”potten”.

10 Begge spillerne legger ut ytterligere ett kort (denne gangen med forsiden opp) og får dermed et nytt intervall.

11 Spillerne legger ut hvert sitt kort mellom de to andre kortene og håper at kortet deres har ”riktig” verdi.

12 Motstanderen la ut et kort som beskriver verdien ⅕ som er 20% eller 0,2. Han er skuffet fordi denne verdien ligger utenfor intervallet bestemt av de to andre kortene. Dersom vi sammenligner de tre verdiene som desimaltall er det enkelt å se at 0,2 ikke er innenfor intervallet. 7/10 er 0,7 og ⅓ er 0,333… Matematisk skriver man dette slik: 0,2 < 0,333… < 0,7

13 Du legger ut et kort med verdien 10% som er 0,1 eller 1/10. Gjør vi om 40% til desimaltall får vi 0,4 og ⅕ blir 0,2. 0,1 er altså den minste verdien og ligger derfor ikke innenfor intervallet. Altså har vi at: 0,1 < 0,2 < 0,4

14 I og med at ingen av spillerne klarte å trekke et kort med en verdi innenfor sitt intervall, blir det krig. Utfallet av krigen bestemmes ved at spillerne trekker ytterligere ett kort og den med høyest verdi vinner krigen. Man kan eventuelt bestemme at enda et kort legges i ”potten” før krigen avgjøres.

15 Som vi ser, er det du som ”trekker det lengste strået”. Ditt kort har verdien 80%, som er 0,8 eller ⅘. Motstanderen trakk et kort med verdien 75% som er ¾ eller 0,75. Matematisk skrives denne ulikheten slik: 0,8 > 0,75

16 Alle utspilte kort går til vinneren av omgangen. Kortene samles i en bunke ved siden av hovedbunken. (I det du går tom for kort i hovedbunken, skal kortene i oppsamlingsbunken stokkes og spilles ut fra).

17 Neste omgang er i gang. Spillerne legger igjen ut to kort med litt avstand i mellom. Begge spillere virker å være fornøyd med sitt intervall og velger derfor ikke å satse.

18 Hver spiller legger ut det tredje kortet sitt. Ditt kort beskriver verdien 1/10 som er 10% eller 0,1. Motstanderen la ut et kort med verdien 60% som er 0,6 eller ⅗. Denne gangen ser vi at begge er innenfor intervallet. 0,6 ligger mellom 0,3 og 0,7 på tallinja slik at motstanderen helt klart har lykkes med sitt tredje kort. Når det gjelder deg, så har du et kort som er lik verdien til et av de andre to kortene. Da er du akkurat innenfor intervallet! Husk at intervallet er fra om med den minste verdien til og med den største verdien.

19 I og med at begge spillerne klarte å trekke kort med verdi innenfor sitt intervall, blir det krig. Derfor trekker begge spillerne enda et kort. Den med størst verdi på dette kortet vinner krigen.

20 Som vi ser, er det motstanderen som fikk høyest verdi. Kortet hans har verdien 30% som er 0,3 eller 3/10. Du fikk verdien 0,2 som er 20% eller ⅕. Altså vinner motstanderen fordi 0,3 > 0,2 (kan for eksempel også skrives 3/10 > 1/5)

21 Alle utspilte kort går til vinneren.

22 Den tredje omgangen har begynt og hver spiller har lagt ut to kort. Begge spillerne er fornøyd med intervallene sine og ingen ønsker å satse.

23 Spillerne har lagt ut sitt tredje kort. Kortet til motstanderen er ⅘ som er 0,8 eller 80%. Dessverre for han ligger ikke denne verdien mellom 0,333… og 0,75 på tallinja. Du er heldigere og la ut et kort med verdien ⅖ som er 40% eller 0,4. De to andre kortene representerer verdiene 30% og 100%. 40% ligger mellom disse verdiene. Matematisk skriver vi denne ulikheten slik: 30% < 40% < 100%

24 Du vant omgangen og samler inn alle de utspilte kortene. Slik fortsetter spillet til en spiller har vunnet alle kortene eller avtalt spilletid er omme. Dersom en spiller har færre enn tre kort, avgjøres omgangene ved at begge spillere legger opp et kort, og den med høyest verdi vinner.


Laste ned ppt "PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google