Bygg og miljø 1 Ansvar og sikkerhetsmessige konsekvenser av ulykker Hovedmål: Prosjektet skal gi grunnlag for forbedring av sikkerheten mot ulykker og.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Rettens sammensetning
Advertisements

Introduksjonsgruppe kognitiv terapi
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
HMS-kultur Janne Lea Svensson
B/A-bransjen er en høyrisikobransje
Vurdering av risikonivå som verktøy for sykehusledelsen
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
De gjemte og glemte barna Hvorfor denne tittelen?.
samhandlingsforum Brukererfaringer med samhandlingsreformen
1 Valg av system •Hadde et elektronisk ”hjemmelaget system” med en del begrensninger. •Overbevise ledelse om behov for nytt system. •Opprettet en prosjektgruppe.
PARK OG IDRETT Landslag for park-, idretts- og friluftsanlegg Drift- og vedlikehald av idrettsanlegg. • Kva kan park og idrett by på? Dialogkonferansen.
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Læring av uønskede hendelser – for bedre pasientsikkerhet
Levende HMS-system – hva betyr det i praksis?
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Sikring av personopplysninger i offentlig forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Storbynettverket 7 største byene (Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø, Drammen) Utvikle kompetanse og kunnskap Hovedfokus 2009 og.
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Grunnkurs Arbeidsmiljø Våren 2014
Systematisk Helse- Miljø- og Sikkerhetsarbeid Arbeidsmiljøloven
Lederegenskaper Sarpsborg, mars 2009 Morten Høgberg.
Eli Løkken, Helsetilsynet i Nordland Merete Steen, Statens helsetilsyn
Hvilken beredskap bør kommune- helsetjenesten ha? Fagseminar om fugleinfluensa Kommuneoverlege i Drammen kommune, Anne Wenche Lindboe Hvordan.
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur.
Foreløpig oppsummering etter tilsyn med styring av vedlikehold
Definere og velge hovedmål og delmål
EUs statsstøtte-regler for miljø Hvordan virker disse inn på nordiske energi- og industriaktører? Karoline Hægstad Flåm CANES-MØTE PÅ FNI November 2007.
ULYKKER OFFSHORE - Praktisk politiarbeid - Påtaleavgjørelser
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
Sikkerhet, helse og arbeidsmiljø BIR Nett
Hovedkontormodell og HMS
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Skap et godt idrettsmiljø. Innhold i modulen Innledning – Hensikt og mål med modulen – Miljø- og personfaktorer For utøverne – Metoder for et utøvermøte.
Problemstillinger og metodebruk i utvalgt masteroppgave
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Skien/Telemark 4.februar 2011 Solveig Eldegard Kva vil Utdanningsforbundet gjere for vaksenopplæringa?
Fugleinfluensa hos fugl Pandemigruppen i Drammen kommune Består av følgende personer: Beredskapssjefen Distriktssjefen for Mattilsynet Smittevernlegen.
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Risiko og sikkerhet i transportsektoren – et transportovergripende forskningsprogram Programstyreleder Finn Harald Amundsen Statens vegvesen, Vegdirektoratet.
Store ulykker i transport Forekomst, læring og forebygging Et prosjekt i RISIT-programmet.
1 Prosjekt ”DRIFTSAVDELINGEN - ORGANISERING 2009” Møte
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Kommunehelseprofiler - et redskap i planarbeidet i kommunene Nasjonal plan- og folkehelsekonferanse i Fredrikstad Prosjektleder Michael Kaurin.
Ambulant team for barn og ungdom
Arbeidsmiljøet for ansatte
Krav til sikring av personopplysninger Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2 Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Politikk for åpne standarder og fri programvare Linuxdagen - Oslo, 1. juni 2006 Jørund Leknes, politisk rådgiver.
Hva er risiko ? Med ” risiko” menes sannsynligheten for og konsekvensene av at noe uønsket skal hende eller utvikle seg.
1. 2 Fra Blekkulf til Miljøagentene «Barn i Norge går, sykler eller reiser kollektivt til skolen. De er bevisste på konsekvensene av mye.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
SLAGPOLIKLINIKK Christina Lindevik Kristiansand 15. april 2016.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Ansvar og sikkerhetsmessige konsekvenser av ulykker
Kvalitet, risiko og avvik
Krav til sikring av personopplysninger
Pasientsikkerhet og læringsnettverk
Tvistelovens regler om offentlighet og dokumentinnsyn
God vakt. Konferanse, Tønsberg 16
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2
Organisatorisk læring Tilsyn og granskinger
CAKE Q2 Dønn tilstede/ TOTAL Awareness
Radikalisering og voldelig ekstremisme
Forskrift om Internkontroll
Om det rettskildemessige grunnlaget for transformering
Utskrift av presentasjonen:

Bygg og miljø 1 Ansvar og sikkerhetsmessige konsekvenser av ulykker Hovedmål: Prosjektet skal gi grunnlag for forbedring av sikkerheten mot ulykker og nesten- ulykker innen transport.

Bygg og miljø 2 Hensikt - delmål Bedre og mer ensartet utforming av lover og forskrifter, straffeutmåling og erstatningsansvar Proaktiv utforming av sikkerhetssystemer og sikkerhetsledelse – påvirke sikkerhetskultur i organisasjoner Påvirke tilsynsmyndighetenes funksjoner Bidra til økt bevissthet om andre aktørers rolle i det forebyggende sikkerhetsarbeidet

Bygg og miljø 3 Hypoteser Hendelser av type X har påvirket lover og forskrifter mer enn hendelser av type Y. Offentlige granskinger har raskere og større innvirkning på virksomhetenes tiltak for å forebygge lignende ulykker enn en etterfølgende rettssak. Oppmerksomheten fra massemedia er ledelsens største drivkraft / motiv for å unngå (lignende) ulykker. Styrets engasjement er den største påvirkningsfaktoren for forbedringer i sikkerhetsstyringen etter en uønsket hendelse (jf. Widerøe / Namsos- ulykken 1993). Nedgangen i passasjertallet i kjølvannet av en alvorlig hendelse er oftest raskt forbigående og utgjør ikke noe sterkt motiv for ledelsen til å unngå ulykker.

Bygg og miljø 4 Hypoteser, forts. Dommer som oppleves som ”urettferdige” innen bransjen har negativ innvirkning på det forebyggende sikkerhetsarbeidet i virksomheten(e). Påtalemyndighetens valg av lov- og forskriftsparagraf (anvarsgrunnlaget) kan være avgjørende for utfallet av rettssaken. Foretaksbot har større innvirkning på det forebyggende sikkerhetsarbeidet i virksomheten(e) enn straff mot enkeltpersoner. Alvorlige hendelser har like stor innvirkning på de andre (seriøse) virksomhetene i bransjen som på den virksomheten der hendelsen inntraff. Fagforeningene har stor innvirkning på sikkerhetsarbeidet innen luftfarten, mindre innen sjøfarten, jernbane og vegtrafikk. Forsikringsselskapenes rolle som pådriver for sikkerhet er variabel.

Bygg og miljø 5 Hypotese tilsynpåtalemakthavarikommisjon departement direktorat Åsta MAKTSPILL KONFLIKT

Bygg og miljø 6

7 Milepæler

Bygg og miljø 8 Prosjektgruppe Prosjektleder: Lillian Fjerdingen Prosjektmedarbeidere:Erik Jersin Terje Skjønhals Per Anders Engelsen (jusstudent) Referansegruppe:? Ad hoc seminar: Lukkede seminar for å teste funn under veis

Bygg og miljø 9 Struktur på arbeidsopplegg Litteraturstudie Oversikt over aktuelle lover Følgende tema skal stå i fokus: ansvar. Hvem har ansvar, Hvilken type ansvar snakker vi om, Hva er omfanget av ansvaret straff. Type straff m.m. tilsynsordninger for det aktuelle transportområdet Gjennomgang av lovforarbeid, rettsavgjørelser og endringer i kjølvannet av disse Spesielt om virksomhetsstraff/foretaksstraff

Bygg og miljø 10 Struktur på arbeidsopplegg, forts. Innhenting av aktuell dokumentasjon for aktuelle ulykker. Gjennomgang av dokumentasjonen for å vurdere relevans for videre studier. Følgende kriterier legges til grunn: Har ulykken ført til behandling i rettsapparatet? I så fall: hvem ble det reist tiltale mot? på hvilket grunnlag er det reist tiltale? hva sier lovens bokstav om den aktuelle atferden? hvordan er rettspraksis på området? hva førte til at tiltalte evt. ble dømt? ble det ulike utfall av rettssaken i ulike instanser?

Bygg og miljø 11 Formidling Samlerapport Vitenskaplige artikler Deltakelse på nasjonale og internasjonale konferanser