Verdens beste land å vokse opp i? forpliktelse.html?id=578837 Engelstad(2005)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Solidaritet i praksis for Zimbabwe. ”Vi oppfordrer alle organisasjonsledd i NTL til å støtte Norsk Folkehjelps prosjekter i Zimbabwe. Dere kan bidra til.
Et program for ungdomsskolen
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
1 Noen utfordringer for fagbevegelsen – særlig i instituttsektoren Espen Løken, Fafo Innledning for NTL Forskningsinstituttene 24. september 2008.
Den Amerikanske Revolusjon.
10Velstand og velferd.
Formell kompetanseheving og høyere utdanning i distriktene – utfordringer og muligheter Gunnar Grepperud, UiT.
Kapittel 9: Utdanning i Norge
Helseøkonomi Forelesning nr. 8.
Måling av samfunnseffekter Kan det gjøres og kan det gjøres lurt.
Page 1 Realfagsutdanning mot 2010 Hva bør et realfaglig fakultet ta hensyn til? Per O. Aamodt NIFU STEP.
11Jeg i arbeidslivet.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Naturressurser og infrastruktur: - Hva er det offentlige eierskapet verdt? Linn Herning, Rådgiver, For velferdsstaten Velferdskonferansen september.
Presentasjon av NTL NAV
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Kapittel 4 Velferdsstaten.
13 En verden uten grenser.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Kjell Erik Øie Statssekretær
Tenk deg en landsby der det bor 100 mennesker
Vedtatt mai Arbeidsgiverpolitisk plattform - AGP.
Batteriet – servicekontor for selvhjelp Brukerorganisasjonene – hva kan de gjøre med fattigdommen? Kai-Rune Myhrer.
Kampen skole Vår visjon:
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
Regjeringens tanker om fattigdom Framfylkingens nordiske fattigdomskonferanse Kjell Erik Øie Statssekretær
Læringsledelse og rolleforståelse i voksenopplæringen
Regjeringens arbeid med krisesentrene Norsk Krisesenterforbunds landsmøte 2007 Kjell Erik Øie Statssekretær
Demokratier som overlevde
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Hvordan kan stat og kommune være brobyggere mellom offentlig sektor og innbyggerne? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Servicekonferansen 2003.
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Med utgangspunkt i Frederik Engelstad(2006)og Dag Østerberg (2000)
Bourdieu og sosiale utdanningsforskjeller
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Retten til utdanning Med vekt på eksempler fra Afrika sør for Sahara.
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Alle barn har rett til utdanning!. ”Hjelp skal ikke være gaver, men hjelp til selvhjelp mellom likeverdige, der alle bidrar etter evne ut fra en følelse.
Barn på flukt Presentasjon fra Redd Barna Norge.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike.
Samfunnsutviklingens konsekvenser for yrkesutøvelsen i oppvekstsektoren.
Inntektsforskjeller I 2004 tjente de 5000 rikeste personene i Norge gjennomsnittlig nesten 40 ganger så mye som gjennomsnittet for hele befolkningen.
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn RAPPORT FRA KARRIEREVEILEDNINGSUTVALGET AVGITT TIL KUNNSKAPSDEPARTEMENTET 25. APRIL 2016.
Omsorg Solidaritet samhold © Fagforbundet Vest-Agder høsten 2005 Fagforbundet Vest-Agder Velkommen Representantskapsmøte 27.september 2005.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Sosial ulikhet og goder Goder og byrder fordeles av noen Og noen har mer makt til å bestemme fordelingen enn andre I alle samfunn er godene ulikt fordelt.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Linn Herning Rådgiver i For velferdsstaten En offentlig sektor for framtida: mål – eller mening? - Hvordan utvikle offentlig sektor samtidig som man utkjemper.
Demokrati Kommunevalg Periode i samfunnskunnskap fram til kommunevalg 14 september Kapittel 5 og 6.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Sosial ulikhet i barnehagen Larsen og Slåtten(2006),Prieur 1996.Boudieu (1996,2000)
Fattige og rike land Kapittel 6. Rike land  Vest-Europa, USA, Canada, Australia og Japan  Også mennesker som lever under fattigdomsgrensen i disse landene.
Livssynshumanismen.
Levekår på Agder May-Linda Magnussen,
Kjell Erik Øie Statssekretær
Det nye arbeidslivet – frilansing i Norge
Den norske arbeidslivskulturen
Livssynshumanismen.
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Livssynshumanismen.
Velferdsstaten Foto: Heidi Voss-Nilsen/Scanpix
- og strategier for å ta tjenestene tilbake
Hvordan misforstå hverandre bedre - flerkulturell kommunikasjon
Bli elevmentor i Drømmeskolen!
Samarbeid som løfter alle
Kapittel 4 oppgave b Sett inn riktig form av substantivene og
USA – det mektigste landet I verden
Utskrift av presentasjonen:

