MTA – Mineral trioxide aggregate

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
Advertisements

Alle tannimplantater og komponenter vi benytter her på klinikken er produsert av dette svenske firmaet. Laget av Egil Lind.
Hvordan kroppen er bygget og fungerer
Vask, stell og bevaring av tekstiler
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Rosèvin.
Kvalitetssikring av h.app.tilpasn.
Fra ord til liv Mars 2011.
En innføring i spillet: Lag En Setning
BEVIS I DENNE ART-TIMEN VAR DU SPESIELT BRA DU VISTE DATO: _______.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Sone 1 (aerob) % av makspuls, lav intensitet
INTENSE BODY MOISTURISER overlevelsesstrategi for sunn hud avsluttstart perennial ™
eDialog24 Operator Nyheter og endringer i versjon Sentinel eDialog24 AS Ingvald Ystgaards vei 3A 7047 Trondheim Telefon: Faks:
Slik kommer du til «Personverninnstillinger»: Logg inn på Facebook.
Brann i metaller Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Jan Erik Andersen Oslo brann-
Krabbe sesongen høsten 2011 Havbris jr
Bibeltime onsdag 8.januar Anne Birgitta L.K.. Luk.1, Men da Elisabet var i sjette måned, ble engelen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilea.
Fra geometriske former til abstrakt design
Vi var på et kurs i Sverige i hele klassen vår i uke 3, det var Mora videregående skole. Skolen var stor med mange elever, SVERIGE.
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
Hva traff så hardt? Toril Nag Konserndirektør, Fokus Bank.
ALTERNATIV MEDISIN.
Det var en gang et slott, hvor det bodde en konge
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Ngitili Sukumaenes løsning for å gjenoppbygge skog og gresslandskap.
Differensiering fordi…
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
Lorax. Det var en gang et vakkert sted med fargerike planter og lekne dyr. Lorax passet på dette stedet og snakket for trærne, dyrene og andre som ikke.
Insekticider - toksikologi
Improving Products Gruppe Presenteres av : Hege-Kristin Johansen Herman Kolås Marianne Ates Marit Finden Jonas Lillevold André Johansen Tom.
O PPGAVE 20 Side Å KJENNE ( SEG ) IGJEN 1. Tror du de vil kjenne meg igjen etter at jeg har farget håret? 2. Han hadde gått seg vill. Han kjente.
INTENSE BODY MOISTURISER overlevelsesstrategi for sunn hud avsluttstart perennial ™
Oppgave 48 Preposisjoner og faste uttrykk fra kapitlene 4 og 5.
PowerPoint-mal FLT. –mer en et fagforbund Forbundet for Ledelse og Teknikk.
Kalsiumhydroksid.
Cervikale resorpsjoner
Textbook of Endodontology: Chapter 6; Clinical Endodontics Chapter 5
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
My Samien Sijte Tore Sætre Arbeidskrav ved HiOA, ZARK 1, 2012 vår.
Møte med veiledere og kontaktpersoner Informasjon om en ukes praksis på fjerde semester av Lektorprogrammet.
Å tenke på ved kjøp av MC utstyr
Kort om | vedlikehold. Hvorfor trenger man å vaske produktene? Skitt drar til seg fuktighet, noe som minsker komforten. Lukt kan ha en…negativ påvirkning.
Signal overføring (Se Haug side 82-89)
Sand i vann, det går an - Abrajet
HUMIT 1750 Høsten 2005 Løsningsforslag med utfyllende kommentarer til Obligatorisk oppgave 1 Vi hadde gitt de tre setningene A: Regntøyet er hjemme eller.
Hvorfor koker vannet ved lavere tempratur i høyden?
SINTEF-undersøkelsen om salting og trafikksikkerhet
Og.
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
Lysekrone fra sykkelhjul til lysekrone
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Carina Fjelldal-Soelberg
KOGNITIVE UTFORDRINGER – HVA BETYR UTVIKLINGSHEMNING??
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
- Kjeder av karbonatomer
C-formede kanaler og atypiske tannrotsmorfologier Gruppeprosjekt i endodonti høst 08 for H05, gruppe C (I. Kalgraff, F. Karaburk, G. Karstensen, R. Khawaja,
Utstyr til gel-elektroforese Vekt (deles med andre grupper) Agarose pulver Plast-skje Papirbit Destillert vann (deles med andre) 50xTAE buffer (deles med.
Sett inn preposisjoner eller adverb som passer Kapittel 10 oppgave i.
METALLER. VIKTIGE ORD. Sitt sammen 2 og 2 og snakk om ordene. Lag setninger hvor dere bruker ordene.
Lekkasje langs rotfyllinger. Gruppe A: S. Aubert, S. Brochs, K. Askerud, S. Breitsjøberg, N. Ali, Z. Butt, S. Dabestani, M. Bones.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
ENDODONTISK OG RESTORATIV PROGNOSE. Faktorer som påvirker prognosen:  Preoperative  Operative  Postoperative.
Provided By: hundetrening skole Provided By:
Gruppe B: Kjersti Høye Håvard Helgø Finn Granfeldt Maria Holm
Å få barn Skal – skal ikke ????
Blodet.
Naturhistorisk Museum UIB Nordfløyen
Utskrift av presentasjonen:

