Mål i prosjekter.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Effektiv prosjektplanlegging
Advertisements

Krav til dokumentasjon i kap
Vurdering for læring.
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Gjennomføring av prosjekter
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
9-k samarbeidet i Vestfold Harmo9, felles IKT struktur Oppstartsmøte 23. august 2005 
Hvorfor utvikle økonomifunksjonen?
EKommune-strategi - verkt ø ykasse Ellen Karin Larsen, KS.
Kunstner: Oddmund Mikkelsen
Overordnet plan EFV-V EFV-sekretariatet
Videreføring av EFV (EFV-V) Ambisjonsnivå EFV-V prosjektet 4.september 2013.
Presentasjon av forskningsprosjektet Styring mot gevinst -
Usikkerhet skal integreres i prosjektstyringen
Samhandlingsreformen St.melding 47
Skoleeierforum «De beste skolene ligger i Nordland»
Kvalitetssystem ved Høgskolen i Molde
Introduksjon til systemutvikling
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
SAMFUNNSVITENSKAPELIGE PROBLEMSTILLINGER
Prosjektplanen Pedagogisk ledelse.
Kvalitetssystemet Kvalitetslosen – 4 moduler
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Torhild Rio Finvik og Torstein Rønningen
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Kp 4 Målformulering Godt formulerte mål skal:
1 ”Blandet drops” IKT og utfordringer for barnehagemyndighet i kommunen.
Prosjekt- og porteføljestyring i Telenor Nett
Didaktiske analysekategorier
Samarbeidsprosjekt felles tjenester – Gratangen, Lavangen og Salangen kommuner Orientering for Sosial- og barnevernsavdelingene 9. desember 2005 på Huset.
Internt handlingsrom (IHR) Presentasjon på USITs allmøte 23. juni 2011 Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.
Organisasjonsutvikling på USIT Prosjektet ”USIT 2.0” er i gang!
Velkommen til PL1.
Velkommen til PL1.
2002 Toril Bakke FAGLIGE RETNINGSLINJER Toril Bakke HELSELSEPERSONELLOVEN: § 4 : Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til.
Retningslinjer for spesifikasjoner til oppdrag
Samarbeid mellom skole og hjem
ERISK på 1, 2, 3… Risikovurdering for å redusere omfang av byggefeil i elektriske og tekniske installasjonsleveranser mot boligmarkedet
2004 NAO-prosjektet Ny AnskaffelsesOrganisering
# Rapporten skal kun benyttes av Universitetet i Oslo til de formål den er ment og skal ikke distribueres til andre parter uten vårt skriftlige samtykke.
1 Analyser totaløkonomi LP-forum 8. mai Litt om bakgrunnen En egen arbeidsgruppe med controllere fra fakultet og sentralt ser nærmere på Bidrags-
Farlig avfall 2010 Nye krav til farlig avfallsbransjen og andre viktige budskap til de frammøtte 14. September 2010 Rica Nidelven Hotel i Trondheim Harald.
Evaluering av rådmannen ved Finn Christian Brevig
Prosjektavslutning og sluttrapport
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Hovedpunkter høringsuttalelsene kvalifikasjonsrammeverk v/ seniorrådgiver Tone Flood Strøm.
Veiledning prosjektroller
Velkommen til oppstartmøte Klubbutviklingsprosess A3.
Praksisseminar 31.oktober Henvendelse til praksisstedet. Taushetsløfte Praksisperioden Målsetting Formelle krav - roller Forventninger Veiledning Evaluering.
Fra ordførerstol til undervisningsareal – pålagt kvalitetsvurdering blir til forankret kvalitetsutvikling i Malvik kommunes grunnskoler Lasse.
Veiledning Beslutningsprosess
Innledning om implementering av nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk ved Høgskolen i Sør-Trøndelag Studiekvalitetsdagen 7. april 2011 Gun Svartaas.
TOB055 Beskrivelse, kalkulasjon og kontrahering Aktører/roller i byggeprosessen ”Prosjektorganisasjonen”
Introduksjon til systematisk HMS- arbeid Presentasjon
1 Risiko- og sårbarhetsanalyser i kommunen. v/ konstituert rådmann/organisasjonssjef Randi Rasmussen, Malvik kommune Fylkesmannens kommunesamling 12. november.
Prosjekt Trøndelagsarkivet
RIS-metoden for prosessforbedring
Forretningsprosjektplan
Offentlige anskaffelser 10 Rammeavtaler
Nytt Intranett Trøndelag Fylkeskommune
20 September, 2018 Sjekkliste for beslutningspunkter (BP) knyttet til HiOAs prosjektmodell For mellomstore og store prosjekter - verktøy for prosjekteier.
Mal for prosjektrapportering
Langtidsplan og budsjett
Prosjektgruppemøte 5. januar 2017
Plan for forretningsprosjekt
Prosjektmodellen Otto Husby Cimple AS.
Utskrift av presentasjonen:

