Til deg som har fått halvsidig kneprotese

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Styrke Sidene i læreboka.
Advertisements

Løpeteknikk - Økt fart, færre skader.
6:0 FORSVAR MED FREMSKUTTE 3-ERE Laget av Kenneth Gabrielsen
Hvordan kroppen er bygget og fungerer
utnytte ledg rom/medløpspasning
4 Bruk øynene riktig.
AQUAVIBRON.
Stillingsendring innenfor samme enhet
Klargjøring og tilpassing av utstyret
Seksjonsoverlege ortopedisk avdeling
13 Lese fra dataskjerm.
VELDIG GREIT Å HUSKE PÅ....
En innføring i spillet: Lag En Setning
22 tips for den faglitterære forfatteren
Lykke til alle sammen og ha en kjempefin sommer
Fjerning av livmoren med åpen operasjon / laparotomi
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Brannforebyggende tiltak
Nervesystemet!.
Ergonomi ved Renholdsarbeid
Fotanalyse ved hjelp av TOG GaitScan
En tilsynelatende god knestilling
Håndballskader -forebygging & behandling
Au2Pc med kortleser TPpay. Hurtigbruksanvisning.
Idrettsskader - Førstehjelp
INNSTILLING AV STOL OG BORD
8 Skumlesing.
Ved Jan og Synne Platander Elverum 29/10
Livsstilsendring Telemark Rehabiliteringssenter
Teknikktips av Øyvind Røsland
Skistua 15. desember 2007 Sindre Bergan.
Innføring i et standardisert klatrespråk
Ironman Testbatteriet
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
NFF Nordland Årsmøte Tanker og erfaringer fra arbeidet ved revmatologisk avdeling Nordlandssykehuset Bodø 4. mars 2005.
LØS OPP KONTORMUSKLENE.
BASISTRENING TJENSVOLL FK JENTER
Skadeforebyggende arbeid
Spørreundersøkelse smittevernkontakter
AD SIGNALER Innkast Ad markerer når ballen er ute av spill.
KNELEDD og KNELEDDSPROBLEMER
Eldre & bevegelse Et møte med brukere av eldresentre
INFORMASJON OG TRENINGSRÅD TIL BRYSTKREFTOPERERTE
Habiliteringstilbud for ungdom med nedsatt funksjonsevne, eller lettere psykisk utviklingshemming Meråker Sanitetsforenings Kurbad AS.
10 Superlesing.
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
Stående skytestilling STÅENDE - UTTRØNDELAG
Revmakirurgi og føtter
dekke opp innenfor egen 16-meter
Hverdagsrehabilitering Del 1 Hverdagsrehabilitering – hva er det?
VERDENSROMMET VI HAR NÅ JOBBET MED VERDENSROMMET I HELE NOVEMBER, OG DET HAR VÆRT KJEMPE VELLYKKET. DET HELE BEGYNTE MED AT TO GUTTER HADDE FUNNET BØKER.
Å tenke på ved kjøp av MC utstyr
Innlæring av feltsøk med klikkertrening
TEKNIKK KVELD VIKERSUND 1.november 2010
HURTIGHET TJENSVOLL FK JENTER
1.1 /// Klikk her for å høre Magnus 1.2 /// Klikk her for å høre Thea 1.2.
Fysisk aktivitet på Mørkved Sykehjem.
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar til å gi maksimal utholdenhet under kraftig fysisk aktivitet, øker energiproduksjonen og bedrer restitusjonstiden.
Pust Liv eller død.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Isjias Av Rodas & Agate.
Sikkerhetsmøte 2015 Take off stall (power on stall)
Bjørn Hansen Trenerkurs Oppdal, 21 januar 2006
Egentrening i ferien Minde Storm. 2 Ha det kjekt med fotballen Det å spille og trene fotball skal stort sett alltid være kjekt. Noen dager har vi skikkelig.
Kjernetrening – Stabiliserende muskulatur Sommertreningsprogram Copyright ©
► Informasjonshefte for de som opereres med halv eller hel kneprotese.
Fjerning av livmoren med åpen operasjon / laparotomi
Jan, 70 år. Fra Inderøy (Sykehuset Levanger)
Jan, 70 år. Fra Høylandet (Sykehuset Namsos)
Utskrift av presentasjonen:

