1997 Dr. Scient AKVAFORSK 1997-2004 Denofa 1997-2000 Produkt utvikler FoU 2000-2004 Utviklingssjef Forretningsutvikling 2005- Fishfeed AS Håkon Standal.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Plan for markedssatsing: <sett inn navn på markedssatsing>
Advertisements

Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
Mitt selskap og logo KF oppgave Av FLT Student.
Befolkningsundersøkelse – energimerking av boliger Juni 2011.
GRUPPEOPPGAVER - samling 3 ALLE ER IKKE MENT Å GJØRE ALLE DELOPPGAVENE, DE FORDELES.
Abc | group as | trygg mat | ren energi | effektig logistikk.
TEKMAR Teknologi for marin biomasseproduksjon; krav, behov og løsninger Trondheim 2-3. oktober 2003.
Selge et produkt eller en tjeneste
NABin fagmøte 2005 Hvordan velge riktig bindemiddel? Oslo 11. oktober 2005.
Norsk Ledelsesbarometer 2013 Presentasjon Ledernekonferansen Lederne Stein Stugu 14/
Bioenergiprogrammet 2009/ Biogass Ørlandet 11.mai 2009.
Fremtidens matproduksjon
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok
Felles profilering av ”Det marine Hordaland” Tanja K. Hoel Fiskeriforum Vest og Norsk Sjømatsenter
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Norge inn i kunnskapssamfunnet - tiltak for bedre forskning og mer innovasjon Paul Chaffey Abelia.
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
13. – 15. oktober Hva er RYLA? RYLA (Rotary Youth Leadership Award) er et seminar om ledelse. RYLA arrangeres av Rotary og er et tilbud til unge.
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
1 The Innovation Relay Centre (IRC) Network Et europeisk nettverk for forskning, teknologioverføring og innovasjon.
Strategiske Valg Intern Analyse Ekstern analyse VALG AV HOVEDSTRATEGI
Posisjonering Kapittel 10.
Stasjon 1 GRØNNSAKER Smak på dip-alternativene!! 1-4 Svar på følgende spørsmål: Hvilken dip foretrekker du? Hvor mye må du spise for å oppnå en grønnsaksporsjon?
Sats på nyskaping – utnytt skatteFUNN
Regionale satsinger i EUs 7. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
© Eurokompetanse a.sISO 9000:2000 august 2001 nr. 1.
KF PROSJEKTET.
MarinPack - FOU- program for sjømatemelballasje MARINEPACK-PROSJEKTET Optimal og trygg emballering av norsk sjømat og andre næringsmidler Professor Ole.
Anvendt økonomi Vår forskning handler om å utvikle et bedre grunnlag for rasjonelle beslutninger i næringsliv og offentlig forvaltning. Det dreier seg.
Fremtidens matproduksjon
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
Produksjonslogistikk En strategisk satsning SINTEF teknologiledelse
Med forskning på timeplanen - Europaseminar oktober 2006.
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok? Forstår vi risikoen vi har tatt? Nordisk Bedriftsutvikling AS Interesserte partnereØnske og forventninger.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Kvalitative og kvantitative metoder
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
FoU behov og næringslivet i Finnmark Marit Helene Pedersen Regiondirektør NHO Finnmark Alta 26.juni 2008.
Ark nr.: 1 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Spektroskopisk.
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB Forskningsdirektør Odd Jarle Skjelhaugen.
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Per Schjølberg-Henriksen Oslo 27. oktober 2004 Forskningsbasert kompetansemegling Erfaringer fra TEFT og IRC Forskningsbasert kompetansemegling Metoder.
Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.
Nå starter jobben! Trøndelagsrådet 14. sept Quality hotell, Stjørdal Merethe Storødegård NHO Trøndelag.
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
HIS august 2003: Telefonen ringer på kontoret til en på vår prioriterte kontaktliste Jaa Er det forsker NN? Ja God dag mitt navn er Ola Barkved, jeg arbeider.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
FETT I MATVARER - det gode, det onde og det nyttige
Revenue Management – Implementering av innovasjoner. Arena Usus Vinterkonferanse 26. januar 2015 Stine Rye Bårdsen Universitetslektor og koordinator for.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Visjoner for norsk sjømatnæring – hva kan fiskerimyndighetene bidra med? FISK 2004,Tromsø, november 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Søknadsrunde Oktober 2005 Forskningsbasert kompetansemegling.
Hovedprosjekt RIS og SUS ved Q-Free ASA av Øyvind Lystad Rune Storm Sivertsen.
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
Strategi for Puls-programmet Denne presentasjonen støtter kortversjonen av programmets strategi publisert på programmets nettside i juli 2003.
Hovedoppgaveforberedende seminar
Norwegian Ministry of Fisheries ”Tromsø–regionens marine fremtid” Fredag 23 mai 2003 Fiskeriminister Svein Ludvigsen.
Lars Holden Styreleder Forskningsinstituttenes fellesarena, FFA, adm. dir., Norsk Regnesentral NHO Oslo, 4. mars 2016 Forskning og innovasjon for omstilling.
Bonus systemer/ prestasjonsbasert lønn. Litt om meg selv  Siviløkonom  48 år  Siste 10 år ledet mellomstore handelsselskaper ► Erfaring med ulike bonussystemer,
Tips og råd Til hva dere bør tenke på når dere setter samme et business case (basert på innspill fra seminar )
Trender i norsk og internasjonal forskning fra indikatorrapporten
Utnyttelse av restråstoff i Myre Havn
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB
Problemstillinger rundt IPR-håndtering ved Matforsk
Velkommen!   Gildt at så mange ønsker å delta..
Hva kan BIA-Nettverk INDO bidra med for din bedrift?
Selge et produkt eller en tjeneste
Utskrift av presentasjonen:

