Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fagoppgave Justert formulering
Advertisements

Hvordan sikre nødvendig kontroll med legemiddelutgiftene dersom bruken av individuell refusjon reduseres? FFO-seminar 24. mai 2007 “Hvor står vi – hvor.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Forskrift og veileder til forskrift; Nasjonale tjenester
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
ABC ? sykehuset Asker og Bærum
Unimed 1 Noe om status for forskning om akuttpsykiatriske tilbud Forskningssjef Torleif Ruud SINTEF Unimed Helsetjenesteforskning Avdeling for psykisk.
1 TUD – erfaringer og problemstillinger sett fra kommunehelsetjenestens side Trond Hatling.
En innføring i spillet: Dobbeltkrig – Grønn
Kapittel 14: Styring av arbeidskapital
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
Corporate Finance Dividende. Dividendebeslutninger • Aksjeselskaper betaler vanligvis ut en del av det årlige overskuddet til sine aksjonærer. • Generalforsamlingen.
Kommunal- og samfunnsøkonomiske effekter av boligsosial politikk Husbanken 22. Juni 2011 Rolf Barlindhaug Norsk institutt for by- og regionforskning.
Sosiologi i barnehagen
System og individperspektiv i spesialpedagogisk arbeid
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
Profesjonsetiske verdier i møte med virkeligheten
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Kommunal- og familieavdelingen.
10. Organisasjoners effektivitet
8 Mål og strategier Påstandene:
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
Moralsk arbeidsdeling og bedrifters samfunnsansvar Alexander W. Cappelen Senter for etikk og økonomi, NHH.
Kjell Erik Øie Statssekretær
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
Corporate Finance Planlegging og kontroll. Investeringsprosessen Vi har hittil bare behandlet en snever del av investeringsprosessen, kun regneteknikker.
Corporate Finance Kap 1 Financial decision making.
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
Oppgaver 1)Vi anser hvert av de seks utfallene på en terning for å være like sannsynlig og at to ulike terningkast er uavhengige. a)Hva er sannsynligheten.
IPT - Telemark Kartleggingsprosjekt IPT Paul Alfsen Njål Myrseth.
Avfallsplan Erfaringer fra en kommune
Harmoni II 12-K samarbeid (eller ikke…..) i en teknisk og funksjonell form i dag og i morgen. Interkommunal kommunikasjon. Samarbeidsløsninger med.
Likelønn - Systematisk likestillingsarbeid. 2 Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? Nødvendig for å sikre at like kvalifikasjoner virkelig betyr i.
Behandlingshjelpemidler - opplæring
Hva slags kunnskap trenger vi
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
”POST 5 SER DEG”  INNLEDNING  PRESENTASJON AV AVDELINGEN  NOEN ORD OM SENTRALE ASPEKTER VED MILJØTERAPIEN  KJENNETEGN VED PASIENTGRUPPEN  DEN PRAKTISKE.
Kommunal- og samfunnsøkonomiske effekter av boligsosial politikk Rolf Barlindhaug Norsk institutt for by- og regionforskning.
HVOR VIKTIGE ER PISA- RESULTATENE? HVOR STOR VEKT SKAL VI LEGGE PÅ DEM? Jan Ubøe, professor i matematikk NHH.
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
”Brukermedvirkning for mennesker med begrenset samtykkekompetanse”.
Finansiering av spesialisthelsetjenesten – konsekvenser for MS-pasientene Innlegg på Dagens Medisin seminar 8/ Bjørn Svendsen Norges Handelshøyskole/
Kostnadsbesparelser ved sammenslåing av kommuner Audun Langørgen, Rolf Aaberge og Remy Åserud.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Senter for helseadministrasjon
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Og.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
PROSJEKTSELEKSJON OG RESULTATMÅLING NORGES FORSKNINGSRÅD INDUSTRI OG ENERGI Presentasjon på EVA IX 11. – 12- sept. -03.
Noen kommentarer til Kostrat evalueringen EVA-8 Hurdalsjøen 5-6 september 2002 Hans Torvatn, SINTEF Teknologiledelse.
Jus, kultur og ukultur i helsetjenesten
HEALTH ECONOMICS BERGEN Legefaglig prioritert rett til behandling Erfaringer fra Norge Oddvar Kaarbøe Universitetet i Bergen Helseøkonomi Bergen.
Etiske dilemmaer i en leders hverdag
Finansieringsordninger for bedre samhandling 22.oktober 2009 Utarbeidet for KS av Peter Emmerich Hansen, Jesper Luthman og Kari Sletnes fra Implement,
Faste møter mellom regjeringen og KS 2010 Hva har skjedd?
NordDRG Outpatient - nytt DRG-system for poliklinikk
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Trender og utviking i dagkirurgi i Norge: – Hvorfor øker ikke andelen dagkirurgi? Johan Ræder Norsk dagkirurgisk forum
ROS-analyse.
BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Rasmus Rasmussen 1 BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Kapittel 11 Prosjektvett.
Hvordan unngå strid mellom kommune og helseforetak? Betyr det noe for pasientene og samfunnsøkonomien hvem som står ansvarlig? Rikard Nygård Overlege BUP.
En gledelig begivenhet Orientering til styret om overtakelse av ansvaret for følgetjenester for gravide til fødested og beredskap for denne tjenesten.
Oppsummering ECON 3610/4610 – høst 2015
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Grue - Kommunesammenslåing.
Eidskog - Kommunesammenslåing.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Utskrift av presentasjonen:

Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen

Finansieringssystemet for sykehus skal ivareta mange oppgaver: Tilføre sykehusene inntekter som kan dekke kostnadene virksomheten medfører Oppmuntre til forutsigbarhet og kostnadskontroll Bidra til effektivitet i den forstand at de enkelte tjenester ikke har større ressursinnsats enn nødvendig Bidra til effektivitet i den forstand at den enkelte behandling settes sammen slik at den ikke har større ressursinnsats enn nødvendig Bidra til korrekt prioritering mellom grupper av pasienter Et svært omfattende sett av oppgaver Ikke sikkert at det fins finansieringssystemer som er i stand til å ivareta alle hensyn fullt ut Det vil i så fall innebære avveininger mellom ulike hensyn

Utfall og resultater vil være basert på en kombinasjon av rammebetingelser, tilfeldigheter og beslutninger på mange nivåer i et sykehus For å si noe om egenskaper ved ulike finansieringssystemer er det derfor sentralt å ha en oppfatning om grunnlaget for de beslutninger som fattes. For å si noe «Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi» må en derfor ha en oppfatning av hva som motiverer beslutningene. Her kan en både legge en normativ og en mer beskrivende ramme til grunn Jeg baserer meg på den mer beskrivende ramme for beslutninger – gjør antakelser

Men først det sentrale normative spørsmålet om hva som kjennetegner god ressursbruk Normativt grunnlag: Hvis to varianter av behandling gir samme utfall for pasienten, skal en velge det alternativet som medfører minst ressursbruk. Et sentralt spørsmål: Minst ressursbruk for hvem? Bedriftsøkonomisk perspektiv: Minst ressursbruk for avdeling eller sykehus Samfunnsøkonomisk perspektiv: Minst ressursbruk tatt i betraktning alle som blir berørt av beslutningen I noen tilfeller er det overveltning av kostnader og inntekter, slik at det som framstår som det billigste alternativet bedriftsøkonomisk kan være det dyreste samfunnsøkonomisk.

Et viktig spørsmål er da om beslutningstakerne i sykehus vil legge et bedriftsøkonomisk eller et samfunnsøkonomisk perspektiv til grunn. I noen tilfeller kan et samfunnsøkonomisk perspektiv medføre at sykehuset får et dårligere økonomisk resultat enn ved et bedriftsøkonomisk perspektiv. Krav om positivt økonomisk resultat trekker i retning av at det bedriftsøkonomiske perspektiv vektlegges (utelukkende?)

