Pre- og probiotika Randi Vassbotn.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

ENERGIOMSETNINGEN.
Kosthold og trening med fokus på syklister
Å opprettholde et godt immunforsvar
Råd for et sunt kosthold (1)
Helse konseptet K-Link Norway AS.
Råd for et sunt kosthold (1)
Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
Legemidler, naturlegemidler og helsekost
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Fit tilbyr en annerledes, og smartere, tilnærming til endring av kroppsfasong. Med Fit handler det ikke om tallene på vekten, eller om telling av kalorier..
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Fett og helse Det er ikke ett fett.
INFEKSJON Forårsaket av bittesmå mikroorganismer som er usynlig for øyet, som invaderer og formerer seg i kroppen. Vanlig infeksjon – rettet mot et lokalt.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Innføring av HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
– næringsstoffene omsettes i kroppen Fordøyelsen
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Vitaminer.
Vekselvirkning mellom menneske og bakterie:
Immunforsvar - Rebusløp
Ulf Wike Ljungblad Barnelege Barnesenteret SiV, Tønsberg
Kostsirkelen.
FORDØYELSE EN FORNØYELSE
 Det skal være 4 studenter pr. gruppe
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Faktorer som påvirker forekomsten av infeksjonssykdommer
Klipper opp sukker (Karbohydrat.)
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar til å gi maksimal utholdenhet under kraftig fysisk aktivitet, øker energiproduksjonen og bedrer restitusjonstiden.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
Grunnleggende ernæring
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Nucliomega Nucleomega er en naturlig kilde for viktige næringsstoffer, som man vanligvis får i seg ved å spise fisk. Produktet er rikt på DNA og DNA -sammensetninger,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Infeksjonssykdommer. Mål fra LK06 Forklare hvordan kroppen beskytter seg mot sykdom. Beskrive hvordan man kan forebygge og behandle infeksjonssykdommer.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Bioteknologi Fra yoghurt til Will Smith’s far?. Kompetansemål gi eksempler på hvordan bioteknologi brukes til modifisering av egenskaper hos planter og.
Bioteknologi Fra yoghurt til Will Smith’s far?. Kompetansemål gi eksempler på hvordan bioteknologi brukes til modifisering av egenskaper hos planter og.
Fra celle til flercellet organisme. Mål Du skal kunne cellenes felles grunnleggende bygningstrekk.
Trygg mat og næringsstoffer
Mikroskopering! Yoghurt er en levende bakterie-kultur!
Problemstilling: Er periodisk fasting bra for deg?
Oppgaver Næringsstoffer
Kroppen som helhet Laget av Anniken Ordbegrep Anatomi= Læren om hvordan kroppen er bygd opp Fysiologi= Læren om hvordan kroppen fungere, oppgave Livsstilssykdommer=
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Bakterier, allergi og intoleranse
Hva gir oss energi i maten
Fordøyelseskanalen.
Fordøyelseskjertlene
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Kobber som grunnstoff og helsemessige aspekter
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Pre- og probiotika Randi Vassbotn

Kroppens naturlige bakterieflora Normal bakterieflora varierer med: Individ Geografisk beliggenhet Kosthold Medisiner (spesielt antibiotika) Er gunstig for Fordøyelse Immunforsvar

Probiotika – mat med bakterier Levende bakterier som ved et inntak i et visst antall gir helseeffekter utover vanlig ernæring Overlever fordøyelsen Binder seg til tarmslimhinnen Hemmer uønskede mikrober i tarmen Hjelper mot forstoppelse og gassdannelse Reduserer varigheten av diaré fra rotavirus Reduserer varighet av antibiotika-diaré

Slik virker probiotika Øker tarminnholdets volum, og dermed øker også passeringshastigheten Reduserer andelen ugunstige bakterier i tarmen Produserer korte fettsyrer som gir energi til tarmcellene Reduserer pH i tarmen Stimulerer det lokale immunforsvaret til å produsere antimikrobielle substanser

Mulige virkninger hemme veksten av H.pylori (som gir magesår) forebygge eksem hos barn (når probiotika gis til gravide) reduserer forekomst av luftveisinfeksjoner lindre symptomer hos pasienter med Morbus Crohn og irritabel tarm

Bakteriestammer De viktigste bakteriestammene heter lactobacillus (melkesyrebakterier) og bifidobacterium Det finnes mange varianter av hver Slekt (Lactobacillus), Art (Rhamnosus), Stamme (GG) To ulike stammer av samme slekt har ikke nødvendigvis samme effekt og bør dokumenteres! De probiotiske tarmbakteriene er i stand til å fordøye store deler kostfiber (prebiotika) og det er disse næringsstoffene bakteriene lever av

Probiotiske produkter i Norge Actimel L. Casei Defensis 10 milliard bakterier pr flaske Biola Lb. rhamnosus GG (LGG) mer enn 10 milliarder pr dl Nycoplus Probiotica Lb. Acidophilus, Lb. Rhamnosus Bifidobacterium longum 1 kapsel inneholder 2,5 milliarder bakterier BifoLac Lactobacillus Rhamnosus GG (LGG) Bifidobacterium longum Idoform Enterococcus faecium Biofidobacterium longum Begge kapsler inneholder 20 millioner levende bakterier pr kapsel. Du må altså opp i 500 kapsler for å komme opp i samme mengde som 1 dl probiotisk melk

Antibiotika Hva skjer når du går på antibiotika? Bakterier utslettes Både patogene og gunstige Redusert koloniseringsmotstand pga endret tarmflora Svekket tarmbarriere slik at fremmedstoffer lettere kan passere over tarmen og ut i blodet Kan føre til sepsis (blodforgiftning) Mindre effektiv metabolisme av karbohydrater Osmotisk diaré

Antibiotika kur og probiotika Probiotika bidrar til å opprettholde beskyttende tarmflora Bekjemper koloniserende bakterier vha Konkurrerer om næringsstoffer og bindingssteder Skaper et surt miljø Reduserer magesmerter og diaré Begynn helst samme dag som antibiotika kur Tilfør probiotika 1-2 ganger pr dag Minimum 10 milliarder bakterier/dag Fortsett noen dager etter avsluttet kur

Prebiotika – mat for bakterier De helsefremmende tarmbakteriene trenger gode vilkår for å vokse og formere seg komponenter i mat som stimulerer til vekst og aktivitet av de nyttige bakteriene Ufordøyelige karbohydrater absorberes ikke i tynntarm mat for bakterier i tykktarm Kostfiber Resistent stivelse Frukto-oligosakkarider Inulin

Hvor finner vi prebiotika? Morsmelk Vanlige rotvekster jordskokk, skorsonnerrot løk av alle slag (gul løk, hvitløk og purre) Bananer Asparges Sikorisalat Hvete

Spørsmål Hva er forskjellen på prebiotika og probiotika? Hvilke effekter har probiotika? Hva skjer når man tar antibiotika? Er det gunstig å kombinere antibiotika med probiotika? Hvorfor/hvorfor ikke? Nevn kilder til prebiotika