ETIKKKAFFE Høstkonferansen Bodø 7 og 8 Oktober 2014 Elin Johansen, Dønna sykehjem.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Møteplass for etisk refleksjon
Advertisements

Tanker om brukermedvirkning
Lilandspeiderne Informasjon.
Det gode Det rette Det rettferdige
Helseforum – 27. Januar 2004 Allan Andreassen Februar 2004.
v/Oversykepleier Jan Erik Fosmark
Av Beate Magerholm, Drammen kommune
”Åpen innleggelse” – Konsekvenser og utfordringer for samarbeid
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Lørenskog Idrettsforening
VISJON HELSE OG FOREBYGGING SKAL GJENNOM KUNNSKAP OG KVALITET, OMSORG OG RESPEKTFULL BEHANDLING FREMME TILLIT OG TRYGGHET I TJENESTEN.
Frednes Lindrende Enhet
Grünerløkka sykehjem Et sentrumssykehjem i Bydel Grünerløkka med et flerkulturelt miljø rett rundt hjørne. Sykehjemmet består av 106 døgnplasser og 20.
Utdanningsforbundet Halden
Samstemming av medikamentlister og riktig legemiddelbruk
Ståstedsanalysen som verktøy for skoleutvikling
Videreutdanning i spesialrenhold Erfaringer fra UNN
Une Hallem Utviklingssenter for sykehjem i Nord-Trøndelag Rolle og funksjon i helsetjenesten 1.
Samhandling – palliativt team, Helse- Sunnmøre
Månedsbrev Smørblomst
s. 1 Velkommen!. Kompetansestyring i Nordland fylkeskommune Kunnskaper = å vite at (pedagogisk, y-faglig, ) Ferdigheter = kunne gjøre (samarbeidevne,
Hverdagen for Ruth og Sissel.
Hvilken betydning har etikksatsningen hatt? Reidar Pedersen Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo Avslutningsseminar for etikkprosjektet, Bærum,
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
HVORFOR er jeg Rotarianer ? Distriktssamling 20. mars 2010
Hjertelig velkommen! Til pasienter på sykehjemmet og i hjemmetjenesten, deres pårørende, støttespillere, ansatte og venner! Lunner omsorgssenter
Klinisk etisk komité i kommunetjenesten – sykehjem
Elisabeth Gjerberg Nina Amble
M. Haanæs Slik kan det gjøres Eksempler og resultater fra ulike prosjekt i PRO tjenesten i Holtålen kommune.
HTV – konferanse Molde Rådet for sykepleieetikk.
Hverdagsrehabilitering Del 2 Brukerrolle – Tjenesteyterrolle/hjelper Samarbeidsprosjekt mellom: Froland, Arendal, Risør, Grimstad, Åmli, Tvedestrand og.
Velkommen til innkommende president sin time.
100 lure ord å lære.
Verdighet og livskvalitet hos pasienter med urinlatingsplager
KRAFTSENTERET ASKIM HVORDAN HAR VI FORANKRET OG IMPLEMENTERT KORRUPSJONSFOREBYGGENDE ARBEID I ASKIM? Nettverkssamling mars 2014.
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
Kvalitetsklubb – NFF regi
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Etikk i Haugesund Kommune
Kjennetegn på situasjoner som egner seg til etisk refleksjon:
Elsa Fagervik Kommedahl
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
Prosjekt barn og unge i Hedmark
Målsetning med kurset: Presentasjon av, og trening på, verktøy og metoder til bruk for praktisk etikkarbeid og etisk refleksjon i kommunen. Målgruppe:
Samarbeid om etisk kompetanseheving.
  - Vegen fra ”Etisk refleksjon og palliasjon” til implementering av etiske refleksjonsgrupper Etikkprosjekt, Ottestad sykehjem våren 2009 – høsten.
Målsetting med kurset: Presentasjon av, og trening på, verktøy og metoder til bruk for praktisk etikkarbeid og etisk refleksjon i kommunen. Målgruppe:
Drop-In metoden i skolen
Dokumentasjonsdag Torsdag 17.mars :00 – 15:00 Oppsummering fra gruppearbeid.
Samarbeid om etisk kompetanseheving
Bjørgene Omsorg- og utviklingssenter Bjørgene omsorg- og utviklingssenter 8.juni 2011.
Etisk kompetanseheving i Stange kommune
Etiske dilemmaer i en leders hverdag
«Hvorfor gjør vi det?» Refleksjoner om etikken – og grunnmuren
Gruppeoppgave – Kort refleksjonsmodell
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
Hvordan gjøre BABED-studiet mer kjent for potensielle studenter?
Liv M. Lassen,2008 Etikk og Holdninger Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning 1. September, 2008 Liv M. Lassen.
Etisk refleksjon.  Porsgrunn deltok i 1. pulje i KS sin satsing «Sammen om etisk kompetanseheving»  Prosjektleder i 20% stilling i prosjektperioden.
Startpakke for etisk refleksjon. Hva er etikk? Etikk handler om hvilke verdier og holdninger jeg har, og ikke minst; hvordan disse verdiene omsettes i.
Foto: Bjørn Erik Olsen Medarbeiderplattform. Lederplattform og medarbeiderplattform Verdigrunnlaget i Nordland fylkeskommune –Åpenhet, tillit og lojalitet.
Etikkprosjektets verktøy. Skuespillet og filmen « Torbjørn» Torbjørn har begynt å glemme, han trenger hjelp og vi møter Torbjørn og menneskene rundt.
Hvordan bruke refleksjonskort v/Marit S Håvelsrud
Startpakke for etisk refleksjon. Hva er etikk? Etikk handler om hvilke verdier og holdninger jeg har, og ikke minst; hvordan disse verdiene omsettes i.
Foto: Bjørn Erik Olsen Bruk av medarbeider- plattform i en avdeling.
”I pasientens fotspor”
Koordinator kartlegger Pasienten/pårørende møter den frivillige
Sykehjemslegens erfaring etter innføring VIPS
Utskrift av presentasjonen:

ETIKKKAFFE Høstkonferansen Bodø 7 og 8 Oktober 2014 Elin Johansen, Dønna sykehjem

Bakgrunn for prosjekt  Etisk Kompetanseheving, KS  Etikk prosjekt, utviklingssenter for sykehjem i Nordland - etisk refleksjonsarbeid ved bruk av drama og bildeteater.  Personaltur hurtigruten, fokus på etikk  Faggruppe Etikk på sykehjemmet  Behovet for etisk refleksjon i hverdagen på sykehjemmet

Personaltur på hurtigruten mars 2011  Fokus på hverdagskultur  - hva er de mest typiske tegnene på vår hverdagskultur, på godt og vondt?  Hverdagsspråk  - hvordan snakker vi sammen hos oss?  Viktige verdier for godt samhold mellom ansatte på sykehjemmet  - respekt, lojalitet, åpenhet og gjøre hverandre go`  Foredrag, refleksjonsgrupper og rollespill  Engasjerte ansatte og en flott dag  - men så kom hverdagen

Hvorfor etikkkaffe?  Prøve å skape en arena for å reflektere over viktige verdispørsmål  Øke fokus på fag  Øke bevisstheten på hvorfor vi handler som vi gjør.  Tilrettelegge for faglige diskusjoner på tvers av avdelingene  Prosjektmidler fra Utviklingssenter for sykehjem i Nordland

Prosjektet  Internundervisning om etikk  Tanken var å begynne smått - etikk kaffe x 1 i mnd  Ansatte oppfordret til å komme med etiske dilemma  Enkel servering fra kjøkkenet  Tilbud til hjemmetjenesten og sykehjemmet  Bruke psykiatrisk sykepleier med videreutdanning i veiledning

Slik ble resultatet.....  Refleksjonsgrupper x 1 i mnd. Hjemmetjenesten deltok ikke, hadde en gang med kun hjemmetjenesten  Ansatte måtte hentes/motiveres for å være med  Vi brukte etiske dilemmaer hentet fra refleksjonskort  Internundervisning  I Desember hadde vi oppe etikk kalender med etisk refleksjon hver dag.  Kopierte artikler som kunne skape refleksjon som ble lagt frem på vaktrom.  Startet avdelingsmøter og personalmøter med refleksjon over et etisk dilemma  Når vi var i gang var ansatte veldig engasjerte, og det ble oppfattet positivt.

Utfordringer....  Endringsarbeid blant ansatte er utfordrende og krevende  Vanskelig å være pådriver alene  Når jeg ikke kunne møte var det ingen som overtok  hjemmetjenesten  En læringsprosess å få ansatte til å forstå utfordringer med etiske dilemma, endre tankeprosessen til å innebære pasient, pårørende og ansatte  Vanskelig å få fagruppen i etikk til å involvere seg

Veien videre  Bygge videre på arbeidet som er begynt  Mer internundervisning om etikk  God erfaringer med å videreformidle interessante artikler for å skape refleksjon  Jobbe videre med at flere involverer seg og bidrar til refleksjon i personalgruppen  Benytte de mulighetene man har for etisk refleksjon i personalgruppen