Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
PublisertArnulf Hansen Endret for 7 år siden
1
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold 23.05.2007
2
Blodsukkernivå Tas opp raskt Tas opp langsomt
3
Hva er mat? MAT Protein Fett Karbohydrat Vitaminer Mineraler Vann
4
Hva gjør maten?
5
KarbohydratEnergiProtein Bygge opp, reparere og vedlikeholde celler Vann Vitaminer Fett Mineraler Andre stoffer i maten Delta i omset- ning av de energigivende næringsemnene Beskytte cel- ler mot skader Oppløse og transportere næringsemnene og slaggstoffer. Regulere temp.
6
Hva er kosthold?
7
Kosthold er forbruk av matvarer over en viss tidsperiode
8
Utvikling Flere og flere barn og voksne får livsstilsykdommer
9
Sammenheng Aktivitetsnivå Vekt
10
Hva påvirker energibehovet? Alder Kjønn Opp til tenårene stort sett likt for jenter og gutter. Deretter regnes kvinners energibehov til ca 2/3 av mannens Intensitet Jo mer krevende aktivitet, dessto større energibehov Kroppsstørrelse Type aktivitet
11
Spiser du for lite? Da tar kroppen energi fra allerede oppbygde lagre. Til slutt brytes musklene ned og brukes til energi.
12
Hva er riktig kosthold? I Norge er kostholdet definert av internasjonal forskning og retningslinjer/anbefalinger Ca. 55-60 % karbohydrat Ca. 30 % fett Ca. 10-15 % protein
13
Proteinkilder
14
Karbohydratkilder
15
Fettkilder
16
Kroppen krever energi Hjernen er avhengig av karbohydrat for å fungere optimalt Under moderat til hard fysisk aktivitet er karbohydrat kroppens viktigste energikilde
17
Hva er Norges viktigste matvare?
18
Hvor mange …... forskjellige brødtyper og varianter av brød har vi i Norge?
19
Kornarter ByggHavreHveteRug
20
Kornet FruktskallKostfiber FrøskallProtein, mineralstoffer, sporstoffer, B-vitaminer og kostfiber Skall 15% Melkjerne 82-83% Karbohydrat (stivelse) og protein Kime 2-3%Fett, mineralstoffer, vitaminer i B-gruppen og vitamin E
21
Bygg Gir en spesiell smak Lite brukt Den første kornarten vi benyttet i Norge Fortsatt den kornarten som dyrkes mest i Norge Dårlige bakeegenskaper Mest til dyrefôr Rik på mineraler
22
Havre Kolesterolsenkende Mest brukt som gryn Dårlige bakeegenskaper Inneholder løslige kostfiber
23
Hvete Glutenprotein (høyt innhold) Hovedkornet God bakeevne
24
Rug Stort sett importert Høyt mineralinnhold Meget næringsrikt Forbruket bør økes Senker kolesterolnivået Hindrer enkelt former for kreft
25
Hva er kostfiber? Kostfiber er den delen av plantematerialet som ikke nedbrytes i mage/tynntarm, men når tykktarmen ufordøyet. Finnes i de ytre skalldelene på korn og i skallet på frukt og grønnsaker
26
Siktet mel Laget av melkjernen Fint Hvitt Noe fiber Noe mineraler Noe vitaminer Sunt Meget godt
27
Sammalt hvete Laget av hele kornet Mer farget Meget rikt på fiber Meget rikt på mineraler Meget rikt på vitaminer Meget sunt Grovt og fint
28
Meltyper Sammalt mel12,5 % fiber Hvetemel 3,5 % fiber Havre11,0 % fiber
29
Norsk mel Ca. 20 % av totalt melforbruk er sammalt mel
30
Hva er sunnest? Ferskt brød? 1 dag gammelt brød? 2 dager gammelt brød?
31
Gryn-/melforbruket 1890 230 kg pr nordmann 1939 125 kg pr nordmann 1950 90 kg pr nordmann 1968 68 kg pr nordmann 1990 81 kg pr nordmann 1997 83 kg pr nordmann 2003 86 kg pr nordmann 2006 84 kg pr nordmann
32
Utvikling i norsk kosthold Nedgang i fettinntak Økning i sukkerinntak Tilfredsstillende inntak av næringsstoffer (ikke jern/vitamin D) For mye salt For lite kostfiber
33
Befolkningen opp i vekt! Norske menn er blitt ca 9 kg rundere Kvinner er blitt ca 4 kg rundere
34
Målsetting i norsk kosthold Økt forbruk av grovt brød og kornvarer Økt forbruk av frukt, grønt, bær Økt forbruk av fisk Nedgang i spisefett, særlig hard margarin og smør Skifte fra fete til magre meieri- og kjøttvarer Mindre sukker og salt
35
Råd for bedre helse Hold deg i form - bruk kroppen daglig Spis mye frukt og grønnsaker Spis mindre fett, salt og sukker Spis mye brød og kornvarer Spis mer fisk, som pålegg og til middag Spis regelmessig og stopp når du er mett Drikk mye vann
36
Spis flere kornsorter Hvete, havre, rug og bygg har ulikt næringsinnhold Du får derved større variasjon i inntak av viktige næringsstoffer - vitaminer - mineraler og sporstoffer - umettede fettsyrer - antioksidanter
37
Konklusjon Velg brød og kornprodukter som: har en høy andel sammalt mel inneholder mye kostfiber gjerne inneholder hele korn inneholder lite sukker inneholder lite salt er godt på smak
38
Takk for oppmerksomheten! Foredraget, ppt-filen på brodfakta.no, foredrag Tor-Herman Næss tor-herman.nass@din-baker.no Tlf. 918 15 302
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.