Vegaøyan verdensarv - Vår enestående verdensarv, våre største utfordringer - Dette har vi lyst til å bli spesielt gode på.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Sist oppdatert august Tallene i presentasjonen bygger på regnskapsdata hentet Brønnøysundregistrene. Bedriftene som er med i utvalget er innen de.
Advertisements

Insert company logo here. Bergensregionen Insert company logo here Kunnskapsbaserte næringsklynger ENERGI: Olje, gass og fornybar energi MARITIME NÆRINGER:
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Idèprosjektet, Ibestad kommune
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
s. 1 Erfaringer og visjoner for FoU- arbeidet i Nordland Fylkesråd for utdanning Unni Gifstad Alta 27. Februar 2011 Foto: Nordland Reiseliv.
Verneområdene i Forollhogna – muligheter og utfordringer sett fra et lokalt ståsted. Erling Aas-Eng, Vingelen Utvikling ,
Presentasjon for Drammen formannskap 7. juni 2011
Nasjonal status med lokale muligheter
Naturvernets utvikling
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Senter for omsorgsforskning ved Høgskolen på Gjøvik Prosjektbasert fra 2005 Offisielt åpnet høsten 2006 Viktigste oppgaver –Et større forskningsprosjekt.
Nettverk for miljølære Et samarbeid mellom skoler, forskning og forvaltning En moderende møteplass for å praktisere miljøundervisning i eget lokalmiljø.
Fiskeriministeren Fiskeriministeren ønsker
Nasjonalparksenter –informasjon, naturveiledning og verdiskaping i verneområdene Kirsten Thyrum, DN.
GODE RÅD TIL STYRELEDER Birgitte Brekke, Frivillighet Norge.
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
1/9 Christian Steel Rådgiver, SABIMAs sekretariat Ny naturmangfoldlov – Blir det godt nok?
Sist oppdatert november 2013.
Senter for operativ virksomhet i nord NMI Årskonferanse 22.okt.2008 Kristine Lind-Olsen, senterleder Møte mellom forskning og næringsliv.
Møte E16, Hole og Ringerike, 28. januar 2014 Astrid Aass, Landbruksdirektør Øivind Holm, Miljøverndirektør.
Distriktssenteret – ny utviklingsaktør Sogndal, Halvor Holmli Direktør Distriktssenteret.
Verdensarvsenter for bergkunst – Alta Museum IKS
FORMÅLSPARAGRAF Museet skal være et relevant museum som skal fremme kunnskap, dialog og engasjement om natur og miljøvern og oppmuntre til bærekraftig.
Direktør, Stiftelsen Bryggen
Kort historikk De første enkeltfunn i Alta gjort i 1950-årene
Organisering av arbeidet ved den verdensarvnominerte serien Viking Age Sites in Northern Europe Norsk verdensarvforum
Nasjonal strand- og kystsonekonferanse Fevik 2014 Færder nasjonalpark - Innledning - Hva vil vi med den marine delen? -Innspill til sentrale myndigheter.
Organisering av verdensarvarbeidet
RMP – kulturlandskapstiltak – nytt 2014 Kompetansesamling 1. september 2014 Hilde Marianne Lien Foto Ole Christian Torkildsen 1.
Overordnet bevaringsplan for privatarkiver i Vestfold Marit Slyngstad
1 Opplevelsesnæringene Onarheim/ Farstad/ Almås På vei mot et regionalt forankret, flerfaglig forskningsprogram… Seminar Tindved Kulturhage, Verdal
Stavanger Turnforening Hvorfor samarbeide med STF i merkevarebyggingen? Stavangers desidert største idrettslag –Pr. dato medlemmer. Disponerer.
En vital arena for 60+ møteplass | aktiviteter | informasjon | helse
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
Trænafestivalen, langt te havs. langt te havs Træna, Nord-Norges minste kommune –418 øyer, holmer og skjær –15 km2 –4 bebodde øyer –456 innbyggere –3.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Evaluering av UKL-satsinga: Kommentarer til sekretariatets rapport v/ Arne Farup rådgiver på landbruks- og reindriftsavdelinga Fylkesmannen i Nordland.
Skulpturlandskap Nordland - Ballangen Foto: Vegar Moen Ofoten Studiesenter Siv Lysvold 30. mars 2016.
METTE VÅRDAL, KULTIVATOR TREBÅTBYGGER - LANGSOM LÆRING.
Verdensarvutredning i Lofoten - orientering Lokalt sekretariat v/Kjersti Isdal Hvordan ser vi kulturarven som en ressurs i et verdensarvområde?
Næringsutvikling og verdiskaping Kultur- og naturarv som utgangspunkt for verdiskaping og næringsutvikling Verdiskapingsprogrammet for kulturminner 4 år.
Orienteringer fra direktoratene Nettverkssamling - Utvalgte kulturlandskap i jordbruket 24. august 2016.
Verdensarv som basis for næringsutvikling på Vega.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Prosjekt og utviklingsarbeid i bibliotek Siri Tidemann-Andersen, Det flerspråklige bibliotek.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
”Nasjonal arealpolitikk med vekt på hyttebygging og forhold stat-kommune” FNF – samling 29. August 2006 Seniorrådgiver Olav Stav Planavdelingen Kommunalseksjonen.
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Utvalgte kulturland- skap og Naturbase. Miljødirektoratet arbeider med en omlegging av datasettet «Helhetlige kulturlandskap» De Utvalgte kulturlandskapene.
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
Arbeidsverksted Hysvær 9. januar 2016
”Veien videre for reiselivet i Verdensarvområdet”
Verdensarven Buffersoner og oppsluttende verdier
VELKOMMEN Fyll inn egen tekst.
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Status for vårt arbeid med:
UNESCO og den femte C'en Klima- og miljødepartementets arbeid med involvering i verdensarvområdene Av seniorrådgiver Ingunn Kvisterøy.
Verdensarvsenter på Bryggen - Status for vårt arbeid
Velkommen til fagsamling. Utvalgte kulturlandskap i jordbruket 19
Kulturbasert næringsutvikling i distrikta
Kurs for tillitsvalgte i Norges Husflidslag
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Grunnlaget for all produksjon er jorda!!
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Fakultetet for Miljøvitenskap & Naturforvaltning
Verdier og visjon i nye Stavanger
Utskrift av presentasjonen:

