Utviklingtrapp for basistrening

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

Når resultatene uteblir
Alkohol | SVØMMING.
Langkjøring/intervaller
4 Bruk øynene riktig.
Fagutvalg / programråd
Retningslinjer for klubben – og foreldrevettregler
TOPPIDRETT PÅ IDRETTSLINJA
Harald Munkvold Høsten 2006
Tønsberg SK ønsker velkommen til konkurransesvømmere med foreldre
Bestemmelser om barneidrett og Idrettens barnerettigheter
- Hovedrolle eller birolle
Hva er Oppvarming? Treningslære Jim-Cato Johnsen 06/07
Mestring og forebygging av depresjon
8 Skumlesing.
Mål! Gi forståelse for hvordan norsk svømming er bygd opp
- Hovedrolle eller birolle
Olympiatoppens ansvarsområder
TALENTUTVIKLING. DAGENS INNHOLD •Intro bakgrunn svømmer/trener •Hva er viktig for meg som trener •A. Veiledningsrollen •B. Trenings og prestasjonskultur.
Skistua 15. desember 2007 Sindre Bergan.
Johannes Skaar, Innovasjon Norge
Utviklingstrapp Drammen slalåmklubb
Treningslære fredag Jim-Cato Johnsen 11IDA 2006/2007
”Kunnskap er makt” – ”Kunnskap skal styre rike og land”
Ironman Testbatteriet
Trening! Aldri for sent Thomas Nordengen
Kroppsøvingsdidaktikk
BSK 2005 Sammen mot nye mål. Støtteapparat (ansvar) Sportslig leder Erik Paulsrud Trener Hanne Staff/Bjørnar Valstad Sportslig motivator/organisator Erik.
Læring i fotball. Hva kjennetegner de beste og hvordan legge til rette for en optimal læringsprosess?
Impulsuka 2013 Kristiansand
Hva er styrketrening Egentlig er selv den minste bevegelse styrketrening. Bruk av muskler gir økt,om ikke nødvendigvis merkbar styrke I praksis blir styrketrening.
BEVEGELSESGLEDE.
Flere har etterspurt et slags rammeprogram for sesongen, dette er et forslag som sendes ut på høring.   Nå er sesongen i gang. Da må vi kutte litt ned.
Treningsplanlegging Kompetansetiltak SFYA MG/MJ & LG/LJ C.Haugen
TEKNIKK KVELD VIKERSUND 1.november 2010
Fakta om Bergensvømmerne. Ble startet i 1988 som et samlet elitelag for de beste svømmere fra hver av moderklubbene. Har som mål å skape ”perfekte rammer”
HURTIGHET TJENSVOLL FK JENTER
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
DEL 2: Praktisk treningsøkt - 2 timer
13-16 år år Økter for unge utøvere Øktene bør inneholde: Organisering/feedback: Oppvarmingsdel (generell og spesiell) Hurtighet/spenst Utholdenhetsdel.
Funksjonell trening for idrett 3. januar 2011 Marcel da Cruz Fysisk trener.
Skap et godt idrettsmiljø i klubben din - Gjennomføres av trener eller leder For utøvere.
TALENTUTVIKLING UNGE UTØVERE NKF - PROGRAM
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
. Ny organisering av langrenn/skiskyting i Fossum IF Mai 2009.
BSK skiskyting : Tilbud til junior- og HL-løpere 2009/ skisse til diskusjon 2/3/2009 For styret: Jon Håvard Loge Mars 2009.
Informasjonsmøte i HSK 9. November 2010 Vidar A.T. Thorsen Leder Haugesund Svømmeklubb Haugesund Svømmeklubb.
SKRIVEDANS Skrivedans er en metode for å utvikle skriftsspråket. Her trenes skriveforberedende bevegelser gjennom lek og musikk. MAIKEN MAASBACH- Gruppeleder,
Oppbygging god barneidrett – synkron og minipolo Kompetansehelga 2015.
TEMA Utviklingstrappa til Norges skiforbund Ny revidert versjon mai kl Hvordan skal vi jobbe med unge skiløpere Av Ole Morten.
Oppsartsmøte Byåsen IL. ALLSIDIG TRENING, HVA ER DET? Finnes ingen regler Treningen i seg selv er lite forutsigbar Må være motiverende og utfordrende.
LANDSLAGENE (2013) TURN KVINNER Revider des.2015.
Prestasjonsrettet hurtighetstrening Hvordan trene hurtighet på en effektiv måte? Hurtighetstrening i lagballspill og friidrett Av: Espen Tønnessen.
Kretssamling Furumo 20.april 2016 Løpsteknikk for o-løpere.
Prestasjonsrettet hurtighetstrening Hvordan trene hurtighet på en effektiv måte? Hurtighetstrening i lagballspill/fotballhurtighet Av: Espen Tønnessen.
Muskelstyrke blir definert som den evnen en muskel eller en muskelgruppe har til å utvikle kraft. Styrketrening.
L ÆREFORUTSETNINGER OG AUTOMATISERING B JØRN E INAR B JØRGO N EVROPSYKOLOG 1.
Veiledning Fræna SK Langtur: Langtur bør være over 2 timer, du bør ligge på en puls på % av din makspuls. En rolig/restitusjonstur kan være 
Ski Svømmeklubb Ski Svømmeklubb – klubben for topp og bredde gjennom mestring og trivsel!
Styrketrening Muskelstyrke blir definert som den evnen en muskel eller en muskelgruppe har til å utvikle kraft.
Kvalifiseringsprogrammet
Modul 7.0 Presisjonsidrettenes egenart og mangfold
PTØ Kari Hapnes, Fagsjef PTØ
Hvordan selge pulsklokker
Arbeidskrav og treningsplanlegging i orientering
Teknikktrening i teori og praksis
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Emne: Teknikk- og koordinasjonstrening
Arbeidskrav og kapasitetPROFILER
Modul 1.1 Utvikling av skiferdighet
Utskrift av presentasjonen:

Utviklingtrapp for basistrening

Bakgrunn Bestillingsverk fra NSF Aktivitetsnivå for unge er lavere nå enn tidligere. Hvordan ta tak i dette? Landtrening er blitt en viktig del av idretten vår Dette er et område vi kan få et fortrinn på fremfor andre nasjoner Gi trenere og utøvere på alle nivå verktøy som kan brukes i hverdagenuten spesielle krav til fasiliteter og utstyr.

Idrettslig grunnlag Viktig å definere kriterier for god teknikk Hva er viktig for svømming Eksempler på dette kan være: Balanse i vann Evne til å linje opp og variere kroppstilling Evne til hurtig omstilling og retningsforandring Evne til samspill mellom ulike kroppsdeler

Mål med basisprosjektet Lage verktøy som hjelper utøverne å sesammenheng mellom land og vanntrening med tanke på teknikkutvikling Lage en utviklingstrapp for fysiske og tekniske ferdigheter Vise hva som er mulig for unge utøvere Få utøvere og trenere til å forstå viktigheten av riktig og høykvalitativ basistrening som et viktig verktøy for utvikling av tekniske og fysiske ferdigheter i svømming

Hvorfor basistrening? Utvikle generell kroppsbevissthet og kontroll Utvikle generell styrke og stabilitet Utvikle øvelser som kan relateres til svømmetekniskeferdigheter. Styrke, stabilitet, kontroll, bevegelighet. Bygge skroget. Fremme forutsetninger for å kunne svømme teknisk bra. Lettere å trene opp forutsetninger på land. Bli trent til å kunne trene Fremme symmetri og bygge en ”velbalansert” kropp Skadeforebygging Skape mestringsfølelse Mange svømmere klarer ikke å løse tekniske oppgavergrunnet at de er for svake eller at de ikke har god nok motorikk/kroppsbevissthet/

Fokus Hva bør en kunne på ulike nivå og ulike alderstrinn? Fokus på kvalitet Trenerensrolle Tett oppfølging. Tenke spesifikt. Fokusere på det man gjør i vann på land og omvendt Bruke basis for å økeutøvernesbevissthet Ref. Vurdering/nivå på de forskjellige øvelsene Sett høy kvalitetsnorm Trenere må ta basistrening (all landtrening) på alvor og følge denne opp like bra som svømmetrening. Nøye på utførelseUndertsrekeviktighet av presisjon og nøyaktighet.

Konsekvens av dette blir også at det må jobbes mer konkret med deloppgaver i svømmetreningen. En må dele opp i øvelser som er konkrete med henblikk på utvikling av en ferdighet og jobbe denne frem til et bra kvalitativt nivå. Svømmeprogrammer må i større grad ha et teknisk fokus og skal i større grad inneholde deløvelser (dvs. spes utvalgte drilløvelser)

Status Vi er i verdenstoppen på landtrening Dvs; Noen få er det For mange er basistreningenvenstrehåndsarbeid. Mange kan noe om det men gjør lite med det og jobber etter en for lav kvalitetsnorm. BSV med MB og CB og VS m Stig og Alex Wisnes har gått i front mht utvikling av basistrening

Nivåer To nivå er laget Kan veksle mellom nivå Over disse nivåene finnes det en mengde øvelser tilgjengelig med mer bruk av utstyr Kan bli ett nivå til

Frekvens/hyppighet Hyppigere frekvens gir bedre nivå Program kan deles opp og gjøres før/etter svømming

Erfaringerfra prosjektet Nivå blir fort bedreselv om øvelser er uvant eller vanskelige i begynnelsen. En blir bedre på det en øver på Trener må være på hugget for at utøverne skal være det. Pushe, skape kvalitet og trøkk! Landtrening kan og bør være grensesprengende (utfordringer og kvalitet)

Gjennomgang av nivå 1&2 Krav Utførelse Kraftig progresjon fra nivå 1 til 2 Sluttføres innen utgang av året Svømmeklipp og øvelserlegges til

Eksemplersvømmeklipp

Eksempler på vår basistrening Også eldre utøvere har store utviklingsmuligheter og har stor nytte av nivå 1 og 2 Jobber med å få maksimal effekt ut av trening Mindre vekter Hele tiden fokus på kvalitet på utførelse Jobbe med kvalitet når sliten (overføringsverdi til svømming) Ny utøver kom i fjor. Manglerferdigheter på basis, men ikke for sentselv om over 20

Ukeplan og programmer Dag/Aktivitet Tuftesirkel Styrkesirkel Basis Løp Mandag X Kont+bakkeløp Tirsdag Onsdag Torsdag Kont+kollen+hi nderløype Fredag Lørdag Spenst, intervall, sprint Søndag Egen alt aerob Hver morgen Min 15 min før svøm Buk/stab eller bev+ skuldre De som kan; Etter hver morgen 20 min strikk/Basic/rota sjon