Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bodøs store komponist.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bodøs store komponist."— Utskrift av presentasjonen:

1 Bodøs store komponist

2 Fridthjov Anderssen Fridthjov Andressen ble født i Beiarn 26.april Familien flyttet dit, da faren hans fikk stilling som lærer og kirkesanger. Fridthjov var svært følsom og hadde rik fantasi. Han ble påvirket av både naturen og kulturen. Og møte med det mystiske i den samiske kulturen, satte sitt preg på han. Dette beskrev han bla i en artikkel hvor han skrev om ”da samene skremte han med sang” Bilde fra Beiarn

3 Flyttet til Hernes I 1886, da Fridthjov bare var 5 år flyttet familien Hernes i Bodø. Familien var preget av sang og musikk, og deres nye hjem på Hernes ble en samlingsplass for den lokale musikk livet. Han var nest yngst i en søskenflokk på 7, og lærte veldig mye av sine søsken. Broren hans Håkon var organist i Bodin kirke, og Fridthjov var bare 11 år da han fikk prøve seg som organist under en gudstjeneste.

4 Allsidig kunstner Han var en allsidig kunstner. Han spilte, komponerte, tegnet og skrev dikt og andre småtekster. Musikken han skrev var nyromantisk, og han følte seg tiltrukket av sangbare tekster som han ønsket å sette melodi til. Og han brukte som regel nynorsk når han skrev. Når han skrev musikk i ungdomsårene, signerte han ofte med navnet Max Zullik.

5 Studier Fridthjov begynte tidlig å skrive musikk. Fra 1888, fikk han undervisning fra Bodø kirkes første organist, Erik Auli fra Oslo. studerte han ved Lindemanns musikkonservatorium i Oslo, og ble deretter organist ved Bodin kirke. 1901 får han anledning til et studieopphold i Leipzig, noe som var den samme utdannelsen som Edvard Grieg hadde.

6 Studier Fridthjov begynte tidlig å skrive musikk. Fra 1888, fikk han undervisning fra Bodø kirkes første organist, Erik Auli fra Oslo. studerte han ved Lindemanns musikkonservatorium i Oslo, og ble deretter organist ved Bodin kirke. 1901 får han anledning til et studieopphold i Leipzig, noe som var den samme utdannelsen som Edvard Grieg hadde.

7 Livet i Bodø I denne perioden var han også dirigent for kor og orkester i Bodø, og starter sin komponistkarriere, og skriver noen av sine beste verk fram til 1905 Dirigent for Bodø Orkesterforening, Bodø Håndverkersangforening og Bodø harmonimusikk. Han komponerer flittig , og sammen med brødrene Håkon og Harald utvikler de byens musikkmiljø til et imponerende nivå. Han kunne fått bedre betalte jobber der sør, men følte seg så knyttet til Bodø og folket her.

8 1912 gifter han seg med ungdomskjæresten Aagot Nilsen
Han var en høy mann, og brukte å gå med sid kappe og bredbremmete hatt, og folk kjente han igjen på måten han kledde seg på.

9 Til landssangerstevnet i Oslo i 1914 ble han bedt om å skrive en kantate med Knut Hamsuns tekst ”Nordland”. Denne ble en stor suksess. Dette ble fulgt opp med Bodø kantaten som han skrev til Bodøs 100- års jubileum i 1916. Etter 1920 går det lengre tid mellom komposisjonene, han var en beskjeden mann til tross for alle suksessene. Fridhjov døde alene på Bodø sykehus etter kort sykeleie i 1937, 61 år gammel.


Laste ned ppt "Bodøs store komponist."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google