Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fortetting med kvalitet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fortetting med kvalitet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Fortetting med kvalitet
- Hvordan få på plass elementer som gir oss de gode omgivelsene? Philip Mellison rådgiver

2 Nasjonale forventninger til kommunal og regional planlegging
«Kommunene sikrer høy arealutnyttelse rundt kollektivknutepunkt, tilrettelegger for økt bruk av sykkel og gange i dagliglivet, og sikrer sammenhengende gang- og sykkelforbindelser av høy kvalitet. Potensialet for fortetting og transformasjon utnyttes før nye utbyggingsområder tas i bruk.» De nasjonale forventningene går langt, men i den statlige planretningslinje for samordnet bolig areal og transportplanlegging står det at dette må tolkes regional og lokalt. Slik Fylkesmannen ser det er Regional plan for attraktive byer og tettsteder en del av denne tolkningen. 4.3 I by- og tettstedsområder og rundt kollektivknutepunkter bør det legges særlig vekt på høy arealutnyttelse, fortetting og transformasjon. I områder med stort utbyggingspress bør det legges til rette for arealutnyttelse utover det som er typisk. Samtidig bør hensynet til gode uteområder, lysforhold og miljøkvalitet tillegges vekt, i tråd med statlige normer og retningslinjer For å redusere byspredning, transportbehov og klimagassutslipp, må vi utvikle kompakte byer og tettsteder, og bygge tett rundt kollektivknutepunkt. Dette reduserer arealforbruk og transportbehov, og styrker grunnlaget for kollektivtransport, sykkel og gange. Ny byutvikling og boligbygging skjer allerede gjennom transformasjon og fortetting mange steder, og det er fortsatt et stort potensial for å øke arealutnyttelsen i de fleste byer og tettsteder. Siden veksten i byer og tettsteder i stor grad vil skje gjennom transformasjon og fortetting, er det særlig viktig å bevare naturverdiene og mulighetene for friluftsliv i nærmiljøet. Det er også viktig at utbyggingen ikke skaper mer sårbarhet for naturhendelser og klimaendringer.

3 Føringer i PBL § 3-1 Oppgaver og hensyn i planleggingen(kun et utvalg)
Legge til rette for god forming av bygde omgivelser, gode bomiljøer og gode oppvekst- og levekår.. Fremme befolkningens helse og motvirke sosiale helseforskjeller, samt bidra til å forebygge kriminalitet Ta klimahensyn, herunder gjennom løsninger for energiforsyning og areal og transport § 6-1 Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging § 6-2 Statlige planretningslinjer Skal legges til grunn ved statlig, regional og kommunal planlegging etter loven.

4 Hvor tett er det? Det er store forskjeller i tetthet i de utbygde områdene mellom kommunene.

5 Grunner til å fortette Skape byer/tettsteder som mennesker trives i.

6 Grunner til å fortette forts..
1. Fortetting gir relativt mindre transport. 2. Fortetting kan bety forholdsvis mindre energi til bygningsoppvarming 3. Fortetting skåner landbruksområder, bevarer biologisk mangfold og sammenhengende friluftsområder 4. Fortetting betyr mindre ressurser til drift av tettstedet. Styrke sentrumsfunksjoner 5.Fortetting kan gi urbane kvaliteter 6.Fortetting kan gi et alternativt botilbud 7. Fortetting kan gi bedre servicetilbud Fortetting gir relativt mindre transport. - Kortere avstander – flere kan gå sykele 2. Fortetting kan bety forholdsvis mindre energi til bygningsoppvarming – Enebolig vs leiligheter lettere å utnytte fjernvarmeanlegg 3. Fortetting skåner landbruksområder, bevarer biologisk mangfold og sammenhengende friluftsområder Arealbeslag er hovedårsak til tap av biologisk mangfold og dyrka mark 4. Fortetting betyr mindre ressurser til drift av tettstedet. Hjemmetjeneste Vann og avløp Reiser – Skole – barnehage - vedlikehold 5.Fortetting kan gi urbane kvaliteter Ta tilbake sentrum fra bilen – delvis – Mer fokus på å oppholde seg i sentrum som et attraktivt sted å være/stoppe. Mange verdsetter urbane kvaliteter Et større diversitet av butikker/tjenester kulturtilbud kollektiv tetthet 6.Fortetting kan gi et alternativt botilbud Boligundersøkelse fra 2015 for Oppland viser at det er for få leiligheter at 3 av 4 boliger som bygges bør være leiligheter Dette vil frigjøre eneboliger for de som ønsker det. 7. Fortetting kan gi bedre servicetilbud Tilføre området nye tilbud Brebånd Det viktigste virkemiddelet for å redusere transportbehovet i byer og tettsteder er å bygge tettere og styrke sentrumsfunksjonene, slik at flest mulig kan dekke sitt daglige behov for varer og tjenester innenfor korte avstander fra der man bor.

