Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Små og mellomstore byers rolle i kollektivtransporten
Nettleien 2013 Oppdatert Innholdsfortegnelse •NVEs inntektsrammer • Nettoppbygging • Strømprisen og nettleiens sammensetning •Hva påvirker.
PLANLEGGING SMÅKRAFTVERK AV EN STØRRE GRUNNEIER
Seniorrådgiver Bjørn Casper Horgen
Slipp oss til - ungdom inn i landbruket - Presentasjon for (din kommune/temamøte)
Regjeringen mener • God rekruttering, et høyt kunnskapsnivå og videreutvikling av kunnskapssystemene er av avgjørende betydning for at landbruks- og.
Parkeringspolitikk i Bergen •Disposisjon –Om Bergen –Parkeringspolitikk –Bergen Parkeringsselskap KF sin rolle i parkeringspolitikken –Om Bergen Parkeringsselskap.
Kommunene – en viktig landbrukspolitisk aktør Landbruksdirektør Leif Løhaugen.
Partnerne bak Næringsbarometeret: Presentasjon 18. januar 2006 Sogn og Fjordane Presentasjon 18. januar 2006 Hordaland.
Leder Nordland Bondelag Direksjonsmedlem i Norges Vel
Høring energi- og miljøkomiteen 8. november 2007 Av Bjørn Lauritzen Daglig leder Småkraftforeninga.
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
LYS I ALLE GLAS NES KOMMUNE 13. mars 2008  Hvorfor – Bakgrunn for prosjektet  Mål – hva vil vi oppnå  Organisering – hvem er med  Hva skal vi gjøre.
Presentasjon for kommunestyret
NASJONAL GODKJENNINGSORDNING FOR INN PÅ TUNET – slik kvalitetssikrer vi tjenestene. Steinkjer 1.mars 2013.
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Trøndelag som havbruksregion – hvordan utvikle næringen videre Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Landbrukstjenesten Midtre Hålogaland Ragnhild Renna - daglig leder.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
1 Regjeringens politikk vedr. situasjonen i byggenæringen generelt og tiltak for å få ned byggekostnadene spesielt Statssekretær Inge Bartnes 26. april.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
KS Bedrift Energi Vi forvalter landets mest kritiske infrastruktur
Aina Tjosås, seniorrådgiver 28. oktober 2011
”Brukerstyrte forskningskvoter”
Landbruket – fremdeles en del av løsningen?
Vi får Norge til å gro! - en presentasjon av Norges Bondelag.
Energipolitikk Utfordringer for framtida
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Åpning på arealsamlingen for Fylkesmennenes Landbruksavdelinger 21.september 2004 Adm. direktør.
Fremtidens matproduksjon
Framtida for hest som næring potensialet og profesjonalisering
Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg, Arbeiderpartiet
Grønn utdanning – utfordringer
Boligkonferansen 2004 Politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet 24. mars 2004.
Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver
Landbrukets omdømme ”bærre sauter”? Jeg jobber med omdømmebygging hver dag. Hvordan tenker Bondelaget om omdømmebygging? v/ Trine Hasvang Vaag, leder Nord-Trøndelag.
Handlingsplan for parkering Trenger byen en P-politikk?
Ressurs og reguleringer i fisket Sunnmøre og Romsdal Fiskarlags årsmøte 2004, Molde, november 2004 Politisk rådgiver Jorhill Andreassen, Fiskeri-
Priskontroll og erfaring fra kommunene
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Nytt fra Norges forskningsråd Kompetansemeglingssamling Stavanger 7-8. september 2005 Endringer i MOBIs administrasjon Ny organisering av Innovasjonsdivisjonen.
Samarbeid mellom bønder og miljøvernere? Steinkjer Jon Trøite.
Landbruk på dagsorden i Karlsøy kommune Ass. fylkesmann Bård M. Pedersen.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
1 Statsråd Erna Solberg, Utfordringer for kommunesektoren: Strukturreform, regionalisering og moderniseringsbehov.
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
Modernisering, effektivisering og forenkling i fiskeri- og kystforvaltningen Nordland Fylkes Fiskarlags årsmøte, Bodø 24. september 2004 Politisk rådgiver.
Nettleien 2015 Oppdatert februar 2015.
Jordbruksoppgjøret 2014 – produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning ferie og fritid Kommunesamlinger høsten 2014.
IKT i samfunnsutviklingen - kan IT og interkommunalt samarbeid være et alternativ til kommunesammenslutning? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Trebasert Innovasjonsprogram Rådgiver Espen Stokke, avd. for skog- og ressurspolitikk.
Småskala landbruksproduksjon sett fra fylkesmannens ståsted Landbruksdirektør Thor Bjønnes Samling for Norsk Kommunalteknisk forening Quality Hotel, Sarpsborg.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Landbruk i utvikling – en utfordring for kommuneplanleggeren.
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Klima- og miljødepartementet Norsk mal: Startside Har du bruk for engelsk mal? Klikk på Oppsett under Hjemfanen og velg relevant side i undermenyen  KMDmal_engelsk.
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
«By og fjell – moderne bosetting som grunnlag for utvikling og økt verdiskaping i Lillehammer og Gudbrandsdalen» Om Byregionprogrammet – aktører, samarbeid,
Landbrukets fagdag Leiejord og driveplikt
Grunnlaget for all produksjon er jorda!!
Utskrift av presentasjonen:

Arealplanlegging og næringsutvikling (Landbruk Pluss) - resultater 2005 og forventninger 2006 Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet Plan- og bygningslovkonferanse, Hamar 24.1.2006

LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET Bakgrunn Strukturrasjonalisering Skape nye næringer og boformer ut av ledige ressurser – enormt potensial – 125 000 landbrukseiendommer uten tradisjonell drift. Troen på demokratiet og klokskapen ute i landet; flytte oppgaver og myndighet til kommunene Landbrukets rolle i en større samfunnssammenheng Ja takk, begge deler! Norsk landbruk kan både være gode volumprodusenter og gode i småskalaøkonomien LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET

LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET 5 områder Næringsutvikling Bosettings- og eiendomspolitikk Desentralisering/delegering FoU Kommunikasjon LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET

”Landbruk – mer enn landbruk” LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET

LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET Landbruk Pluss Kombinere mer effektiv volumproduksjon med økt mangfold og nasjonal strategi for alternativ næringsutvikling Økt frihet/handlingsrom Avregulering/forenkling Diversifisering/mangfold Regionalisering/kommunalisering Miljø og distrikt Tiltak utenfor jordbruksavtalen Konsesjonsloven (odelsloven) Husdyrkonsesjonsloven Skatteregler Ett helhetlig mattilsyn Skilting LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET

LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET Bakgrunn for ny veileder Ny politikk: ønske om å tilrettelegge for gårdsbasert næringsutvikling Formål: Bidra til å effektivisere PBL som virkemiddel i landbrukspolitikken Regelverksgjennomgang, Regjeringa ønsker forenkling Oppleves pbl. som ”flaskehals”? PBLs landbruksbegrep; mye uklarheter og ulik praksis LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET

LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET Behov Avklare/oppdatere PBLs landbruksbegrep Se nærmere på kravet om å angi ”omfang og lokalisering” i pbl. §20-4 andre ledd bokstav c Vurdere om det kan innføres ulike regler/kriterier eller lignende for spredtbygde/tettbygde områder Økt grad av tilrettelegging i plan Økt veiledning overfor kommuner og næringsutøvere LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET

LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET Eks. ”landbruk”: Gårdsbutikk og gårdskafé hvor produkter i hovedsak kommer fra gården Sagbruk med virke i hovedsak fra gårdens skog Mikrokraftverk som skal forsyne gården med energi Utleie av bygninger for andre formål enn landbruk f.eks. i sommerhalvåret LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET

LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET Næringsutvikling Over 10 300 landbruksbaserte foretak har mottatt investeringsstøtte fra IN i perioden 2001-2004. Av disse investerte over 5100 i tileggsnæringer 13 % av norsk gardsbrukene driver eller skal starte med småskala matproduksjon (MMI-undersøkelse). Mao 6000-7000 gardsbruk Ca 600 gårder driver med ”Inn på tunet”. For 2/3 av disse bidrar dette mer til inntekten på gården enn den tradisjonelle landbruksproduksjoner 650 000 kr i gjennomsnittlig omsetning i 2004 blant medlemmer av Norsk bygdeturisme og Gardsmat (200 bedrifter totalt). Prognosen tilsier 1,3 mill kr. i løpet av 5 år LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET

LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET Eiendomspolitikk En politikk også for de 125 000 landbrukseiendommene uten aktiv drift Ja til ”bolystboere” på bygdene 200 000 mennesker ønsker en liten gård og grønne omgivelser 60 % av befolkningen er helt eller delvis enig i at livet på landet er bedre enn livet i byen Etterspørselen etter gårdsbruk er stor Heving av konsesjonsgrensene, areal og pris Redusere nedgang i dyrka mark Økt satsing på kulturlandskap LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET