Sedimenter og sedimentære bergarter -Introduksjon

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Advertisements

CO2 -fangst og –lagring: Vet vi nok?
Forvitring og jordsmonn GEO Geoff Corner 2006 GE Innføring i geologi
INKONFORMITETER OG DERES KARTBILDE
JORDSKORPA OG KREFTENE I DET INDRE AV JORDA
Å være eller å drite i været
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Øve til prøve Av Oskar Dønnum.
Klima- og miljøpolitikk i lokalsamfunn
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Geofag Fra himmel til jord – fra jordens indre til ytterst i atmosfæren. Geofagene er studiene av planeten Jorden; atmosfæren, hydrosfæren inkludert hav,
Groundwater GEO Geoff Corner 2006 GE Innføring i geologi Grunnvann
Vi er i gang med å klargjøre byggeplassn for å bygge vår CABLAC i Zemba! (CABLAC er omtrent det samme som et samfunnshus.) Hei lærere og elever på Rasta.
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Dannelse og anvendelse
Side Av Karina Schjølberg
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
REGNSKOGEN MENNESKENE HUGGER NED TRÆRNE I RENGSKOGEN
Vannforurensninger Forurensninger Næringssalter
Prekambrium Time 3 Fra Wicander & Monroe 2000.
Timeplan ut uka Tirsdag: Vurdering og feltnøtter
Figurer fra boken “Geologi: Stein, mineraler, fossiler og olje” Sedimentære bergarter Kan brukes fritt til undervisning i skoleverket (grunnskole, vgs,
Figurer fra boken “Geologi: Stein, mineraler, fossiler og olje” Geologisk tid Kan brukes fritt til undervisning i skoleverket (grunnskole, vgs, høyskoler/universitet)
Figurer fra boken “Geologi: Stein, mineraler, fossiler og olje” Om jorden og geologisk tid: De første tre kapitlene Kan brukes fritt til undervisning.
VERDENSROMMET Av: Hannah.
Geologisk feltundervisning i Oslo-området
Flomskred fra Flatbreen 8.mai 2004
Preglasial forvitring på Varangerhalvøya, Nord-Norge
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Figurer fra boken “Geologi: Stein, mineraler, fossiler og olje” Magmatiske bergarter Kan brukes fritt til undervisning i skoleverket (grunnskole, vgs,
Geografiprosjekt Våren 2009
Planteceller og planter
Kongsberg, 23. januar 2007 Utenriksminister Jonas Gahr Støre Ansvar og muligheter i nord.
Fossilt brensel. Anvendelse
Biogass - naturgass Hva er forskjell på BIOGASS og NATURGASS?
Kåre Rokoengen Løsmasser/jordarter/jordsmonn (soil)
Naturfag.
Kap 1:Arbeid med stoffer Først litt repetisjon:
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
Kulturelle skolesekken Satsingen er oppdatert og ny for sesongen Oppgaver er satt opp av fagpersoner innen skole og geologi. Den tar utgangspunkt.
Vannforurensninger l Forurensninger –Næringssalter –Organisk stoff, oppløst og partikulært –Sure gasser –Mikroorganismer –Miljøgifter.
Jordas indre krefter «lager land», jordas ytre krefter bryter ned
Havet Hvorfor kalles den blå planeten vår for «jorda» når over 70 % av overflata er dekket med vann?
ENERGI FOR FRAMTIDA - på veg mot ein fornybar kvardag.
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
Viktige grunnleggende begreper innen kjemi -Kjemiske reaksjoner – Nina Aalberg/ Ellen Andersson - Skolelaboratoriet.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
GEOGRAFI Landformer dannet av isbreer og
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
Jordas ytre krefter.
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
Prekambrium 4,6 milliarder – 543 millioner år
Elektrisk energi Kapittel 12.
REDD regnskogen Ønsker du mer informasjon enn det som står i notatfeltet i denne presentasjonen, bruk nettstedet Foto: Thomas.
Jordas ytre krefter.
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff
Hvordan stein av ulike typer blir dannet
INTRODUKSJON EKSOGEN GEOLOGI
Landskapet vi ser rundt oss endrar seg stadig.
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
Geo-2001 Mineralogi Forelesning 1
Jordas ytre krefter.
B r e t t e k a n t Fjellkjedefoldinger
Olje og gass Oljelandet Norge.
Livets historie.
Kap. 4: Landskapet endres
Utskrift av presentasjonen:

Sedimenter og sedimentære bergarter -Introduksjon Sedimenter dannes ved forvitring og erosjon av magmatiske og metamorfe bergarter eller eldre sedimentære bergarter. Sedimenter kan bestå av : Klastiske sedimenter: Dette er fragmenter (sedimentkorn) av eldre bergarter eller mineraler. Biogene sedimenter: Dette er materiale utfelt av organismer i hav og innsjøer. De vanligste er kalkskall som gir kalkstein eller silika som gir f.eks flint (chert) Kjemiske sedimenter: Dette er materiale direkte felt ut i hav eller innsjøer. Det som felles ut er ioner som ble løst i vann under forvitringen av bergarter. Bergarts-salt er felt ut ved inndamping av innsjøer eller avsnørte havområder

Sedimentenes alder De eldste sedimentene er nesten 4 milliarder år gamle. Dette viser at nedbrytningen av magmatiske (eruptive) bergarter startet så snart det ble dannet en fast jordskorpe. Sedimentære bergarter består av lag som er avsatt i havet og i innsjøer eller på land av elever og vind. Sedimentære bergarter av forskjellig alder gir informasjon om utviklingen av livet på jorden og også om hvordan miljøet har utviklet seg. De sedimentære lagene er et slags arkiv med informasjon om utviklingen på jorden.

