Tiltak ved norovirusutbrudd Hanne Eriksen Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern (13.6.2003)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Flyktninghelsetjenesten Febr. 2012
Advertisements

Hygienekurs – barnehageansatte
MRSA i sykehjem og hjemmetjeneste
Tsk/smittevern/ Smittevernarbeid under omorganisering Hålogalandssykehuset HF Toril Schwarz Kanstad Smittevernleder/hygienesykepleier
Felles regionale prosedyrer innen smittevern
Smitteverntiltak ved kontakt med fugl
Smitteverntiltak på legekontorer og i sykehus
Smitteverntiltak ved kontakt med mulig syk fugl Petter Elstrøm Folkehelseinstituttet Avdeling for infeksjonsovervåking Fagseminar om fugleinfluensa,
EHEC-infeksjoner og HUS: overvåking, smittesporing og oppfølging
Landsomfattende Håndhygienekampanje
Har vi riktig smittevernstrategi ved SARS? Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
MRSA i sykehjem og hjemmetjenesten
Smittevern på legekontoret
MRSA-veilederen Smittverndagene, 26. mai 2005 Petter Elstrøm Rådgiver
Infeksjonskontrollprogram i Salten
SARS, flyreiser og flyplasser Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Sykehushygieniske tiltak og beskyttelse av helsepersonell mot SARS
Johnny Advocaat-Vedvik
Håndhygiene Hendenes mikrobiologiske flora Håndvask/-desinfeksjon
Pressebrief om fugleinfluensa Oslo, 4. oktober Helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen.
NOROVIRUS Oppskrift på vellykket håndtering av utbrudd av norovirus i en institusjon Hygienesykepleier Tove A. Kristiansen, NLSH Vesterålen.
Hygienesykepleier Hege Lundmark, Hammerfest sykehus
Mikrobiologisk prøvetaking og transport
Infeksjonskontrollprogram Smitteverntankegang i daglig arbeid
Infeksjonskontrollprogram Smitteverntankegang i daglig arbeid
Smittemåter og smitteforebygging
Avdeling for smittevern
Ny influensa A(H1N1) – status og fremtidsutsikter Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene
Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden
SARS Håndtering i allmennpraksis Øistein Løvoll Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern 6. mai 2003.
Nytt utbruddsvarslingssystem
Hvilke kunnskaper trengs i smittevernet?
Hvorfor overvåke postoperative sårinfeksjoner?
Formidling av informasjon til helsepersonell Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Helsearbeidere smittet med blodbårne agens Smitteverndagene 4
Ny meldingskriterier i MSIS Smitteverndagene 2007 Hans Blystad Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern.
Råd til reisende før, under og etter reisen for å unngå sars Hanne Eriksen Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Sars, flyreiser og flyplasser Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Fungerer varslingsplikten? Øistein Løvoll Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern Smitteverndagene 2007.
Er vi forberedt på neste infeksjonskatastrofe?
Diagnostikk av meslinger i spyttprøver (saliva)
Flyktninghelsetjenesten Febr. 2012
Råd til reisende før, under og etter reisen for å unngå SARS Hanne Eriksen Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Koppeberedskap i Norge
Tsk/noro/ Norovirus Narvik Hygienesykepleier UNN Narvik Toril Schwarz Kanstad
Smittevernkonferanse i Finnmark/Finnmárkku 2014 Horst Bentele
Ny Smittevernhåndbok Overlege Hans Blystad
HVA ER NOROVIRUS Kirsti Vainio Divisjon for smittevern Avdeling for infeksjoner som smitter via luftveiene.
Ny MSIS database og uttrekk av statistikk på web Hans Blystad Avdeling for infeksjonsovervåking,Divisjon for smittevern Smitteverndagene ved Folkehelseinstituttet.
SARS: fra smittekjeden til en smittevernstrategi
Sars: epidemiologi, definisjon, overvåking Preben Aavitsland og Karin Nygård Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern
Håndtering av nærkontakter Egil Bjørløw Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern
Smitteverntiltak ved kontakt med mulig syk fugl Petter Elstrøm Folkehelseinstituttet Avdeling for infeksjonsovervåking Fagseminar om fugleinfluensa,
Evaluering av utbruddsvarslingssystemet Berit Tafjord Heier Avdeling for infeksjonsovervåking, FHI Smitteverndagene 2007.
Smitteverntiltak på legekontorer og i sykehus Stig Harthug Folkehelseinstituttet og Helse Bergen.
Infeksjonskontrollprogram i sykehjem
Sars: fra smittekjeden til en smittevernstrategi
Mattilsynet ”Jakten på salmonella” Smitteverndagene 2004 Seksjonssjef Marit Nilsen Distriktskontoret for Nordre Vestfold.
Håndhygiene og basale smittevernrutiner som forebyggende tiltak
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
INFEKSJONSKONTROLL i HELSEBYGG Anita Wang Børseth Regional smittevernrådgiver/ Master i folkehelsevitenskap Regionalt kompetansesenter for smittevern i.
Smittefare og sykdom i barnehagen Litt om behandling og karantenetid.
Bedre Hygiene Redusert kontaminering Økt Trygghet Mindre Svinn En del av løsningen…
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
Håndhygiene og hanskebruk i tannhelsetjenesten
Bruk av rene engangshansker i helsetjenesten Vett og uvett
HÅNDHYGIENE Presentasjon av ny nasjonal veileder
Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helseinstitusjoner
Utbrudd og utbruddshåndtering i kommunale helseinstitusjoner – og når skal vi screene? ... Eller må vi det egentlig? Horst Bentele, seniorrådgiver Molde,
Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helsetjenesten
Utskrift av presentasjonen:

Tiltak ved norovirusutbrudd Hanne Eriksen Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )

Norovirus smitter lett <100 viruspartikler kan gi infeksjon virus per gram avføring Smittemåte: –Person til person (institusjoner) fekal-oral og aerosol fra oppkast –Via mat og vann (utenfor institusjoner) Smittsomhet: Før symptomstart og opp til 10 dager

Rapporterte utbrudd England/Wales

Kan vi begrense utbrudd med norovirus?

JA - HVIS Rask identifikasjon av smittetilfeller Korrekt håndtering av –Smittetilfellet –Miljøfaktorer Korrekt diagnose- prøvetaking Korrekt håndtering og melding av utbrudd

Rask identifikasjon av smittetilfeller Korrekt vurdering av diare/oppkast symptomer –Hos beboere –Hos personale –Hos besøkende Påminnelse om norovirus-sesong Norovirus ute i befolkningen?

Håndtering av smittetilfeller-1 Beboer –Enerom, helst eget toalett (dostol) –Tidligere medpasienter potensielt smittet –Begrense aktivitet og utstyr inn og ut av rom –Varme eller kjemisk behandling av utstyr –Bruke tøy som tåler 85 o –Håndhygiene (vask og desinfeksjon) Informasjon (beboer, personal, pårørende)

Håndtering av smittetilfeller-2 Personale –Bruke frakk, hansker, munnbind –Skjerpet håndvask og -desinfeksjon –Sykemelde sykt personell, helst til 48 timer etter symptomfrihet –Obs på utvikling av symptomer

Håndtering av smittetilfeller-3 Kohortpleie –”Isolere flere sammen” –Ingen overflytting av beboere til andre avdelinger –Ingen nye beboere på rommet –Inntaksstopp? –Eget personale, hvis ikke: ”frisk før syk” –”Egne” ekstravakter –Unngå ikke-essensielt personale –Begrense aktivitet inn og ut av rom

Håndtering av miljøfaktorer Rom og utstyr –Rask flekkdesinfeksjon (Virkon) –Daglig rengjøring (obs bad og berøringspunkter) –Begrense utstyr som tas inn og ut av et rom engangsutstyr? –Stenge fellesrom? –Avfallshåndtering etter vanlige rutiner –Tekstiler i gule sekker

Riktig mathåndtering Avdelingens kjøkken –Ingen pasienter, frisk personell med sykdom i hjemme eller pårørende i kjøkkenet –Stenge kjøkkenet under utbrudd? –Skjerpet håndhygiene Ingen buffetservering Fjerne mat som står fremme Personell som pleier beboere håndterer ikke mat

Håndhygiene Uløst problem ! /nakne virus Hånddesinfeksjon> håndvask Etanol mest virksom mot virus? Effekten av hånddesinfeksjon øker når –Tiden brukt øker –Konsentrasjonen øker (95% etanol) Konsekvens: bruk hansker!

Utbrudd To eller flere tilfeller av kraftig oppkast og/eller diare hos pasienter eller personell på samme post Tidlig mistanke er viktig!

Melding og håndtering av utbrudd Rask kontakt med –Ledelse –Smittevernpersonale –Folkehelseinstituttet kopi til regionalt kompetansesenter –Kommunelegen Etablere et utbruddsteam Loggbok, epidemiologisk overvåking –Vurdere felleskilde utbrudd (mat/vann)

Etter sykdom Pasient –Helkroppsvask –Rene klær og sengetøy Rom –Rengjøring sengetøy, gardiner, møbler m.m –Slutt-desinfeksjon

Oppsummering Norovirusutbrudd kan begrenses hvis –Rask identifikasjon av smittetilfeller –Korrekt håndtering av smittetilfeller OBS god håndhygiene –Korrekt håndtering av miljøfaktorer –Korrekt håndtering av utbrudd