1997 Dr. Scient AKVAFORSK Denofa Produkt utvikler FoU Utviklingssjef Forretningsutvikling Fishfeed AS Håkon Standal Fokus områder: Produktutvikling av fett og oljebaserte ingredienser til næringsmidler og fôr Forretningsutvikling Biomarine ernæringsingredienser:  Omega-3 functional food oljer  marine proteiner/peptider  marin gelatin

Vi formulate diets with software from Vi tilbyr:  Evaluering av ingredienser og tilsetningsstoffer  Fiskefôr teknologi  Støtte ved fôrkjøp (fiskeoppdrettere) Vi er til stede i hele verdikjeden

Harskning, holdbarhet og økonomiske muligheter. Hvilke behov har industrien ? Håkon Standal Seniorkonsulent Fishfeed AS

Hvorfor fett i næringsmidler ?

Livsviktig energi Ernæring/Helse –Vitaminer –Essensielle fettsyrer (U-land) –Fettsyrer med positiv helse-effekt (I-land) Smak –Fett bærer av mange aromakomponenter Tekstur/Munnfølelse

Internasjonal trend – mat og helse ’Matskandaler’ –Miljøgifter –Kugalskap ’Riktig’ mat kan gi en bedre helse –Functional food

Internasjonal trend – mat og helse ’Matskandaler’ –Miljøgifter –Kugalskap ’Riktig’ mat kan gi en bedre helse –Functional food Økt fokus fra myndigheter –EU/USA –Stortingsmelding nr. 20 Økt fokus fra forskningsmiljøer –Publiseringer

’Mat og helse’ i næringsmiddel-industrien En rekke nye produkter USA og Europa –Low Carb produkter –’Better Life Quality’ produkter –’Functional food’ producter

’Mat og helse’ i næringsmiddel-industrien En rekke nye produkter USA og Europa –Low Carb produkter –’Better Life Quality’ produkter –’Functional food’ producter Nye produkter i Norge –Antioksidanter i juice (og kosttilskudd) –Lavt sukker (Low-carb) –’Sunnere fett’/Mindre fett

Hvorfor fokus på fett fra myndigheter ?

Vitenskapelig dokumentasjon –Hjerte-kar sykdommer –Overvekt –Metabolic Syndrome mfl Endringer i fett-sammensetning gir en positiv helseeffekt i hele befolkningen Endringer i fett-sammensetning i dietten er forholdsvis enkle å gjennomføre for industri og privatpersoner

Hvorfor fokus på fett fra næringsmiddel- industrien ?