MTA – Mineral trioxide aggregate Gruppe 1: My-Loan, Marte-Mari, Anders, Ola, Christoffer, Nina, Gry, Inger Lene

Litt historikk MTA ble utviklet av Dr. Torabinejad ved Loma Lindy University i USA, spesielt med tanke på bruk ved retrograde fyllinger. MTA er et svært nyttig reparasjonsmateriale ved endodontiske arbeider. Tidligere har man benyttet forskjellige materialer for endoreparasjoner: Amalgam, zink, kompositt, Glassionomer og kalsiumhydroksyd. Ingen av disse har vist seg å være ideelle materialer med tanke på de spesielle forhold og krav som stilles til rotreparasjoner. MTA er en pulpaforsegler, og kategoriseres som sement.

Krav til et forseglingsmateriale Et godt materiale må oppfylle følgende krav: Forhindre marginale spalter Tillate normal helningsprosess Enkelt å håndtere klinisk Kliniske indikasjoner for MTA: Furkale reparasjoner Reparasjon av perforasjoner Retrograde rotspissfyllinger Pulpakapping Reparasjon av rotresorbsjon Apexfiksasjon Apexigenesis

Egenskaper MTA er svært alkalisk Består av forskjellige kalsiumforbindelser (For de spesielt interesserte: trikalsiumsilikat, dikalsiumsilikat, trikalsiumaluminat, tetrakalsiumaluminoferritt, kalsiumsulfat og bismutoksid) Sammenliknes med kalsiumhydroksid Gode forseglingsegenskaper sammenlignet med andre materialer. Dette gjelder også de antibakterielle og antifungale egenskapene. Vevsvennelig Stimulerer nydanning av hardvev direkte på overflaten.

Mekanisme for hardvevsdannelse Man tror hardvevsdannelsen skyldes aktivering av ekstracellulært regulerte kinaser, som igjen er involvert i beincelledeling og differensiering. MTA er dermed et biologisk aktivt substrat for osteoblaster, og cellene fester seg godt til materialets overflate. MTA påvirker også fibroblaster, slik at gener involvert i sementproduksjon aktiveres. MTA frisetter kalsiumhydroksid under hydrasjonsprosessen. Dette reagerer med vevets fosfater og sammen danner hydroksyapatitt, en dentinogen egenskap. Studier har vist at MTA har lavere cytotoksisitet enn IRM.

Hvordan bruke MTA Materialet blandes med sterilt vann for å få en kornete, sandaktig blanding. Appliseres med et ”Messing gun”, enten alene eller med et supplerende instrument. Pakkes deretter forsiktig inn i det ønskede området. Fordi MTA er hydrofilt, kreves det fuktighet for at det skal stivne. (Derfor er absolutt tørrlegging ikke bare unødvendig, men kontraindisert!) Stivnet MTA har samme kompresjonsstyrke som IRM og en konsistens som svært hard sement. Herdetiden er 2 timer og 45 minutter, og pH øker etter 3 timer fra 10,2 til 12,5, som er endelig pH. Styrken øker ved økende herdetid.

Annen snacks Det finnes for øyeblikket både en grå og en hvit versjon av MTA på markedet. Først trodde man at grå var best, men det tror man ikke nå lenger. Hvit MTA er uten jern og brukes for estetikk.

Klinisk eksempel En 42 år gammel kvinne kommer for evaluering av en endodontisk behandlet retinert melkemolar. Selv om tanna var asymptomatisk, var det fistel til stedet. Røntgen avslørte radiolucens relatert til alle røttene. Det ble oppdaget alvorlig apical resorpsjon, hvilket satt tannens prognose i fare. Det ble bestemt at gammelt fyllingsmateriale skulle fjernes, kanalene instrumenteres for hånd og renses ned NaOCl. Etter rens, ble kanalene fylt med Kalsiumhydroxid for beintilheling. Etter 6 måneder ble det klart at inflammasjonen var stoppet, og det ble bestemt at kanalene skulle forsegles med MTA i steden for guttaperka. Avgjørelsen ble tatt på grunnlag av den uvanlige interne anatomien til de veldig korte kanalene, men også fordi MTA er særdeles biokompatibelt og fordi store områder hadde vært eksponert på grunn av den alvorlige apikale og laterale resorptive prosessen. Man ventet enda 6 måneder for å forsikre seg om at fullstendig tilheling hadde funnet sted, før man la toppfylling. Røntgenbildene viste nå at det var utmerket nydannelse av ben i relasjon til rotsystemet og MTA.