Hygiene og renhold.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Innføring i hygiene.
Advertisements

FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 3 Måltidet i barnehagen Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Vask, stell og bevaring av tekstiler
Bli en bedre fisker ! Av Ulf Skauli
Sårbehandling Anne Ø. Øvergaard og Lars Tessem Dyrleger Vetsentrum
Den Glade Internasjonale Vennskaps Uke.
13 Lese fra dataskjerm.
VEDLIKEHOLD GROVFILTER OG ELEKTROSTATFILTER
Praktisk HACCP arbeid ved Sykehuset Innlandet
Brannforebyggende tiltak
Fokusperiode – Frisk i barnehagen
Unni Henriksen Hygienesykepleier Helgelandssykehuset HF
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
Utlendinger i landbruket
Landsomfattende Håndhygienekampanje
Kjøkkenet er et koselig sted, ikke sant?
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
Smittevern på legekontoret
Rutiner på desinfeksjonsrom
Gjøre opp ild i skog og mark!
Påbudt merking av matvarer (1)
HMS - Helse, Miljø og Sikkerhet
Johnny Advocaat-Vedvik
Arkivutstyr og arkivlokale
Innleggelse, stell og komplikasjoner
Håndhygiene Hendenes mikrobiologiske flora Håndvask/-desinfeksjon
Arbeidsantrekk Krav til arbeidstøyet Hår Smykker
Prosjekt institusjonshygiene
Hva må vi ha prosedyrer på Hygienesykepleier Hege Lundmark
Avfallshåndtering: hygiene, smitterisiko, transport, arbeidstøy
Smittemåter og smitteforebygging
Pellets i Hallingdal er kortreist og miljøvennlig energi!
SKADEDYR I DAGLIGVAREBUTIKKER
Hva er farlig? Konkrete råd til publikum for å forebygge smitte
Kapittel 19 Hva er klokka? Vet du hvor mye klokka er? Har du klokke?
Omgangs syke Smittsomhet og hygiene
Behandling av oljeskadd sjøfugl Nina Jensen
Folkehelseinstituttets anbefalinger ved rotte- og musebekjempelse
Hvordan kan foreldre bruke de vangligste funksjonene i Itslearning.com
Prosjekt institusjonshygiene
Å tenke på ved kjøp av MC utstyr
Kort om | vedlikehold. Hvorfor trenger man å vaske produktene? Skitt drar til seg fuktighet, noe som minsker komforten. Lukt kan ha en…negativ påvirkning.
Farlig avfall 2010 Nye krav til farlig avfallsbransjen og andre viktige budskap til de frammøtte 14. September 2010 Rica Nidelven Hotel i Trondheim Harald.
Braut produkter.
Håndhygiene og basale smittevernrutiner som forebyggende tiltak
Mottakskontroll.
Diskopplegg.
PERSONLIG HYGIENE.
Første videosekvens viser FOTSTELL
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Kapittel 13 I begravelse.
Skolefruktskolen – kurs for skoler med Skolefrukt.
Vaskerull™ Observasjoner /Hypoteser/D ata/Trender (Hva vet vi?) Effektivitet etterfulgt av enkelhet er hovedriverne innenfor rengjøring (Ipsos, 2010).
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
INFEKSJONSKONTROLL i HELSEBYGG Anita Wang Børseth Regional smittevernrådgiver/ Master i folkehelsevitenskap Regionalt kompetansesenter for smittevern i.
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
TEORI MAT & HELSE 2 Tema: Hygiene, redskapslære, livsstil, mål & vekt.
Bedre Hygiene Redusert kontaminering Økt Trygghet Mindre Svinn En del av løsningen…
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
Håndhygiene og hanskebruk i tannhelsetjenesten
Bruk av rene engangshansker i helsetjenesten Vett og uvett
Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helseinstitusjoner
Fellesbefaring: Transport av sand
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
FOREBYGG STIKKUHELL UNNGÅ SMITTE Når uhellet er ute
(Forskrift om utførelse av arbeid)
Optimal hygiene og trygg mat
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helsetjenesten
Nye anbefalinger om smittevern i klinisk odontologisk praksis
Utskrift av presentasjonen:

Hygiene og renhold

Hygiene og renhold Fisk og skalldyr er meget sårbare produkter. Dette krever: gode renholdsrutiner, ansvar og kontroll konkrete renholdsplaner rent og effektivt vaskeutstyr riktige kjemikalier

Eksempel 1 på renholdsplan

Eksempel 2 på renholdsplan

Et fullstendig hygieneprogram inneholder også streng personlig hygiene rutiner for avfallshåndtering gjennomført orden kunnskap om renhold og hygiene

Gode råd om renhold Gjør deg godt kjent med butikkens renholdsplan Instrukser for hvordan renhold skal gjennomføres må du kunne godt Sørg for tilfredsstillende renholdsutstyr Renhold bør alltid gjennomføres straks disken er tømt for varer

Gode råd om renhold Skyll og vask av fiskeslim og rester alltid med kaldt vann først Vask grundig med varmt såpevann Om nødvendig – bruk desinfeksjonsmiddel Skyll alltid godt med rent varm vann til slutt

Gode råd om renhold Skjærefjøler og kniver skal holdes rent gjennom dagen, og alt utstyr vaskes grundig ved arbeidstidens slutt Husk at kjølerommet også inngår i alminnelig godt renhold Kjemikalier (såpe og desinfeksjonsmidler) skal alltid oppbevares i et lukket skap

Gode råd om personlig hygiene Arbeidsantrekk skal være rent og velstelt Omkledning til arbeidstøy skal alltid gjøres på arbeidsstedet Personlige effekter som yttertøy, vesker, matpakke m.m. skal ikke taes med inn i området med matvarer

Gode råd om personlig hygiene Hendene skal vaskes titt og ofte gjennom dagen når det arbeides med mat, og alltid vaskes: Før arbeidet begynner Etter toalettbesøk Før en matrett skal lages Når en har vært i kontakt med forurenset materiale, mellom håndtering av ulike fiskeslag, mellom filet og hel fisk Sår og rifter på hendene skal dekks til med vanntett forbinding Når en har åpne, store sår, verkefinger eller smittsomme sykdommer (diarè eller lignende), skal en aldri være i området med matvarer

Gode råd om personlig hygiene Eget velvære og trygg omgang er avhengig av god kroppshygiene Hår skal være velstelt og skjegget stusset. Langt hår skal bindes opp med hodedekke Negler er en del av håndhygienen og må renses og børstes. Bruk av neglelakk er ikke forenlig med matvarer Smykker og sminke brukes meget diskret

Forskriftenes krav Lokaler skal holdes rene og i god stand Det skal være god orden som sikrer oversikt og som gjør det lett å gjennomføre regelmessig renhold Vaske- og desinfeksjonsmidler skal passe til formålet, og skal skylles godt bort med rent vann Håndtering av næringsmidler skal utføres på en hygienisk god måte

Forskriftenes krav Uvedkommende og utstyr o. l. som ikke skal være i lokalet – skal ikke være der, ei heller hunder, katter eller andre dyr Røking er ikke tillatt, og insekter o.a. skadedyr skal bekjempes Avfall, matrester og lignende skal ikke samle seg opp i lokalet, men plasseres i egne beholdere som kan lukkes

Hygiene og renhold Renhold og orden er god butikk Personlig hygiene er ditt ansvar