Forslag til masteroppgaver innen Matplanter 2008 Aktuelle veiledere: Magnor Hansen: magnor.hansen@umb.no Siv Fagertun Remberg: siv.remberg@umb.no Anne Kjersti Uhlen: anne.uhlen@umb.no Anne-Berit Wold: anne-berit.wold@umb.no Sidsel Fiskaa Hagen: sidsel.hagen@umb.no
Masteroppgavene er aktuelle for studenter innen: - Plantevitenskap - Matvitenskap - Plantebiologi Fokus for oppgavene kan være: Kvalitet i matplanter Plantefysiologiske spørsmål Effekter av dyrkningsteknikker og/eller lagring Effekter av jord og klima Analysemetoder Nye arter innen bær, frukt og grønnsaker Mat- og helserelaterte problemstillinger Oppgavene vil ofte være tilknyttet forskningsprosjekter!
Cerealier: Kvalitet i korn til mat og fôr Bygg og havre til mat Gener for kvalitet Betydning av klima og dyrkingsmiljø Bygg og havre til mat Helserelaterte stoffer i korn: Fiber, sporelementer, antioksidanter mm. Nisjeproduksjoner: Spelt, emmer, einkorn, gamle sorter Norske genressurser innen korn Oppgavene kan vinkles mot: Dyrking og dyrkingsmåter i felt eller veksthus Effekter av genotype og miljø Hele verdikjeden – i samarbeid med produsent eller mølle/bakeri Analysearbeid
Oljevekster: Raps og rybs Kvalitet i raps og rybs - mat, fôr eller energi Effekt av sortsvalg og dyrkingsmetoder Analysering av helseriktige innholdsstoffer (fettsyrer, stereoler, vitaminer, fiber) Høstemetode og lagring
Frukt og bær Blomsterknopper hos epletre – en betingelse for avling Jordbær med kvalitetsegenskaper som både forbrukerne og dyrkerne ønsker Variasjon innen artene Stikkelsbær – kan vi få et oppsving på denne kulturen? Nye bærslag - et nisjeprodukt?
Bær med naturlige konserveringsmidler Flere forslag på frukt og bær (egnet for forskjellige studieretninger): Bær med naturlige konserveringsmidler Bæraronia: Dyrking, produktutvikling, forbrukeraksept Skogsblåbær: Variasjoner i planteegenskaper, bærstørrelse, kvalitet og lagringsevne Solbær: Sorter, høstetidspunkt, modningsgrad, antioksidanter Bærarter og sorter: Innhold av vitamin C (L- og dehydro-ascorbinsyre), metodestudier Pæresorter: Kvalitetsegenskaper, innhold av antioksidanter
Grønnsaker Dyrking av orientalske grønnsaker: Det er en økende etterspørsel asiatiske grønnsaker, og vi må lære å dyrke slike grønnsaker i Norge. Minigrønnsaker: Utprøving av ulike sorter blomkål og/eller brokkoli Betydningen av plantetetthet og høstetidspunkt på størrelse og kvalitet Innhold av vitamin C i brokkoli: Under dyrking: fra tidlig knopp til fullt utviklet hode Effekt av lagring på brokkolihoder høstet på forskjellig utviklingstrinn Jordskokk - gammel grønnsak frem fra glemselen. Aktuell vekst med tanke på innhold av inulin. Dyrking, lagring, anvendelse.
Matplanter: Mat og helse Cellelinjestudier: Effekter av ekstrakter fra matplanter (f.eks. eple, grønnkål, bringebær) på cellevekst hos humane celler Effekter av helserelaterte innholdstoffer i planter (flavonoider, glukosinolater) på genuttrykk i humane celler QTL (quantitative trait loci) -studie: Genetisk variasjon av antioksidanter (flavonoider) i eple Hvilke gener regulerer innholdet av antioksidanter (flavonoider) i eple?
Noen konkrete eksempler: Effekt av temperatur i kornfyllingsfasen for kvalitet av havre til mat og fôr Veksthusforsøk i havre med kontrollert temperatur i kornfyllingsfasen Analysering av stivelse, protein, fett, fiber, beta-glukan Variasjoner i fettinnhold og fettsyresammensetning i raps og rybs dyrket for produksjon av olje Samarbeide med Norsk Matraps AS Innsamling av prøver fra forsøk og praktisk dyrking. Analysering av fett og fettsyresammensetning
Noen konkrete eksempler: Bakekvalitet i hvete, variasjoner på grunn av variasjoner i klima og jordforhold Veksthusforsøk med kontrollert temperatur i kornfyllingsfasen Analyser av prøver fra feltforsøk med hensyn på bakekvalitet Studier av kornet utvikling i kornfyllingsfasen Genressurser hos kornarter Gamle sorter og arter av ulike kornarter: Karakterisering av nye og viktige kvalitetsrelaterte egenskaper
Noen konkrete eksempler: Økt verdiskapning i norsk kornproduksjon – samarbeide med Frogn Korn Muligheter for dyrking og omsetning av spesialkvaliteter designet for ulike formål. 6. Økologisk produksjon av matkorn Dyrkingssystem, og betydning for variasjoner i kornstørrelse, innholdsstoffer og kvalitetsegenskaper Proteinvekster for norske forhold Dyrkingsstabilitet, avlingsnivå, proteininnhold og andre agronomiske egenskaper