STRATEGISK NÆRINGSPLAN- LANBRUKSDELEN Utviklingstrekk 1990 - 2002 Rammebetingelser/Scenarier fram til 2020. Konsekvenser for jordbruket i Hamarregionen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Strukturrasjonalisering – medisin eller gift for landbruket?
Regionrådsmøte 28. mai 2013 Hamar kommune v/ Tone Wabakken.
H E L G E L A N D – D E R D U H Ø R E R H J E M M E LOKALBANKEN.
EINAR FROGNER STYREMEDLEM NORGES BONDELAG LEDERMØTE TROMS BONDELAG 20 OKTOBER 2010 LANDBRUKSMELDINGA.
Matvaresikkerhet og jordvern
Velkommen til bords Ny landbruks- og matmelding Meld. S. 9 ( )
Kommunene – en viktig landbrukspolitisk aktør Landbruksdirektør Leif Løhaugen.
Brasil. Utvikling i jord- og hagebruk
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Økonomisk kriminalitet: mediabildet og klipp fra nyere undersøkelser
Kornproduksjon – landbrukspolitisk og markedsmessig balansering
Levanger kommune Kommunens større ansvar og myndighet for landbrukssektoren - Øystein Lunnan Øystein Lunnan Kommunen får større ansvar og myndighet.
HrU Hamarregionen Utvikling (HrU) ble etablert i 2006 som et frittstående og selvstendig rettssubjekt stiftet av kommunene Hamar, Stange og Løten HrU.
Presentasjon for kommunestyret
1 Veien videre for Høgskolen i Østfold Hans Blom Rektor HiØ.
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
Dialogmøter regionene samferdsel – 2014 Anne Karin Torp Adolfsen fylkesråd.
Samkommunestyret – Grete Ludvigsen 1 Orientering til samkommunestyret Samkommuneplan.
Planstrategi som nytt verktøy
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kornmøte på Skjetlein VGS 2 desember
JORDBRUKSAVTALEN
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Helgelandsbonden som kjøttprodusent og skjøtter av kulturlandskapet
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Forskerrekrutteringsbehov i Norge - Framskrivninger til 2020 basert.
Fornybar kraft og varme
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Åpning på arealsamlingen for Fylkesmennenes Landbruksavdelinger 21.september 2004 Adm. direktør.
Regional transportplan Agder
Framtida for hest som næring potensialet og profesjonalisering
Forvaltning og skjøtsel av kulturlandskapet
Planer og pågående prosesser som har betydning for næringsutvikling 1 Kommuneplanens samfunnsdel Kommuneplanens arealdel ATP-plan Buskerudbyen.
Innledning ved BioHus konferansen
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Innherred samkommune 30. oktober Fylkesmannens landbruksavdeling, Monika S. Luktvasslimo Innherred samkommune 30.
Bærekraftig og framtidsretta matproduksjon Utfordringer og muligheter til samarbeid mellom Næringsorganisasjonene, Forvaltninga og Naturvernforbundet.
LANDBRUKET I GILDESKÅL Møte kommuneplanarbeid
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Informasjonsmøte for Planteknisk utvalg
Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( )
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Fra 1. generasjon til 2. generasjon FoU strategi. Regionen har et helt annet ståsted nå enn i 2008 UiA åpnet 1. september 2007 SFI og SFU i 2014 Nærings.
Landbruk på dagsorden i Karlsøy kommune Ass. fylkesmann Bård M. Pedersen.
1 Kommunalminister Erna Solberg Innlegg for Nordea 3. mars 2005 Strukturendringer.
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Stavanger, 21. april 2005 Om kommunegrenser og regioner - hvordan skal vi forme framtidens Norge?
1 Statsråd Erna Solberg, Viten og verdi, Oslo Utfordringer til Oslo-regionen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hva slags landbruk? Hva slags politikk? Tromsø
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Næringsutvikling i landbruket Samling i Etne 3. juni-15.
Foto: Bjørn Erik Olsen Regionale utfordringer og regionale planer Greta Johansen Plankonferansen Foto: Thor-Wiggo Skille.
Energi- og klimaplaner i Fjellregionen – et overblikk Regionrådgiver Rune Jørgensen, 25. november 2013.
Småskala landbruksproduksjon sett fra fylkesmannens ståsted Landbruksdirektør Thor Bjønnes Samling for Norsk Kommunalteknisk forening Quality Hotel, Sarpsborg.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Fra stupetårn til innlandshovedstad Bjørn Gudbjørgsrud, rådmann.
«Hvordan vil kommunen bidra til en helhetlig og samordnet arealforvaltning og samfunnsutvikling i egen region ?
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Regionalt miljøprogram
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Grunnlaget for all produksjon er jorda!!
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
Jordvern og leiejord Hvordan vi som landbrukskontor jobber med disse tema Stein-Even Fjellaksel, Plan- og landbruksrådgiver i Evenes kommune.
Utskrift av presentasjonen:

STRATEGISK NÆRINGSPLAN- LANBRUKSDELEN Utviklingstrekk Rammebetingelser/Scenarier fram til Konsekvenser for jordbruket i Hamarregionen Utvikling framover Strategier for utvikling av landbruket Landbruksnemnda Politikkområder landbruk Aktuelle prosjekter

UTVIKLINGSTREKK Utviklingstrekk i løpet av de siste 12 årene i Hamarregionen (1990 – 2002) - Antall aktive bønder har gått ned 16% fra 1689 til Jordbruksarealet har økt 9 % fra dekar til dekar - Gjennomsnittsarealet pr. bruker økt 30% fra 204 til 266 daa - Jordleie har økt 85%, utgjør nå 25% av samlet areal i drift.

UTVIKLING PLANTEPRODUKSJON (1990 – 2002) - Oljevekster + 138% fra 3287 til 7840 dekar - Potet + 26% fra 9370 til dekar - Eng og beite + 40% fra til dekar - Korn + 1,6 % fra til daa - Grønnsaker – 17% fra 3606 til 3004 dekar - Jordbær + 31 % fra 1523 til 2001 dekar

Utvikling i husdyrholdet (1990 –2002) - Mjølkekyr – 10% fra 5619 til Ammekyr % fra 402 – Andre storfe – 1,2 % fra til Avlspurker + 11,8% fra 4482 til Slaktegriser + 45 % fra til Verpehøner + 96% fra til Slaktekyllinger + 191% fra 2,4 mill til 6,9 mill. - Vinterfore sauer +15% fra til Hester % fra 353 til 963

RAMMEBETINGELSER EØS – avtalen GATT/WTO avtalen Miljøutfordringer Forbrukerpreferanser Kjedemakt i dagligvarehandelen Teknologisk utvikling Nasjonal landbrukspolitikk. Rovdyrpolitikk

SCENARIER FRAM TIL 2020 Tre utviklingsretninger * Norge holder seg utenfor EU * Utenfor EU, men med aktiv tilpasningslinje * Medlem av EU og rask tilpasningspolitikk

Konsekvenser for jordbruket i Hamarregionen Hamarregionen kommer bedre ut enn resten av Hedmark Begrunnelse: Beste jorda, største lokalmarkedet, godt med alternative arbeidsplasser, opprettholder foredlingsapparatet Jordbruket i Hamaregionen er rimelig robust og ser også mange muligheter

Utvikling framover Utnytte områdefordeler (f.eks.kraftforbaserte produksjoner s.s. svin og fjørfe) Opprettholde volumproduksjon på de fleste områder Stadig færre produsenter og strukturendringer (antall dyr/areal pr. bruker/foretak Økt samarbeid mellom foretak/samdrift og maskinsamarbeid Nærheten til et stort lokalmarked og stormarkedene Utvikling av tilleggsnæringer/tjenesteproduksjon Avansert rådgivnings-, utdannings- og forskningsmiljø Jordvernets stilling styrkes hvis kommunen vil

Strategier for utvikling av landbruket i Hamarregionen - nøkkelfaktorer. Økt profesjonalisering av bøndene og bedre lønnsomhet Et mer miljøvennlig landbruk, økt andel økologisk drift Økt mangfold i produksjon og tjenester fra landbruket Økt samhandling mellom offentlig landbruksforvaltning og privat veiledningstjeneste Samarbeidsarenaer mellom FoU og primærlandbruket Bynært landbruk – en trivselsfaktor for bybefolkningen

LANDBRUKSNEMNDA Hamar kommunestyrets delegeringsreglement fra Fatter enkeltvedtak i saker av prinsippiell betydning Delta i planprosesser og lage retningslinjer for praktisering av særlovgivningen, miljøprogrammer og næringsutvikling.

Politikkområder landbruk Planprosesser: Arealforvaltning – jordvern/kulturlandskap Særlovgivningen: Konsesjonsloven – bruksstruktur og pris Jordloven – omdisponering, delingssaker Odelsloven – bo – og drivepliktsbestemmelsene

AKTUELLE PROSJEKTER Innlandets kunnskapssenter landbruk v/ Kunnskapsparken. Agrokonsult Innlandet v/ Løten regnskapskontor og Hedmark Forsøksring Den nye Hedmarksbonden(Løten regnskapskontor) Økt integrasjon landbruksforvaltningen(Regionrådet) Regionale utviklingsanalyser landbruk i gang i de øvrige regioner i Hedmark – utarbeidelse av strategiplan for jordbruket i Hedmark Regionalt utviklingsprogram (RUP)