Til deg som har fått halvsidig kneprotese Stående ved senge-enden, bak en stol eller ved en vegg: 9. Knebøy: Bøy i knærne så langt ned som du klarer, bevegelsen skal skje i hofte, kne og ankler, ikke i ryggen. 10. Hoftebøy: Løft det opererte kneet så høyt du klarer, senk foten ned og strekk den ut bak deg. 11. Ettbeinsstående: Stå i skrittstilling, forsøk å legge vekten på det opererte beinet.   Disse øvelsene kan gjøres med forskjellige vanskelighetsgrader a. Med støtte (lett) b. Med hendene i siden (middels) c. Med hendene i siden og lukkede øynene. (vanskelig). Gode råd i forbindelse med trening og fysioterapi: Gå rolig fram. Målet de første dagene er å redusere hevelse, smerte og øke bevegeligheten i kneet. De første ukene anbefaler vi deg å kjøle ned kneet etter aktivitet. På sykehuset vil du benytte ismansjett, hjemme kan du benytte nedfrosset grønnsaksblanding eller isbitposer. Snakk med fysioterapeuten din om dette. Sammen med fysioterapeuten kan du sette deg noen mål. Eksempler på mål kan være: a. Klare å strekke kneet fullt ut b. Klare å gå 100 meter uten krykker c. Klare å gå opp og ned en hel etasje d. Klare å gå rundt huset Belønn deg sjøl etter hvert som du oppnår de målene du har satt deg. Til deg som har fått halvsidig kneprotese Øvelse 9: Knebøy Øvelse 11: Ettbeinsstående Pasientinformasjon, Sykehuset Levanger Sykehuset Levanger, Fysioterapiavdelingen. Tlf. 74 09 80 00 mars 2006

Fordeler med halvsidig protese Tiden på sykehuset etter operasjonen Innledning Kneet er et komplekst ledd bestående av ulike strukturer som til sammen gjør oss i stand til å gå, løpe, bøye og strekke oss. Kreftene som kneet blir utsatt for blir fordelt til to halvdeler, kalt kondyler. Disse er kledd med brusk. Brusk kan sammenlignes med gummi på et bildekk, svært slitesterkt, men også nedbrytbart. Artrose er en degenerativ tilstand der denne bruskoverflaten brytes ned og nedenforliggende beinvev kommer fram. Dette kan bli smertefullt ved bevegelse og vektbelastning. Halvsidig protese Proteser har blitt benyttet i lengre tid, og tradisjonell tilnærming til bruskslitasje har vært implantering av total kneprotese. Ofte er det slik at bare en av kneets to vektbærende halvdeler har slitasje. Fordeler med halvsidig protese ·   Mindre inngrep Et slikt inngrep er mindre enn ved total kneprotese. Man får et mindre sår og arr, mindre postoperative komplikasjoner, kortere sykehusopphold og raskere tilheling. Raskere bedring og restitusjon De fleste pasienter operert med denne teknikken er oppe og står på protesen allerede operasjonsdagen, og kan reise fra sykehuset i løpet av få dager. De fleste vil heller ikke trenge et opphold på rehabiliteringssenter i etterkant. Mindre beinvev fjernes Bare en av kondylenes brusk fjernes. Dette gjør at mer av pasientens eget beinvev blir beholdt. Tiden på sykehuset etter operasjonen Etter operasjonen får du besøk av fysioterapeut. Vi gir deg instruksjon i øvelser og gåtrening med krykker, samt at du får informasjon om operasjonen og du kan stille spørsmål du måtte ha. Øvelsene har til hensikt å bedre bevegelighet og muskelfunksjon slik at du kan gjennoppta daglige aktiviteter så raskt som mulig. Du får beskjed fra legen om hvor mye du har lov til å belaste det opererte beinet. Øvelser (hver øvelse gjøres 3 runder á 10 ganger) I seng: 1. Ankel: Bøy og strekk i anklene. 2. Lår: Stram musklene på oversiden av låret slik at kneet blir presset ned i madrassen. 3. Sete: Stram så godt du klarer i setemusklene, hold i 5 sekunder, slapp av. 4. Hæl-glidninger: Ligg flatt på ryggen i senga. Dra til deg hælen, slik at kneet blir bøyd. Dra opp så langt du klarer, strekk rolig ut igjen. 5. Knestrekk: Plasser et sammenrullet teppe/- håndduk under ankelen på operert side. Press kneet ned mot underlaget ved å bruke musklene på oversiden av låret. Sittende i stol eller på sengekant: 6. Knestrekk: Strekk ut det opererte kneet så godt du kan. Hvis det er vanskelig å løfte det opererte beinet, kan du i begynnelsen hjelpe til med det andre beinet. 7. Knebøy: Trekk hælen så langt inn under stolen/- sengen som du klarer. Skyv fram igjen. 8. Ankelstrekk: Dra foten så langt bak som du klarer, løft deretter hælen opp og ned fra underlaget. Tærne skal være i gulvet. Slitasje av brusk Øvelse 4: Hælglidning Øvelse 5: Knestrekk Øvelse 6 og 7: Bøy og strekk av kneet