Hovedoppgave for årskurs GIS, 2009

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hovedprosjekt Gruppe 18E Vår Prosjektoppgave 18 E  Arbeidsgiver  Byåsen Bilverksted AS ved John Myhre  Veileder  Jostein Lund  Gruppemedlemmer.
Advertisements

Kartprojeksjonen NTM i bygg- og anleggsbransjen
Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Labore Fravær -en oversikt over produktet
Prosjekt: Erosjon i Re kommune.
Ferdige veiledere høring fra –
Delprosjektleder for Dp 5 Håndtering av flom og vann på avveie
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Intelle Synkronisering SuperOffice CRM Microsoft Dynamics AX Alle versjoner av SuperOffice og AX ”en endring utføres kun en gang, alle systemer som trenger.
Agenda  Introduksjon  Oppgaven  Muligheter  Utviklingsløp  Demo  Teknisk gjennomgang av Plassere  Siste Ord  Spørsmål?
Anskaffelse av Tjenester og Produkter innen IT Sektoren.
Sammendragslysbilde Hydrogengass som drivstoff ?.
DET DIGITALE VERKTØYET I HAGEN BARNEHAGE
Kompleksitetsanalyse
Kort om oppgavestiller Sintef Energiforskning AS, avdeling for kraftproduksjon og marked. Driver med oppdragsforskning i det nasjonale og internasjonale.
Telenor Mobil Audio Sampler Hovedprosjekt nr 60 våren Applikasjon for miksing av wav- filer til bruk på mobilsvar og MMS (Multimedia Message Service)
Registrering av kjemikalier i Kromatografigruppa, Fürst Medisinsk laboratorium. Database laget med bruk av teknologiene PHP, MySQL og Apache Prosjektoppgave.
PFI ● Papirindustriens forskningsinstitutt ● NTNU, Gløshaugen Norwegian Pulp and Paper Research Institute.
Visualizing Intrusion Detection Sjur Ringheim Lid.
H OVEDPROSJEKT VÅR _2011 GRUPPE _09 Database System For Nor Dagligvare import.
Oppgaver 1)Vi anser hvert av de seks utfallene på en terning for å være like sannsynlig og at to ulike terningkast er uavhengige. a)Hva er sannsynligheten.
Bruk av GIS ved flerbruk av området rundt akviferen på Hagadrag.
Hva kan man forvente av ingeniørverktøy
Løsning hos RSH Norge En gjennomgang av løsning hos Reitan Servicehandel Norge Edvard Gundersen – ProfitBase AS Løsningsarkitekt.
Automatiske fallgruver ved GUI-testing Antares Gruppen AS 12. september 2012 Erlend Flaten.
Grad av tilrettelegging 1 «Framkommelig» 2 «Tilgjengelig» 3 «Brukbart» 4 («Livsløp») 5 Universell utforming Omtale av boliger; sakset fra NIBR/Byggforsk-rapport.
Eng: map labelling Navnsetting på kart Prosjektet adresserer navnsetting på kart problematikken, og resultatet av arbeidet vil bli en del av OneMap. Bent.
Improving Products Gruppe Presenteres av : Hege-Kristin Johansen Herman Kolås Marianne Ates Marit Finden Jonas Lillevold André Johansen Tom.
Klassifisering av vegnettet ut fra risikoen for saltskader på vannmiljøet Kjersti Wike (Statens vegvesen) Paul Andreas Aakerøy (Bioforsk) Stein Turtumøygard.
SINTEF Energi AS 1 Jørn Heggset SINTEF Energi AS Nytt i FASIT kravspesifikasjon v og forslag til endringer i v
Nytt kursadministrasjonsverktøy. Internettsidene for potensiell deltager.
Integrasjon Microsoft CRM Microsoft AX ”en endring utføres kun en gang, alle systemer som trenger denne endringen blir oppdatert” ”opprettes en ny kunde,
Intelle Synkronisering SuperOffice CRM Visma Business Alle versjoner av SuperOffice og Visma Business ”en endring utføres kun en gang, alle systemer som.
Intelle Synkronisering SuperOffice CRM Visma Global Alle versjoner av SuperOffice og Visma Global ”en endring utføres kun en gang, alle systemer som trenger.
SuperOffice CRM Visma Business
Felles vegmodell i åpent format Utgangspunkt: –Standard krav til å utarbeide og levere 3D digital vegmodell eksisterer ikke i dag. Verken i Vegvesenets.
Aggression Replacement Training
TEKO - bransjen IT som strategisk virkemiddel
- TIL NYTTE FOR SAMFUNNETSTEDSDATA GEODATAPLANEN 2013 KARTVERKET.
HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten.
Adressering i kraftbransjen

