Først og fremst barn Omsorgsansvaret for enslige mindreårige asylsøkere Thale Skybak Redd Barnas Norgesprogram.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kirsten Sandberg Avdeling for kvinnerett Institutt for offentlig rett
Advertisements

Hvordan sikre nødvendig kontroll med legemiddelutgiftene dersom bruken av individuell refusjon reduseres? FFO-seminar 24. mai 2007 “Hvor står vi – hvor.
Skoledag Finnmark KS tilbud gjennom EffektiviseringsNettverkene Jens-Edvard Grenersen Rådgiver KS Nord-Norge Alta
Fylkesmannens tilsynsrolle med barnevernsinstitusjonene i Nordland
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Sammen mot menneskehandel
Barn og unges rett til deltakelse
Hurra for deg som fyller ditt år...
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
Det kommunale og det statlige barnevern
Barns rettigheter regulert i de generelle bestemmelsene.
HVISK - Redd Barnas innsats i kampen mot handel med barn i Norge
FNs Barnekonvensjon 17. mars 2014.
ID-vurderinger i asylsaker Seniorrådgiver Siv Blindheim Jacobsen
Organisering av flyktningarbeidet
Diskrimineringsvernet i barnekonvensjonen og i norsk rett
Samarbeid om mottak og bosetting av flyktninger Kommunekonferansen 10. februar 2009 Statsråd Dag Terje Andersen.
Ungdom, makt og medvirkning
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
Vergemålsreformen – ny lov om vergemål
Skoleeierforum «De beste skolene ligger i Nordland»
”PAULSRUDUTVALGET” FRA MAI 2010 TIL 2011 Advokat Mette Yvonne Larsen, medlem av utvalget.
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Samarbeid for doblet bosetting av flyktninger Flyktningkonferansen i Bergen den 9. juni 2008 Statsråd Bjarne Håkon Hanssen.
Barn som pårørende.
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1.
Sjumilsstegkonferansen 2011 Det statlige barnevernets tilbud til barn som faller utenfor Toril Bergerud Buene, avdelingsdirektør Bufdir Tromsø 30. november.
Fylkeskommunen + VOFO = sant Hvorfor samarbeide med studieforbundene? Bidrar til å gi brukerne et bedre tilbud Fylkeskommunen er ikke best på alt Studieforbundene.
Likestillings- og diskrimineringsombudet
Hvorfor jobber PRESS med asyl?
Ungdomstiltak Tiltak mot fattigdom blant barn, unge og familier Drevet med tilskudd fra kap. 857 post 60 ”Støtte til barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn.
Barn som pårørende –lovendring
Barn som pårørende.
Felles tilsyn på særskilte brannobjekt
SFS Nytt pkt. 3.2 og videre prosess
Situasjonen i barnevernet i Agder fylkene Barneverntjenestene i Vest-Agder hadde samlet ved utgangen av 2008, 122,8 stillinger De mottok 1475 nye meldinger.
Hvem tar avgjørelser på vegne av barn?
Minoritetsspråklige elevers og voksnes rettigheter etter opplæringsloven
Om barne- og familievernet
Barn – og kvinner som søker asyl Kjell Erik Øie Statssekretær i Barne og likestillingsdepartementet.
Regjeringens stasing på barnevern – hva foreventes av kommunene Kjell Erik Øie Statssekretær.
Barnevernet sett fra Regjeringens side Kjell Erik Øie Statssekretær
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
Hva ønsker Regjeringen med barnevernet – hvem gjør hva for å ivareta de unge? Innlegg på dialogkonferanse med ordførere og rådmenn i Sør-Trøndelag, Selbu.
Personvern for barn og ungdom Dag Wiese Schartum, AFIN.
Info-dager 2014 Søking skoleåret Fortrinn og individuell vurdering 1.marssøkere med vedtak om spesialundervisning Bruk av overgangsskjema ved tilretteleggingsbehov.
Barnevernet sett fra Regjeringens side Innlegg på kommunekonferansen til Nordland Fylke Kjell Erik Øie Statssekretær
Et kunnskapsbasert barnevern Innlegg på regional barnevernskonferanse, Hell Kjell Erik Øie Statssekretær
Forelesning utlendingsrett Flyktningbarns rettigheter
Kurs for nye bosettingskommuner 1. juni 2010 i Oslo
VERGEMÅL OG REPRESENTANTORDNING HOVEDTREKK I NYTT REGELVERK
Hvem er de og hva trenger de? Seminar om enslige mindreårige asylsøkere, Hvalstad Asylmottak Kjell Erik Øie Statssekretær
1 Nasjonale målsettinger ved bosetting og integrering av flyktninger Tromsø 11. mars 2004 Statssekretær Cathrin Bretzeg.
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
Bosetting av flyktninger. Anmodningen IMDI har anmodet Asker kommune om følgende bosettingstall for 2016 og 2017: > Bosetting i 2016: 135 flyktninger,
Ingvild Biørn-Hansen, tlf , e-post: ØKONOMISKE YTELSER TIL ENSLIGE MINDREÅRIGE ASYLSØKERE OG.
VÅRE NYE BARN EN NY SAMARBEIDSMODELL FOR MOBILISERING AV RESSURSER I LOKALSAMFUNNET FOR BARNAS OG NORGES BESTE OSLO, NOVEMBER 2015.
februar-søkere med behov for spesialundervisning Utdanningsavdelingen
Line Johnsrud, rådgiver, Kommunens omsorgsansvar Representantens/vergens rolle Fylkesmannen i Oslo og Akershus v/ Line Johnsrud.
Status på asyl- og mottaksfeltet Fylkesberedskapsrådet i Troms 15. oktober (1)1 (1)
Mona Choon Rasmussen, seniorrådgiver/fagansvarlig, e-post: telefon: Nasjonalt seminar for representanter,
Barnog ungdom som pårørende, 2009 Barn som pårørende Spesialrådgiver/ spesialsykepleier Randi Værholm Kreftforeningen Barnog ungdom som pårørende, 2009.
1 Endringer i barnehageloven Samling for kommunene i Hordaland 13.sept 2016.
Statistikk klagesaker etter sosialtjenesteloven ved Anne Eilen Temte rådgiver Fylkesmannen i Østfold.
Barnevernkonferanse oktober Endringer i barnevernloven § 4-4 L nr. 81 i kraft fra den tid Kongen bestemmer. § 4-4 tredje og fjerde.
Kjell Erik Øie Statssekretær
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
DELINGSKONFERANSE 23. MAI 2018 UIS
Barnevernstenesta sett frå ein rådmann sin ståstad
Utskrift av presentasjonen:

