Rusmiddelmagi 1 Rusmidler tillegges ofte magiske egenskaper. Det er f.eks. vanlig å si at rusmidler gir en behagelig følelse, gir godt humør, øker.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Keiserens nye klær Er alkohol et magisk stoff
Advertisements

De dårige følelsene. Veiene ut..
Oppfølging normer og regler
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Å opprettholde et godt immunforsvar
Unge & Rus.
Bokanmeldelser..
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
AUDIT (alcohol use disorders identification test)
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Unge & rus.
Vi hører stadig om “reglene" fra kvinnesiden. Her er endelig reglene sett fra mannens ståsted.
1. En øvelse i kjærlighet Harald Kaasa Hammer Knattholmen
Fagdag for barne- og ungdomsarbeidere Harebakken 20. november 2013
Pårørende en ressurs Mange spor og utfordrende veivalg.
Uten mat og drikke.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Seksjon psykoser, sykehuset Levanger
Legemidler, naturlegemidler og helsekost
Hva er AVHENGIGHET? Et komplisert spørsmål
Livsstil og sykdommer Av Sara og Marianne.
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
RUS – MER ENN BARE ”ØDELAGTE” NARKOMANE OG GAMLE ALKOHOLIKERE
Hvorfor ruser ungdommen seg?
”Vi vil gjerne se Jesus”
Cannabisavvenning Lena Moen, Uteseksjonen Oslo kommune
LÆRING Grunnleggende prosesser
Undersøkelse av Malene Tonheim og Anders Hjelmaas
NANOTEKNOLOGI ETIKK.
Rusmidler og helseskader
Post 4, sykehuset Levanger
Prøv å sette setningene riktig sammen. Du finner oppgaven på www
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
Lage og sende SMS 1a Lage SMS
Rus; to helt forskjellige betydninger;
Mestring og forebygging av depresjon
Vi hører stadig om “reglene" fra kvinnesiden. Her er endelig reglene sett fra mannens ståsted.
Ungdomsundersøkelsen i Setesdal 2012 FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 41 – 42 Klassetrinn: 8. – 10. klasse + VG1 – VG3 Antall: 275 (US) / 336 (VGS)
VISJON OG VIRKELIGHET RUNDT ”LEKENDE BARN I GUDS VERDEN”
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
FANTOMFØLELSE SMERTER
Cake Q3 Storulykke 1.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
Rus og avhengighet i arbeidslivet CAKE Q1, AKAN. Når bruk av rusmidler virker forstyrrende på oppgaver og funksjoner som skal ivaretas i familien eller/og.
Laga av:Kamilla,Ivar,Kristian,Madeleine. *Det skader kroppen *Du kan bli avhengig *Vis du byrja tidelig er sjansen større for og byrja med sterkare stoff.
§4. Irrasjonale og komplekse tall
Sykdommer knyttet til livsstil
MOBBING OG RASISME Vg2 H3 Eleven skal kunne forklare hva mobbing og rasisme er, og drøfte forebyggende tiltak.
Ungdata-undersøkelsen i Hareid 2013 Svarfordeling FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 42 – 43 Klassetrinn: 8. – 10. klasse Antall: 176 Svarprosent:
FORELDREKURS FOR FORELDRE TIL BARN OG UNGE SOM SPILLER DATASPILL Andre møte Foto og ill.: dreamstime.com istockphoto.com...et samarbeid mellom Blå Kors,
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
Forebygging i skolen Tromsø 19. mars 2013 KoRus-Nord.
Rusmiddel Bokmål – hentet fra ung.no. Cannabis/Hasj Hasj er den vanligste formen for cannabis i Norge og er det mest utbredte av alle de ulovlige narkotiske.
Virkemidler i film  Mange vanlige enkeltbilder, og kjører dem fort etter hverandre.  Filmen har sitt eget språk,  sine egne ord.
Rusforebyggende arbeid i et læringsmiljøperspektiv Presentasjon 2. sept i Trondheim SHoT 2014.
SMISO ROGALAND AUGUST 2016 ER SINNE FARLIG ?. HVA SKAL JEG SNAKKE OM Sinne og aggresjon og problemer knyttet til dette sett i lys av egen oppvekst – og.
Grunnleggende begreper og forståelse Introduksjonskurs – grunnkurs i rus- og avhengighetsmedisin Helge Waal Hew
Kapittel 10: Relasjon mellom kunde og merket
Hva handler matematikk om? Om hvorfor har vi det i skolen?
FORELDREKURS FOR FORELDRE TIL BARN OG UNGE SOM SPILLER DATASPILL
Hvor farlig er legemidler og hvor utbredt er den skadelige bruken?
Mulig.
FORELDREKURS FOR FORELDRE TIL BARN OG UNGE SOM SPILLER DATASPILL
Hva er den ekte og opprinnelige versjonen av deg selv?
Tegn og symptomer på rusmiddelbruk
Buddhismen Vokste fram i et hinduistisk miljø.
Utskrift av presentasjonen:

rusmiddelmagi 1 Rusmidler tillegges ofte magiske egenskaper. Det er f.eks. vanlig å si at rusmidler gir en behagelig følelse, gir godt humør, øker selvtilliten, fjerner hemninger, bedrer kontaktevnen og demper angst. Men det som faktisk skjer, er at - Noen "blir" glade og andre triste - Noen "blir" snille og andre slemme - Noen "blir" aktive og andre passive - Noen "blir" stille og andre pratsomme Tilsynelatende kan man "bli" hva som helst av rusmidler. Men er det mulig at ett og samme stoff virker på én måte på én person og på en helt annen måte på en annen? Eller at det virker på én måte den ene dagen og på en annen måte en annen dag? Nei. Det ville vært magi. Hva er det da som skjer?

rusmiddelmagi 2 Det er en utbredt forestilling at rusmidler forandrer personlighet og sinnsstemning - på en hvilken som helst måte. Det er vanlig å forklare alle slags følelser og enhver atferd ved rusmiddelbruk som rusmidlets virkninger. Men selve de kjemiske stoffene som vi kaller rusmidler, har ingen karakteristiske virkninger på sinnsstemning eller personlighet. Ønsketenkningen er utbredt: Rusmidler tilskrives enhver følelse og atferd som mennesker kan ønske seg. Troen på at rusmiddelbruk kan forklare alt, har store konsekvenser. Rusmidler blir en universalforklaring og et alibi.

rusmiddelmagi 3 Noen beskriver til og med eventyrlige, overnaturlige opplevelser i rus, gjerne av "som-om"-typen: "- som om jeg så verden i et klarere lys" "- som om musikken var vakrere og fargene sterkere" "- som om jeg var til stede og ikke til stede samtidig" Også dette blir av mange forklart som "virkninger" av rusmidler. Men de aller fleste som tar rusmidlene, opplever ikke noe av dette. Rusmidlene blir foranledning til at noen mennesker suggererer seg inn i spesielle opplevelser, på samme måte som andre mennesker får opplevelsen av overnaturlige opplevelser under utøvelse av sin religion.

Er stoffene skyld i skadene? Tilhengerne av ethvert rusmiddel hevder at selve stoffet har gode virkninger, mens skadene skyldes at noen bruker rusmidlet på feil måte. Fordi vårt samfunn har flest alkoholbrukere, er det vanligst å høre dette om alkohol, og det hevdes da at narkotika derimot har en slags innebygget ondskap i selve stoffene. Hasj-tilhengere hevder på samme måte at hasj er ufarlig når det brukes på "riktig måte". Hva er riktig? For alle rusmidler finnes selvsagt små mengder som gir svært liten risiko. Men hvis vi ser på samfunnet som helhet, vet vi at mye bruk i samfunnet gir mye skader. Forskningen har vist dette mest tydelig for alkohol, men det er grunn til å tro at det samme gjelder narkotika.

Medisiner som misbrukes Noen typer medisiner gir fysisk avhengighet , det vil si økt toleranse og plager ved avvenning. I hovedsak faller disse medisinene i tre grupper: Barbiturater. Dette er de tradisjonelle sovemidler som tidligere var svært vanlige, men nå er lite brukt i Norge. Det finnes i Fenemal og i noen blandingspreparater som Cafergot comp. Benzodiazepiner Dette er vanlige beroligende midler og sovemidler. De vanligste beroligende midlene er Valium (Vival, Stesolid) og Librium. De vanligste sovemidlene er Rohypnol (Flunipam) og Mogadon (Apodorm). Opiumsstoffer, enten naturlige som morfin eller syntetiske som petidin, metadon, Aporex og Ketogan. Dessuten spiller flere blandingspreparater en rolle. Mest kjent er Paralgin forte, som inneholder det naturlige opiumsstoffet kodein