Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vann og elektrolytter Randi Vassbotn. Vann •Drikkevann •Personlig hygiene •Produksjon av næringsmidler •Landbruk •Industrielle formål Vannforbruk pr person.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vann og elektrolytter Randi Vassbotn. Vann •Drikkevann •Personlig hygiene •Produksjon av næringsmidler •Landbruk •Industrielle formål Vannforbruk pr person."— Utskrift av presentasjonen:

1 Vann og elektrolytter Randi Vassbotn

2 Vann •Drikkevann •Personlig hygiene •Produksjon av næringsmidler •Landbruk •Industrielle formål Vannforbruk pr person i Norge er blant de høyeste i verden, og høyest i Europa.

3 ”Godt drikkevann” •Norge: –God tilgang på vann –30 % ikke tilfredsstillende vannforsyning (1995) –Problem: Bruker overflatevann mest •Bakterietilgang større •Mer humus •Lavere pH enn grunnvann •Mindre mineraler •Strenge helsekrav – rensing og behandling i vannverk –” Forskrift om vannforsyning og drikkevann” •pH, bakterietall, tungmetall

4 Klorering av vann •WHO: 3 milliarder tilfeller av diaré hos barn under 5 år •80% av sykdomstilfeller i utviklingsland har sammenheng med dårlig vann og dårlige sanitærforhold •5 mill mennesker dør årlig av vannbårne sykdommer –Gastroenteritt, dysenteri, kolera, tyfus, hepatitt, parasitter –Ofte forårsaket av E. coli eller campylobacter • Klorering av vann inaktiverer virus og mikroorganismer –Forebyggende medisinsk tiltak –Dannelse av klorerte organiske forbindelser •Mulig økt risiko for utvikling av kreft ved lavt fiberinntak (tykktarm/endetarm)

5 Vannets fysikalske egenskaper •Ved 1 atmosfæres trykk –Smeltepunkt 0 °C –Kokepunkt 100 °C •Iskrystall struktur mer plasskrevende –Lettere enn flytende vann •Høy fordampningsevne –Kjølesystem for kroppen •Høy varmekapasitet –Isolering og varmetransport

6 Vann •Kroppens innhold –50% - 65% vann avhengig av kjønn, alder, kroppssammensetning –Muskler binder mer vann enn fett –Små barn har høyere vanninnhold (70 – 80 %) •Vi er helt avhengig av vann –Dør tidligere av dehydrering enn mangel på mat –Et væsketap på 20 % (8-10 l) av det totale vanninnhold (ca 45 l) kan være dødbringende –Dersom tapet skjer hurtigere kan mindre tap være dødelig Spedbarn og eldre er spesielt følsomme for dehydrering, og et tap på % hos barn kan medføre døden.

7 Vann •Nødvendig for –Fordøyelse –Absorpsjon –Transport av næringsstoffer –Transport av avfallsstoffer ut av kroppen •Vi bruker vann (svette) til å regulere temperaturen

8 Absorpsjon av vann •Små mengder absorberes i magesekk •80 % i tynntarm –Na+/glukose kotransportør (2:1) –200 vannmolekyler taes opp pr Na+ ion •Resten absorberes i tykktarm •Totalt absorberes ca 8 l vann/dag fra mage/tarm –6-7 l væske skilles ut fra bukspyttkjertel og tarm

9 Væskebalanse •Vann tilføres –gjennom mat og drikke •vanlig med et inntak på 2-3 liter –Gjennom metabolisme av næringsstoffer •Mister vann –temperatur og fysisk aktivitet –gjennom hud, lunger, feces og urin •Taper minimum 600 ml/døgn via urinen, uavhengig av inntak, for nødvendig utskillelse av urea og salter Ca 0,5 l væsketap over natt (svette, respirasjon, urinproduksjon).

10 Væskebalanse •innta like mye vann som kroppen skiller ut •økt behov –svetter mye –vanndrivende medisiner –har feber eller diaré •Oppkast og diaré –mister mye væske fra fordøyelseskanalen –har et økt behov for væsketilførsel –samtidig slapp og syk Tørst er ikke en god nok indikator på væskebehov!

