utfordringer og mulige løsninger til økologisk grønnsaker dyrking Parallellproduksjon utfordringer og mulige løsninger til økologisk grønnsaker dyrking Thomas Holz Rådgiver/Prosjektleder i økologisk grønnsaksdyrking Foregangsfylke økologisk grønnsaksproduksjon, Vestfold
Kulturbaserte utfordringer ved endring av regelverk Viktige grønnsakene blir produsert i parallellproduksjon Ofte produksjonsavtaler for en og samme vekst, både til konvensjonell og økologisk Kun noen sorter er „lett å skille“ => ulik farge, størrelse eller form, mest spesialiteter f. eks. lilla gulrot vanlig gulrot
Betydning for markedet og umiddelbare konsekvenser Markedets og forbrukerinteresse gir kun begrenset plass til spesialtyper Økologiske arealet hos parallelldyrkende produsenter er lite i forhold til det konvensjonelle arealet Sannsynlig at parallellprodusenter velger bort sin økologiske del av produksjonen når det ikke blir mulig fremover å dyrke parallelle sorter (av samme type) Mindere norsk produksjon av økogrønt
Omlegging og vekst i økologisk grønnsaksproduksjon Hvor det ikke er mulig å finne sorter som er lett å skille (av samme type), må hele produksjonen legges om med en gang Utfordrende å legge om store konvensjonelle produsenter innen kort tid => noe som NLR ikke kan gi råd til! Uten mulighet til parallellproduksjon i omleggingstiden har dyrkere ikke inntekt fra konvensjonell produksjon Omlegging av spesialiserte økogrønt produsenter er i praksis kun trinnvis mulig!
Langsiktig betydning av parallellproduksjon for å lykkes med politiske målsetninger Arealvekst i økologisk grønnsakdyrking i stor grad fra parallellprodusenter Etablerte fulløkologiske produsenter kan i praksis utvide produksjonen på leiejord =>ofte vanskelig! Økt økoggrønt produksjon kun trinnvis realistisk => parallellproduksjon i takt med markedet!
Norsk produksjon står i direkte konkurranse med import Market til økologiske grønnsaker er i vekst Import står i direkte konkurranse med norsk produksjon Importerte grønnsaker kommer i praksis ofte fra parallellproduksjon i ulike foretak Parallellproduksjon i ulike foretak er i tråd med EU- økoforordningen
Muligheter Dyrking i separate foretak => i praksis vanskelig å handtere, store kostnader, ikke mulig å få tilskudd Mulighet for å skille driftsenheter ved to ulike avdelingsregnskap=> rel. enkelt i praksis, øko revisjon lik mulig som i separate foretak Store konsekvenser for norsk, økologisk grønnsaksdyrking =>Nedlegging av økologiske produksjoner er sannsynlig =>konvensjonelle spesialiserte grønsaksdyrkere vil ha små muligheter for å videreutvikle økologisk produksjon