Hvorfor fokus på fett fra næringsmiddel- industrien ? Lover/forskrifter –Transfett –Miljøgifter –Deklarasjon (’Labelling’) Økt bevissthet hos kunde/konsument Harskning i næringsmidler

Nye produkter med ’sunt fett’ Produkter uten transfett Økt andel umettede fettsyrer (mindre mettet fett) Functional food produkter beriket med omega-3 fettsyrer fra fiskeoljer Fokus på begrensning av ’harskt fett’ i en matvare

Nye produkter med ’sunt fett’ Produkter uten transfett Økt andel umettede fettsyrer (mindre mettet fett) Functional food produkter beriket med omega-3 fettsyrer fra fiskeoljer Fokus på begrensning av ’harskt fett’ i en matvare Umettet (sunt) fett harskner lettere enn mettet fett

Analyser av fett-kvalitet (og harskning) Tradisjonelle våt kjemiske analyser –Perokisidverdi, Anisidinverdi –TBARS mm Egnet til rene fett og oljer - ikke til næringsmidler

Analyser av fett-kvalitet (og harskning) Tradisjonelle våt kjemiske analyser –Perokisidverdi,Anisidinverdi –TBARS mm Egnet til rene fett og oljer - ikke til næringsmidler Sensoriske analyser –Gode, men tidkrevende og subjektive

Analyser av fett-kvalitet (og harskning) Tradisjonelle våt kjemiske analyser –Perokisidverdi,Anisidinverdi –TBARS mm Egnet til rene fett og oljer - ikke til næringsmidler Sensoriske analyser –Gode, men tidkrevende og subjektive Nye analysemetoder ?

Prosjekt: Fettkvalitet og oksidasjon av flerumettede fettsyrer i næringsmidler med marint fett ( ) FiiN - Forskning og Innovasjon i Næringslivet, NHO FiiN programmet –Norges Forskningsråd –NHO –Landsforeningene (medlemsbedrifter innen mat, bygg, prosess etc.) FiiN MAT –Næringsmiddelbedriftenes Landsforening –Kjøttindustriens Fellesforening –Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening

Prosjekt: Fettkvalitet og oksidasjon av flerumettede fettsyrer i næringsmidler med marint fett ( ) Forskningsinstitutter –MATFORSK v/Gjermund Vogt og Astrid Nilsson –SINTEF Fiskeri og havbruk v/Marit Aursand –Fiskeriforskning (SSF) v/Jan Pettersen Deltakende bedrifter –Fagsenteret for kjøtt –Global Fish –Orkla Foods –Prior Norge –Silfas –Denofa

Prosjekt: Fettkvalitet og oksidasjon av flerumettede fettsyrer i næringsmidler med marint fett ( ) Hovedmål: ’... identifikasjon av målesystemer som kan benyttes som gode markører for tidlig harskning....’ Visjon: Lage kunnskapsgrunnlag for innføring av raske, ikke-destruktive ’on-line’ metoder i bedriftene

Prosjekt: Fettkvalitet og oksidasjon av flerumettede fettsyrer i næringsmidler med marint fett ( ) Aktuelle analysemetoder for harskning Sensorikk Peroksidtall Anisidintall TBARS OksidografRancimat OSI NMR ESR FluorescensGC-MS Kjemiluminiscens Elektronisk nese GC-sniff Undersøkte råvarer og produkter Svineflesk og pølserKylling, MGK og pølser Fisk, saltet/frystFiskepatèFiskepulver

Prosjekt: Fettkvalitet og oksidasjon av flerumettede fettsyrer i næringsmidler med marint fett ( )

Noen prosjekt erfaringer: –Komplekse problemstillinger i FoU prosjekter krever høy kompetanse og stort fokus fra bedriftene –Den er en utfordring for bedriftene å nyttiggjøre seg ny kunnskap, særlig ved komplekse problemstillinger –FoU tar tid – men bedrifter har alltid dårlig tid –Samarbeid er utfordrende

Prosjekt: Fettkvalitet og oksidasjon av flerumettede fettsyrer i næringsmidler med marint fett ( ) Noen metode erfaringer: –Ingen metoder var alene egnet til å måle tidlig harskning i alle produkter –Ingen metoder spesielt egnet til å analysere alle fiskeprodukter/svineprodukter/kyllingprodukter –Ingen metoder ferdig utviklet/tilpasset næringsmidler –GC-MS bra for mange produkter –Fluorescens lovende for kyllingprodukter/fiskefarse –Mikro PV bra for enkelte fiskeprodukter

