NORGE – VERDENS LIKESTE LAND? Velferdskonferansen, 21.mai 2012.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Trygg økonomisk styring. Bilder: VG/Na24 Krevende tider i våre naboland - Over 25 millioner mennesker i Europa er uten jobb.
Advertisements

I.
«[Revenge is] like a poison, it can take you over
Livsfilosofi for moden alder
Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
Kilde: Statistisches Bundesamt (2010) Statistisk Sentralbyrå.
1 1 Pensjonsreformen Modifiserte effekter på grunn av opplegget for offentlig sektor og nytt system for skattlegging Ved Dennis Fredriksen og Nils Martin.
Attac på Finanstransaksjonsskatt. Attac Norge Hva er Attac? •Demokratisk medlemsorganisasjon •Fins i over 30 land, i alle verdensdeler •Nettverk.
Økonomisk politikk En forretningsadvokat sa engang til meg at han ikke kunne forstå hvordan vanlige folk fant seg i at de rikeste som handlet gjennom sine.
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
Retten til hel stilling Sammen om en bedre kommune Siv Karin Kjøllmoen Rådgiver Gardermoen 13.februar 2013.
Hvorfor det ikke er så lurt at pengene følger eleven
Arbeidsliv og rus. Generell del Grunnopplæring Januar/februar 2011 Bedriftssykepleier/HMS rådgiver Bodil Elise Gilje Tumyr.
2009 Finanspolitiske rådets rapport noen kommentarer Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 12. mai 2009.
Samfunnskunnskap - Makt
Den store Skattejakten
Endret skattlegging av pensjonister Forsvar offentlig pensjon, 10. mai 2010 Jan Mønnesland.
Humaniora og næringsutvikling Dekan Kathrine Skretting Det humanistiske fakultet NTNU.
Dine penger= din fremtid
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
«Barnehagemillionærene» Foredrag, Offentlighetsutvalget 3. mars 2011 Av Ingunn Andersen Journalist VG Nett Slik lagde vi gull av skattelistene.
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
Utdanning for utvikling Utdanning gir mange ringvirkninger Her følger noen: Send ADRA til 2468.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Den franske revolusjonen
Førstelektor Øystein Nystad Senter før økologisk økonomi og etikk
Samfunnsøkonomi timer Modul 2 bygger på modul 1
HVEM TJENER PÅ ARBEIDSINNVANDRINGEN? OXLO-KONFERANSEN 2012.
Lorax. Det var en gang et vakkert sted med fargerike planter og lekne dyr. Lorax passet på dette stedet og snakket for trærne, dyrene og andre som ikke.
Hvordan vil og kan Norfund mobilisere norsk næringsliv?
1 Utviklingen av toppinntektene I Norge, 1875 – i dag Rolf Aaberge Forskningsavdelingen Statistisk sentralbyrå Velferdskonferansen 2012, Oslo kongressenter.
Kapitalisme uten vekst? Velferdskonferansen 2012 Oslo Roar Eilertsen De Facto.
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Kapittel 4 oppgave h Bind setningene riktig sammen og med logisk innhold.
Kapittel 4 Velferdsstaten.
Hvis du dør i natt, tror du at du kommer til Himmelen?
1 Passer inflasjonsmålstyringen Norge? Per Richard Johansen Samfunn og økonomi, Sparebankforeningen, 22. oktober 2004.
1 Å tjene skaperen eller skapelsen  Givertjeneste handler om penger ”Gi, så skal det bli gitt dere! Et godt mål, stappet, ristet og overfylt, skal bli.
Markedsliberalismen er krisas bakgrunn Liberalisering og avregulering spesielt av finansmarkedene Skattelettepolitikk og omfordeling feil vei Offentlig.
Anne - med lovens minimum  Anne har i lønn  Folketrygden betaler mindre i pensjon jo høyere lønn man har  Anne får bare 42 % av lønn i folketrygd.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
SKATTESMELL Verdens største
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
SVs politikk for forskning og høyere utdanning Kyrre Lekve Sogn og Fjordane SV, november 2010.
Det norske velferdssamfunnet
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Fra yrke til otium – avgangsmønster,
Jes 40,13 Hvem har målt Herrens Ånd, og hvor er mannen som kunne gi Ham råd og tilføre Ham kunnskap? Rom 11,34 For hvem har kjent Herrens sinn? Eller hvem.
100 lure ord å lære.
100 høyfrekvente ord Trykk F5 for å starte, deretter klikker du på ønsket hastighet 2 sekunder 1 sekund Blink Randi Orten og Thomas Melby, Stenbråten skole.
Samarbeide for å overleve? Mulighetene er der…og MÅ tas 5 September 2014 Grafisk bransjeforenings landsmøte 2014.
Og.
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
Tre satsningsområder – Næringslivets potensiale Bygge og selge flere hytter Å få hyttefolket til å bruke hyttene sine mer –
S LÅR ALARM OM FATTIGE Side 27 – S VAR PÅ SPØRSMÅLENE MED UTGANGSPUNKT I TEKSTEN. 1. Hva er en slumstasjon? 2. Hvorfor slås det alarm om fattige.
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
1 Kirkens Nødhjelps Fasteaksjon Det er ikke rettferdig at over 1 milliard mennesker fortsatt lever i ekstrem fattigdom. Sammen kan vi bekjempe.
“Disippel-høring”.
Dagligbankundersøkelsen Fakta Dagligbankundersøkelsen intervju Befolkning 15 år + TNS Gallup Forfatter Bente Pettersen Roar Thorvaldsen.
Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Fattigdommen ingen ser
Fascismen i Italia Bilde: Hitler og Mussolini i Venezia i 1934.
Inntektsforskjeller I 2004 tjente de 5000 rikeste personene i Norge gjennomsnittlig nesten 40 ganger så mye som gjennomsnittet for hele befolkningen.
HANDELSSPILLET med klimaforhandlinger. FNS HOVEDOPPGAVE: FORHINDRE KRIG OG KONFLIKT.
SOLIDARITETSVALG 2017 Valgkampskolering om fordelingspolitikk, høst 2016.
Hvordan lage kampanje Fra tanke til handling!
Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?
Utskrift av presentasjonen:

