Ungdoms prioriteringer, valg og bortvalg av realfag

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjon om plan for SAMARBEID SKOLE – NÆRINGSLIV i Askøy kommune
Advertisements

Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Senteret skal:  Styrke realfagenes stilling i samfunnet  Bidra til god rekruttering og økt kvinneandel i.
Fra prøving og feiling til
Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling UiO Lesevaner og IKT-bruk blant elever fra språklige minoriteter i Norge En sammenlikning mellom elever.
NRØA møte Oslo november 2008 Mona Majgaard / Theo Schewe Kandidatundersøkelser NRØA.
PISA Litt om resultatene bak overskriftene - og noen fortolkninger Halden 14. februar 2008 Svein Lie ILS, Universitetet i Oslo.
Fagvalg for skoleåret 2014/2015
Satsing på MNT •Norge har siden 2002 hatt nasjonale strategier for satsing på MNT •Startet med resultatene fra PISA og TIMSS.
Star Tour Ferievaner September 2009
FREMTIDENS AKVAKULTUR UTDANNING
Skolelederundersøkelsen 2008
Ski videregående skole En Folloskole for kunnskap, idrett, kunst og kultur Satsing mot bortvalg (SMB)
På mulighetenes marked
Fagskolen Rogaland: offentlig, med 3 avdelinger
Undersøkelse foretatt av Respons Analyse
Ungdoms valg og bortvalg av realfag (V&v)
Helge Sigurd Hansen, Studieavdelingen Frafallsundersøkelsen ved HF- og SV-fakultetet Presentasjon 4. februar 2010 for den ”Nasjonale arbeidsgruppen for.
Page 1 Realfagsutdanning mot 2010 Hva bør et realfaglig fakultet ta hensyn til? Per O. Aamodt NIFU STEP.
Universitetets største utfordring: Instituttenes største utfordring: Studentrekruttering
Realfag, også et sted for idealisme og kreativitet Maria Vetleseter Bøe Rådgiverkonferanse, 8. november 2012.
Strategi - Metode Likestilling på Sørlandet 2003 De to Agder-fylkene har hatt lavest score på likestillingsindeksen av alle landets fylker i mange.
Kunnskapsløftet - forskningen Organisering: prosjekter og programstyre Resultater: det store bildet Veien videre: er økt variasjon et problem?
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Sunnland Einar Stølevik
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Forskerrekrutteringsbehov i Norge - Framskrivninger til 2020 basert.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Tiltaksplan for å styrke realfagene 2007/2008 Geir Anton Johansen.
Realfag og ingeniørutdanning Visjon: Å bli regional industris første valg som kompetanse- og FoU-samarbeidspartner Helhetlig kunnskapskjede: Næring – Forskning.
Arbeidslivsfag Kan arbeidslivsfaget bidra til at ungdomskoleelevene blir mer motivert??
Kampen om de kloke hodene -og jobben med å få dem ut til næringen…
Jenter og Data – I møtet mellom prosjekt og sponsor Gruppe 2.
Avdeling for sosionomutdanning
NKIs erfaring med Læringspartnere
Utforskeren.
Den realfaglige skolesekken Hva kan museene gjøre for å styrke interessen for realfag? Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
Nettbasert læringssystem Evaluering av LUVIT i bruk ved HiO
Skolebesøk Presentasjon for HFs studieråd 31. mars 2011.
FNs barnekonvensjon artikkel 29 (1) og det samiske folk: en rettsosiologisk studie Hadi Khosravi Lile.
Ulikheter og variasjoner
Merete Aagesen Silje Oksavik Guro Maaø Nilssen Ketil Lønnum
Folkehelseinstituttet Hege Bøen november 2008 Hvem er brukere av eldresentrene ? En sammenligning av hjemmeboende over 65 år som er brukere av eldresentrene.
Tilbud til Studiespesialiserende Olsvikåsen vgs 2013/2014
NOKUT evaluering 2008 Ingeniørdidaktisk kurs Marte Bratseth Johansen Seksjon for universitetspedagogikk Program for lærerutdanning
Oppfølging av studenter ved HF: Hvor står vi og hvor går vi? Gro Bjørnerud Mo, studiedekan Studiekomiteen
STUT møte 16. mai 2014 Mastersøkere med internasjonal utdanning.
- inspirerer elever til å velge realfag. Norsk næringsliv vil ha stort behov for arbeidstakere med realfaglig utdanning i årene som kommer. Allerede i.
Arbeidsgiverpolitisk avdeling Regionmøter Ståle Borgersen, direktør.
FUN-prosjektet (Fysikkutdanning i Norge) Carl Angell og Ellen K. Henriksen Skolelaboratoriet, Fysisk institutt, UiO Anders Isnes Institutt for lærerutdanning.
Studieadministrasjon ved mat.nat. – hvor står vi, hvor går vi? Tilpasning til ny ledelsesmodell – og Kvalitetsreformen.
Hva vet vi om utenlandsstudentene i Norge? Jannecke Wiers-Jenssen.
Medvirkning og medborgerskap i skolen
Bjørn Hallstein Holte på Rådgiverdagen
Hva lærer studentene? Velkommen til seminar! Faglig ansvarlige: Kirsten H. Lycke og Torill M. Sandberg.
KD - prøveordning - mulighet for å skjerpe opptakskravene Bachelorprogrammene Frist 1. oktober. Ønsker vi (FI) strengere krav til forkunnskap (FAM, MENA,
ForVei Konferansen MEG Informasjon om.
MNs mål er å bli et av Europas mest attraktive steder for forskning og utdanning innen matematikk, naturvitenskap og teknologi.
UiO Realfag Morten Dæhlen, dekan. InformatikkMatematikk Astro- fysikk Fysikk Biofag GeofagKjemiFarmasi Livsvitenskap Jord og rom Materialer og energi.
Hva blir jeg – uten en profesjonsutdanning? Erna Synnøve Kjensjord, Karrieresenteret 11.mars 2015.
And Together. Free your energies Tormod Fjeldberg/Nina Borgersen 11 th February 2011 ”Jentekveld” ved VGS.
Hvordan gjøre BABED-studiet mer kjent for potensielle studenter?
Lønnsstatistikk og bruk av slik statistikk i lønnsforhandlinger
Innledning om forskning på frafall Kristoffer Halvorsrud, Kunnskapssenter for utdanning Nasjonalt råd for lærerutdanning Norges Musikkhøgskole,
ToFs rolle og posisjon overfor høyere utdanning Egil Olsen Naturfagsenteret Nettverkssamling ToF 4/
Tilstanden i MNT-fagene og Kunnskapsdepartementets oppfølging Steinar Johannessen, UH-avdelingen, KD.
Inntakskvalitetsundersøkelsen Høsten 2008 Presentasjon SKU
Utdanningslinja Minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland Kommunalkonferansen 2009.
Rapport FUG - om foreldres møte med skolen september 2014 © 2014 Ipsos. All rights reserved. Contains Ipsos' Confidential and Proprietary information.
Programområde: Realfag Programfag for Vg 2 og Vg 3
Orientering om søkertall
Velkommen til FORELDREKURS
Studiespesialisering
Utskrift av presentasjonen:

Ungdoms prioriteringer, valg og bortvalg av realfag ilje- kon-valg Ungdoms prioriteringer, valg og bortvalg av realfag CS’s stilling finansiert av realfagsdekanene, NHO og Kunnskapsdepartementet. Vi ønsker å hjelpe dere med å finne ut hvorfor noen studenter velger å studere realfag, hvorfor andre velger disse fagene bort – og hvorfor noen faller fra underveis. Vi fire danner en foreløpig prosjektgruppe ledet av CS og EKH, men VI HÅPER PÅ FLERE STIPENDIATER. Tittelen må leses som ”vilje med valg” (eller valg med vilje?) – con som i ”con amore”, ikke som i contra! Camilla Schreiner Naturfagsenteret Ellen Karoline Henriksen Fysisk institutt, UiO Maria Vetleseter Bøe Naturfagsenteret Svein Sjøberg Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling, UiO

Bakgrunn: ”Realfagskrisen” – hva vet vi? Synkende elev- og studenttall på realfaglige utdanninger ROSE-prosjektet: Elever (særlig jenter) er moderat interessert i realfag. Store kjønnsforskjeller blant 15-åringer FUN- og KUN-prosjektene: Fysikk og kjemi i VGS tiltrekker flinke, men få elever og oppfattes som krevende fag. For stort frafall før siste år i VGS. Viktig i framtidig yrke God lønn Selvstendighet Samarbeid Hjelpe andre Jobbe med mensk. Andel som svarer "(svært) viktig" (%) 100 80 60 40 20 Jenter Gutter Vi har en del info. fra Rose-prosjektet, FUN og KUN, fra NIFU-rapporter og fra universitetenes egne semesterstart-undersøkelser osv. Vi vet imidlertid ikke nok om hva som ligger bak diagrammer som for eksempel dette fra FUN-undersøkelsen og hvordan disse prioriteringene påvirker den enkeltes utdanningsvalg.

