EN BEDRE ORGANISERT KIRKE ? Respons og innspill til høringsprosessen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Statens pensjonskasse gir deg trygghet i alle livets faser
Advertisements

Demokratireformen i Den norske kirke - Hæ??. Demokratireformen Demokratireformen har som målsetting at flere av medlemmene engasjeres i kirken. Kirkens.
Overføringen av vergemål fra kommunene til staten
Det store heltidsvalget Stokmarknes 3. april 2014
Språkpraksis Hvor har du språkpraksis?
Personalreglementet Sikrer medbestemmelse ved tilsettinger, oppsigelse og disiplinærforføyninger. Må ha 25% av de organiserte Sikrer klageadgang KY Knut.
Oppgaver for tillitsvalgte
Advokat Øyvind Renslo, KS
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Levanger kommune - Dialogsemninar – ISK - Forsøket går mot slutten, hva nå? – Hans Heieraas INNHERRED SAMKOMMUNE Forsøket går mot slutten, hva nå.
- muligheter og utfordringer
Arbeidsgiverrollen - politisk og administrativt
Tillitsvalgtsamling 17. Mars Kontaktlærer i 1. klasse ”Superpedagogen”
Omstilling og omorganisering-tillitsvalgtes rolle
130206jpj.
Eva Borhaug, advokat i Parat /
OFFENTLIG KOMPETANSE/MYNDIG-HETSUTØVELSE
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Roller og ansvarsdeling En enklere hverdag... Kulturminneforvaltningen Kommuner, fylkeskommuner, sametinget, museer, Riksantikvar Nasjonal, regional og.
Enkel og trygg tilgjengelighet til pasientopplysninger i EPJ ved ytelse av helsehjelp – vurdering av lovendringer Seniorrådgiver Hilde Jordal.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
… en selvstendig arena for læring Fylkeskommunenes rolle i ny lov om voksenopplæring Nasjonal fylkeskonferanse Fredrikstad, 21. januar 2010 Sturla Bjerkaker.
Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg, Arbeiderpartiet
Frosta, Levanger og Verdal - felles formannskapsmøte 19. september Geir Vinsand Samkommuneløsning i FLV- regionen Frosta, Levanger og Verdal - felles.
Frosta, Levanger og Verdal - felles kommunestyremøte 14.oktober Geir Vinsand Hva er en samkommune og hva er alternativene? Frosta, Levanger og Verdal.
Aktørenes roller i planprosessene
Statsråden 1 Sem - erklæringen Samarbeidsregjeringen vil arbeide for at avgjørelser skal fattes så nær dem det angår som mulig. Det lokale selvstyret skal.
Arbeidslivslovutvalget Liberalisering eller nødvendig fornying? Ny embets- og tjenestemannslov.
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Samhandlingsreformen fra et forskningsperspektiv Lederkonferanse om samhandlingsreformen Simon Neby, PhD Seniorforsker Uni Rokkansenteret.
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
« KUNNSKAP HJELPER BRIKKENE Å FALLE PÅ PLASS » VELKOMMEN SOM RÅDSMEDLEM I DEN NORSKE KIRKE Valgt til å styre, Del 1.
Norges største gruppearbeid -høring om Gjønnes-utvalgets innstilling om stat og kirke.
Konferanse om generell kulturlov Innspill fra KS Kultur- og kirkedepartementets konferanse 21.april 2006 Black Box Teater Eva Lian, direktør i KS.
Samhandlingsreformen – en mulighetsreform Høstkonferansene 2009.
Arbeidslivet under press Regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.
Kommunereformen Noen tips til tillitsvalgte. Sørg for å bli med i prosessen! Dersom du som tillitsvalgt hører om lokale prosesser og arbeidsgiver ikke.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
Kompetanse og lønn – innspill/ utfordringer i Forutsetning og bakteppe: En arbeidsgiverorganisasjon, men tett dialog med kommunene som tjenesteyterne.
Diskriminerings lovgivningen
"Etter Kirkemøtet - Muligheter for en felles arbeidsgiverpolitikk" KAs Landsråd
«BITAR FELL PÅ PLASS MED KUNNSKAP» VELKOMEN SOM RÅDSMEDLEM I DEN NORSKE KYRKJA Vald til å styre, Del 1.
PRIORITERTE VIRKEMIDLER PÅ KORT SIKT Posten for undervisning, diakoni og kirkemusikk justeres i revidert nasjonalbudsjett opp med 50 millioner. Innlemme.
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
VELKOMMEN SOM RÅDSMEDLEM I DEN LOKALE KIRKE En kort innføring med vekt på arbeidet i kirkelig fellesråd.
Tillitsvalgtes rolle under omstilling Individuelle konsekvenser? Sørmarka 2016.
Kirkelige strukturer Fagforbundet Møre og Romsdal Sindre S Kulø Nestleder Fagforbundet TeoLOgene.
AKTUELLE VIRKEMIDLER FOR Å SKAPE EN HELHETLIG KIRKEORGANISASJON FOR DEN NORSKE KIRKE AUGUST 2015 FOREDRAG AV DIREKTØR I KIRKERÅDET JENS-PETTER JOHNSEN.
Kulturdepartementet Norsk mal: Startside Tips engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under ”oppsett”.
ARBEIDS- OG VELFERDSFORVALTNINGS- LOVEN Nils Kristian Lie Advokat Fagforbundet.
SVV 2010 Forvaltningsreformen Overordnet organisering.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Menighetsrådets oppgaver og ansvar
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Tariffoppgjøret 2006 Hva vil vi? © Fagforbundet Vest-Agder høsten 2005.
Skranker i arbeidslivet
Innføring av ny liturgi. Bruk av kirkebyggene. Kirkeordning 2020.
Bærekraftig samfunnsutvikling
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 27. januar 2016.
Norges største gruppearbeid
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 8 Delegasjon 29. januar 2015.
Hva er det og hva omfatter de?
Halvdan Skard 2. September 09
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 14. februar 2017.
Fylkeskommunal tilskuddsforvaltning
Dosent Ingun Sletnes Juss i kommunen 16. januar
Bred eller smal – rund eller spiss og klar?
VELKOMMEN SOM RÅDSMEDLEM I DEN LOKALE KIRKE
Kirkeordning for Den norske kirke
Samlivsdebatten i Den norske kirke
Utskrift av presentasjonen:

EN BEDRE ORGANISERT KIRKE ? Respons og innspill til høringsprosessen

«Slik styres DnK» er utarbeidet av avdeling for kirkeordning i Kirkerådet og gir et visuelt bilde av kirkeordningen. Vi kan konstantere at kirken har en komplisert struktur. Kirken har både et lokalt, regionalt og nasjonalt nivå samtidig som vi også ha en rådslinje og en embetslinje. I tillegg har vi en offentlig linje med Storting og kommune som begge spiller en nøkkelrolle, slik kirkeordningen er i dag.

Hva skal det ryddes opp i? Blir det enklere? Blir det klarere? Blir det maktspredning eller maktkonsentrasjon? Får vi en god/bedre folkekirke? Får vi «lyst» til å engasjere oss i det vi ser konturene av? Får vi penger til å være folkekirke

Arbeidet er påbegynt… Rydde i forholdet stat og kirke Gi tydelig ansvar til sentrale kirkelige organer Gir frihet til å organisere virksomheten Det er opp til det nye rettssubjektet å organisere virksomhetene med noen unntak KM kan vedta å opprettholde oppgavefordelingen, men har frihet til å endre uten å gå vei om lovendringer

Viktige spørsmål/dilemmaer Handlingsrom for ny arbeidsgiver vs Trygghet for arbeidstaker Og Hva legger man lovbindinger på vs Hva vil man ikke binde i lov * Hvem har «fått» «hva» ?

