Momskompensasjon for frivillige lag og foreninger 2015 Brak, 10.06.2015.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
1. Sammendrag Hva problemet er Hva ideen til løsning er
Advertisements

Nasjonal dugnadskampanje 2012 – En veskeholder som gleder.
Hvordan få penger i korpskassen - Økonomi og tilskuddsordninger
Tilskuddsordninger Hedmark fylkeskommune. Generelle kulturmidler  Praktiske opplysninger - Søknadskriteriene, skjema, retningslinjer - Frister  Bakgrunn.
Norske Landbrukstenester Landbruksvikarordninga Bakgrunn  Forskrift om tilskot til landbruksvikarverksemd  Fastsett 19. oktober.
Merverdiavgift For veldedige og allmennyttige organisasjoner og institusjoner (i dagligtale – «frivillige» organisasjoner)
Kompensasjonsordning for merverdiavgift Fallskjermseksjonens ledermøte 13. Februar 2010 Arne Mathisen.
Advokat Trond Ingebrigtsen
KomRev Trøndelag IKS Spillemiddelsøknader 2013 Nye Idrettens Hus, Terje Wist Ass. revisjonsdirektør 24. september
Spillemiddelkonferanse Levanger september 2011
Økonomiske støtteordninger Norges Musikkorps Forbund
JUS 102 Forelesning 4. mai 2010.
Eksternfinansiert virksomhet F Avd. dir. Arne Lunde, Kunnskapsdepartementet.
TILSKUDD TIL TILTAK I BEITEOMRÅDER November 2013.
TILskudd ikke-kommunale barnehager i Fauske kommune
Etablering av aksjeselskap (AS)
Hvorfor et godt regnskap?
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
1. Sammendrag Hva problemet er Hva ideen til løsning er
Kompensasjonsordninger for merverdiavgift Seilflyseksjonens ledermøte 10. april 2010 Arne Mathisen.
Sats på nyskaping – utnytt skatteFUNN
Samarbeidsprosjekt Svømmeaksjonen..  GjensidigeStiftelsen er en uavhengig stiftelse, som har som formål å tildele midler som gagner Trygghet og Helse.
Studentliv - Regnskapskurs for små foreninger - Modul 2
Samhandling og ideell virksomhet
Den anbefalte banken! Presentasjon på RAFF Seminar V Erik M Throndsen.
Utbedringslån og utbedringstilskudd
eSøknad - Et webbasert system for elektronisk innlevering av søknader om forskningsmidler. Kort presentasjon av endinger i forbindelse med søknad.
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
Hvor kan vi søke midler? Hvordan sette opp en søknad?
VERDENSARVFORUM 2014 Finansiering av fellesgodene Noen eksempler på muligheter for verdensarvområdene Hjelp! Legg pengene her! John A. Bryde.
Fagdag spillemidler Steinkjer 28. august 2014
FRIVILLIGHETSREGISTERET En presentasjon fra Frivillighet Norge.
MVA i statsforvaltningen
Tilskudd til kulturarenaer. Mål: Skape gode kulturelle møteplasser som gir rom for variert kulturell virksomhet i lokalmiljøet og i regionen Hvorfor denne.
BRUK AV EKSTERNE KONSULENTER – ART JANUAR UTBETALT KR TIL EKSTERNE VEILEDERE/MILJØARBEIDERE. -GJENNOMGANG AV TALLENE VISTE: 2/3 DELER.
Ny likepersonsordning
Espen Starheim Momentum Selvkost AS
NORGES IDRETTSFORBUND OG OLYMPISKE KOMITE Momskompensasjoner.
ByggSøk – fra papirmølle til tastetrykk
NEFs tillitsvalgtsamling Soria Moria Hotell mars 2015 Påminnelser og oppfrisking.
Introduksjon til elementære begreper i regnskap og økonomi
Informasjonsmøte om kombinasjon av uføretrygd og inntekt
LUT2, høst 2008 Høgskolen i Vestfold
Å redusere unyttig helseforskning i Norge ved å bruke systematiske oversikter – kommentar sett fra erfaring med forskningsetiske vurdering i REKVEST Berit.
Stjørdal, 17. april Hvilke råd vil vi ha? Børre Rognlien, Idrettspresident.
Statssekretær Åge Rosnes: Hvordan bidra til økt privat finansiering av forskning – myndighetenes politikk og virkemidler.
Utfordringer og muligheter for en ny stiftelse.
ØKONOMIDELEN 1P KOMPETANSEMÅL: Gjøre rede for og regne med prisindeks, kroneverdi, reallønn og nominell lønn og beregne inntekt, skatt og avgifter. Vurdere.
SKATT. I Norge betaler vi skatt på mange forskjellige måter. N.Johansen for undervisning.
Bil i Regnskapet 1. Bruk av privatbil i næring, skatt og moms 2. Bil i aksjeselskap – ansatt og selskap, skatt og moms 3. Næringsbil i enkelpersonforetak,
Regnskap - hva og for hvem MS-forbundets lederkonferanse 7. september 2015 Øyvind Aas, manager i Audit Oslo.
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther (2015) Gyldendal Akademisk Inntekter og kostnader © Gyldendal Akademisk Innholdet i.
KomRev Trøndelag IKS Mva kompensasjon Temadager: Thon Hotell Backlund, Levanger Heia Gjestegård, Grong Knut Tanem Registrert revisor.
Merverdiavgift. Hva er merverdiavgift? Merverdiavgift er en avgift (penger) man betaler til staten ved salg av varer og tjenester Beregnes som % av salgspris.
Statlig naturskadeerstatning - Landbruksdirektoratet
Driftsbudsjett og regnskap
Medlemskapital og tilleggsandelsinnskudd
FRA DRIFT I AVDELING TIL UTSKILLING I SELSKAP
Utarbeidet av: KJELL IVAR AUNE- (mob )
Advokat Trond Ingebrigtsen
Ny finansieringsmodell til private barnehager
Formål/Målgruppe Styrke det økonomiske grunnlaget for regionale frivillige organisasjoner i Rogaland. Ordningen gjelder frivillige lag og organisasjoner.
Rasmus- fondet § 1 Formål Hovedformålet med fondet er å gi økonomisk støtte til barn og ungdom, som kommer fra familier med økonomiske utfordringer. Hensikten.
Statlig naturskadeerstatning - Landbruksdirektoratet
Finansiering og budsjettering
MVA-kompensasjon Eivind Bødtker.
Aktivitetsappen Presentasjon :28 1.
Utskrift av presentasjonen:

Momskompensasjon for frivillige lag og foreninger 2015 Brak,

Brak - for musikkmiljøet i Hordaland og Sogn og Fjordane

3 ›Ordningen skal kompensere for utgifter som frivillige organisasjoner har til merverdiavgift ved kjøp av varer og tjenester i den frivillige og ikke fortjenestebaserte delen av virksomheten ›Formålet: fremme frivillig aktivitet ved at organisasjonene får mer penger til å drive aktivitet. ›Ikke ordning for kommersielle aktører eller der det hentes ut utbytte. ›Totalt 1,2 milliarder i 2014 (i kompensasjon for 2013) Hva er momskompensasjon?

4 ›Vare og Tjenestemomsen innført i En kompensasjonsordning med klare begrensinger (tjenestemomskompensasjonsordning) ›Frivillig organisasjoner blir belastet med moms på varer og tjenester i motsetning til næringsliv og det offentlige. ›For å kompenseres for dette ble det opprettet en ny kompensasjonsordning i 2010 for både varer og tjenester. ›Erstatter den tidligere tjenestemomskompensasjonsordningen. Bakgrunn

5 «Frivilligskatten» - frivillig organisasjoner betaler i praksis en ekstrakostnad på 25 % når de kjøper varer og tjenester. Det kalles moms, men er i realitet en skatt på frivillig aktivitet. ›Staten har store inntekter på dugnad og frivillig arbeid ›Penger som kunne vært brukt til samfunnsnyttig virksomhet ›Det er en skatt som rammer urettferdig Frivillig virksomhet betaler - ›næringsvirksomhet slipper ›Lovgivningen er i dag tilrettelagt profittbasert virksomhet ›Det er en skatt som bryter med tradisjon og historie ›Skatteloven har siden 1882 hatt skattefritak for frivillighet ›Nyere, indirekte skatter har ikke tatt hensyn til dette Bakgrunn

6 ›En gitarforsterker koster uten moms. En frivillig klubb må da betale , mens en kommersiell bedrift «betaler» ›Betaler i realitet 25 % mer enn kommersiell aktører Eksempel

7 ›Lotteri- og stiftelsestilsynet forvalter ordningene med mva- kompensasjon til frivillige lag og organisasjoner. ›Søknadsfrist 1. september 2015 ›Kan søke elektronisk via altinn.noaltinn.no ›All info finnes på: lottstift.no/lottstift.no/ Lottstift

8 Statistikk

9 ›Da vil det bli foretatt en lik prosentvis avkortning for alle søkere. Tildeling skjer først etter at alle søknadene er vurdert for å sikre likebehandling. Det er i dag ikke mulig å si noe om hvor stor avkortningen vil bli. Dette avhenger av hvor mange organisasjoner som søker, samt størrelsesordenen på søknadene. ›Statistikken viser at det tildeles stadig mer midler og større beløp. Avkortning

10 ›Mål: gjøre ordningen enklere og mer tilgjengelig for små frivillige organisasjoner. ›Minstegrenser for å søke om kompensasjon blir endra fra kr til kr i forenkla modell og fra kr til kr i dokumentert modell. ›Grensa for når det blir krevd registrert/statsautorisert eller kommunerevisor blir økt til 3 eller 5 millioner (avhengig av ordning). ›Krav til oppbevaring av dokumentasjon ble redusert (til 1 eller 3 år, avhengig av ordning) Ny forskrift i 2013

11 ›Må oppfylle generelle krav både på søknadstidspunktet og utbetalingstidspunktet. ›Være registrert i frivillighetsregisteret innen 1. september. ›Dokumentere at frivillig innsats er viktig del av virksomheten ›Kompensasjon ytes kun ved kostnader brukt i den frivillige /ikke fortjenestebaserte delen ›Om org. har virksomhet som faller utenfor, må foreta avgrensing § 7 Generelle vilkår

12 Frivillige organisasjoner som innfrir kravet om registrering i Frivillighetsregisteret Demokratiske ikke–økonomiske foreninger Stiftelser – der frivillig innsats utgjør en viktig del av virksomheten AS, som eies av frivillige organisasjoner, forutsett at det dokumenteres at frivillig innsats er en viktig del av virksomheten. Hvem kan søke?

13 ›Opprettet etter initiativ fra frivillige organisasjoner med mål om forenkle samhandling frivillige organisasjoner og det offentlige ›Må være registrert i enhetsregisteret ›Frivillige organisasjoner som ikke er fortjenestebaserte kan registrere seg ›Mulighet til å delta i grasrotandelen i tillegg til momskompensasjon: › Om frivillighetsregisteret

14 ›Forenkla modell tar utgangspunkt i totale driftskostnader, mens dokumentert modell tar utgangspunkt i reelle momskostnader. Forenklet: Du må ha driftskostnader på den frivillige/ikke fortjenestebaserte delen på over kroner. Dokumentert: Du må ha reelle momskostnader på over kroner. Forenkla eller dokumentert modell?

15 ›Tar utgangspunkt i totale driftskostnader, hentet fra revidert regnskap foregående år ›Minstegrense: i totalkostnader knyttet til den frivillige og ikke-fortjenestebasterte delen av virksomheten ›Revisor: registrert/statsautorisert og kommunerevisor kveves ved over 5 millioner i omsetning ›Krav til oppbevaring av dokumentasjon: 3 år › Enkeltstående søkere med mindre enn 1 million i totale driftskostnader skal ikke gjøre fradrag. ›Beregningsmodell: maks 35 prosent av totale kostnader Forenkla modell

16 ›DK x 0,35 x 0,2 ›DK : Driftskostnader etter evt. avgrensing/fradrag ›Hvorfor 35%: IRIS Undersøkelse (International Research Institute of Stavanger) har regnet ut at for frivillige organisasjoner utgjør kostnader det er betalt moms ca 35 % av totale driftskostnader. ›Hvorfor 0,2: Fordi momsen utgjør i snitt 25 % ›Eksempel: x 0,35 x 0,2 = Forenkla modell utregning

17 ›Utgangspunkt i dokumenterte momsutgifter ›Transaksjonsliste: bruttobeløp og betalt moms ›Minstegrense: ,- i søknadsberettigede merverdiavgiftskostnader ›Grensen for krav om statsautorisert Revisor: 3 millioner kr ›Krav om oppbevaring: 3 år Dokumentert modell

18 ›Les veiledning: finn ut om du søker dokumentert eller forenklet. Som enkeltstående eller som sentralledd. ›Fyll ut vedlegg /exellark først: Begynn med s. 2 Registrering av søknadsdata og fyll inn DK med eventuell fradrag og avgrensinger. Tallene overføres automatisk til s. 1 sammenstilling ›Summene overføres til selve søknadsskjemaet ›Fyll ut egenerklæring på den frivillige virksomhet; beskriv virksomhet; formål, hovedaktivitet, gratis arbeidsinnsats ›Fyll ut gaver, kontingent (uten krav til gjenyting) Slik søker du

19 Presentasjonen er utarbeidet i samarbeid med