NORGE – VERDENS LIKESTE LAND? Velferdskonferansen, 21.mai 2012

H VA HAR SKJEDD MED INNTEKTS - OG FORMUESFORDELINGEN I N ORGE DE SISTE TIÅRENE ? E FFEKTENE AV NORSK SKATTEPOLITIKK. GRUNNER TIL AT DET ER ET PROBLEM AT DE RIKESTE TAR EN EN SÅ STOR DEL AV VERDISKAPNINGEN, OG HVORFOR DE BØR SKATTE MER.

ANTALL MILLIARDÆRER 4-DOBLET PÅ 10 ÅR Kilde: Kapital 16/2010

FORMUESKONSENTRASJON

H VEM HAR TAPT PÅ DENNE UTVIKLINGEN ?

«Det viser at det går godt i næringslivet. Og det er bra for Norge» FINANSMINISTER SIGBJØRN JOHNSEN

OVERKLASSEN EIER 100x FORMUEN TIL ARBEIDERKLASSEN

HVA HVIS FORDELINGEN VAR SOM I 1984?

E N POLITIKK SOM HAR GAGNET DE RIKE …

SKATTEREFORM I 1992 Fjernet progressiv beskatning av kapitalinntekter Fjernet skatt på aksjeutbytter helt Reduserte selskapsbeskatningen = Mindre progressivt skattesystem «Fra 1993 er heilt klart den manglande skatten på aksjeutbytte ein viktig forklaringsfaktor for utviklinga av auka økonomiske skilnader.» Jon Epland, SSB

SKATTEREFORM I 2005 Avskaffet ”kakseskatten” (økt arb.giveravgift på høye inntekter) Innførte beskatning av aksjeutbytte utover det såkalte skjermingsfradraget De rike fikk flere år på seg på å tilpasse seg…

«AKSJEDEMOKRATIET»?

SKATTEPARADIS?

”Tilsynelatende skulle man tro at de blir rammet av denne modellen fordi de nå får høy skatt på aksjeutbytte (…), men de har allerede ordnet seg og kommer aldri til å betale fem flate øre i skatt. De superrike er skattereformens definitive vinnere. Mange vil for alle praktiske formål ikke lenger ha skattepliktige inntekter.” Terje Hansen Professor, Norges handelshøyskole

H VORFOR ER DETTE ET PROBLEM ?

SKADELIG ULIKHET 1. Ulikhet er skadelig i seg selv, ikke bare for de fattige, men for hele samfunnet. (Spirit Level) 2. Rikdomskonsentrasjon gir mer ustabil økonomi. En fellesnevner for krisa på 30-tallet og dagens krise 3. Rikdom = Makt. Bladet kapital: «vår liste er like mye en studie i makt som i rikdom» 4. Pengekonsentrasjon er urettferdig, og befester seg gjennom arv

H VA ER ALTERNATIVET ?

ETTERKRIGSTIDEN I USA: TILNÆRMET MAKSLØNN

HØY TOPPSKATT BRA FOR ØKONOMIEN

K ILDE : P IKETTY, S AEZ, S TANCHEVA (2011)E NDRING FRA TIL

SUPERRIKDOM ER SLØSING MED SAMFUNNETS RESSURSER «Hvis jeg hadde blitt betalt 50% mer ville jeg ikke gjort en bedre jobb. Hadde jeg blitt betalt 50% mindre ville jeg ikke gjort noen dårligere jobb.» Tidl. Toppsjef i Shell «Når du tjener fem til ti millioner kroner, har du så mange egne penger å passe på at du gjør en dårligere jobb.» Olav thon «At noen blir rike er verken en nødvendig eller tilstrekkelig forutsetning for å skape lønnsomme arbeidsplasser». Kalle Moene

ET BEDRE SKATTESYSTEM: Økt toppskatt, flere (bratte) trinn Kutt i offentlige lederlønninger Skattlegge finanssektoren avskaff skjermingsfradraget, og innføre toppskatt og trygdeavgift for utbytteinntekt, som for arbeidsinntekt Gjeninnfør «kakseskatt» (høyere arbeidsgiveravgift på høye lønninger) Mer progressiv formue- og eiendomsskatt for å unngå «nullskatteytere» Mer progressiv arveavgift

DU FINNER OSS PÅ manifestanalyse.no ManifestAnalyse