For eksempel kostnader ved produksjonstap Inntekter via innsatsstyrt finansiering når det er dårlig samsvar mellom drg-vekter og kostnader: Alternativ 1: Kostnad 10000; ISF-refusjon 5000 Alternativ 2: Kostnad 9000; ISF-refusjon 3000 Nettokostnad for sykehuset: Alternativ 1: 5000 Alternativ 2: 6000 Bedriftsøkonomisk lønnsomhet tilsier Alternativ 1, mens samfunnsøkonomisk lønnsomhet tilsier alternativ 2

Behandlingsbeslutninger vil også (implisitt) innebære konsekvenser for andre pasienter siden ressursene en har til rådighet, er begrenset. Det blir dermed viktig om finansieringssystemet fremmer behandling av noen pasienter framfor andre – om det påvirker prioritering av pasientgrupper. Det avhenger igjen av hva slags overveielser som ligger til grunn for beslutningene.

Jeg skiller mellom to typer av grunnlag Medisinsk grunnlag: Det tas ikke hensyn til kostnader ved å behandle en pasientgruppe i forhold til kostnader ved å behandle en annen pasientgruppe når man besluttes hvilken behandlingskapasitet som stilles til rådighet for hver av de to pasientgruppene Økonomisk grunnlag: Det tas hensyn til kostnader ved å behandle en pasientgruppe i forhold til kostnader ved å behandle en annen pasientgruppe når det besluttes hvilken behandlingskapasitet som stilles til rådighet for hver av de to pasientgruppene Pasientrettighetsloven krever at det i noen grad skal tas økonomiske hensyn siden «de forventede kostnadene står i et rimelig forhold til tiltakets effekt.»

Grunn til å tro at lovgiverne mener samfunnsøkonomiske kostnader Igjen blir det et viktig spørsmål om det er samfunnsøkonomiske eller bedriftsøkonomiske kostnader som faktisk legges til grunn Som tidligere vil jeg anta at det er en tendens til at bedriftsøkonomiske kostnader blir lagt til grunn Som tidligere vil da ISF kunne få en uheldig effekt på prioriteringer vurdert fra et samfunnsøkonomisk perspektiv Evt eksempler

En lang omvei til saken… Jeg vil anta at dagbehandling medfører mindre ressurser enn innleggelse Hvor mye mindre vil avhenge av perspektivet – for eksempel samme type kirurgi eller ulike typer kirurgi La oss vurdere egenskaper ved tre finansieringsmåter: A.Ren rammefinansiering B.ISF med samme vekt for dagbehandling og innleggelse C.ISF med forskjellige vekter for dagbehandling og innleggelse. Vektene skal gjenspeile kostnadene ved behandlingene

Egenskaper med hensyn til kriteriene: 1.For samme (forventede) behandlingsresultat blir den billigste behandlingen fra et samfunnsøkonomiske perspektiv valgt 2.Prioriteringer i henhold til Pasientrettighetsloven A Ingen insitamenter til avvik mellom bedriftsøkonomiske og samfunnsøkonomiske kostnader via ISF. Dermed heller ingen problemer i forhold til 1 og 2. Men… B Dagbehandling mer bedriftsøkonomisk lønnsomt enn innleggelse Også noen som ville få innleggelse i A får dagbehandling nå Insitament til å investere i dagbehandling 2 Prioritering i retning av pasientgrupper som egner seg for dagbehandling

C Ved vekter som gjenspeiler kostnader for innleggelse og dagbehandling – hdir versjonen: Pasienter som egner seg for dagbehandling, blir tilbudt dagbehandling Ved vekter som avviker fra kostnadene ved innleggelse og dagbehandling: Relativt for liten vekt for dagbehandling i forhold til innleggelse. Noen blir innlagt som kunne ha blitt dagbehandlet Ikke noe insitament til å bygge ut dagbehandling Ikke insitament til å prioritere pasientgrupper som egner seg for dagbehandling C vil være lite robust overfor vekter som ikke gjenspeiler kostnader Potensielt problem også om Isf inntekter tilfaller sykehuset som helhet Betydning av størrelsen på ISF-andelen

Sentral avveining i B kontra C: Sørge for at den minst ressurskrevende behandling blir valgt. Fremmer utvikling av dagkirurgi Kontra Enkelte pasienter som burde vært innlagt, blir dagbehandlet Prioritering av pasientgrupper som egner seg for dagbehandling Må velge hva en vil vektlegge mest Eventuelt kompromissløsning: Gi noe kompensasjon for innleggelse, men ikke fullt ut.. (Løser det prioritering av pasienter / pasientgrupper som egner seg for dagbehandling?)