Først og fremst barn Omsorgsansvaret for enslige mindreårige asylsøkere Thale Skybak Redd Barnas Norgesprogram

Alle barn som oppholder seg i Norge har de samme rettighetene Lov om barneverntjenester gjelder for alle barn i Norge, uavhengig av oppholdsstatus, jfr § 1-3 FNs barnekonvensjon artikkel 2 om ikke-diskriminering likevel… Barn som kommer alene til Norge og søker asyl behandles først som asylsøkere, så som barn Omsorgen plasseres hos UDI Det er langt lavere krav til omsorgstilbudet for disse barna Ingen saksbehandler har et overordnet ansvar for barnet

Behov for et klarere skille mellom omsorgssaken og asylsaken barn uten omsorg av egne foreldre har krav på god omsorg i lys av FNs konvensjon for barnets rettigheter og Lov om Barneverntjenester barnas asylsak ivaretas etter Utlendingslovens bestemmelser

Enslig mindreårige asylsøkere venter fortsatt på bedre omsorg – hvorfor? Regjeringspartiene sier i Soria Moria-erklæringen at de vil: ”forberede vilkårene for enslige mindreårige asylsøkere som kommer til Norge og overføre omsorgsansvaret for disse til barnevernet”. I Revidert nasjonalbudsjett står det: ”Overføringen av ansvaret for enslige mindreårige asylsøkere til barnevernet vil være en omfattende reform som krever grundig faglige, praktiske og økonomiske forberedelser”. Av hensyn til barnets beste haster det å få overført omsorgsansvaret for enslige mindreårige asylsøkere til barnevernet.

NGOU samarbeidet – Først og fremst barn Dette står i Statsbudsjettet 2006-2007: "…Videre er det utfordringer knyttet til å gi enslige mindreårige asylsøkere et tilfredsstillende omsorgstilbud. Enslige mindreårige asylsøkere har behov for særlig omsorg og tilsyn. Det er en målsetting at det skal gis et egnet tilbud i mottak til personer med særskilte oppfølgingsbehov. Barne- og likestillingsdepartementet vil i 2007 i samarbeid med Arbeids- og inkluderingsdepartementet vurdere dagens tilbud til enslige mindreårige asylsøkere, samt gjennomgå hvordan tilbudet bør utformes i framtiden. Herunder vil Barne- og likestillingsdepartementet vurdere hvilke barnevernstiltak som kan være aktuelle" (St.prp. Nr.1 Arbeids- og inkluderingsdepartementet s. 318). 13 organisasjoner samlet om NGOU 2006: 1 ”Først og fremst barn” Ikke behov for lovendring Benytte eksisterende system og kompetanse Forslag til en konkret modell for å overføre omsorgsansvaret til barnevernet nå BLD: Barnevernet skal overta omsorgsansvaret for de minste barna oktober 2007. Landsverket på Eidsvoll

Først og fremst barn Bred enighet om at dagens omsorgstilbud for enslige mindreårige asylsøkeres for dårlig. En overføring av omsorgsansvaret til barnevernet er den beste løsningen for å sikre barna trygghet og ivaretakelse, omsorg og rettssikkerhet, som barna har krav på etter norsk lov. Det er ikke behov for lovendring. Man kan benytte dagens system i barnevernet, sammen med eksisterende kompetanse fra flyktningfeltet. Lov om Barneverntjenester gjelder for alle barn som oppholder seg i Norge, uavhengig av oppholdsstatus. Barnekonvensjonens artikkel 2 fremhever at alle barn har rett til et særskilt vern mot forskjellsbehandling og diskriminering.

Behov for ansvarsdeling Barnevernets ansvar: Utrede og tilby hvert enkelt barn et omsorgstiltak, ordinær saksbehandling etter Lov om barneverntjenester. Barnets omsorgssituasjon mens barnet er i Norge og venter på svar på sin asylsøknad. Utlendingsmyndighetenes ansvar: Saksbehandlingen av asylsaken. Barnets rett til å søke asyl reguleres av Utlendingsloven. Vedtak etter Utlendingsloven vil være styrende for barnets rett til å være i Norge.

Når barnevernet får omsorgsansvaret for enslige mindreårige asylsøkere Omsorgstilbudet vil reguleres gjennom Lov om barneverntjenester. Alle barn vil få en individuell vurdering av hjelpebehov og tiltak. Tilgangen på gode voksne vil øke betraktelig. Omsorgsmiljøet vil sikre høyere barnefaglig kompetanse. Økt ressurstilgang vil innebære økte aktiviteter og muligheter for tilrettelegging og stimulering ut fra det enkelte barns behov og forutsetninger. Reduserer barnets sårbarhet og hjelper barnet til sunn utvikling og god tilpasning. Økt tilsyn utført etter reglene i Lov om barneverntjenester. Vil sikre kvaliteten på tilbudet og sikrer barnas rettssikkerhet.