Hva vil vi gjerne vite mer om? Hvordan ulike studentgrupper prioriterer i forhold til hverandre Hvilke faktorer som ”disponerer” for valg av realfag Hvilke rekrutteringstiltak som har en effekt Det vi vet LITE om er: hvordan ulike studentgrupper prioriterer i forhold til hverandre (hvorfor faller noen flinke realfagselever ned på medisin eller sosialøkonomi – hva må til for at de skal vurdere fysikk i stedet?) Hvilke faktorer som ”disponerer” for valg av realfag (det kan være bakgrunnsfaktorer som sosioøkonomisk bakgrunn, opplevelser eller fritidsaktiviteter i barndommen, opplevelser på skolen,… Hvilke rekrutteringstiltak som har en effekt (private og offentlige organisasjoner pøser ut millioner på rekruttering. Vi trenger å vite hva som virker!

Ungdoms prioriteringer, valg og bortvalg av realfag ilje- kon-valg Ungdoms prioriteringer, valg og bortvalg av realfag Valg/bortvalg av realfag Hvilke faktorer er avgjørende for realfagsvalg/-bortvalg? Hvilke opplevelser/aktiviteter/bakgrunnsfaktorer ”disponerer” for realfagsvalg? Hvilke rekrutteringstiltak ser ut til å ha effekt på rekruttering av nye kandidater til realfaglige utdanninger? Frafall/bortvalg Hvordan kan vi beskrive "frafall" - hvor blir studentene av etter at de har sluttet? For dem som hopper av et realfagsløp: Hvorfor valgte de å slutte? A propos hvilke rekrutteringsrtiltak: Vi tenker oss lokale moduler i spørreskjemaet som gjør hver institusjon istand til å undersøke sine spesifikke tiltak

Ungdoms prioriteringer, valg og bortvalg av realfag ilje- kon-valg Ungdoms prioriteringer, valg og bortvalg av realfag Metode: Spørreskjema september 2008 til Tilfeldig utvalg av alle realfagselever VGS Tilfeldig utvalg av ikke-realfagselever VGS Alle nye realfagsstudenter i høyere utdanning Nye studenter på utvalgte ikke-realfaglige utdanninger Oppfølging av ”avhoppere” via telefon? Her ser dere at vi trenger en kontaktperson som tar ansvar ved hver institusjon! Vi håper å kunne følge opp ”avhopperne” enkeltvis.

“Trekkspillmodell“ for prosjektet Utvide gruppa med forskere? Stipendiater/masterstudenter/forskere? Utvide målgrupper/respondenter og spesielle analyser fag med spesielt lave rekrutteringstall og lav jenteandel (ingeniørstudier, universitetsstudier innen matem., IKT, fysikk) studenter ved realfagsstudier som ikke er tilsvarende rammet (medisin, veterinær og biologi) studenter ved ikke-realfaglige studier studenter i realfaglige lærerutdanninger studenter med minoritetsbakgrunn studenter ved studiesteder med særlige rekrutteringstiltak internasjonale komparative analyser

Nå er en god tid! Kunnskapsdepartementets rekrutteringsprosjekt V -08 Mat.Nat, UiO sitt rekrutteringsprosjekt V -08 Andre..? Finalistene i fysikkolympiaden - en mer uensartet gruppe i framtiden?

Dette vil vi gjerne ha fra landets realfagsdekaner: Vilje (forpliktelse?) til samarbeid Navn på kontaktperson (avdeling, stilling) som kan sørge for lokalt utvalg av studenter samt innsamling og oversendelse av data Dere vil få en formell henvendelse fra prosjektet om kort tid, men gi meg gjerne navn på kontaktpersoner NÅ! Viktig at INSTITUSJONEN står bak, ikke personavhengig (sykdom, permisjoner)

What’s in it for YOU? Konkrete innspill og råd angående form og målgrupper for rekrutteringsprosjekter Økt kunnskap om faktiske og potensielle søkere/studenter Innspill angående undervisningen på lavere grads realfagsstudier

Framtiden…? Einstine – er hun mulig? Teknisk ukeblad 17/2005 Physics Education 41 (4), 2006 Teknisk ukeblad 17/2005 Einstine – er hun mulig?