Åpning av gjeldsordning Geiranger 2010

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Per Harald Pettersen, Helseavdelingen, Fylkesmannen i Nordland
Advertisements

Kirsten Sandberg Avdeling for kvinnerett Institutt for offentlig rett
Dette er Kvistfinn. Han er i en litt ugrei situasjon og har søkt om fri rettshjelp. Det er Fylkesmannen som behandler søknaden.
Tinglysing fast eiendom
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Skyldnerens eiendeler Geiranger 2010
© DET JURIDISKE FAKULTET UNIVERSITETET I OSLO 5 A. Opphør og endring av forpliktelser Manuduksjoner i obligasjonsrett for 3. avdeling høsten 2005 Herman.
Kurs i forvaltningsrett
Landsmøtet SFN, Geiranger Utforming av forlik og domsslutning.
JUS 102 Forelesning 4. mai 2010.
Pasientrettigheter: Selvbestemmelse, medvirkning, informasjon
Prosessuell Materiell Personell
- TIL NYTTE FOR SAMFUNNETGRUNNBOKSDATA STEDSDATA - TIL NYTTE FOR SAMFUNNET TINGLYSING FAST EIENDOM Universitetet i Oslo Registerfører Haldis.
Tinglysing fast eiendom
Kurs i forvaltningsrett
Viktige lover og regler
Avslutning av arbeidsforhold på grunn av langvarig sykefravær
Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester og ABC-satsning
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
Offentlige anskaffelser 5 Gjennomføring av konkurranser
FINANSAVTALELOVEN 25. Juni 1999 nr 46 Kort oversikt
Offentlighet.
Den nye konkurranseloven og menneskerettighetene
Skattemyndighetens rolle i og syn på gjeldsforhandlinger
ØKOKRIM Ny anmeldelsesanbefaling Statsadvokat Bård Thorsen 3. desember 2010.
Arbeidsrett Å være fullmektig KY 2008.
Frivillig forslag Geiranger 2010
Inndriving av pengekrav
Landsmøtet SFN, Geiranger RENTER. 2 TO HOVEDSPØRSMÅL Kan det kreves rente? Hvordan skal renten beregnes?
Lotte Lundby Kristiansen Namsfogden i Oslo
Offentlighet og partsinnsyn
Hvorfor behandles avtale- og kjøpsrett samlet?
Udir – Retten til et godt psykososialt miljø etter opplæringsloven kapittel 9a Skolen pålegges å behandle henstillinger fra elever eller foreldre.
Dag 10 Partenes plikter etter en kjøpsavtale. Selgers plikter:
Herman Bruserud og Sondre Dyrland
Det norske rettshjelpsystemet
Vergesamling 3. april 2014, Haugesund
Nytt kapittel 4 A i pasientrettighetsloven
Kjersti Roalsvig – rådgiver/ jurist Fylkesmannen i Rogaland
Økonomisk rådgivning- og gjeldsrådgivning
Lindorffkonferansen 2014 Bergen
3 Marius Stub.
Konsesjons- og meldeplikt Datatilsynets og Personvernnemndas oppgaver og myndighet Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Konsesjons- og meldeplikt Datatilsynets og Personvernnemndas oppgaver og myndighet Prof. Dag Wiese Schartum.
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Førstelektor Ingun Sletnes Institutt for offentlig administrasjon og velferdsfag Klage 26. mars 2012.
En pasient / tjenestemottaker Den ”påstått hjelpetrengende” → Pasientrettighetsloven § 1-3, a (om hvem som anses som pasient i helselovgivningens forstand)
Lempning av skatter og avgifter - Gjeldsordning 9. November
 Formålet med denne avtale- og rutinestandarden er å legge til rette for at utenrettslige gjeldsordninger mellom avtalepartene kan etableres så enkelt,
Kredittinstitusjoner i krise Sjur Swensen Ellingsæter, stipendiat ved Institutt for privatrett.
Allmennoffentlighet Av Marius Stub. 1. Innledning Reglene i offentleglova gir enhver krav på innsyn i forvaltningens saksdokumenter mv. – En part kan.
Arbeidsrett vs. elevrett Når lærernes arbeidsrettslige vern står mot elevenes rett til et godt skolemiljø Cecilie R. Sæther, KS Advokatene Lederkonferansen.
Pasient- og brukerrettighetsloven kap. 4A
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
3 Marius Stub.
Kurs i forvaltningsrett
Tinglysing fast eiendom
5 Marius Stub.
Reaksjoner ovenfor helsepersonell
Tinglysing fast eiendom
Tinglysing fast eiendom
Sorenskriver Liv Synnøve Taraldsrud
Tinglysing fast eiendom
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
3 Marius Stub.
Tinglysing fast eiendom
Tinglysing fast eiendom
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN
Utskrift av presentasjonen:

Åpning av gjeldsordning Geiranger 2010 Lotte Lundby Kristiansen Namsfogden i Oslo

Statistikk: Sakstilgang: Oslo: 56,4 % økning Hele landet: 24,1 % økning

Åpning av gjeldsordning Generelt: Hvis vilkårene i kapittel 1 og 2 er oppfylt, skal søkeren få åpnet for gjeldsforhandling av namsmyndighetene, gol § 3-1 første ledd Virkning: At det blir åpnet for gjeldsforhandlinger innebærer at søkeren skal få anledning til å forhandle med kreditorene og til å legge frem et forslag til gjeldsordningsavtale ovenfor kreditorene sine, søker får samtidig betalingsutsettelse i fire måneder.

Tingrettens behandling Lovens hovedregel er at det er tingretten som skal åpne for gjeldsforhandlinger dersom vilkårene er oppfylt, gol. § 3-1 første ledd. Hvis retten kommer til at en sak skal åpnes for gjeldsforhandling, treffes rettens avgjørelse ved kjennelse, gol. § 3-1 annet ledd. Retten kan sette vilkår for at det åpnes for gjeldsforhandlinger.

Namsmannen Namsmannens åpningskompetanse, gol § 3-1: Namsmannen har åpningskompetanse i de tilfeller hvor vilkårene i gol §§ 1-2 til 1-4 er åpenbart er oppfylt, gol § 3-1 første ledd.

Hva ligger i ”åpenbart”? Restriktiv tolkning Kun de helt klare sakene skal åpnes av namsmannen Reiser saken vanskelige spørsmål av faktisk eller juridisk art?

Namsmannen skal avslå søknad etter gol § 2-6 dersom: Det er klart at vilkårene i gol §§ 1-2 til 1-4 ikke er oppfylt Dersom skyldneren ikke medvirker til sakens opplysning Skyldneren unnlater å etterkomme pålegg om salg

Namsmannen eller tingretten kan heve saken i gjeldsforhandlingsperioden etter gol § 3-7 dersom: Det inntreffer eller blir avdekket omstendigheter til hinder for gjeldordningen Ot. prp. nr. 27 (1974-75) s. 19-20 bestemmelsen tok sikte på å dekke de offentlige bidrag var antatt å være fritatt for utlegg. Det var ikke adgang til å ta utlegg i offentlig bidrag som er båndlagt for et bestemt formål, f.eks. til anskaffelse av en bestemt ting, og slik at midlene ikke skal kunne anvendes til annet enn dette formålet. En kunne ikke ”ta utlegg i tilskudd som det offentlige ytet til særskilte innkjøp eller prosjekter, slik som jorddyrking, bureising eller gjødseloppsamling, jf Ot. prp. nr. 27 (1974-75) s. 19-20. Derimot fremgår det at tilskudd som "ikke dreier seg om tilskott til en bestemt investering eller et bestemt innkjøp", men er generelle tilskudd til driften, for eksempel driftstilskudd i landbruket eller tilskudd til bedrifter med lærlinger, faller utenfor beslagsfriheten. I henhold til lovavdelingens uttalelse 2000/18089 viser dette ”at meningen var å ha en nokså snever unntaksregel.” § 2-5 Tidsperioden to måneder, særlige hensyn I NOU 1972 nr 20 peker utvalget på ”at det er vanskelig å fastsette en tidsgrense som passer i alle tilfelle. Skyldneren kan f. eks. ha et yrke hvor inntektene forfaller sjelden, men med større beløp, f. eks. provisjon. Man antar derfor at det ikke bør settes en bestemt frist her, men har angitt at det utleggsfrie beløp skal fastsettes under hensyntagen til skyldnerens sannsynlige fremtidige inntekter.” Beslagsfriheten gjelder fordringer som er nødvendig til dekning av utgifter som mat, klær, strøm og husleie. Derimot omfattes neppe penger til kjøp av varige forbruksgoder. Tilsvarer praksis i saker med utleggstrekk, jf deknl § 2-7. Livsoppholdssatsene i henhold til utleggstrekk vil kunne være veiledende. ved utregningen og det må være greit å sette av livsopphold og husleie og andre ekstraordinære utgifter tilsvarende hvor lang tid arbeidsinnsatsen er ment å vare for. Dette forutsettes selvsagt at saksøkte ikke har hatt andre oppdrag ved siden av. Reelle hensyn taler også for en slik løsning. Det vil virke lite rimelig om adgangen til å avsette midler til livsopphold og husleie skulle avhenge av den form saksøkte har valgt å arbeide i. Når en vurderer avsetningen bør en ha stor grad av sannsynlighet for at midlene faktisk blir brukt til underhold og at det ikke blir en beslagsfri spareordning for skyldner.