11 Væskebehov •Forbrenning av næringsstoffene gir vann: 1 g protein =0,41 ml vann 1 g KH =0,6 ml vann 1 g fett =1,07 ml vann

12 Kroppsvæske •Intracellulær væske (ICV) –vannet inni cellene –utgjør ca to tredjedeler av vannet i kroppen •Ekstracellulære væske (ECV) –resten av vannet –i blodårene, lymfeårene og omkring cellene

13 Kroppsvæske inneholder elektrolytter •Elektrolytter –utgjør mesteparten av de osmotisk virksomme stoffene i og utenfor cella –Kation - positive ioner –Anion - negative ioner –Disse regulerer dermed kroppsvæskens volum og vannbalanse •Elektrolyttsammensetning –svært ulik inni og utenfor en celle –dominante kationet i cella er K+ –Na+ dominerer i den ekstracellulære væsken

14 Ionekonsentrasjon •Cellefunksjonen –avhengig av normal ionekonsentrasjon –cellene utfører en nøye kontroll på sammensetning og mengde av kroppsvæsker som omgir dem •Kroppen sørger selv for balanse –mellom inntak og utskillelse av vann og salter –helt avhengig av en normal ionesammensetning

15 Elektrolyttsammensetning •Kroppsvæskene er normalt elektronøytrale, verken positiv eller negativt ladd •ICV (intracellulær væske) –Mye kalium (K + ), magnesium (Mg + ), fosfationer (HOP42-), protein •ECV (ekstracellulær væske) –mye natrium (Na + ) og klor (Cl-) •Cellemembranen er barrieren mellom ICV og ECV

16 Elektrolyttsammensetning •Membranen er semipermeabel –restriktiv med å slippe ioner gjennom –lar vann strømme fritt •Vann følger salt –konsentrasjonen i og utenfor cella er nøye regulert –Vann beveger seg mot væske med høy saltkonsentrasjon

17 Elektrolyttsammensetning •Osmose: –saltene streber etter å være i samme konsentrasjon på begge sider av en semipermeabel membran –Kraften som beveger vannet kalles osmotisk trykk

18 Osmolaritet •Osmolaritet: –Kroppsvæskenes samlede innhold av ioner og uladete partikler per kg vann (mmol/l) –Normalt: mmol/kg vann –Natrium (Na+), Klor (Cl-), bikarbonat (HC0 3 -), glukose, urea, aminosyrer, fosfat, magnesium, protein •Ved tap av mer væske enn man tar inn faller først ECV volum, deretter faller i ICV volum

19 Stigende osmolaritet •Osmolaritet stiger –Uregulert diabetes pga økning i glukose –Metabolsk acidose pga laktat og acetat –Ved etanolintoksitasjon pga etanol –Kraftig svetting pga at det tapes mer vann enn ioner/molekyler

20 Kwashiorkor – proteinenergi mangel •I blodet –Proteiner viktige for opprettholdelse av osmotisk trykk •Osmotisk trykk –viktig for at vannet ikke skal sive ut av blodbanen og gi ødemer •Ødemer ved underernæring –kan skyldes lavt nivå av serumproteiner og forstyrrelser i ionebalansen Marasmus Kwashiorkor

21 Avvik i serumelektrolytter •Kliniske observasjoner –Dehydrering –Ødem –Gastroenteritt –Malabsorpsjon •Målinger i serum og urin –Na+ –Cl- –K+ –Mg2+ –Ca2+ –Fosfat –Bikarbonat –Serum-osmolaritet Laboratorieverdier må alltid sees i forhold til det kliniske bildet!

22 Regulering av vannbalansen •Homeostatiske mekanismer: –Renale – påvirkes av hormoner –Ekstra-renale •Ekstra-renale mekanismer: –Baroreseptorer – avvik i trykk –Osmoreseptorer – avvik i osmolaritet –Tørstemekanismer – tørstesenter i hypotalamus –Svetting – fall i væskevolum og økning i osmolaritet

23 Regulering av vannbalansen •Renale: –Kroppens vanninnhold reguleres av hormoner via nyrene –Nyrene er viktige for regulering av vanninnholdet •ved å minke eller øke urinutskillelsen •daglig filtreres 180 l vann gjennom nyrene, ca 99 % reabsorberes –Når vannmengden i kroppen minker blir det et høyere osmotisk trykk i blodbanen •Celler i hypotalamus kan sanse dette forhøyede osmotiske trykket –Hypotalamus øker utskillelsen av ADH (antidiuretisk hormon) •ADH påvirker nyrene til å reabsorbere vann og konsentrere urinen

