Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Peter og ulven Sergei Prokofiev (1891 – 1953).

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Peter og ulven Sergei Prokofiev (1891 – 1953)."— Utskrift av presentasjonen:

1 Peter og ulven Sergei Prokofiev (1891 – 1953)

2 Sergej Prokofiev var en russisk komponist.
Han var veldig glad i det russiske eventyret om «Peter og ulven». Han skrev berømt stykke program- musikk om eventyret. Programmusikk: Musikk som er skrevet slik at du kan se for deg en historie. Musikken beskriver handlinger, stemninger osv.

3 Historien handler om en gutt, Peter, som bor sammen med bestefaren sin i nærheten av skogen.
Peter får ikke lov til å gå utenfor gjerdet. Kan du tenke deg hvorfor?

4 En dag er han ute sammen med vennene sine: en fugl, en katt og en vimsete and.
Peter lurer seg utenfor gjerdet, selv om han ikke får lov. Dagen forvandler seg til et spennende og litt skummelt eventyr når ulven plutselig dukker opp. Heldigvis er Peter både modig og klok…

5 Peters tema spilles av strykerne i orkesteret.

6 Bestefars tema spilles av fagotten

7 Kattas tema spilles av klarinetten

8 Fuglens tema spilles av fløyta

9 Andas tema spilles av oboen

10 Ulvens tema spilles av tre horn

11 Jegernes tema spilles av hele orkesteret
Jegernes tema spilles av hele orkesteret. Slagverket spiller gevær-skudd.

12 Instrumentene:

13 De som er med:

14 Peter spilles sorgløs og glad av strykerne i orkesteret.
Sergej Prokofiev har gjenskapt eventyret gjennom å bruke instrumentenes særegne klanger og uttrykk. Hver figur har sitt eget instrument og sitt eget tema: Peter spilles sorgløs og glad av strykerne i orkesteret. Bestefaren har fått fagottens dype brummetoner. Kattens bløte skritt beskrives av klarinetten. Fløyta er fuglen i historien. Anda, som er en av Peters beste venner, spilles av oboen. Ulven selv er tre mørke og truende horn. Når hele orkesteret med slagverket spiller opp, ligger ulven dårlig an. Da er det nemlig jegerne som kommer.

15 Slik er instrumentene plassert i orkesteret:

16 Fiolin

17 Fløyte

18 Obo

19 Klarinett

20 Fagott

21 Horn

22 Orkester med slagverk

23

24 Stykket ble urframført i Moskva 8. juni i 1937.
For voksne: Prokofiev har skrevet det berømte stykket slik at det også er en innføring for barn i orkestermusikk. De enkelte instrumentene blir grundig presentert for tilhørerne. Selv om man ikke kjenner eventyret eller musikken fra før, er det lett å følge med, og ledsaget av musikken får historien et engasjerende og spennende innhold. Stykket ble urframført i Moskva 8. juni i 1937. Sergej Prokofiev var en kjent komponist og pianist i sin samtid. Han startet tidlig å arbeide som komponist, og skrev sin første opera alt da han var ni år. Hans tonespråk var først radikalt, men senere skrev han verker i en konvensjonell og folkelig form. Prokofiev hadde en svært stor produksjon, og skrev blant annet sju symfonier, fem klaverkonserter, ni sonater, to fiolinkonserter, flere operaer og ballettene «Askepott» og «Romeo og Juliet».

25 Denne filmversjonen av Peter og ulven ble laget i 2006, og er i hovedsak polsk, norsk og britisk. Filmen har vunnet flere priser, bl.a Oscar i 2008 for beste animerte kortfilm. Den er laget i stop-motion-teknikk, se bilder på neste lysark. Her er en youtubevideo om hvordan filmen ble laget: P&W 2006 film

26

27


Laste ned ppt "Peter og ulven Sergei Prokofiev (1891 – 1953)."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google