Kort om | Funksjonsmembran

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kort innføring i fysiske størrelser som er relevante for temperaturforholdene i bakken.
Advertisements

Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
Været: temperatur, vind og nedbør
Vask, stell og bevaring av tekstiler
Fotokurs Grunnleggende kurs 1 Av Jan H. Holgersen © 2006
Månen Foto: Jacob Davies.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Brannforebyggende tiltak
Bærekraftig utvikling
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
forelesning for stomisykepleiere i makro foto.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Hva er energi? Energi er det som får noe til å skje.
Tiltak mot sopp og råteskader
En innføring i spillet: Dobbeltkrig – Grønn
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Dannelse og anvendelse
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
REGNSKOGEN MENNESKENE HUGGER NED TRÆRNE I RENGSKOGEN
Drivhuseffekten Jordens panelovn.
Løsningsforslag oppgave 10.3 b)
Eksempel AOA (Activity On Arc)
Skape kundeverdi, tilfredshet og lojalitet
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen.
Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Odd Jørgensen, Oslo brann- og redningsetat Transport.
Energi – ting skjer Energi – den har mange forkledninger
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
NÅ SKAL VI LÆRE OM LIKNINGER.
Kort om |. Ved å bruke spesielle substanser for innfarging som reflekterer spesifike bølgelengder av lys kan man påvirke yttertemperaturen på et materiale.
Å tenke på ved kjøp av MC utstyr
Kort om |. Denne teknologien er utviklet av NASA for å kunne balansere temperaturforskjellene som astronautene utsettes for i rommet. Teknologien baserer.
Kort om | vedlikehold. Hvorfor trenger man å vaske produktene? Skitt drar til seg fuktighet, noe som minsker komforten. Lukt kan ha en…negativ påvirkning.
Kort om | skinn. Skinn er et levende materiale og hver hud har sine merker og karakter. Strukturen kan variere. Det er vanlig at man trykker et nytt mønster,
Kort om | sømmer.
Kort om | CE sertifiserte støvler. Standarden for støvler har blitt uppdatert og bytter navn fra EN13634:2002 til EN13634:2010. Støvler som allerede er.
HI-ART ® High Abrasion Resistent Textile Kort om |
Kort om |.
Kort om | Beskyttelse. Beskytternes oppgave er å minimere effekten på den anslagsenergien som kan oppstå ved en velt. Dvs. absorbere så mye energi som.
Kort om | Tekstilmaterial til MC. Tekstilmaterialer for MC-bruk er i hovedsak Polyamid (Nylon) eller Polyester. Minste bestanden er filamentet som spinnes.
Sand i vann, det går an - Abrajet
Hvorfor koker vannet ved lavere tempratur i høyden?
Johanne Molnes Harkjerr
Fossilt brensel. Anvendelse
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Kap. 3 Energi og krefter - se hva som skjer!.
Siste forelesning er i morgen!
Matematikk LUB Elise Klaveness
Varme, uorden og spontanitet
Kap. 9 – Computer Intelligence How Information Technology Is Conquering the World: Workplace, Private Life, and Society Professor Kai A. Olsen,
Elektronisk løgndetektor
Viktige grunnleggende begreper innen kjemi -Kjemiske reaksjoner – Nina Aalberg/ Ellen Andersson - Skolelaboratoriet.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
Lyd Luft som flytter seg. Læringsmål for emnet: Hva er lyd? Hvordan blir lyd til? Hva skjer når lydbølger når øret vårt? Hva er et stemmebånd? Hva er.
ATMOSFÆREN.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Elektrisitet.
LIKNINGER MED EN OG TO UKJENTE.
Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen
6 : Alternativ energi Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
Elektronisk løgndetektor
Elektronisk løgndetektor
Eine og Andri på viktig oppdrag
Samfunnsfag 8. klasse Atmosfæren – lufthavet rundt jorda
Været: temperatur, vind og nedbør
Utskrift av presentasjonen:

Kort om | Funksjonsmembran

Et funksjonsmembran har egenskapene av å kunne være både vanntett og pustende. I de fleste tilfeller består funksjonsmembranet av et finmasket (porøst) nettverk. Dette er vanntett fordi vanndråper ikke kan trenge igjennom det finmaskete nettverket. Fukt i molekyleform kan allikevel trenge igjennom. Pustefunksjonen oppnås fordi fukt trekker mot tørrere og kaldere klima. Jo større forskjell, desto mer effektiv pusting.

Det er derfor man bruker ventilasjonsåpninger, også i membranplagg, for å skape bedre forutsetinger for en effektiv pusting og bedre komfort. Alle membran er ikke porøse. Visse fungerer på molekylenivå der ”hullene” er åpninger mellom molekylene i materialet. Ved varme utvider materialet seg og på denne måten puster materialet bedre jo varmere det blir.

Vanntetthet måles oftest i meter vannsøyle Vanntetthet måles oftest i meter vannsøyle. Tallet viser hvilket trykk materialet klarer før vannet trenger igjennom. Grenseverdien da et material kan kalles vanntett ligger på 1,5 m. En motorsyklist som kjører i 100km/t i regnvær utsettes for et trykk som kan tilsvare 10 m. Da de fleste membran beskyttes av et yttermateriale er ikke det direkte trykket mot membranet spesielt høyt. Vindpisket regn har et trykk på 1,5 m. Knesittende på et vått underlag sammenlignes med et trykk tilsvarende 18 m.

Pustingen kan måles på flere sett, men vanligst har blitt Hohensteins ”hudmodell” der enheten er RET. Jo lavere verdi desto bedre pusting da metoden måler motstand mot damp. Funksjonsmembranet står for en del av pustekapasiteten i et plagg. Større åpninger, som halshull samt bevegelser som skaper sirkulasjon av luft i plagget står for ca 50% av pusteeffekten. For enheten gr/m2/24t gjelder en høyere verdi for bedre pusting, da man måler hvor mye damp som kan passere per m2 og døgn.

Man skiller på coatede (laminerte) membran og løse membran hengende i plagget (Z-liner). 2-lags og 3- lags er teknologier hvor membranet er laminert til foret eller yttermaterialet. Coatede membran har som regel lavere pusteverdi enn Z-liner membran. Yttermaterial Membran For lös Løse membran 2-lags membran 3-lags membran

For at man skal kunne utnytte pustefunksjonene så kreves det at man har fuktighetstransporterende materiale nærmest kroppen slik som ull, polyester eller silke. Viktig å tenke på er at man iblant setter naturlovene (pustefunksjonen) ut av spill. Dette skjer da man tilfører en varmekilde på utsiden av membranet som f.eks. håndtaksvarme eller oppvarmet sete. Bomull bør unngås da den raskt blir fuktig. Fukt avleder varme 20 ganger raskere enn luft og derfor skal man forhindre at fukten ligger igjen mot kroppen.

Takk for at du har brukt 10 min på å lese om Jofamas produkter og vårt syn på funksjonsmembran!