24 Regulering av vannbalansen •Tørstsenteret blir også stimulert av det osmotiske trykket –Når saltkonsentrasjonen blir lavere, lavere osmotisk trykk, vil ADH- utskillelsen minke og nyrene vil avgi mer vann til urinen •Ved stort svettetap må kroppen rehydreres med både vann og salter –Etter intensiv trening må væsketap erstattes med 150 % av væsketapet for å oppnå væskebalanse, forutsatt at elektrolytter tilsettes samtidig

25 Natrium – Na+ •Innhold i kroppen –97 % ekstracellulært –60 mmol Na+/kg •4200 mmol (96 g) i 70 kg kropp – – mmol filtreres i nyrene •99,5 % reabsorberes •Daglig utskillelse er 50 – 150 mmol

26 Natrium inntak •1 g Na+ tilsvarer 2,6 g NaCl (”bordsalt”) •Daglig inntak NaCl er 9 g (3,5 g Na+ + 5,5 g Cl-) •Daglig behov –noe usikkert, sannsynligvis 0,5 g Na+ (1,3 NaCl) •Anbefalt øvre grense –1,9 g Na+ (5 g NaCl) for voksen person –0,5 g for barn under 2 år •Høyt inntak av kan føre til høyt blodtrykk (hypertensjon) –Ved hypertensjon eller nyresvikt bør inntak ikke overskride 1 g NaCl –Reduksjon av inntak kan redusere blodtrykket –Kalium i optimal mengde kan også redusere blodtrykk

27 Natrium kilder •Mangel på Na+ sjelden, vanligere med for mye i kosten •Kan føre til hypertensjon og magekreft –Derfor viktig å begrense inntaket av Na+ •Bordsalt •Salt i brød og kornprodukter •Kjøtt og fisk •Hermetikk •Røkte matvarer •(Meieriprodukter) Frukt og grønnsaker inneholder lite Na+ men mye K+!

28 Kalium – K+ •Daglig inntak 2 – 3 g –Person på 70 kg inneholder ca 140 g –98 % finnes intracellulært •Hovedkilde: –Frukt og grønnsaker –Mindre i kornprodukter, kjøtt og fisk –(Seltin)

29 Mangel av K+ •Mangel kan oppstå ved –Diaré og oppkast (anoreksia) –Bruk av diuretika –Nyresvikt –Metabolske sykdommer •Mangel kan føre til alvorlige rytmeforstyrrelser i hjertet –Kan forsterkes ved bruk av digitalispreparater •Forsiktighet ved bruk av revebjelle For mye kalium ekstracellulært kan føre til hjertestans

30 Magnesium – Mg 2+ •Innhold i kroppen –ca 24 g i 70 kg kropp •Virker som aktivator for over 300 enzymer •Anbefalt inntak: –350 mg for menn –280 mg for kvinner •Kilder: –Finnes i de fleste matvarer •Planter, kornvarer og grønnsaker står for 50 % av inntak •Kjøtt og melk står for resten av inntaket

31 Mangel av magnesium •Mangel vanligere enn overskudd –Feilernæring –Alkoholisme –Malabsorpsjon –Tap fra tarm etter diaré –Tap fra nyrer •Symptomer på mangel: –Leggkrampe –Muskelsvakhet –Svelgeproblemer Symptomer på for mye magnesium er vage, og hjertestopp kan inntre!

32 Spørsmål •Hvor mye vann trenger vi pr dag? •Hvordan kan vi miste væske? •Forklar hvordan vannbalansen reguleres. •Hvordan er tørstemekanismen hos mennesker? •Kan man stille en diagnose på bakgrunn av en blodprøve? Hvorfor/hvorfor ikke? •Hva er forskjellen på ICV og ECV? •Hva er osmose? •Hva skjer når osmolariteten stiger? •Hvilke kilder til NaCl har vi? •Hva er anbefalingen til inntak av NaCl, og hva kan skje dersom man får for mye? •Kan man få for lite/ for mye magnesium?


Laste ned ppt "Vann og elektrolytter Randi Vassbotn. Vann •Drikkevann •Personlig hygiene •Produksjon av næringsmidler •Landbruk •Industrielle formål Vannforbruk pr person."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google