Mål i prosjekter

Begreper. Formål er en kvalitativ beskrivelse av hvorfor prosjektet skal gjennomføres. Effektmål er en etterprøvbar beskrivelse av formålet. Resultatmål (også kalt PROSJEKTMÅL) er beskrivelsen av hva prosjektet skal ha oppnådd når det kan avsluttes. Hva som skal være levert, til angitt tid og kostnad.

Mål på forskjellige nivåer Formål, effektmål: Organisasjonens mål. Resultatmål: Mål for prosjektgjennomføringen.

Ansvar Prosjekteier skal sørge for at formål og/eller effektmål samt resultatmål er beskrevet i mandatet. Prosjekteier sørger for godkjenning av mål ved beslutningspunkter, og når det er behov for endringer. Prosjektleder er ansvarlig for bearbeiding og detaljering av resultatmål, og at de er dokumentert i prosjektplanen.

Resultatmålets tre sider LEVERANSER TID KOSTNAD

Sammenhengen mellom resultat- mål og effektmål Prosjektet gir leveranser... Sammenhengen mellom resultat- mål og effektmål ...slik at vi oppfyller effektmålene ...som blir tatt i bruk.. Et anlegg? Støttesystem? Arrangement? Rapport? ……? Effektivisering? Forbedret tjenestenivå? Økt tilfredshet? Kostnadsreduksjon? ……?

Eksempel på formål og effektmål Å forbedre effektiviteten i økonomiavdelingen. Noen ganger kan det være åpenbart unødvendig eller umulig å beskrive et effektmål. Da kan det være tilstrekkelig å definere formålet. Men i det minste formålet bør alltid være definert. Gjennom å ha implementert og tatt i bruk nytt økonomisystem ha oppnådd en effektivitetsforbedring på 10%, målt ved reduksjon i antall arbeidstimer over en 3-måneders periode. Effektivitetsforbedringen skal være dokumentert innen 1.1.2008

Leveransene En leveranse kan være en plan, en rapport, et fysisk objekt etc. Det kan være flere leveranser fra prosjektet Om formålstjenlig kan det settes opp en leveransestruktur

Eksempel på resultatmål Å ha innført et nytt datastøttesystem for økonomistyring med egenskaper ...... .... Å ha lært opp 40 personer innenfor personalgruppene X og Y i bruk av systemet. Innføring av systemet og opplæring av personalet skal være fullført innen 1.1.2007, innenfor en kostnadsramme 2,5 mill NOK.

Avgrensninger Når det kan oppstå misforståelser med hensyn til prosjektets ansvarsområde bør man klargjøre dette ved å beskrive avgrensninger. Avgrensningene er arbeid/leveranser som prosjektet ikke er ansvarlig for.

Eksempel på avgrensninger Prosjektet omfatter ikke innkjøp og installasjon av nytt fysisk utstyr. Prosjektet er ikke ansvarlig for opplæring av driftspersonell.

Målbeskrivelse S pesifikt M ålbart A kseptert R ealistisk T idsatt

Målformuleringsprosessen Utgangspunkt for målbeskrivelse finnes i mandatet. For å skape felles forståelse og forankring av prosjektet bør prosjektleder involvere prosjektmedarbeidere i formulering av resultatmål. Selv om prosjektleder og –medarbeidere ikke står ansvarlige for at formål/effektmål blir oppnådd plikter de å gi sitt syn til kjenne, spesielt om de vurderes som urealistiske.

Typiske fallgruver Målene konkretiseres for dårlig Resultatmålet beskrives som aktiviteter Resultatmål blandes sammen med effektmål Prosjektet avgrenses for dårlig Prosjektomfang og -mål neglisjerer kjerneinteressentenes forventninger Manglende involvering av prosjektdeltakerne i kartlegging av prosjektets omfang og målbeskrivelse gir dårlig forankring