Kjønn i historien Kjønn som historisk problemstilling

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Parsons og Merton Dahrendorf Luhmann, og differensiering
Advertisements

HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
DHÅ zoomer inn på én mann
I.
“Fra ord til liv” Februar
Inkludering i skole og fritid – en utfordring

Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
… som skulle arrangere en løpekonkurranse.
Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
Ei dramatisering Mathias– fritt etter Johan Herman Wessel

Perioden ideene personene
Inkludering i skole og fritid – en utfordring
Louis Sullivan 1880-årene: ”form follows function”
1. Politikeren har vært den drivende kraft til å få nedlagt stedets største industribedrift, noe som vil betyr arbeidsløshet for mange hundre mennesker.
Kjønnsbalanse i utdanning og arbeidsliv - hvorfor og hvordan? Kristina Jullum Hagen, 4. juni 2013.
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
Brasil bilde 1 Presentasjon:
KJØNNSROLLER Hva er det?.
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
Roman- og novelleanalyse
Ansvar i teori og praksis Fagdag, Grimstad 24. mai 2010 Dag G. Aasland.
Hvor tidlig? Hvor viktig?
15. september, 2008 Rapport utarbeidet for KS Topplederne i kommunesektoren.
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Side 162 Sett inn riktig preposisjon eller adverb
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”
Fra ord til liv Februar 2010.
Forelesning 19: Forklaring og Forståelse i Menneske- og Samfunnsvitenskapene Narve Strand.
Kulturteori
… som skulle arrangere en løpekonkurranse.
VERDENSROMMET VI HAR NÅ JOBBET MED VERDENSROMMET I HELE NOVEMBER, OG DET HAR VÆRT KJEMPE VELLYKKET. DET HELE BEGYNTE MED AT TO GUTTER HADDE FUNNET BØKER.
En felles plattform? Konsultokrati i norsk klimapolitikks første fase Yngve Nilsen, Handelshøyskolen BI, Velferdskonferansen, 13. september 2010.
Kpt. 2 «Handling og tilstand»
Hva skal vi lære av Stavrianos? –Fakta –Hovedteser –Teori og metode –Konklusjoner.
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Litterære virkemidler
Og.
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
Kunnskapssamfunn & kunnskapsøkonomi
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Jesus fra Nasaret Enighet om at han var en historisk person
Litteraturhistorie
Hva kjennetegner en tekst? (Berge: Skolestilen som genre,1988)
«Verden er grunnleggende urettferdig.»
Litterær antropologi HIS2132 Høst sept
Industrial Revolutions Large-Scale Technological Transitions in History.
Vitenskapelig revolusjon ESST august Shapins fokus Ending i kunnskap om virkeligheten og hvordan sikre denne kunnskapen: –Mekanisering av naturen.
Shanti - Er det sider ved ditt religiøse liv du synes er for privat til å snakke om? -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det.
Paul Veyne All historie er begivenhetshistorie Historiens eneste utvikling er utvidelsen av begrepet ”begivenhet”.
Positivisme SGO 4001 Bjørnar Sæther.
Kjønn og identitet i media
JESUS FRA ” LANDSBYGDA ” I M IDDELHAVS - SAMFUNNET Problemet med å beskrive Jesus Hvilke modeller bruker vi? Hvilke forutsetninger har vi mht menneske-
Analyse Hva slags analyse vi kan utføre, er avhengig av det materialet du har. Vi gjør analyser også kalt bearbeidelse underveis. Og vi benytter også som.
Hvorfor være sammen? Noen sosiologiske grunnbegreper Dag Østerberg. I: sosiologoske nøkkelbegreper (2002)og samfunnsformasjonen(1991). Og Zygmunt Baumann.
Utdanningsreformer i et historisk perspektiv
Den røde regndressen Likestilling i barnehagen. Sandefjord
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
Fascismen i Italia Bilde: Hitler og Mussolini i Venezia i 1934.
Kapittel 5 oppgave i Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Litteraturen etter Det globaliserte samfunnet Vekst, velstand og markedsøkonomi Varer kapital og ideer krysser grenser Kunnskap og teknologi nye.
Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller SG- design/Fotolia.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Ble startet etter en inspirasjonsreise til Uganda i 2007 IRC i 104 C, Ole Romslo Traasdahl så hvilket enormt behov det var for rent drikkevann, og dro.
Forholdene for utviklingshemmete i historisk perspektiv
Historiefortelling Helt siden de første menneskene satt rundt bålet utenfor grottene sine og delte opplevelse og historier, har vi vært fascinert av konseptet.
Hvem stemmer på hvilke partier?
Gjennomgang før eksamen
SG- design/Fotolia Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller.
Utskrift av presentasjonen:

Kjønn i historien Kjønn som historisk problemstilling Fra kvinnehistorie til kjønnshistorie Kjønnshistorie – særdisiplin eller teori?