Prosjekt: Fettkvalitet og oksidasjon av flerumettede fettsyrer i næringsmidler med marint fett ( ) Generell bedriftskonklusjon: –Enkelte interessante metoder – men anvendelse av dem vil kreve Høy kompetanse Metodetilpasning til egne produkter Tydligere inntjeningspotensiale

Til Diskusjon: Bruk av metoder i Industrien

Produkt analyser i bedriftene Bedrifter bruker analyser/metoder til løpende kvalitetskontroll – sjelden kun til FoU Analyser/Kvalitetskontroller er nødvendig - men også kostbart ’Nye analyser/metoder’ gjøres eksternt hvis de ikke er helt nødvendige eller krever umiddelbare svar Metodeutvikling gjøres i liten grad

Trend i annen industri: Process Analytical Technology (PAT) System for kontroll under prosessering Flere verktøy: –Mutivariat data analyse –Morderne prosess analyse og prosess kjemiske analyser –Overvåking av prosess og ferdig produkt –Kontinuerlig forbedring og økt kunnskap Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( ) om seminaret er: Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja telefon Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon ) og jeg (telefon ) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon og jeg på Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

Bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddel industrien Metodene er ofte ikke tilpasset næringsmidler Krever ofte betydelige investeringer Krever kompetanse i bedrift: –Analyse kompetanse –Mutivariat data analyse Implementering tidkrevende på hvert produkt Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( ) om seminaret er: Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja telefon Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon ) og jeg (telefon ) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon og jeg på Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

Krav til metoder i industrien ’Forståelige’ ’On-line’ (større bedrifter) Hvis eksterne analyser - raske analysesvar Ikke nødvendigvis ’in-house’ Metodetilpasning ikke metodeutvikling Inntjening

Til Diskusjon: Er vi innovative nok ?

Innovasjon i norsk næringsmiddel industri Få nye produkter sammenlignet med våre naboland og resten av EU Få Forskningsbaserte produkter flere Utviklingsbaserte produkter Nye produkter ofte norske kopier av utenlandske produkter Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( ) om seminaret er: Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja telefon Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon ) og jeg (telefon ) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon og jeg på Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

Innovasjon i norsk næringsmiddel- industri Nye produkter ofte basert på overføring av utenlandsk kunnskap direkte til norske produkter Lite behov for FoU Markedsføringsutfordringer - ikke FoU utfordringer ? Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( ) om seminaret er: Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja telefon Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon ) og jeg (telefon ) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon og jeg på Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

Hvordan stimulere til innovasjon i norsk næringsmiddelindustri gjennom FoU ? Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( ) om seminaret er: Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja telefon Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon ) og jeg (telefon ) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon og jeg på Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

Hvordan stimulere til innovasjon i norsk næringsmiddelindustri gjennom FoU ? Målrette FoU innsats mot nødvendige kunnskaps-områder –Hvordan sikre helseriktige produkter ? –Spesielle norske utfordringer ? Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( ) om seminaret er: Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja telefon Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon ) og jeg (telefon ) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon og jeg på Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

Hvordan stimulere til innovasjon i norsk næringsmiddelindustri gjennom FoU ? Målrette FoU innsats mot nødvendige kunnskaps-områder –Hvordan sikre helseriktige produkter ? –Spesielle norske utfordringer ? Målrette FoU-innsats mot de områder Norge har en mulighet til å være ledende –Sær-norske råvarer/produkter - sjømat ! –Functional food produkter ? –Andre Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( ) om seminaret er: Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja telefon Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon ) og jeg (telefon ) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon og jeg på Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

Sjømat er helseriktig mat Sjømat har sunne fettsyrer som harskner lett Norge har en særstilling som leverandør av sjømat til Europa. Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( ) om seminaret er: Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja telefon Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon ) og jeg (telefon ) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon og jeg på Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

Er vi i stand til å utnytte mulighetene ? –Næringsmiddel kompetanse –Institutt kompetanse –Analyseverktøy –Forskningsprioritering Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( ) om seminaret er: Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja telefon Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon ) og jeg (telefon ) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon og jeg på Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen