Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold 23.05.2007.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold 23.05.2007."— Utskrift av presentasjonen:

1 Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold

2 Blodsukkernivå Tas opp raskt Tas opp langsomt

3 Hva er mat? MAT Protein Fett Karbohydrat Vitaminer Mineraler Vann

4 Hva gjør maten?

5 KarbohydratEnergiProtein Bygge opp, reparere og vedlikeholde celler Vann Vitaminer Fett Mineraler Andre stoffer i maten Delta i omset- ning av de energigivende næringsemnene Beskytte cel- ler mot skader Oppløse og transportere næringsemnene og slaggstoffer. Regulere temp.

6 Hva er kosthold?

7 Kosthold er forbruk av matvarer over en viss tidsperiode

8 Utvikling Flere og flere barn og voksne får livsstilsykdommer

9 Sammenheng Aktivitetsnivå Vekt

10 Hva påvirker energibehovet? Alder Kjønn Opp til tenårene stort sett likt for jenter og gutter. Deretter regnes kvinners energibehov til ca 2/3 av mannens Intensitet Jo mer krevende aktivitet, dessto større energibehov Kroppsstørrelse Type aktivitet

11 Spiser du for lite? Da tar kroppen energi fra allerede oppbygde lagre. Til slutt brytes musklene ned og brukes til energi.

12 Hva er riktig kosthold? I Norge er kostholdet definert av internasjonal forskning og retningslinjer/anbefalinger Ca % karbohydrat Ca. 30 % fett Ca % protein

13 Proteinkilder

14 Karbohydratkilder

15 Fettkilder

16 Kroppen krever energi Hjernen er avhengig av karbohydrat for å fungere optimalt Under moderat til hard fysisk aktivitet er karbohydrat kroppens viktigste energikilde

17 Hva er Norges viktigste matvare?

18 Hvor mange …... forskjellige brødtyper og varianter av brød har vi i Norge?

19 Kornarter ByggHavreHveteRug

20 Kornet FruktskallKostfiber FrøskallProtein, mineralstoffer, sporstoffer, B-vitaminer og kostfiber Skall 15% Melkjerne 82-83% Karbohydrat (stivelse) og protein Kime 2-3%Fett, mineralstoffer, vitaminer i B-gruppen og vitamin E

21 Bygg  Gir en spesiell smak  Lite brukt  Den første kornarten vi benyttet i Norge  Fortsatt den kornarten som dyrkes mest i Norge  Dårlige bakeegenskaper  Mest til dyrefôr  Rik på mineraler

22 Havre  Kolesterolsenkende  Mest brukt som gryn  Dårlige bakeegenskaper  Inneholder løslige kostfiber

23 Hvete  Glutenprotein (høyt innhold)  Hovedkornet  God bakeevne

24 Rug  Stort sett importert  Høyt mineralinnhold  Meget næringsrikt  Forbruket bør økes  Senker kolesterolnivået  Hindrer enkelt former for kreft

25 Hva er kostfiber? Kostfiber er den delen av plantematerialet som ikke nedbrytes i mage/tynntarm, men når tykktarmen ufordøyet. Finnes i de ytre skalldelene på korn og i skallet på frukt og grønnsaker

26 Siktet mel  Laget av melkjernen  Fint  Hvitt  Noe fiber  Noe mineraler  Noe vitaminer  Sunt  Meget godt

27 Sammalt hvete  Laget av hele kornet  Mer farget  Meget rikt på fiber  Meget rikt på mineraler  Meget rikt på vitaminer  Meget sunt Grovt og fint

28 Meltyper  Sammalt mel12,5 % fiber  Hvetemel 3,5 % fiber  Havre11,0 % fiber

29 Norsk mel Ca. 20 % av totalt melforbruk er sammalt mel

30 Hva er sunnest? Ferskt brød? 1 dag gammelt brød? 2 dager gammelt brød?

31 Gryn-/melforbruket kg pr nordmann kg pr nordmann kg pr nordmann kg pr nordmann kg pr nordmann kg pr nordmann kg pr nordmann kg pr nordmann

32 Utvikling i norsk kosthold Nedgang i fettinntak Økning i sukkerinntak Tilfredsstillende inntak av næringsstoffer (ikke jern/vitamin D) For mye salt For lite kostfiber

33 Befolkningen opp i vekt! Norske menn er blitt ca 9 kg rundere Kvinner er blitt ca 4 kg rundere

34 Målsetting i norsk kosthold Økt forbruk av grovt brød og kornvarer Økt forbruk av frukt, grønt, bær Økt forbruk av fisk Nedgang i spisefett, særlig hard margarin og smør Skifte fra fete til magre meieri- og kjøttvarer Mindre sukker og salt

35 Råd for bedre helse Hold deg i form - bruk kroppen daglig Spis mye frukt og grønnsaker Spis mindre fett, salt og sukker Spis mye brød og kornvarer Spis mer fisk, som pålegg og til middag Spis regelmessig og stopp når du er mett Drikk mye vann

36 Spis flere kornsorter Hvete, havre, rug og bygg har ulikt næringsinnhold Du får derved større variasjon i inntak av viktige næringsstoffer - vitaminer - mineraler og sporstoffer - umettede fettsyrer - antioksidanter

37 Konklusjon Velg brød og kornprodukter som: har en høy andel sammalt mel inneholder mye kostfiber gjerne inneholder hele korn inneholder lite sukker inneholder lite salt er godt på smak

38 Takk for oppmerksomheten! Foredraget, ppt-filen på brodfakta.no, foredrag Tor-Herman Næss Tlf


Laste ned ppt "Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold 23.05.2007."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google