7 Kvaliteter Gode gang og sykkelveiforbindelser
Trygge omgivelser – Lys , åpne… Fravær av støy Gode uteoppholdsarealer Tilgjengelighet for alle Sosiale møteplasser (utenom organiserte aktiviteter) Grønnstruktur/park/vann Frisk luft Flerfunksjonelt Estetikk/arkitektur Trygge omgivelser Retningslinjer for behandling av støy i arealplanleggingen T-1442/2012 Retningslinje for behandling av luftkvalitet i arealplanlegging T-1520 Veileder : Planlegging av grønnstruktur i byer og tettsteder M

8 Farer ved fortetting Uønsket trafikkbelastning
Fortetting kan gi reduserte bokvaliteter Ødelegge stedets særtrekk/kulturhistorie Grøntområder bygges ned

9 Bedre miljø i byer og tettsteder
Fortetting forutsetter andre virkemidler og et offentlig engasjement og kompetanse av en annen karakter enn ordinær feltutbygging i ubebygde områder.

10 Hvordan skal det fortettes?
I sentrum bør kommunen gjennomføre stedsanalyser, fortettingsanalyser, mulighetsstudier, ROS-analyser eller andre analyser som grunnlag for planlegging. Prioriteringene fra analysene må formaliseres gjennom kommune- og reguleringsplaner.(abt) Kommunene bør vurdere å fastsette krav til minste antall boenheter per dekar ved fortetting i regionsentre og områdesentre. Kommunen jobber med ulike former for stedsutviklingsplaner. Areal og transportanalyser Kommunen må ha kompetanse innenfor fagfeltene Arealplanlegging – arkitektur – landskapsplanlegging Hvor fokuset må være planlegging med mennesket som skala.

11 Hvor skal det bygges ut

12 Hvor bygges det?

13 Eks. Solforhold/grønnstruktur/uteopphold

14 Sol

15 Lys Utendørsbelysning i byer og tettsteder. Trygghet Økt trafikk
Estetikk Forurensning SPRBAT

16 Støy «Det skal fremlegges dokumentasjon for støyskjermende tiltak i forbindelse med torget, uteopphold, samt boliger. Denne skal fremlegges senest ved byggesøknad.» Bruk: Retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging T1442/2012 Nasjonalt mål at støyplagen skal reduseres.

17 Overvann - Fortetting øker ofte tette overflater.
Dette kan gi problemer med håndtering av overvann ved kraftige regnskyll. Lokal overvannsdisponering - Fang og infiltrer - Forsink og fordrøy - Trygge flomveier Planlegg løsninger for håndtering av overvann som et miljøelement i omgivelsene. Åpne overvannsløsninger er mer robuste enn lukkede løsninger.

18 Tilgjengelighet for alle
En aldrende befolkning og urbanisering er trender som sammen er avgjørende for utviklingen det neste århundret. Universell utforming Tilgjengelige boenheter Tilrettelegge for eldre i byer og tettsteder. Det er to store trender i samfunnsutviklingen. 1. en kraftig sentralisering og 2. en elderebølege

19 Uteopphold

20 Uteopphold...

21 Lekeareal Ikke bare lekeplasser..

22 Parkering Virkemiddel for å få flere til å gå, sykle og bruke kollektiv. Parkering er ikke gratis Det bør settes maksimumskrav til parkering Minimumskrav til sykkelparkering En større andel av parkeringen må i kjeller/parkeringshus.

23 Parkering i kjeller

24 Gang og sykkel

25 Sykkel Nasjonalt mål om å doble sykkelandelen til 8%

26 Sykkelparkering 350 ansatte

27 Kollektiv Vekst i trafikken må i større grad tas av sykkel-, gang- og kollektivtrafikk. Et tett utbyggingsmønster støtter opp om kollektivtrafikken Samtidig som en reduserer trafikk – kø

28 Bedre miljø i byer og tettsteder. forts..
Byomforming og fortetting bør benyttes aktivt til å tilføre stedene nye kvaliteter, samtidig som det enkelte prosjekt utformes med kvalitet. Det største utbyggingspotensialet er knyttet til omformingsområder, for eksempel tidligere industriområder og nybyggingsområder innenfor byggesonen.

29 Oppfølging av plan vs. dispensasjon
For å sikre realisme i prosjektene må gjennomføringsspørsmålet bli en integrert del av plan-leggingen. Utbyggingsavtaler er et viktig virkemiddel i komplekse utviklingsområder med mange private og offentlige parter.

30 Løser fortetting problemene?
Selv om fortetting gir mindre transport enn vi ville fått med utvidelser av tettstedene, vil fortetting i seg selv ikke løse transport og trafikkproblemene. Begrens biltrafikken Ta vare på og videreutvikle grønnstrukturen Styrke lokalsamfunnene innenfor tettstedene. Forbedre de fysiske forholdene og gjennomfør tiltak for å opprettholde og etablere service og legge til rette for lokale organisasjoner. Fortettingen må videreutvikle og gi kvaliteter tilbake til stedet. Unngå monofunksjonelle arbeidsplasser -

31 Plan er muligheter Er alt like viktig?

32 Veiledning Veileder: Fortetting med kvalitet
Veileder: Fortett med vett Bygg tett med kvalitet (Husbanken) Tiltakskatalog.no Miljøkommune.no Stedsutvikling.no Private….. Det finnes mye veiledning om fortetting – Miljøverndepartementet har gitt ut veilder og på nettsidene

33 Kommende generasjoner vil se
om vi benyttet anledningen til å skape gode byer og tettsteder.


Laste ned ppt "Fortetting med kvalitet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google