ROKOKKO WIENERKLASSISISMEN

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Demokratiet slår rot i Norge
Advertisements

Kapittel 9. Den politiske revolusjonen
5 Kultur.
Det nye Europa tar form (Del 3) Marius Vøllestad Bø gvs.
Louis Sullivan 1880-årene: ”form follows function”
Wien-kongressen og nye revolusjoner
OPPLYSNINGSTIDEN Ca
Joseph Haydn Hva skjer hvis jeg skriver her?
Kapittel 2: Den politiske revolusjonen
Bodøs store komponist.
ROMANTIKKEN.
LIVET I KLOSTERET:.
Egyptisk kunst og arkitektur
Den franske revolusjonen
Enevelde og opplysningstid
Hosianna, Davids sønn! Velsignet være han! Velsignet Davids sønn som kommer, i Herrens navn! Hosianna i det høye, hosianna, Davids sønn! Velsignet,
Kapittel 10: Det unge norske demokratiet
Kunstmusikken på 1900-tallet
En presentasjon av May og Espen
WIENERKLASSISISMEN Etter Barokken kom en periode som vi kaller for wienerklassisismen eller klassisismen.
Barokken ( ).
Av Thea Hermansen Bakke
826 – Han gikk den tunge veien
Edvard Hagerup Grieg (1843 – 1907)
Opplysnings-filosofi, og den amerikanske revolusjonen
Barokken.
Johan Sebastian Welhaven
PRESENASJON Lage en komposisjon til en av overgangene mellom aktene i barneoperaen vår. Overgangen fra den teknologiske.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Johann Sebastian bach.
Fra Middelalderen til Modernismen Av Kristina, Neha og Marte O
100 lure ord å lære.
Og.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
REISEN TIL MUSIKALIA. MUSIKAL En musikal er et skuespill eller en film der man synger mer enn man snakker.
FRANKRIKE GÅR FRA REPUBLIKK TIL KEISERDØMME. NAPOLÉONBONAPARTE Født 1769 på Korsika (ei øy sør for Frankrike). Dermed var han så godt som voksen da revolusjonen.
Napoleon Bonaparte.
Den franske revolusjon
Kammermusikk Musikk for lite og akustisk ensemble, stemmene er normalt fullt notert Musikken kan være komponert i barokken, i går, eller et sted imellom.
Stiklestad og Olav den hellige.
Kunstmusikk / lytting Mål for perioden  gjenkjenne og beskrive musikalske stiltrekk fra forskjellige perioder innenfor kunstmusikk  diskutere særtrekk.
OPPLYSNINGSTIDEN. Kunnskap mot tro. I høymiddelalderen hadde kirken stor makt. Bøker på latin ble skrevet i stort antall. Kirkene ble rikt utsmykket med.
Kunstmusikk / lytting Utdrag fra musikkhistorien for 10.trinn LYTTING.
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
W IENERKLASSISISMEN Mål: Diskutere særtrekk ved kunstmusikk. Gjenkjenne og benevne forskjellige instrumenter. Gjøre rede for hvordan musikken gjenspeiler.
BAROKKEN: ● Epoke innanfor musikk, biletkunst og arkitektur frå ● Tok til i Italia. ● Store og flotte byggverk skulle vise makta og innverknaden.
ROMANTIKKEN: ● Utspring i Frankrike, Tyskland. ● Noreg: Ivar Aasen laga nynorsken. ● Verklegheitsflukt. ● Nasjonalisme. ● Bygde på ideala frå middelalderen.
Sokrates.
BAROKKEN: Epoke innanfor musikk, biletkunst og arkitektur frå Tok til i Italia. Store og flotte byggverk skulle vise makta og innverknaden.
SAMFUNNET: Store endringar i Europa
Wienerklassisisme
Stabekk Janitsjarorkester Perler for korps 17. nov

ROMANTIKKEN
Undervisningsopplegg i lytting Uke 1 - 4
Barokken -ein overdådig stil.
SOCIETY: Big changes in Europe
BAROKKEN: Epoke innanfor musikk, biletkunst og arkitektur frå Tok til i Italia. Store og flotte byggverk skulle vise makta og innverknaden.
Musikkoppgave - kunstmusikk
Musikkoppgave - kunstmusikk
Napoleon - En krigsglad herre
Alle tiders historie Kapittel 8: Opplysningstid og revolusjoner
SAMFUNNET: Store endringar i Europa
NORSK LITTERATURHISTORIE
Musikkoppgave - kunstmusikk
Panorama Vg2 Tendenser og faser 1700-tallet: Fornuft og naturdyrking
Prøve i tema «Den Franske revolusjon»
Sokrates.
Peter og ulven Sergei Prokofiev (1891 – 1953).
Utskrift av presentasjonen:

ROKOKKO 1725-1775 WIENERKLASSISISMEN 1750-1820

1700- Tallet opplysningstid Napoleon Bonaparte Menneskelig fornuft Bedre levekår Menneskerettigheter og folkesuverenitet.(all makt til folket) Det opplyste eneveldet blir knust i 1789 med revolusjonen i Frankrike. Musikk for den borgelige kulturen 1600-tallet var preget av gamle tanker fra middelalderen. På 1700-tallet skjedde det store forandringer rundt om i verden. Gamle autoriteter og overtro måtte vike for den menneskelige fornuften. Filosofene mente for å få bedre levekår måtte folk opplyses. De som satt med makten derimot var mer opptatt av å styrke sine makt posisjoner enn å opplyse folket. Derfor tok det en stund før opplysningstidens ideer førte til eneveldets fall. Denne forandringen i samfunnet virket også inn på musikken. Tidligere ble musikken komponert til overklassen, men nå ble den i stede en del av den borgelige kulturen. Musikk og kunst ble nå en vare på lik linje med klær og møbler.

ROKOKKO Komponistene trengte tid på å omstille seg fra å lage musikk for makthaverne til å lage musikk for folket. Rokokko overgangsperiode mellom barokken og wienerklassisismen Motsetning til barokkens pompøse og overdådige stil Rokokko: ren, enkel og intim Overgangen mellom barokken og wienerklassisismen har fått navnet rokokko. Rokokkoen blir regnet å vare fra 1725-1775. Dette begrepet ble i første omgang brukt om kunsten på denne tiden men ble også navnet på denne overgangsperioden i musikken. Rokokkoen var en reaksjon mot barokkens pompøse og overdådige stiltrekk. Nå ble musikken renere, enklere og mer intim.

TO STILER Den galante stil: elegant, lekende, avslappet og utsmykket Den ekspressive stil: enkel, ordinær og ikke utsmykket Rokokko perioden fikk også navnet den galante stilen, i motsetning til denne sto den ekspressive stilen. Den galante stilen var elegant, lekende, avslappet og utsmykket, mens den ekspressive stilen var enkel, ordinær og ikke mye utsmykket. Disse to stil artene smeltet sammen i wienerklassisismen.

TO KOMPONISTER Domenico Scarlatti 1685-1757 forgangsmann av sonateformen Sonate nr 1 Johan Christian Bach 1735-1782 Mozart sin lærermester To komponister i rokokkoen var Domenica Scarlatti og Johan Christian Bach. Scarlatti var fra Italia og var både komponist og pianist. Han laget over 500 sonater. Disse hadde en to delt oppbygning og la grunnlaget for senere utforming av sonaten. Bach var Johann Sebastian Bach sin yngste sønn. Han var både domkirke organist i Milano og senere hoffkapell mester i London. Han laget 12 operaer, 90 symfonier og mange konserter, kammer musikk og klaver stykker. Han var også Mozart sin lære mester og de komponerte også sammen.

WIENERKLASSISISMEN Wien var den musikalske hovedstaden i de omkring 70 årene perioden varte. Menneskene ønsket lettere og lystigere stykker fremfor den overdådige og storslåtte musikken i Barokken. Gainsborough`s Bach

Det nye instrumentet Klaveret eller pianoet har mye av æren til at overgangen gikk så raskt. I motsetning til spinett og cembalo kan man lettere variere styrkegraden.

Joseph Haydn (1739-1809) Andante Levde mot slutten av sitt liv i Londons mangfoldige musikkverden Den første store wienerklassisisten Var tjener hos forskjellige fyrster. Den siste var han hos i 30 år(Miklos)

Wolfgang A. Mozart Skrev sin første menuett som 6 åring Barnegeni (1756-1791) Skrev sin første menuett som 6 åring Første symfoni som 9 åring. Operaen ”Bastien og Bastienne” som 12 åring Barnegeni Døde ung men komponerte mengder med flott musikk Menuetto- Nattens dronning

Ludwig van Beethoven (1770-1827) Allegro con Brio Mest kjennte verk De ni symfoniene Den femte symfonien med åpningstemaet ”Sjebnesmotivet. Tysk komponist Mest kjent for orkester- og kammer- musikken sin Allegro con Brio

De viktige stilartene Klaversonate Strykekvartett Solokonsert med orkester Symfoni

Operaen lever videre Gjennom barokken var operaen viktig. Men var til for overklassen. Det nye borgerskapet ville bli underholdt og den gamle operaen passet ikke inn i opplysningens idealer. Komisk opera(opera buffa) Det ble drevet gjøn med overklassen og temaer som ofte gikk igjen var; tjenestepiken som ble husfrue; en kritikk av sosiale urettferdigheter, ofte satirisk.