KONFLIKTOMRÅDE MIDTØSTEN - der tre verdensreligioner møtes;

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VIETNAMKRIGEN Krigen mellom SØR-VIETNAM og NORD-VIETNAM fra 1963 til USA og Australia støttet Sør-Vietnam - og Kina og Sovjet støttet kommunistiske.
Advertisements

I.
Profetene i Det gamle testamente
Midtøsten, Iran, Afghanistan
Midtøsten.
«SØNDAG FOR DE FORFULGTE» 2011
Religionskritikk Forbanna religion!!!!!.
Julemesse, Misjonssalen Sandnes 30. november 2013 Asbjørn Kvalbein
15 En urolig verden.
Konflikter som preget verden
Kapittel 23. Okkupasjonstid
Mellomkrigstiden: Fascismen og nazizmen
HITLERS NAZISME Noen hovedpunkter.

Terrorisme og demokrati ─ hva har demokrati med saken å gjøre?
Palestinakonflikten.
Polen Polen ligger i Øst-Europa og strekker seg fra Østersjøen i
Kapittel 14: En verden i ubalanse
Kapittel 26: Fred og konflikt i en globalisert verden
Kapittel 15: Fascismen og nazismen
Kapittel 18: Okkupasjonstida i Norge
Kapittel 11: Den store krigen
Kapittel 29. Midtøsten Elevene skal kunne
Det vanskelige konfliktområde
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”
De tidligere kommuniststatene etter den kalde krigen
Kapittel 14 En verden i ubalanse
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Palestinakonflikten etter 1948
Norsk Folkehjelp - Fellesforbundet
1.1 /// Klikk her for å høre Magnus 1.2 /// Klikk her for å høre Thea 1.2.
Al Nakba – Katastrofen 60 år med etnisk rensing
Og.
Palestinakonflikten til ”Midtøstenkonflikten”? Berører direkte 2,5 % av befolkning i Midtøsten og Nordafrika-regionen 9 % om Libanon, Syria og Jordan.
Kampen om Palestina Del II
Når og hvor starter Midtøstens historie? I Mekka 571? I Egypt 3000 f. Kr.? I landet ved Eufrat og Tigris 3000 f. Kr.?
2. Verdenskrig.
Kjenne til hvorfor Japan angrep USA. Kjenne til hva invasjonen av Normandie betydde for krigens slutt. Vite hvem de viktigste av krigens ledere var.
Muren... «antiterrorgjerdet»
Andre verdenskrig.
Andre verdenskrig Foto: Tysk soldat inspiserer en død sovjetisk soldat. En sovjetisk stridsvogn står i flammer. Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Mot ny krig Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Hvordan vanlige mennesker gjennomlevde krigsårene
Afrika og Asia Kamp for større selvstendighet. Hva skal du lære i kapittel 7? Den arabiske verden kjemper for selvstendighet etter VK1 Hvordan flere jøder.
Kapittel 15. Konflikter og terrorisme Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
Profetene i Det gamle testamente.. Profetene i Det gamle testamente.  900 – 500 f. Kr.  Ordet profet kommer fra det hebraiske og arabiske ordet Nabi,
Livet i det okkuperte Europa. Forskjell på okkuperte land I alle land led folk men det var en fordel å være av den «ariske» eller germanske» rasen Gestapo.
Å vere jøde. Den som er fødd av ei jødisk mor, er jøde. I dag er det 14 millionar jødar. Dei er spreidde over heile verda, dei fleste i USA og Israel.
Lite demokrati RESTEN AV MIDTØSTEN. Store forskjeller i levestandard Oljelandene: Saudi-Arabia, Kuwait og Qatar er blant verdens rikeste land Allikevel.
Kapittel 16. Arbeid for fred og menneskerettigheter Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
 Konflikten mellom Israel og Palestina.  CA 6 Mill. Jøder blir drept under 2. VK  Stor sympati for jødene etter 2. VK  Enighet om at jødene skulle.
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
-Eit uroleg område der ulike folkegrupper kjempar om same landområda -Tre verdsreligionar har røtene sine her; kristendommen, jødedommen og islam MIDTAUSTEN.
Mange sterke inntrykk knyttet til andre verdenskrig.. Dette er et av de for meg.
BIBELEN.
ISLAM.
Dette er ord som kanskje ikke alle forstår. MORSMÅL
Viktige historiske hendingar i
Den kalde krigen – hvem var fiender?
Hvordan endret samfunnet seg?
Gjennomgang av periodeplanen for uke 42-46:
JØDISK TRO OG TRADISJON
Den første sionistiske konferanse i Basel Al-Nahda.
Motstandskampen i Norge under 2. vk.
Islamisme IS = Islamsk Stat.
Sjia vs. sunni.
Bibelen Det greske ordet biblia betyr bøker. Bibelen består av 66 bøker. Tekstene ble utvalgt på kirkemøte i Nikea, 325 e.Kr.
Introduksjon til Israel-Palestina-konflikten
Velkommen til Storsamling for hele menighetsfamilien
Utskrift av presentasjonen:

KONFLIKTOMRÅDE MIDTØSTEN - der tre verdensreligioner møtes; Jødedommen ( eldst) Kristendommen og Islam ( yngst )

OPPRETTELSEN AV STATEN ISRAEL 14 OPPRETTELSEN AV STATEN ISRAEL 14.MAI 1948 HAR FØRT TIL EN REKKE KRIGER OG VOLDELIGE KONFLIKTER MELLOM ISRAEL OG NABOLANDENE – OG DISSE PÅGÅR FORTSATT KONFLIKTEN I MIDTØSTEN ER VÅR TIDS MEST LANGVARIGE, VOLDELIGE OG VANSKELIGE KONFLIKT. DET FINNES INGEN ENKEL LØSNING SOM ALLE KAN GODTA?

DREPTE I PERIODEN 2000 - 2002

DE ALLIERTE VILLE ETTER KRIGEN AT JØDENE SKULLE FÅ SIN NASJONALE DRØM OPPFYLT; EN EGEN STAT. STORMAKTENE VILLE BØTE PÅ GRUSOMHETENE SOM HITLER HADDE BEGÅTT MOT JØDENE. STORMAKTENE VILLE OPPRETTE STATEN ISRAEL I JØDENES OPPRINNELIGE BIBELSKE OMRÅDE; I PALESTINA PROBLEM: I OMRÅDET BOR DET PALESTINERE, ARABERE MED EN ANNEN KULTUR OG RELIGION. DISSE BLIR NÅ OVER NATTA FREMMEDE I ET LAND SOM IKKE LENGER TILHØRER DEM.

Arabiske naboland mot Israel RESULTAT: KRIG Innvandring av jøder Palestinere på flukt Arabiske naboland mot Israel

JØDENE SIER Dette er vårt land, Gud ga oss landet, vi innvandret fra Egypt under ledelse av Moses Vi må forsvare oss mot vold fra naboene Vi må beskytte oss mot selvmordsbombere Vi er et moderne demokrati i et område med diktaturer Vi har gjort det fattige området Palestina om til et rikt og frodig landbruksland Nazistene utryddet oss nesten i 2de verdenskrig, hatet mot oss er basert på rasisme og antisemittisme PALESTINERNE SIER Jødene har tatt fra oss landet vi hadde i hundrevis av år Jødene er rasister og ser på alle muslimer som terrorister Det var enkelt for jødene å bygge opp et rikt land når de fikk så mye penger fra USA og Vesten Vi blir holdt som fanger i isolerte områder og i leire Den gjør oss fattige og hjelpeløse ved en knusende militærmakt

AKTØRER: Kong Abdullah av Jordan, megler mellom palestinerne og Israel. Inngått avtale med Israel. YASSIR ARAFAT – palestinernes president, leder PLO. Presses av USA og Israel . PLO = PALESTINIAN LIBERATION ORGANISATION MUBARAK – president i Egypt. Avtale med Israel, men vil ha løsning for palestinerne SHARON – konservativ statsminister i Israel. Bygger mur TERJE RØD LARSEN – FN’s mann i konflikten Hassan – president Syria, presses av USA. ”Krig” med Israel. USAs president BUSH – har lansert ROADMAP TO PEACE, to selvstendinge nabostater Palestina og Israel. Men presses av sterke jødiske pengekrefter i USA. Og det er valgår.

? VEIKART TIL FRED?