Hva er sedimentologi Hvordan bergarter løses opp og slites ned ved forvitring og erosjon slik at det dannes sedimenter. Hvordan sedimenter transporteres i luften og med elver til det avsettes i sedimentbassenger. Forskjellige sedimentære avsetningsmiljøer og sedimentære bergarter. Hvordan sedimentene omvandles til faste bergarter. Miljø og katastrofer i forbindelse med sediment transport. Sedimentære bergarter på land og kontinentalsokkkelen Energiressurser i sedimentære bergarter (petroleum og kull)

Betydningen av sedimenter og sedimentære bergarter Den største del (mer en 2/3) av jordens overflate er dekket med løse sedimenter eller sedimentære bergarter og jordsmonnet er også et sediment. Sedimentener preger derfor i stor grad vårt miljø og tilgang på ressurser. Sedimenter er involvert i prosesser som foregår på oppe på jordskorpen f.eks i forbindelse med flom, vindtransport eller utrasninger

Fig. 5.5

Ressurser i sedimentære bergarter. Fossil energi: olje, gass, kull og torv – solenergi lagret ved fotosyntese. Malmer i sedimentære bergarter. Industriråstoffer: Kalk til sement papir etc. Salt til kjemisk industri. Fosfat til gjødsel. Bygningstein (sandsteiner, kalksteiner og skifere) Murstein – brent leire Sand og grus til bygg og anlegg

World Primary Energy Consumption by Fuel Type, 1970-2025

Petroleumsgeologi og geofysikk Oljevirksomheten gir de fleste arbeidsplassene (mer enn 4/5) for geologer i Norge. Dette omfatter arbeid i oljeselskaper, konsulentselskaper, forskning og undervisning. Vi har til nå produsert bare ca 25% av den olje og gass som vi antar finnes på norsk sokkel og oljevirksomheten vil i 50-100 år fremover være en av våre viktigste industrier. Petroleumvirksomheten støtter norsk geologisk forskning - også mer grunnleggende forskning. Mye av kompetansen kan også brukes på andre områder - f.eks innen miljøgeologi og fornybare energiressurser. Universitet i Oslo har et godt studieopplegg og et sterkt forskningsmiljø innen petroleumsgeologi og geofysikk

Norges fastlandsgeologi Består av prekambriske bergarter som er en del av det Baltiske skjold og av restene av den Kaledonske fjellkjede. Den kaldonske fjellkjede fra silur/devontiden, men alt i Karbontiden var det meste av topografien nedslitt. Fjell-landskapet vi nå har skyldes for det meste en hevning av vestlandet i slutten av tertiærtiden. Nesten alle yngre sedimentære bergarter (Yngre enn perm som ble avsatt er erodert.

Geological map of Norway Oslo area Svalbard Lillehammer Norway Geological maps of mainland Norway (+ Svalbard) and a blow up of the eastern central part of South Norway Oslo

Geologien på den norske sokkel Mens Norge var land ble det avsatt sedimenter rett utenfor kysten vår fra Nordsjøen opp til Barentshavet. Den sedimentære lagrekken går fra devon/karbon til kvartære sedimenteravsatt av eller nær is. Det meste av oljen og gassen kommer fra svarte skifere fra juratiden med et høyt innhold av organisk materiale. Olje og gass finnes mest i sandsteiner fra jura og undre del av teriær og i kritt bergarter i Ekofiskområdet. Olje dannes av restene av det organiske materiale i skifere ved ca 120-150 °C som svarer til 3- 4 km dyp.

Norsk sokkel med alle felt

Bergarter,topografi og jordsmonn. Landskapet som vi ser omkring oss er for en stor del et resultat av geologien dvs type bergarter og de geologiske prosessene som har virket over tid. Bergarter som er fysisk harde står opp under erosjon særlig ved iserosjon som i Norge. Bergarter som forvitrer lagsomt står opp i landskapet i varme områder som f. eks i Afrika. Jordsmonnet og dermed hva som kan dyrkes er avhengige av bergartene under og av forvitringen. I Norge finnes den beste dyrkningsjorden på skifere og kalksteiner fra kambro-silurtiden.

Forvitring Nedbrytning av bergarter. Kjemisk forvitring - Oppløsning av bergarter (mineraler) - Krever tilførsel av vann. Oppløsningen går fortere ved høy temperatur og biologisk aktivitet. Mekanisk forvitring - Oppsprekning og nedknusning av bergarter. Frostprengning temperatursvingninger gjør at det går fortere.