VG: Historisk i Høyesterett 21/9-2004

Kjønn i historien Hva slags spørsmål reiser kvinne- og kjønnshistorien? Empiriske spørsmål Spørsmål om struktur Spørsmål om konstituering av kjønn

Fra kvinnehistorie til kjønnshistorie Vitalt felt i Norge fra 1960- og 70-tallet Synliggjøring Sosialhistorie Realistisk Økonomisk historie og arbeidshistorie Utforskning av forholdet mellom norm og praksis

Fra kvinnehistorie til kjønnshistorie

Fra kvinnehistorie til kjønnshistorie

Fra kvinnehistorie til kjønnshistorie Historieskrivning og feministisk teori Modellutvikling Samfunnsanalyse Forklaring av sosiale forskjeller Atskillelse og hierarki

Fra kvinnehistorie til kjønnshistorie Karin Hausen, 1981: Fra førindustrielt samfunn til industrisamfunn Etablering av økonomi som egen sfære Atskillelse mellom arbeids- og familieliv Økende skille mellom det offentlige og det private Fra praktisk, konkret arbeidsdeling mellom kjønnene til idealer om universelle kjønnsroller

Fra kvinnehistorie til kjønnshistorie Heidi Hartmann, 1981: Kapitalisme og patriarkat Feministisk teori og marxistisk klasseanalyse Menn i konflikt i klassekampen, men med felles interesse i å binde kvinnene til reproduksjon

Fra kvinnehistorie til kjønnshistorie Yvonne Hirdmann, 1988: Genussystem: foranderlige forestillinger om kjønn Dikotomi og hierarki

Fra kvinnehistorie til kjønnshistorie ”Den språklige vendingen”: Språk, kategorier, tankefigurer Virkeligheten alltid språklig formidlet Språk skaper virkelighet

Fra kvinnehistorie til kjønnshistorie Fra sosial- til kulturhistorie? Politikken som konstant element Distansering til feminismen? Fra realisme til konstruktivisme Integrering i faget som helhet – eller ensom disiplin?

Fra kvinnehistorie til kjønnshistorie

Fra kvinnehistorie til kjønnshistorie

Historiefremstilling Form og innhold – eller form eller innhold? Forskjeller i pensum: Er form formidling av et gitt innhold, eller er formen snarere teori og forklaring?

Historiefremstilling Kjeldstadlis inndeling av litterære former: Krøniken Analysen Syntesen Fortellingen el. narrasjonen

Historiefremstilling Kritikk av den fortellende formen (Kjeldstadli): Forenklende Naiv og selvfornektende Bundet til politisk begivenhetshistorie Postulerer sammenheng og orden også i kaos Dobbeltkommuniserer

Historiefremstilling Hayden White: Metahistory (1973) All historieskrivning er narrativ Fire typer av narrasjon: Tragedie Romanse Komedie Satire

Historiefremstilling … motstanden mot fødselsdagsfesten var ikke slutt. De som hadde kjørt opp til Harmonien før [grev] Trampe, var blitt møtt av en stor truende skare, og [grosserer] Lorcks kusk hadde endog måttet bruke svøpe for å komme fram. Da greven selv svinget opp, ble han møtt av et slikt “larmende Hurra” at hestene hans ble skremt, og han kunne ikke som vanlig stige av sleden rett foran hovedinngangen. Da han litt senere trådte inn, ilte mektige grosserere og embetsmenn mot ham og spurte engstelig om han hadde merket noe. Damene fløy panikkskremte omkring i sine selskapskjoler og skrek at vinduene ville bli knust. Utenfor i mørket kunne stiftamtmannen skimte en grå, truende skare. Knut Mykland, Fra Søgaden til Strandgaten 1807–1880 (1955)

Historiefremstilling En broket skare fattige, et virvar av tilsynelatende planløse hjelpetiltak og straffebestemmelser, slik fremtrer ved første blikk bildet av det før-industrielle samfunn i møte med fattigdomsproblemet. Etterhånden trer mønstre frem. I dem ser vi forutsetninger for utviklingen av norsk fattigstell og andre sosialpolitiske tiltak. Anne-Lise Seip, Sosialhjelpstaten blir til (1984)

Historiefremstilling Et bilde fra en barndom. Fra den lille krakken på badet pleier yngstedatteren Haldis å betrakte farens morgenstell, alltid det samme. Hvordan han kommer gående fra det iskalde soverommet, der vinduene står vidåpne hele året. Pyjamasen legges sirlig på en stol, han stiger opp i badekaret med løveføtter. Lar vannet strømme nedover det krøllete håret og ansiktet, later som han gråter. Haldis ler. Ivo de Figueiredo, Fri Mann: Johan Bernhard Hjort – en dannelseshistorie (2002)

Historiefremstilling Paul Ricoeur, Tid og fortelling (1983-85) All historie er narrativ Tragedien som grunnleggende menneskelig erkjennelsesform

Historiefremstilling Kaldal: Formen er ikke formidling av et gitt innhold, men del av historiefagets grunnlagsproblemer og tenkemåte Historiefortelling er kronologi og konfigurasjon Sammenhengen mellom diskusjonene om fortellingen og av ”den språklige vendingen”