Vegaøyan verdensarv - Vår enestående verdensarv, våre største utfordringer - Dette har vi lyst til å bli spesielt gode på

Vega kommune har 1 230 innbyggere Vega kommune har 1 230 innbyggere. Jordbruk er største næring, mens fiskerinæringen er redusert. Havbruk, offshore, servicenæringer og reiseliv er de nye vekstnæringene.

Vega er omgitt av ca 6500 øyer, holmer og skjær spredt over 2000 km2 Vega er omgitt av ca 6500 øyer, holmer og skjær spredt over 2000 km2. Verdensarvområdet er på 1037 km2 (markert med rødt i kartet). Området er den største sammenhengende strandflaten i Norge med rundt 50 km fra fastlandet til egga. 20 prosent av området er vernet som naturreservat eller fuglefredningsområde (markert med grønt i kartet). I alt 240 fuglearter er observert og med 110 hekkende arter. I dag er åtte av de gamle dunværene i drift fra mai til juli, mens det drives skjøtsel av rundt 50 øyer med beiting og slått.

Kategori IV: Kulturlandskapsområde ”Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1.500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dunprosessen.”

Geologi, flora og fauna Strandflaten, kalkrik grunn, beiting, slått og rikt fugleliv har gitt et svært stort biologisk mangfold og var en del av innskrivingsgrunnlaget på UNESCOs verdensarvliste. Strandflaten, den kalkrike grunnen, beitingen, slåtten og rikt fugleliv har gitt et svært stort biologisk mangfold og et mangefasettert landskap i verdensarvområdet. Biotop brukes i økologien om lokalitetstyper med karakteristiske plante- og dyresamfunn. På samme måte som habitat er stedet der en art fins, er biotop stedet der et spesielt samfunn av arter fins.

Våre største utfordringer Vår levende verdensarv - sikre og utvikle områdets verdier Sikre og styrke tiltaksplanen for kulturlandskapet med kulturminner i Vestnorsk Fjordlandskap og Vegaøyan Verdiskapingsprogram for utvikling med basis natur- og kulturarv

Foto og montasje Archus Arkitekter En autorisasjonsordning for verdensarvsentrene som åpner for å utvikle sentrene som kompetanse-, formidlings- og besøkssenter → en forutsigbar og robust finansieringsordning som sikrer en bærekraftig drift og utviklingsmuligheter

Kunnskapsbase Senteret skal arbeide med dokumentasjon, formidling, rådgivning og veiledning. Senteret vil være plassert i skjæringsfeltet mellom forskning, forvaltning og brukere. Samarbeidspartnere: grunneiere og øvrige interessenter, forvaltningen nasjonalt og regionalt, universitet, museum, forskningsinstitusjoner osv

Arena for lokalsamfunnet ”Motor” i arbeidet med å ta vare på verdensarven: Vise lokalsamfunnets og frivilliges arbeid med å ta vare på verdensarven Arena som diskusjonstorg eller samlingssted til inspirasjon for lokalbefolkningen og samtidig støtte forvaltningsknutepunktet i arbeidet. Undervisning/kurs/aktiviteter Salg av lokale produkter Samarbeidspartnere: grunneiere, frivillige lag/foreninger og interesserte, lokalt næringsliv, museum, samarbeidspartnere i regionen osv

Takk for oss!