Spheroidal weathering of granite Fig. 5.12

Frost Wedging Fig. 5.6

Differential erosion of alternating beds of siltstone and mudstone Fig. 5.14

Rock and mineral weathering products Basalt Granite Fig. 5.9

Climate and Weathering Fig. 5.15

Klastiske Sedimenter og sedimentære bergarter Konglomerat (breksje) Sedimentkorn>2mm Sand- sandstein 0,064-2mm Silt – siltstein 0,004-0,064 Leire - leirstein (mudstone) – skifer <0,004mm

Clastic Sediments and Clastic Sedimentary Rocks A. Sediments B. Sedimentary Rocks Fig. 6.2

Well-rounded, well-sorted sandstone Fig. 6.3 S. C. Porter

Hanglocearro Fm

Kjemiske og biologiske sedimenter Salt (evaporitter) Silika (Chert) Fosfat Kalkstein Dolomitt

Organiske sedimenter Fig. 6.16

Strømning i elver og bekker Vannføringen (m3/s) er tversnittet av elva (m2) multiplisert med den gjennomsnittlige strøminingshastigheten(m/s). Vannet strømmer på grunn av gravitasjonskraften(g•sin) Mot bevegelsen virker friksjonen mot bunnen av elva og friksjonen i vannet (turbulens) Vannhastigheten øker sterkt under flom fordi gravitasjonskraften øker når det er mer vann, og fordi friksjonen ikke øker tilsvarende. Elver kan erodere ned i underliggende sedimenter eller bergarter eller avsette sediment på elvesletter. Vegitasjon (Trær busker og gress) reduserer erosjonen. Det meste av sediment transport skjer under spesielle forhold - når det er stor flom.

Velocity and transport of grains Fig. 10.16

Saltation of sand-sized bed load Fig. 10.17

Bed-load grain size and velocity in meandering streams Fig. 10.18

Sedimentære facies - Utseende - Det som skiller noen type sedimenter ut i fra andre. Facies kan bygge på sedimentenes sammensetning eller måten de er dannet på (genetisk facies) Facies etter avsetningsmiljø: Glasiale, fluviale, eoliske, deltaiske, grunnmarine, sokkel, skråning og dypmarine.

Lithifikasjon og diagenese Lithifikasjon - betyr å gjøre til stein Alle de prosesser som foregår med sedimentene etter avsetningen kalles diagenese. Porøsitet er andelen (volum %) av sedimentet som inneholder væske eller gass (fluid). Kompaksjon betyr sammenpresning som gir reduksjon i porøsiteten. Sementering er utfelling av mineraler i porene slik at porøsiteten blir mindre. Oppløsning og utfelling av mineraler kalles rekrystallisering.

Avsetningsmiljø Kontinentale miljø Paraliske miljø (overgangen mellom kontinent og hav) Marine miljø

Depositional Environments Fig. 6.21

Sedimentary Facies Reflect Depositional Environments Fig. 6.22

Kontinentale Elver (alluviale) Ørken Innsjø (lakustrine) Glasiale

Fig. 6.14 Martin G. Miller

Ancient Sand Dunes: Zion National Park Fig. 6.6 David Muench Photography

Green River Oil Shale, Colorado Fig. 6.17 Brian J. Skinner

Varves record annual cycles Fig. 6.5 S. C. Porter

Tillite Fig. 6.8 Brian J. Skinner

Paraliske Delta Tidevannsflater Strandmiljø

Ancient Mudcracks Fig. 6.19B S. C. Porter

Marine Grunnmarine (kontinentalhyllen) Karbonatplattformer Marginmiljø Dypmarine miljø

Carbonate shelf in the Bahamas Fig. 6.24 S. C. Porter

Turbidity current entering lake, to deposit a graded turbidite layer Fig. 6.26

Deep-sea turbidites exposed along the coast of Washington Fig. 6.27 S. C. Porter

Fig. 6.28

Sediments and Plate Tectonics Fig. 6.29A Copyright 2000, John Wiley & Sons, Inc. All rights reserved

Lithifikasjon og diagenese Lithifikasjon - betyr å gjøre til stein Alle de prosesser som foregår med sedimentene etter avsetningen kalles diagenese. Porøsitet er andelen (volum %) av sedimentet som inneholder væske eller gass (fluid). Kompaksjon betyr sammenpresning som gir reduksjon i porøsiteten. Sementering er utfelling av mineraler i porene slik at porøsiteten blir mindre. Oppløsning og utfelling av mineraler kalles rekrystallisering.

Mineralogy of sandstones and shales/mudstones The composition and porosity of sedimentary rocks vary greatly at the time of deposition. The compaction (porosity loss) during burial is a function of the primary sediment composition and of the effective stresses and temperatures during burial.

Controlling factors for porosity reduction in sandstones

Strain Loose sand and clay Cemented sand and claystones Rock strength due to cementation Effective stress (e) at hydrostatic p.p. Effective stress at over pressure Porosity Depth (km) Stress (MPa) 2.5 5 25 50 Loose sand and clay Cemented sand and claystones