Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Felles krav levert 15.4: Det kreves en fleksibel, brutto tjenestepensjonsordning. Fleksibiliteten gjennomføres slik at ny folketrygd sammen med tjenestepensjon.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Felles krav levert 15.4: Det kreves en fleksibel, brutto tjenestepensjonsordning. Fleksibiliteten gjennomføres slik at ny folketrygd sammen med tjenestepensjon."— Utskrift av presentasjonen:

1 Felles krav levert 15.4: Det kreves en fleksibel, brutto tjenestepensjonsordning. Fleksibiliteten gjennomføres slik at ny folketrygd sammen med tjenestepensjon gir incentiver til å stå lenger i arbeid og at arbeidsinntekt og pensjon kan kombineres uten avkorting i pensjonen. Tjenestepensjonsordningen gjøres gjeldende for alle med 20 % stilling eller mer. Det kreves at ytelsen ved 62 år i tidligpensjonsordningene er minst like god som i dagens AFP- ordning. Det må ikke bli vanskeligere å kvalifisere til hel tidligpensjon ved 62 år enn til dagens AFP. Fra 65 år garanteres alderspensjon på minst 66 % av sluttlønn opp til 12 G ved 30 års opptjening. Særaldersgrensene sikres og videreføres med dagens ytelsesnivå.

2 Dette kravet er ille: Fleksibiliteten gjennomføres slik at ny folketrygd sammen med tjenestepensjon gir incentiver til å stå lenger i arbeid og at arbeidsinntekt og pensjon kan kombineres uten avkorting i pensjonen. at ny folketrygd sammen med tjenestepensjon gir incentiver til å stå lenger i arbeid. Det en fagforening bør kreve er at arbeidet legges til rette slik at folk kan stå i arbeid. Det er ikke vår oppgave å kreve at pensjonen blir så lav for de som går av tidlig at folk ikke har råd til å slutte arbeidsinntekt og pensjon kan kombineres uten avkorting i pensjonen. Dette er det verste, det forutsetter nøytral ordning, og dermed de dramatisk store pensjonsforskjellene mellom de som går av tidlig og de som går av seint. Mer på neste lysark

3 Fleksibelt uttak av pensjon
Et krav om at en skal kunne ta ut pensjon uavhengig av om en slutter å jobbe. Men ingen tjener jo noe på det: Du tar jo bare ut forskudd på en pensjon du i alle fall vil få. Til gjengjeld blir beløpet mindre hvert år resten av livet. Omtrent like genialt krav som å kreve forskudd på neste års lønn i stedet for lønnstillegg! Er dette kravet så viktig at vi er villige til å akseptere en tidligpensjon som knapt er til å leve med for de som er slitne og trenger å gå av tidlig? Har i det hele tatt noen krevd et slikt system? Hvorfor er dette blitt fagbevegelsens krav?

4 Konsekvenser av nøytraliteten
(Hvis du viser flere av denne typen figurer gis den følgende innledende forklaringen bare for første figuren) Alle tall her er årsgjennomsnitt for hele pensjonistlivet. Det gule og mørkerøde feltet bak viser pensjon etter dagens system. Gult er folketrygdens alderspensjon og mørkerødt er påslaget fra tjenestepensjonen. Som vi ser er pensjonen (så godt som) den samme uavhengig av fødselsår. Stolpene viser det nye pensjonssystemet: grønt er alderspensjonen slik den er foreslått nå, lyseblått er AFP-påslaget slik det er vedtatt i privat sektor, lyserødt er tjenestepensjonen etter forslaget til OfTP-utvalget, enten modifisert bruttopensjon, B1, eller ytelsesbasert påslagsmodell, P1 I alle tilfellene gjelder det folk som er født i 1963, det første årskullet som fullt ut rammes av det nye pensjonssystemet. Les gjerne opp tallene jeg har framhevet. De i parentes er de tilsvarende tallene fra den andre av de to modellene. Vi ser hvor sterkt avkortinga slår ut. De som av ulike årsaker trenger å gå av tidlig får redusert pensjonen ikke bare på grunn av innsparingene i pensjonssystemet, men i tillegg skal de også subsidiere den gigantiske ekstrapensjonen til de som klarer å stå lenge i jobb! Ikke rart det blir lite igjen til tidligpensjonistene. Avgang ved 62: Tap (Påslagsm ) Avgang ved 67: Tap (P 15000) Avgang ved 70: Gevinst (P 27000) Avg 75: Gev , pensj over topplønn (P 45000)

5 Den ”nøytrale” pensjonsmodellen
Sparer gjennom livet opp en pensjonsformue som ved pensjonering deles på gjenværende levealder Påstås å være en forutsetning for såkalt fleksibelt pensjonsuttak, men de blander sammen to saker: a) at du kan velge å pensjonere deg helt eller delvis når som helst etter 62 (som i dagens AFP, uten nøytral pensjon.). Dette er en fleksibilitet vi trenger. Det er bra å kunne trappe gradvis ned mot slutten av yrkeslivet! b) at du kan fortsette å jobbe så mye du vil uavhengig av hvor mye pensjon du tar ut. Denne fleksibiliteten krever nøytral ordning. Får du mer pensjon samlet ved å ta den ut tidlig vil alle velge tidlig uttak.

6 Hvordan redusere nøytraliteten
Opptjeningseffekt. Kan stoppes tidlig, AFP v/62. Men ikke så stor effekt Pensjoneringsalderseffekt. Den egentlige ”nøytraliteten”. OfTP-utvalget nevner: Avslutte ved 70 (som AFP) Maks. kompensasjonsgrense 80% - 100% Alle forslag til reduksjon av pensjoneringsalderseffekten kan omgås – og vil bli omgått – hvis ikke det fleksible uttaket stoppes!


Laste ned ppt "Felles krav levert 15.4: Det kreves en fleksibel, brutto tjenestepensjonsordning. Fleksibiliteten gjennomføres slik at ny folketrygd sammen med tjenestepensjon."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google