Microsoft CRM Visma Business
Brukerinformasjon på Internett Hovedoppgave for Erlend Grut Hilstad, 2HKI.
Tittel på prosjektoppgaven: ”Etablering av ny internettpresentasjon og innføring av den web-baserte delen av et intranett ved Høgskolen i Stavanger.” Presentasjon.
Prosjektoppgave Videreutdanning i Data (ViD), våren 2004
Hvilke leger trenger samfunnet i fremtiden, og hva kan det bety for utdanningen av dem?
Hovedprosjektpresentasjon for gruppe 57 FAGNETT.ORG Kim Erik Oppheim & Trond Iversen.
Masterskolen 2012 : Introduksjon Opplegget for Masterskolen –Opplegget, timeplan med mer Elementene i en masteroppgave –Teori, metode og empiri (data)
Konstruksjon og Testing Torsdag 30. september 2004 Av Even Aasland Harald Ueland.
HP21: Installering av IP-telefoni på AITeL Inge Pettersen Bjørn Andreas Skipnes Thomas Teigen Tomas Danielsen.
IT-Avdelingen Har du sett – epikrise på nett! Epikrise til pasienter i MinJournal Ingrid Heitmann, Marte.
Registrering av testresultater fra mobiltelefon
Registrering av testresultater Trinnene i prosessen Logg deg inn på Admin-sidene Opprett en ny test Legg til testresultater Registrer.
Norge mot 2030 Hvilken rolle får vindenergi? Bjart Holtsmark Statistisk sentralbyrå.
Rv. 23 Oslofjordforbindelsen – Byggetrinn 2 Tilbudskonferanse 25. september 2012.
FREDRIKSTAD KOMMUNE Digitale reguleringsplaner Per Henning Bjerva.
Forsideslide med bilde Dette bildet kan ikke endres. Ønsker du et annet bilde, bruk forsideslide. Sidsel Skappel ERFARINGSDATABASEN 1.
refleksjoner rundt en Næringsfaglig vurdering
Private aktører - veilednings- og kompetansebehov
7 erfaringer Hvordan går vi videre i forsøket med Coursekeeper med utgangspunkt i erfaringene?
VG1-SSP til NORDEA 19. eller 20 juni: «ET SPILL OM ØKONOMI»
Martin Emblem, krafthandler/business controller
En systemutviklers hverdag
Innføring i datahåndtering
JourneySwipe.
I 2016 leverte vi sluttrapporten fra Foranalyse dokumentasjonsforvaltning og arkiv. Med vi, mener jeg en gruppe bestående av representanter fra en rekke.
Lynguide for veileder-rollen
Riksrevisjonens undersøkelse av digitalisering av kulturarven Dokument 3:4 ( ) 29. mars 2019.
Utskrift av presentasjonen:

Hovedoppgave for årskurs GIS, 2009 Automatisk generering av nedbørsfelt Utført av: Christian Bjelland, Anders Lund & Øystein R. Simonsen. http://hovedprosjekter.hig.no/v2009/tol/gis/nedborsfelt/

Gjenomgang av fremføringen: Oppdragsgiver Om oppgaven Problemstilling Oppdragsgivers ønsker Definisjoner Prosessen Resultat Konklusjon

Oppdragsgiver Vår oppdragsgiver er Statkraft Energi AS. Et datterselskap av Statkraft som har stor innflytelse på det fornybare energimarkedet i Europa Produserer vannkraft, gasskraft, vindkraft og fjernvarme. Vår oppdragsgiver, Statkraft energi AS, er et datterselskap av Statkraft. Statkraft er et statseid selskap som har stor innflytelse på det fornybare energimarkedet i hele Europa. Statkraft produserer vannkraft, gasskraft, vindkraft og fjernvarme. Konsernet er Norges største, og Nordens tredje største, kraftprodusent. Europas største produsent av fornybar energi.