Hvem har «fått» «Hva»? Soknet har fått beholde selvstendigheten (?) Kirkemøtet har fått frihet til å organisere Prestetjenesten har fått lovfesting av selvstendighet og lovfesting av biskop , prost og prest Staten bevilger tilskudd, men kirken ikke konkursbeskyttelse mm

Forbedringspunkter? Hovedgrep: Fra Tjenestemannslov til Arbeidsmiljølov Unntak: Lovfesting av selvstendighet/ hierarki Nytt klageorgan ( § 27) i oppsigelse/avskjed mv ( rett saksøkt i arbeidsrettssaker) Begrunnelse: Kvalitet i avgjørelser og rettssikkerhet

Er dette nødvendig? Hvorfor ikke følge normalordning i kommune, fylkeskommune og den lokale kirke? Ansvarliggjøring av arbeidsgiver Ryddig organisatorisk arbeidsmiljø Rettsapparatet er instituttet som kan håndtere det Konklusjon: Bestem i loven hvilket organ som er arbeidsgiver- lett overgangen til fase 2

Omtalen av arbeidsgiveransvar Å være arbeidsgiver handler ikke om «distribuering av funksjoner» , men å sammenholde: Styringsrett Omsorgsplikt Ledelse Dette har vi lært i 15 år og det bør man tydeliggjøre i en «midlertidig» modell

Delegasjon og delegasjonssperre Kirkemøtet kan delegere til : Kirkeråd Bispedømmeråd Biskop Prost Men ikke til soknets organer ( eks FR) Er dette et godt forslag?

Hva er det å være arbeidsgiver Underkommunisert i notatet Styringsrett, omsorgsplikt, ledelse Hvorfor fraviker de ? Totrinnsbehandling- hvordan løses det?

Økonomi Kirkemøtet får overført 1, 8 milliarder som skal dekke lønn til prester ( herunder pensjon), regionale og sentrale organer, trosopplæring , diakoni og kirkemusikk med mer Hva vil skje med fordelingen? Er økonomiparagrafen god nok eller er dette et privatiseringsprosjekt? Hva skjer med tilskudd til den lokale kirke når rammetilskuddet

Pensjon…. Ansvarliggjør kirken til å tenke pensjon i et større økonomisk bilde Pensjon fra to vinkler: - Prosess - Substans Lovfestet, tariffestet mm

Finnes alternative løsninger? Arbeidsgiveransvar: Lovfest KR som arbeidsgiver og bispedømmerådet som tilsetter / sier opp og biskopen som leder Fører til Klageorgan som et viktig organ , men ikke i arbeidsgiversaker Gi klarere økonomibestemmelser Åpne for delegasjonsadgang

Hvem er Den norske kirke? Løsning: Soknene er selvstendige og er uløselig knyttet trossamfunnet Dnk Soknene inngår ikke i det nasjonale rettssubjekt Myndigheten til å pålegge oppgaver som staten har overføres ikke til Kirkemøtet

Generelle betraktninger Styrker det todelingen? Hvor lenge skal vi ha en todelt struktur Kan vi gå rett på en annen løsning når kommunereformen er på plass i 2020 Hvem har dårlig tid? Hva skjer med finansieringen som dep setter i gang utredning på?

Forventninger At man har et helhetlig blikk Til staten: Økonomisak raushet i skilsmisse oppgjøret Ha fortsatt et helhetlig blikk på Kirkeloven Til Kirkerådet: Tenk helhetlige løsninger som er gode lokalt Tenk forenkling Tenk løsninger som sikrer folkekirken på sikt

Hva med virksomhetsoverdragelsen? Den får vi til Det kritiske punkt er opprydding på mottakersiden KA ny rolle: Bistå KR/BDR i å bli god arbeidsgiver Bistå i tariffer som gjør kirken til et attraktivt sted å jobbe