Verdens beste land å vokse opp i? forpliktelse.html?id= Engelstad(2005)

Minner om.. Veve et sikkerhetsnett for alle uavhengig av den enkeltes betalingsevne: -Skape frihet for alle -Likhet for at friheten skal være reel for alle -Solidaritet fordi felleskap skal være et felleskap der alle kan føle seg trygge -Løfte mindretallet – økonomisk utjevning eks professor lønninger

Kollektive ordinger for; Sosialforsikring Inntektsfordeling Tjenesteproduksjon Finansieres av personlig beskatning som betyr at i Norge må ha politikerene velgerne med seg

Grunnlag for befolkningens solidaritet; Forsikring – rasjonelle verdivalg Demokratiske, humanitære og rettsstatlige idealer. – som for eksempel rett til utdanning. Gir til alle, ikke bare de dårligs stilte Velferdsstaten kvinners venn? Oppbygging av sosial kapital Profesjonenes rolle.

Allianser Velferdsyrkene har fått i oppdrag å forvalte og legitimere de moderne, nordiske velferdsstatene. Desentralisert ansvar – profesjoner og politikere i samspill

velferdskomunen Delegering av makt Lokale variasjoner; og pr elev Lokale prioriteringer eks Bærum. Gir økt privatisering til større mangfold?

Kommunenes oppgaver har økt Skoler Barnehager Sosiale tjenester Tildelt et selvstendig ansvar som samfunnsbygger gjennom oppdraget med å organisere og levere velferdstjenester.

Nye tider,nye behov Stort offentlig engasjement og et stort omfang av tjenester. Folks forventninger har økt Etterspørselen har økt Hevet yrkesutøvernes ambisjoner – skole og barnehager

Skolen som eksempel Fra 7 til 9 og så til 10år Lærerstanden har økt på alle nivåer Økning av barnehager og skoler. Kommunen bestemmer om de skal være private eller ikke

Australia som et eksempel Økende nedbygging av velfersordninger for lærere som; videreutdanning og pensjon Økt prestasjonspress for skolene. Noen skoler blir eliteskoler. Mindre kulturelt mangfold Økt privatisering av høyere utdanning

Å akseptere de mektige All makt blir mest effektiv om den blir akseptert. Modell makt (Bråten 1983) Symbolsk vold (Bourdieu 1996) Skolen som eksempel

arbeidsmarked: Velferdsstaten = kvinnenes venn Det norske paradokset Skift eller turnus? – nye krav fra sykepleierne for eksempel Penger er makt- lik lønn for likt arbeid? Middelklasse mannen den mest endringsvillige?

Medvirkning som moderniserngsstrategi Fra en autonom statsmodell over en responsiv styringsmodell. Elevdemokrati og medvirkning i barnehage – Govermentality (Foucault) Forme ekspertsystemene gjennom demokratisk ansvarliggjøring.

Overmoden velferdsstat? Den universalistiske velferdsstaten har stor støtte fordi det er goder som er for alle og særlig når de redder banker! Er APF ett brudd mot denne tenkningen? e

Etter krisa… Levekår; Minst lønnforskjeller og lite fattigdom i forhold til USA for eksempel Egenrapportert lykke: på topp Stor grad av tillit mellom stat og befolkning – den har bare økt etter krisa. Integrering av innvandrere på arbeidsmarkedet en utfordring- jamf OECD

Hva med utdanning? Helse vinner foran utdanning i de fleste nordiske land, men er en god nr to. Offentlig finansiering den dominerende i Norden. Internasjonal tilpassning – det norske språket i fare?

”Livet bøyes i flertall” Julie Kristeva ;Brev til presidenten(2006) Livet kan ikke leves alene, individuelt, det må leves i aktivt samvær med andre, og det krever at man tar hensyn til den enkelte. Integreringsprinsippet: Tilhørighet i sosiale fellesskap Delaktighet i fellesskapets goder Medansvar for oppgaver og forpliktelser