Oppgaven Etablering av et verktøy i ArcMap (modelbuilder), som automatisk genererer nedbørsfelt. Data fra Norge digitalt. Testing av verktøyet opp mot allerede eksisterende nedbørsfelt i Norge digitalt.

Problemstilling Er dataene hentet fra Norge digitalt gode nok til å etablere nedbørsfelt på en tilfredsstillende måte ved hjelp av et verktøy som lages i Arcmap?

Oppdragsgivers ønsker: Punkt som utgangspunkt for nedbørsfeltet. Mulighet til å legge inn linje. Videreutvikling, derfor modelbuilder. Resultatet fra modellen vil være ”veiledende”. Verifisering/kontroll av allerede eksisterende felt. Etablering av nye felt. Linje som demning eller rundt vann for og få nedbørsfeltet til vannet. Oppdragsgiver er interessert i at det skal kunne bli plassert et punkt hvor som helst i kartet, som utgangspunkt for etablering av nedbørsfeltet. Veildedende felt fordi det altid må en hydrolog ut i felt for og skjekke grensene for nedbørsfelt og eventuelt endre de. En annen viktig del av prosjektet er at oppdragsgiver skal kunne videreutvikle verktøyet, og spisse det mot sitt behov (derfor modelbuilder)

Definisjoner Nedbørsfelt: Tilsigsfelt: Det arealet eller område hvor nedbøren samles opp naturlig og gir tilsig til et vassdrag. Tilsigsfelt: Den vannmengden som til enhver tid drenerer til et magasin eller en dam. Man snakker gjerne om tilsig i forbindelse med kraftverk. Tilsigsområdet kan økes ved hjelp av tunneler som samler opp vann fra flere områder

Prosessen Brukte mye tid på å sette oss inn i de hydrologiske- verktøyene som var tilgjengelig i ArcMap. Modelbuilder er en applikasjon i ArcMap der man kan sette flere verktøy inn i en sammenheng. Etablering og testing av ulike modeller opp mot nedbørsfeltene (”fasit”) i Norge digitalt. Ikke funnet tilsvarende arbeid som er gjort tidligere i ArcMap. Kun stegvise prosesser (bruk av ett og ett verktøy). Stegvis prosess: tidligere bare brukt ett og ett verktøy. Ikke satt inn i en større sammenheng/modell.

Resultat: Visuelt om hvordan modellen ble seende ut.|

Prinsippet ved modellen Enkel visuell fremstilling av hva som skjer i vår modell.

Testområde 1. Meløy Testområde 1 visuelt hvordan de nedbørsfeltene som er generert gjennom vårt verktøy ligger i forhold til ”fasit” eller nedbørsfeltene i Norge digitalt.

Testområde 2. Meløy Testområde 2 visuelt hvordan de nedbørsfeltene som er generert gjennom vårt verktøy ligger i forhold til ”fasit” eller nedbørsfeltene i Norge digitalt.

Testområde 3. Meløy Testområde 3 visuelt hvordan de nedbørsfeltene som er generert gjennom vårt verktøy ligger i forhold til ”fasit” eller nedbørsfeltene i Norge digitalt.

Konklusjon: Er dataene hentet fra Norge digitalt gode nok til å etablere nedbørsfelt på en tilfredsstillende måte ved hjelp av et verktøy som lages i Arcmap? Aspekter man må ta hensyn til ved vurdering av dette spørsmålet: Datanøyaktighet Hva er tilfredsstillende? (sjekk og etablering av nedbørsfelt samt at det alltid må en hydrolog ut i felt for å få grensene nøyaktige nok). Vår modell genererer nedbørsfelt basert på terrengmodeller der analyser av blant annet hellingsretning, oppsamling av vann og lignende blir gjort. Utgangspunktene for nedbørsfeltene som genereres blir gjort ut i fra punkt og linje som man enten setter inn selv eller legger inn fra andre lag.

Takk for oss SPØRSMÅL? Retter en stor takk til: Kristin Bjelland og Trond Johannesen (Statkraft Energi AS) som muliggjorde denne prosjektoppgaven. Sverre Stikbakke, som har klart å holde ut med oss under arbeidet med oppgaven. SPØRSMÅL? Hovedoppgaven ligger ut på: http://hovedprosjekter.hig.no/v2009/tol/gis/nedborsfelt/