Klageadgang: generell klageadgang, tvfb. § 5-16 ved avslag, tvfbl. § 5-16 ved åpning, gol. § 3-2 fjerde ledd ved åpning med vilkår, gol. § 3-2 fjerde ledd andre punktum ved åpning av tingretten, gol § 3-2 fjerde ledd siste punktum ved verdsetting av bolig, gol. § 4-7, jf tvflb. § 9-12 første, andre og tredje ledd ved tvungen gjeldsordning, jf. tvisteloven ved heving, gol § 3-7 siste punktum Klagen skal være skriftlig med klagers underskrift, tvml. 5-16 første ledd.

Vilkårene i gjeldsordningsloven § 1-2: Lovens virkeområde: Fysiske personer Skyldner må bo i Norge på søknadstidspunktet Utenlandske borgere Lovendring?

Gol. § 1-2 Unntak for næringsvirksomhet Forholdet til konkurs Virksomheten må være opphørt og gjelden avklart Næringsgjelden utgjør en ubetydelig del av gjelden. Forholdet til konkurs Gjeldssaken må heves dersom skyldner begjæres konkurs

Eget forsøk, jf gol. § 1-3 annet ledd: Det kan ikke åpnes gjeldsforhandling før skyldneren etter evne har forsøkt å komme frem til en gjeldsordning på egen hånd. Hensyn: Ønskelig at gjeldsproblemene løses frivillig utenom namsmannen eller domstolen.

Varig betalingsudyktig, jf. gol. § 1-3 første ledd: Skyldner som er varig ute av stand til å oppfylle sine forpliktelser, kan oppnå gjeldsordning etter loven her. ikke i stand til å innfri sine forpliktelser fullt ut innen et for skyldner rimelig tidsrom sett i forhold til forpliktelsens art sett i forhold til omstendighetene ellers eller uten urimelig oppofrelse

Namsmannen må vurdere: hvilke inntektsmuligheter har skyldner hvor lang tid tar det å nedbetale gjelden hvilke typer krav har skyldner hvilken livssituasjon er skyldner i NB: Det skal foretas en konkret og individuell vurdering

Støtendevurdering, jf gol. § 1-4 første ledd: Gjeldsordning skal ikke komme i stand dersom det foreligger kritikkverdige forhold ved gjelden

Absolutte hinder for åpning, jf gol. § 1-4 første ledd: illojalt innrettet seg forsettlig eller grovt uaktsomt gitt feilaktige eller villedende opplysninger av vesentlig betydning for saken uavklarte økonomiske forhold som i vesentlig grad vil vanskeliggjøre saken

Skjønnsmessig vurdering, jf gol. § 1-4 annet ledd: størstedelen av gjelden er nylig stiftet ikke ubetydelig del er straffegjeld yngre enn 3 år disposisjoner omstøtelige i konkurs unnlatt å oppfylle gjeldsforpliktelser på klanderverdig vis betydelig skatte- og avgiftsgjelde, og klanderverdige grunner knyttet til dette

Gjeldsordning bare én gang, jf. § 1-4 tredje ledd: Bakgrunn for lovendring Hovedregel Unntak Forarbeidene Rettspraksis